2015 archive

dec 30 2015

Overstromingen in Groot Brittannië

[NRC]

Dit kan ons niet nog eens overkomen”, sprak premier David Cameron. Met laarzen aan en in een stevig windjack bezocht hij overstroomde gebieden in Engeland. „Natuurlijk zijn er abnormale weersomstandigheden, maar we moeten het als land beter doen.”
flooding UK feb 2014
Dat was februari 2014. Spoel door naar Kerst 2015, en opnieuw staat de Britse premier in het water. Opnieuw toont de televisie beelden van ondergelopen straten, bejaarden in rubberbootjes, en auto’s en huizen onder water. Opnieuw zijn er militairen ingezet om met zandzakken provisorische dijken te bouwen. Maandagavond waren er nog 128 overstromingswaarschuwingen van kracht, waarvan negen levensbedreigend.

Ditmaal in het Noorden van het land. En dat is al zo sinds begin December >>>

 

Het hele verhaal in de NRC >>>

In de Britse krant The Guardian werd al een “Dutch style”Delta plan voor GB >>>

dec 27 2015

Vulkaan Katla in IJsland staat op uitbarsten ?

Sommige bronnen melden dat de vulkaan Katla op IJsland op ieder moment kan uitbarsten. Maar om zo goed mogelijk te weten of dat echt gaat gebeuren en wanneer dat precies gaat gebeuren vliegen er drones in en om de vulkaan.

is01n03zg

dme1i1.jpgHet is niet dus duidelijk of de Katla echt op uitbarsten staat. Er zijn in ieder geval aardbevingen waargenomen. Die kunnen veroorzaakt zijn door smeltend ijs maar ook door magma beweging.

De Katla ligt onder een enorme gletsjer verscholen en barst ongeveer twee keer in de honderd jaar uit. De laatste keer was in 1918, met enorme overstromingen als gevolg.

Met een nieuwe eruptie wordt rekening gehouden. De Katla is het grote zusje van de Eyjafjallajökull.

Meer over de Katla >>>

BNR over de Katla >>>

dec 19 2015

Turkije: ‘Laat de stabiliteit voortduren’

[Uit de Geografie]
knaglogokleinDe jongste verkiezingen in Turkije leken wederom te draaien om president Erdoǧan en diens machtsambities.Maar zonder de Turkse context van een veranderende samenleving in een sterk gegroeide economie is de uitslag nauwelijks te begrijpen.

 

People walk past a poster for Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan's election campaign in Istanbul March 27, 2014. To the adulation of the cheering crowds at his election rallies, Prime Minister Tayyip Erdogan paints a picture of an "evil alliance" plotting to topple him and break Turkey. REUTERS/Osman Orsal

 

Dit artikel is verschenen in het januarinummer 2016 van Geografie. Lees hieronder het hele artikel.

dec 16 2015

Map code

Het komt in Nederland niet veel voor dat een bepaald adressen geen huisnummer heeft. In het buitenland komt dat vaker voor.

chaalisDe eerste kaar dat ik dat ondervond was toen ik in 2002 uitgenodigd werd door een Nederlander die mij een mail stuurde omdat hij vlakbij Parijs een kasteel had en via mijn Parijs website wat onder de aandacht wilde brengen. De naam van het kasteel was om te beginnen al verwarrend, Chateau de Chaalis. Alsof het nabij de Abdij Chaalis ten noorden van Parijs ligt. Nee, het Chateau ligt ten oosten van Parijs. Het adres vroeg ik ? Dat was ergens aan de D weg tussen Lagny en Bordeaux, en dan bij het witte hek het bospad op en na 2 km ben je er. Deze D weg heet op de ene kaart Chemin de Lagny op de andere kaart de Route de Bordeaux dan weer Rue de Pomponne en het bospad heet allee du Chateau. Op de kaart en met de navigatie dus allemaal slecht of zelfs niet te vinden.

Omdat elders in de wereld dit soort kwesties veel duidelijker zijn en veel vaker voorkomen hebben twee mede oprichters van TomTom hebben een concept bedacht waarmee iedere plek op aarde zijn eigen code heeft. Bovendien een vrij eenvoudige code

anim2Een mapcode representeert dus een lokatie. Iedere plek op aarde heeft een eigen mapcode. Mapcodes zijn zo ontworpen dat ze kort zijn, gemakkelijk te onthouden, gemakkelijk te herkennen en gemakkelijk te communiceren. Ze zijn nauwkeurig op enkele meters, goed genoeg voor dagelijks gebruik.

De mapcode van Chateau de Chaalis is bijvoorbeeld ZF.97F en geeft echt precies de plek aan waar het kasteel ligt !

Naar de website van mapcode >>>

dec 13 2015

Waarom de olieprijs zo laag blijft

Een vat olie kost minder dan ooit. Vorige week praatten de olieproducerende landen (Opec) daarover in Wenen. Wat is er aan de hand met de olieprijs?
OPEC-the-Oil-Price-War
De laagste olieprijs in tien jaar, opslagtanks die tot de nok toe gevuld zijn, en een totaal verzadigde markt. De jaarlijkse bijeenkomst van de Opec, de Olie Producerende Landen, vandaag is daarmee nog urgenter dan die van vorig jaar. Maar waarom blijft de olieprijs zo laag? Job Bos van de Zuyd Hogeschool in Maastricht maakte er voor NRC deze animatie over.

OPEC uitgelegd in een animatie from nrc.nl on Vimeo.

[bron: NRC >>>]

dec 10 2015

Kiribati onder water

Hoe lang de inwoners nog op Kiribati kunnen wonen is niet duidelijk. Hun dorpen staan nu iedere dag twee maal onder water. Geld voor een degelijke zeewering is er gewoonweg niet. Zijn dit de volgende klimaatvluchtelingen ?
kiribati
De eilanden van Kiribati liggen midden in de Stille Oceaan. Het hoogste punt op hoofdeiland Tarawa ligt drie meter boven de zeespiegel. Volgens wetenschappers zal het grootste deel van het eilandenrijk in de golven verdwijnen.
mapkiribati

Lees verder