2014 archive

dec 28 2014

2014 in vulkanische uitbarstingen

Even terugkijken op 2014. Van alle 2014 lijstjes vind ik dit wel een erg mooie

Van de Sinabung naar de Bardabunga , de Stromboli en de Tungurahua

s_v06_55521800

2014 dus in Vulkanische uitbarstingen  . Naar het lijstje >>>>>

dec 26 2014

10 jaar na de Tsunami

tsunami2004mapHet is nu 10 jaar na de Tsunami die op tweede kerstdag in 2004 zoveel levens nam in Indonesië en Thaliland.

Zulke Tsunami’s zijn zeldzaam maar wel heel gevaarlijk. Dat bleek in 2004. Wat is er sindsdien veranderd ? Wordt er bijvoorbeeld in de Indische Oceaan nu beter gemonitord en gewaarschuwd?

Tien jaar later nemen we aan de hand van een paar webbronnen het tsunamigevaar nog eens onder de loep.

 

Een artikel >>

hittingshore

De BBC blikt terug op de Tsunami met wat beelden >>>

Plekken die door de Tsunami getroffen zijn toen en nu >>>

Een animatie over de Tsunami van 2004 >>>

10 jaar aardbevingen; Op de Geobronnen >>>>

Hoe zit het met de Tsunamiwaarschuwing nu ? Meer daarover >>>>

Kennislink over Tsunami’s >>>

The Whyfiles over Tsunami’s >>>>

dec 22 2014

Bouw Nicaragua kanaal is begonnen

Nicaragua-Canal23oct03aIn februari 2014 schreef ik hier op de Geobronnen al over de plannen van een nieuw kanaal dat in de toekomst de Atlantische Oceaan zal verbinden met de Stille Oceaan . Dwars door Nicaragua !

Maar deze week is dan ook echt een Chinees consortium begonnen met de aanleg van het Nicaragua kanaal. Hij ligt duizend kilometer noordelijker dan het Panama kanaal, en met 216 kilometer lengte twee maal zo lang als het Panamese broertje… Het kanaal moet af zijn in 2020.

De plannen voor het kanaal >>>

Maar er zijn wel twijfels >>>>>

En Geographical over het kanaal >>>

 

Nicaragua-map_WEB

 

 

 

 

dec 20 2014

Parijs ?

Ik had onderstaande foto al eens op Parijsmagazine gebruikt in de categorie “Waar is dit in Parijs” om trouwe Parijsfans op  het verkeerde been te zetten. Want hoe Parijzig dit plaatje ook is….. het is geen Parijs !!

Surrealistisch, maar wellicht ook weer geen verrassing: een Eiffeltoren in China. De Chinezen hadden grote plannen met Tianducheng, een buitenwijk van de Chinese stad Hangzhou. Maar nu is de wijk verworden tot een stukje spookstad.

Overlooking Tianducheng and the French-themed village park

Het begon allemaal met ambitieuze plannen voor luxe vastgoedontwikkeling in Hangzhou, de hoofdplaats van de oostelijke Chinese provincie Zhejiang. Kopieën van West-Europese architectuur moesten rijke Chinezen en toeristen naar de stad trekken. Dat was in 2007.

Nu, zes jaar later, zijn de vastgoedplannen vastgelopen en komt er geen hond af op de 108 meter hoge Eiffeltoren. Bruidspaartjes daargelaten. Die reizen nog weleens af naar Tianducheng voor een fotoshoot in Parijse sferen.

dec 19 2014

Dreaming of a white Christmas ?

Wat gebeurt er nou met dat prachtige winterse sneeuwkleed als er een enorme bak lava aan komt denderen. New Scientist maakte mooie opnames!

dec 16 2014

Holland America

hollandmichiganWaar ligt Holland ? Nou niet in Nederland dus

In de VS wel en zijn er zelfs meerdere plaatsen met deze naam ! Holland Michigan is zo’n voorbeeld. Mooier dan Volendam Edam en Marken bij elkaar!

 

Deze kaart laat het mooi zien  ;-)

 

 

 

 

800px-HollandAmerica