2014 archive

dec 28 2014

2014 in vulkanische uitbarstingen

Even terugkijken op 2014. Van alle 2014 lijstjes vind ik dit wel een erg mooie

Van de Sinabung naar de Bardabunga , de Stromboli en de Tungurahua

s_v06_55521800

2014 dus in Vulkanische uitbarstingen  . Naar het lijstje >>>>>

dec 26 2014

10 jaar na de Tsunami

tsunami2004mapHet is nu 10 jaar na de Tsunami die op tweede kerstdag in 2004 zoveel levens nam in Indonesië en Thaliland.

Zulke Tsunami’s zijn zeldzaam maar wel heel gevaarlijk. Dat bleek in 2004. Wat is er sindsdien veranderd ? Wordt er bijvoorbeeld in de Indische Oceaan nu beter gemonitord en gewaarschuwd?

Tien jaar later nemen we aan de hand van een paar webbronnen het tsunamigevaar nog eens onder de loep.

 

Een artikel >>

hittingshore

De BBC blikt terug op de Tsunami met wat beelden >>>

Plekken die door de Tsunami getroffen zijn toen en nu >>>

Een animatie over de Tsunami van 2004 >>>

10 jaar aardbevingen; Op de Geobronnen >>>>

Hoe zit het met de Tsunamiwaarschuwing nu ? Meer daarover >>>>

Kennislink over Tsunami’s >>>

The Whyfiles over Tsunami’s >>>>

dec 22 2014

Bouw Nicaragua kanaal is begonnen

Nicaragua-Canal23oct03aIn februari 2014 schreef ik hier op de Geobronnen al over de plannen van een nieuw kanaal dat in de toekomst de Atlantische Oceaan zal verbinden met de Stille Oceaan . Dwars door Nicaragua !

Maar deze week is dan ook echt een Chinees consortium begonnen met de aanleg van het Nicaragua kanaal. Hij ligt duizend kilometer noordelijker dan het Panama kanaal, en met 216 kilometer lengte twee maal zo lang als het Panamese broertje… Het kanaal moet af zijn in 2020.

De plannen voor het kanaal >>>

Maar er zijn wel twijfels >>>>>

En Geographical over het kanaal >>>

 

Nicaragua-map_WEB

 

 

 

 

dec 20 2014

Parijs ?

Ik had onderstaande foto al eens op Parijsmagazine gebruikt in de categorie “Waar is dit in Parijs” om trouwe Parijsfans op  het verkeerde been te zetten. Want hoe Parijzig dit plaatje ook is….. het is geen Parijs !!

Surrealistisch, maar wellicht ook weer geen verrassing: een Eiffeltoren in China. De Chinezen hadden grote plannen met Tianducheng, een buitenwijk van de Chinese stad Hangzhou. Maar nu is de wijk verworden tot een stukje spookstad.

Overlooking Tianducheng and the French-themed village park

Het begon allemaal met ambitieuze plannen voor luxe vastgoedontwikkeling in Hangzhou, de hoofdplaats van de oostelijke Chinese provincie Zhejiang. Kopieën van West-Europese architectuur moesten rijke Chinezen en toeristen naar de stad trekken. Dat was in 2007.

Nu, zes jaar later, zijn de vastgoedplannen vastgelopen en komt er geen hond af op de 108 meter hoge Eiffeltoren. Bruidspaartjes daargelaten. Die reizen nog weleens af naar Tianducheng voor een fotoshoot in Parijse sferen.

dec 16 2014

Holland America

hollandmichiganWaar ligt Holland ? Nou niet in Nederland dus

In de VS wel en zijn er zelfs meerdere plaatsen met deze naam ! Holland Michigan is zo’n voorbeeld. Mooier dan Volendam Edam en Marken bij elkaar!

 

Deze kaart laat het mooi zien  ;-)

 

 

 

 

800px-HollandAmerica

 

dec 13 2014

Bloedkolen uit Colombia

Nederland importeert steenkolen uit alle delen van de wereld. Drummond levert vanuit een mijn in Colombia al jaren steenkolen aan Nederlandse energiemaatschappijen. Die gebruiken ze om warmte en elektriciteit op te wekken.
colombias-coal-output-down-4-in-2013-due-to-strikes-rebel-attacks
De werkomstandigheden in de mijnen zijn vaak erg slecht. Zo ook in de steenkoolmijn van Drummond, ten zuiden van de havenstad Barranquilla. Rondom de mijn zijn ongeveer drieduizend mensen verdwenen of vermoord. Lokale bewoners komen steeds vaker naar buiten met verhalen hierover.

11401842-79d0-4575-8e10-3ce008893040_humboldt_logo

 

Meer hierover en werkbladen op de Humboldt site >>>

dec 12 2014

Schiermonnikoog wandelt

Het Waddeneiland Schiermonnikoog is opgebouwd uit los sediment zoals zand en klei. Als gevolg van zeestromen en getijdenstromen blijft het eiland niet op zijn plek liggen. Aan de westkant van het eiland erodeert de kust en aan de oostkant van het eiland wordt nieuw zand weer neergelegd. Schiermonnikoog is zogezegd aan de wandel…. oostwaarts.

Dit proces van kustafslag en kustaangroei duurt al eeuwen. Momenteel lijkt het alsof de westkant niet meer enorm onderhevig is aan de kustafslag . Maar aan de oostkant van het eiland gaat de forse zandaanvoer gewoon door zodat Schiermonnikoog hoe langer hoe meer zich oostwaarts uitbreidt en de provinciegrens van Groningen intussen heeft overschreden. Terwijl het eiland voorheen toch echt op Fries grondgebied lag!

Er is een prachtige tijdanimatie waarmee de veranderingen van de kustlijn van Schiermonnikoog worden laten zien. De animatie is gebaseerd op satellietbeelden van Google

Schiermonnikoog

Naar de animatie  >>>>

dec 11 2014

Een falende energiemarkt ?

België kampt deze winter met een stroomtekort, Nederland heeft juist een overschot. Groot-Brittannië kreeg deze herfst toestemming van Brussel om een kerncentrale te subsidiëren, terwijl Duitsland haar reactors versneld uitschakelt. Het is chaos op de Europese energiemarkt, en de consument betaalt ervoor.
Zo kregen Werknemers van de Universiteit van Gent onderstaande mail
Beste collega
Deze winter bestaat de kans dat in België een afschakelplan doorgevoerd wordt. Dat betekent dat in bepaalde regio’s de stroom zal uitvallen van 17 tot (minstens) 20 uur gedurende 1 dag.
Bepaalde sites van de UGent zijn gelegen in de zogenaamde schijven waar de stroom kan worden afgeschakeld.
Meer info over wat je moet doen als de stroom afgeschakeld wordt bij jou op het werk vind je op…

cartenational_nl_tcm325-257012
Meer over het afschakelen >>
Het afschakelplan, waarop je kunt zien of juw regio kan worden afgeschakeld >>>
Over de energieproblemen in België en lesmateriaal van Humboldt online >>>

dec 09 2014

10 jaar aardbevingen

10 jaar aardbevingen weergegeven op een wereldkaart! Alleen de grote aardbevingen. Gemeten en opgetekend door het US NWS Pacific Tsunami Warning Center (PTWC)
Vanaf December 2004… dus inclusief de aardbeving die de tsunami in ZO Azië op 2e kerstdag in 2004 veroorzaakte
Het patroon is snel zichtbaar!

dec 08 2014

New York 1836 en Nu

Een paar maanden geleden namen we hier op de Geobronnen New York onder loep in de tijd dat het nog Nieuw Amsterdam heette. Dat was 1660. Nu nemen we stapje verder in de tijd.  Nadat Nederland Nieuw Amsterdam voor een habbekrats werd verkocht (of hebben we het nou verruild voor Suriname ?) ontwikkelde de stad zich verder in Engelse handen. Uiteindelijk tot de huidige stad

Het Smithonian Institute heeft door Esri een fantastische maptool laten ontwikkelen waarin je kan zien hoe die stad de laatste 200 jaar ontwikkeld is.

NY1836

 De gehele interactieve kaart  NY1836 / Nu >>>

 

dec 06 2014

Landslide in Tibet

Het komt wel vaker voor maar deze landslide in Tibet  is toch wel indrukwekkend en verwoestend

Het Domkar klooster ligt in een Löss gebied in Oost Tibet. Löss is erosie gevoelig maar dan moet er wel het een en ander gebeuren voordat het ook echt gaat schuiven. Volgens specialisten kon je de slide zien aankomen. Als je onderstaande foto goed bekijkt zie je al een beginnend breukvlak net achter het klooster waarlangs de boel verder is weggeschoven

14_12-Domkar-2

Het Domkar klooster voor de landslide

 

14_12-Domkar-3-e1417563901372

Het Domkar klooster na de landslide

Meer over de landslide >>>

dec 04 2014

New York in 1660

In de 17e eeuw hadden de Hollanders op het eiland Manhatten een stadje gebouwd .. Nieuw-Amsterdam was de naam van deze zeventiende-eeuwse versterkte nederzetting in de provincie Nieuw-Nederland die later zou uitgroeien tot wat nu de stad New York is. Een handelspost, vanwaar de Nederlanders jaagden en handelden. Hoe zag dat Nieuw Amsterdam eruit ? In ieder geval iets kleiner dan het huidige Manhattan !
Een digitale kaart van New Amsterdam in 1660 >>>

newamsterdam_huidig_545     Hieronder een kijkje in het New York van 400 jaar terug.


 

Voor meer over Nieuw Amsterdam kijk in het Geobronnen Dossier >>>

dec 02 2014

Gaat oliewinning in Twente leiden tot aardbevingen ?

In 2011 is de oliewinning in Twente hervat met een nieuwe techniek waardoor de NAM het laatste beetje achtergebleven olie kan winnen. Maar volgens sommige is dat niet geheel zonder risico.

2635495
Daarvoor pompt het bedrijf stoom met chemicaliën de ondergrond in. Het is gebruikelijk dat het productiewater, dat vrijkomt als water en olie zijn gescheiden, elders diep in de ondergrond wordt geïnjecteerd. Het afvalwater, maximaal 4.000 kuub per dag, wordt op ongeveer tweeënhalve kilometer diepte geïnjecteerd in een poreuze gesteentelaag die aan de bovenkant is bedekt met een ondoordringbare zoutlaag. Volgens critici wordt het water er onder zeer hoge druk ingeperst. Dan is het mogelijk dat er verschuivingen optreden langs breukvlakken in het gesteente.

Meer hierover op de website van de Volkskrant  >>>