2013 archive

dec 27 2013

Nail houses

Stel: de overheid plant een snelweg en precies op dat traject staat verschillende huizen waar één der bewoners weigert om te vertrekken. Het huis blijft staan en er wordt (min of meer) zorgvuldig omheen gebouwd

Het schijnt momenteel in China veelvuldig voor te komen . De term nailhouses is een verwijzing naar achtergebleven spijkers die timmermannen vaak bij hun werkzaamheden tegenkomen.. Eruithalen is vaak lastig en bij het erin timmeren sla je de spijker krom

ku-xlarge

Meer over Nail houses >>>

dec 20 2013

De stikvallei

9200000016170550Als afsluiting van 2103 weer een boekentip !

Door een aflevering van DWDD kwam ik op het spoor van het boek De Stikvallei van Frank Westerman en heb het bij wijze van spreken in één adem uitgelezen.

Westerman onderzoekt dit boek op originele wijze de “gasramp” bij het Nyos meer in Kameroen. In 1986 kwam een grote hoeveel heid CO2 gas vrij uit het meer waardoor duizenden bewoners in de directe omgeving vrijwel direct stierven. Het landschap en de inrichting bleef volkomen onaangetast maar de inwoners (mens en dier) waren op slag dood. Uitgebreid komt het verhaal van de wetenschappers aan de orde die het niet eens kunnen worden over het verhaal achterdeze ramp maar ook het verhaal van de missionarissen en tenslotte de bewoners van het gebied zelf beschrijft Westerman geweldig. Ik heb genoten hoe hij de verschillende invalshoeken voor het voetlicht brengt.

En nog steeds… was het een gasramp, een vulkanische ramp of deden de israelisch een proef met geavanceerde wapens ?

De Stikvallei bestellen bij BOL

dec 18 2013

Witte Kerst

Het ziet er niet echt naar uit dat we een Witte Kerst gaan krijgen….

Maar in het Middellandse Zeegebied dreigt dat zowaar wel te gaan gebeuren ;-)

snow-in-cairo-egypt-december-2013-2

More snowscenes from Cairo >>>>

dec 15 2013

Nederlandse vulkanen

Wie denkt dat er op Nederlands grondgebied geen vulkanen zijn heeft het mis. Het zijn er twee, en ze gelden als actief !

SabaApt

Mount Scenery op Saba

In 2010 werden de 3 eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba in de Caraïbische Zee toegevoegd aan het Koninkrijk als Nederlandse gemeenten. Daarmee werden we automatisch twee actieve vulkanen rijker: Mount Scenery op het eiland Saba en de Quill (de Kuil) op het eiland Sint Eustatius.

Oorzaak voor dit vulkanisme is de subductie van de Atlantische plaat die onder de Caraïbische plaats schuift. Al sinds 1700 zijn geen vulkaanuitbarstingen meer waargenomen op de eilanden zelf . Maar sinds de uitbarsting van de Soufriére op Mont Serrat in 1995 worden de vulkanen goed in de gaten gehouden… door het KNMI

2800163
Kennislink over deze twee vulkanen >>>

dec 10 2013

Fossielen aan de Engelse kust

Twee eeuwen geleden werden de eerste complete reuzenreptielen gevonden aan de zuidkust van Engeland, zoals de ichthyosaurus en de plesiosaurus. Langs de Jurassic Coast worden nog steeds met regelmaat bijzondere vondsten gedaan, zoals grote schedels van de ichthyosaurus. De instabiele rotskust geeft voortdurend nieuwe fossiele schatten bloot.

Lyme-Regis-Dorset-004

Hoe komt het nu dat er nog steeds fossielen gevonden worden? Je zou toch verwachten dat na 200 jaar alles al is afgegraven! De oplossing zit ‘m in het feit dat met grote regelmaat stukken kust worden weggeslagen. Deze kusterosie wordt in gang gezet wanneer golven bij stevige aanlandige wind op de kust beuken , maar vooral de grote hoeveelheden zand, grind en stenen die door die golven tegen de kust worden geslingerd doen hun eroderende werking. De onderkant van de rotsen wordt ondermijnt en dan stort vanzelf

Een animatie waarmee dit proces wordt duidelijk gemaakt >>>

Meer over de Jurassic Coast op Kennislink >>>>

Een thinkquestpagina over Coastal erosion >>>

Een BBC pagina over coastal erosion >>>>

dec 06 2013

Storm & springvloed testen de Nederlandse kust

stormOp 5 December raasde er een forse storm over Nederland.

Overdag ontstond er veel schade op het land, treinen werden stilgelegd vanaf 14uur, vooral het westen en Noorden hadden veel last. Op Vlieland, Texel en Hoek van Holland was zelfs een zeer zware storm (windkracht 10) gemeten. De hardste windstoot, van 137 kilometer per uur, werd volgens de dienst gemeten bij Stavoren in Friesland.
Alhoewel de storm tegen de avond was geminderd werd het toe pas echt spannend aan onze kust.

Het waterpeil langs de Zeeuwse dijken bijvoorbeeld is in de nacht van donderdag op vrijdag gestegen tot 3,99 meter boven NAP, het hoogste niveau in Zeeland sinds het rampjaar 1953. Iets na middernacht besloot Rijkswaterstaat dat alle 62 schuiven in de Oosterscheldekering gesloten moesten worden. ”We hebben de knop om 22.52 uur ingedrukt. Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat de kering volledig gesloten is”, meldde een woordvoerster van Rijkswaterstaat. De zeewering sloot in 2007 voor het laatst vanwege een storm.

Maar ook aan de rest van de kust ontstonden gevaarlijke situaties . Een groot deel van de haven van het Groningse Lauwersoog staat door de storm onder water. Wetterskip Fryslân liet weten dat de dijkbewaking aan de Friese Waddenzeekust de hele nacht door is gegaan. Aan wal en op de eilanden posten enkele tientallen mensen bij de dijken.

k-getijdengolf-385x513De oorzaak dat de hoge waterstand aan de kust pas ’s avonds laat , dus na de storm ontstond heeft te maken met het getij in de Noordzee.

Het was in de nacht van 5 op 6 December vloed. Bovendien niet zomaar vloed. Het was springvloed. Door een bepaalde stand van de maan en de zon was de vloedstand extra hoog.

De vloedstroom, zoals je hier op het kaartje hiernaast kan zien,  vult de Noordzee van Noord naar zuid en dan weer langs onze kust naar boven. Door de Noordwester storm werd het water nog eens extra opgestuwd.

De combinatie van het springtij en en de harde wind zorgden dus langs onze kust uiteindelijk voor zeer hoge waterstanden .