2015 archive

dec 30 2015

Overstromingen in Groot Brittannië

[NRC]

Dit kan ons niet nog eens overkomen”, sprak premier David Cameron. Met laarzen aan en in een stevig windjack bezocht hij overstroomde gebieden in Engeland. „Natuurlijk zijn er abnormale weersomstandigheden, maar we moeten het als land beter doen.”
flooding UK feb 2014
Dat was februari 2014. Spoel door naar Kerst 2015, en opnieuw staat de Britse premier in het water. Opnieuw toont de televisie beelden van ondergelopen straten, bejaarden in rubberbootjes, en auto’s en huizen onder water. Opnieuw zijn er militairen ingezet om met zandzakken provisorische dijken te bouwen. Maandagavond waren er nog 128 overstromingswaarschuwingen van kracht, waarvan negen levensbedreigend.

Ditmaal in het Noorden van het land. En dat is al zo sinds begin December >>>

 

Het hele verhaal in de NRC >>>

In de Britse krant The Guardian werd al een “Dutch style”Delta plan voor GB >>>

dec 27 2015

Vulkaan Katla in IJsland staat op uitbarsten ?

Sommige bronnen melden dat de vulkaan Katla op IJsland op ieder moment kan uitbarsten. Maar om zo goed mogelijk te weten of dat echt gaat gebeuren en wanneer dat precies gaat gebeuren vliegen er drones in en om de vulkaan.

is01n03zg

dme1i1.jpgHet is niet dus duidelijk of de Katla echt op uitbarsten staat. Er zijn in ieder geval aardbevingen waargenomen. Die kunnen veroorzaakt zijn door smeltend ijs maar ook door magma beweging.

De Katla ligt onder een enorme gletsjer verscholen en barst ongeveer twee keer in de honderd jaar uit. De laatste keer was in 1918, met enorme overstromingen als gevolg.

Met een nieuwe eruptie wordt rekening gehouden. De Katla is het grote zusje van de Eyjafjallajökull.

Meer over de Katla >>>

BNR over de Katla >>>

dec 19 2015

Turkije: ‘Laat de stabiliteit voortduren’

[Uit de Geografie]
knaglogokleinDe jongste verkiezingen in Turkije leken wederom te draaien om president Erdoǧan en diens machtsambities.Maar zonder de Turkse context van een veranderende samenleving in een sterk gegroeide economie is de uitslag nauwelijks te begrijpen.

 

People walk past a poster for Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan's election campaign in Istanbul March 27, 2014. To the adulation of the cheering crowds at his election rallies, Prime Minister Tayyip Erdogan paints a picture of an "evil alliance" plotting to topple him and break Turkey. REUTERS/Osman Orsal

 

Dit artikel is verschenen in het januarinummer 2016 van Geografie. Lees hieronder het hele artikel.

dec 16 2015

Map code

Het komt in Nederland niet veel voor dat een bepaald adressen geen huisnummer heeft. In het buitenland komt dat vaker voor.

chaalisDe eerste kaar dat ik dat ondervond was toen ik in 2002 uitgenodigd werd door een Nederlander die mij een mail stuurde omdat hij vlakbij Parijs een kasteel had en via mijn Parijs website wat onder de aandacht wilde brengen. De naam van het kasteel was om te beginnen al verwarrend, Chateau de Chaalis. Alsof het nabij de Abdij Chaalis ten noorden van Parijs ligt. Nee, het Chateau ligt ten oosten van Parijs. Het adres vroeg ik ? Dat was ergens aan de D weg tussen Lagny en Bordeaux, en dan bij het witte hek het bospad op en na 2 km ben je er. Deze D weg heet op de ene kaart Chemin de Lagny op de andere kaart de Route de Bordeaux dan weer Rue de Pomponne en het bospad heet allee du Chateau. Op de kaart en met de navigatie dus allemaal slecht of zelfs niet te vinden.

Omdat elders in de wereld dit soort kwesties veel duidelijker zijn en veel vaker voorkomen hebben twee mede oprichters van TomTom hebben een concept bedacht waarmee iedere plek op aarde zijn eigen code heeft. Bovendien een vrij eenvoudige code

anim2Een mapcode representeert dus een lokatie. Iedere plek op aarde heeft een eigen mapcode. Mapcodes zijn zo ontworpen dat ze kort zijn, gemakkelijk te onthouden, gemakkelijk te herkennen en gemakkelijk te communiceren. Ze zijn nauwkeurig op enkele meters, goed genoeg voor dagelijks gebruik.

De mapcode van Chateau de Chaalis is bijvoorbeeld ZF.97F en geeft echt precies de plek aan waar het kasteel ligt !

Naar de website van mapcode >>>

dec 13 2015

Waarom de olieprijs zo laag blijft

Een vat olie kost minder dan ooit. Vorige week praatten de olieproducerende landen (Opec) daarover in Wenen. Wat is er aan de hand met de olieprijs?
OPEC-the-Oil-Price-War
De laagste olieprijs in tien jaar, opslagtanks die tot de nok toe gevuld zijn, en een totaal verzadigde markt. De jaarlijkse bijeenkomst van de Opec, de Olie Producerende Landen, vandaag is daarmee nog urgenter dan die van vorig jaar. Maar waarom blijft de olieprijs zo laag? Job Bos van de Zuyd Hogeschool in Maastricht maakte er voor NRC deze animatie over.

OPEC uitgelegd in een animatie from nrc.nl on Vimeo.

[bron: NRC >>>]

dec 10 2015

Kiribati onder water

Hoe lang de inwoners nog op Kiribati kunnen wonen is niet duidelijk. Hun dorpen staan nu iedere dag twee maal onder water. Geld voor een degelijke zeewering is er gewoonweg niet. Zijn dit de volgende klimaatvluchtelingen ?
kiribati
De eilanden van Kiribati liggen midden in de Stille Oceaan. Het hoogste punt op hoofdeiland Tarawa ligt drie meter boven de zeespiegel. Volgens wetenschappers zal het grootste deel van het eilandenrijk in de golven verdwijnen.
mapkiribati

Lees verder

dec 07 2015

Wateroverlast in noordoosten Engeland

In het noorden van Engeland staan door overstromingen woningen blank. Enkele wegen in het graafschap Cumbria zijn uit voorzorg afgesloten. Een rivier, de Eden, is al buiten haar oevers getreden en twee andere staan op het punt te overstromen.

Oorzaak? De storm Desmond !

3449

Flooding in Appleby Photograph: Owen Humphreys/Press Association

bron NOS >>>>

dec 06 2015

Spectaculaire uitbarsting van de Etna

De Etna is na de Stromboli de actiefste vulkaan van Europa en een van de actiefste van de wereld. Er zijn elk jaar wel uitbarstingen, meestal niet zo zwaar. Tijdens een uitbarsting stroomt gloeiend hete stroperige lava uit de krater en stoot de vulkaan een aswolk uit.

Na een paar weken van gerommel kwam het afgelopen week tot een spectaculaire uitbarsting van de Etna op Sicilië. Tijdens de kortdurende nachtelijke uitstoot van lava en as in de nacht van 2 op 3 december kwam het in de wolk boven de vulkaan tot onweer. De wolk die tijdens deze uitbarsting werd gestoten bereikte een hoogte van meer dan 10 kilometer.

 

 
Source : Science alert >>

dec 05 2015

Victoria meer is aan het verdwijnen

Het Victoria is ruim anderhalf keer Nederland en zo’n 30 miljoen mensen zijn in hun bestaan afhankelijk van het meer. Het meer levert drinkwater en irrigatiewater, er wordt in gevist en het meer is een drukke vaarroute.

129927-004-9568E460

Echter aanleg van stuwdammen, het Broeikas effect en overbevissing hebben er toegeleid dat het waterniveau in het meer aan het dalen is en ook de visvangst ernstig achteruit is gegaan

Lokale bevolking begint er nu ook behoorlijk last van te krijgen, lokale vissers vangen de laatste jaren steeds minder en wat ze vangen moet duurder verkocht worden . Meer daarover >>>

Een artikel uit 2010 uit de Geografie >>>>

dec 02 2015

Snake River

Geen nieuws maar gewoon een erg mooi plaatje dat ik ergens op Twitter onderschepte. Mooi meanderende rivier (met Canyon) in de Verenigde Staten: Snake River Idaho.

 

Snakeriver-Idaho

 

nov 30 2015

Gentrification in beeld

Ik woon op nog geen 5 minuten van de Amsterdamse Javastraat en kom er dagelijks doorheen op weg naar mijn werk , naar het schooltje van mijn dochter of gewoonweg voor boodschappen en zie de straat nu bijna wekelijks veranderen. Mijn buurtje ondergaat Gentrification !

 

Nog geen 10 jaar geleden was de Amsterdams Indische Buurt lichtelijk een nogo area. Heel veel slecht onderhouden huizen, een overwegend allochtone bevolking en een niet zo aantrekkelijk winkelbestand. De Javastraat werd ook wel klein Istanboel genoemd.
Javastraat-2

Maar wat is er veranderd in die 10 jaar ! Waar het precies begon is moeilijk vast te stellen maar de komst van de Stayokay op het Timorpleincomplex, de renovatie van de huizenblokken eromheen en de herinrichting van het Javaplein spelen een belangrijke rol. Een eerste koffietentje met heerlijke italiaanse hapjes opende schoorvoetend haar deuren. Maar daarna ging het los. Een Coffee Company kwam naast de fraaie bibliotheek op het Javaplein, en op de Javastraat startten twee jongedames uit de buurt een boekwinkel. Heel stoer in een tijd waarin de meeste boekhandels hun deuren sluiten omdat men liever besteld bij Amazon.

En langzamerhand is er ook een bevolkingsgroep de buurt binnengestroomd die graag in de stad woont en zich wel prettig voelt bij de ontwikkelingen van het buurtje

Inmiddels is het 2015: Het lokale schooltjes wordt steeds blanker, de hippe cafés schieten als paddenstoelen uit de grond, er is een winkel voor olie en azijn en de buurt heeft nu ook haar eigen ijsmakertje. Zelfs vanuit andere stadsdelen komt men om er hippe hapjes te eten bij Walters Woodbury of relaxed te tafelen bij het toprestaurant van de buurt Wilde Zwijnen.

Wilde-zwijnen

Een klein nadeel is wel huizenprijzen fors gestegen zijn. Je kunt niet meer voor een prikkie een dubbele etage kopen en door die eranderingen hebben een aantal originele middenstanders het veld moeten ruimen zoals de lijstenmaker, het oude bakkertje etc,

De UVA bracht Gentrification in beeld met behulp van het voorbeeld van de Indische buurt

 

 

nov 26 2015

Leegloop van het Franse platteland

In de Franse regio Limousin staat een heel dorp te koop voor 330.000 euro. Het zo goed als uitgestorven Saint-Nicolas-Courbefy ligt in de buurt van de stad Limoges en is zwaar in verval. Een Frans echtpaar dat het dorp in de jaren negentig kocht en plannen had voor een vakantiepark, wil er nu van af.

Er staan twintig huizen, een restaurant en een zwembad. In de jaren 70 woonden er ongeveer 200 mensen, maar de laatste jaren is Saint-Nicolas-Courbefy verworden tot een spookdorp. Door de ontvolking van het platteland lopen veel Franse dorpen leeg.

Volgens mensen in de omgeving wordt het dorp geteisterd door dieven en krakers. Van een eventuele koper wordt verwacht dat hij het hele dorp opknapt. Als er zich geen nieuwe eigenaar aandient  wordt het dorp eigendom van de Franse bank Credit Agricole.

nov 22 2015

Bodemdaling in het Veengebied

Afgelopen week schreven we al dat er onderzoeken zijn gedaan naar de bodemdaling in de Hollandse Veen gebieden. Maar hoe werkt dat nou ?

Hieronder een iinfographic van bureau van der Heide waarin bepaalde aspecten in beeld zijn gebracht

 

in-het-veen-beeldscherm-1-1024px-_17062015_StudioRonaldvanderHeide

 

Meer over de infographic en het scenario bodemdaling >>>