2016 archive

dec 31 2016

Vuurwerk uit Guatemala

Al die knallen, al dat vuurwerk al die rook in de straten…….hhhmmmmm
Dit is het echte werk !

De Volcán de Fuego is een actieve stratovulkaan met een hoogte van 3.763 meter gelegen in Guatemala.

dec 27 2016

De vulkaan Bogoslof

Help …..de Bogoslof is uitgebarsten!

A plume rises from Bogoslof volcano, partially obscured by a mountain on Unalaska Island, in this view from Unalaska, about 60 miles east of the volcano, on Wednesday, Dec. 22, 2016. (Lynda Lybeck-Robinson / ADN reader submission)

Tsja… dat zegt je waarschijnlijk niet zoveel ; – )  Op een volstrekt verlaten stuk Alaska is afgelopen week de vulkaan Bogoslof tot uitbarsting gekomen. Nogal bijzonder want de uitbarsting is nogal uitzonderlijk. Van deze vulkaan had vrijwel niemand gedacht dat ie zou uitbarsten! En het meest bijzondere is dat de uitbarsting door piloten van verkeersvliegtuigen opgemerkt werd. Een enorme aswolk van bijna 10 km hoogte alarmeerde de piloten. De meeste vulkanen min of meer actieve vulkanen of vulkanen met een recente eruptie geschiedenis worden ook met grondstations in de gaten gehouden. De Bogoslof dus niet…. al heel lang in rust en vooral onderhevig aan erosie.

Lees verder >>>>>>
Geologische Dienst Alaska >>>>>>


Een update van 27 December: Bogoslof blijft actief!


Ook nog activiteit op 30 December >>>
En tot ieders verbazing is Bogoslof ook weer actief op 9 januari 2017 >>>

dec 23 2016

Nog nooit werden op de Noordpool zulke hoge temperaturen gemeten als nu

De temperaturen in het Noordpoolgebied stijgen ongeveer twee keer zo hard als op de rest van de wereld.

Dat stellen onderzoekers in hun Arctic Report Card. Voor het elfde jaar op rij komt dit rapport over het Noordpoolgebied uit. Aan het rapport is door 51 wetenschappers uit elf verschillende landen gewerkt. De conclusies liegen er niet om. “Zelden hebben we het Noordpoolgebied een duidelijker, krachtiger of uitgesprokener signaal van hardnekkige opwarming zien afgeven,” stelt onderzoeker Jeremy Mathis.

Lees verder Op Scientias website >>>

dec 20 2016

De zandmotor 5 jaar

De zandmotor is een enorm schiereiland van zand voor de Zuid Hollandse kust die de rest van de Noord Hollandse kust gaande weg van een extra laagje zand moet voorzien. Zeestromen, eb & vloed en wind nemen dagelijks stukken van de zandmotor mee om het materiaal verderop aan de kust te sedimenteren

 

5 jaar Zandmotor… een overzicht >>>>

dec 16 2016

De meest accurate Wereldkaart

De wereld is op verschillende manieren weer te geven op de kaart. Niet 1 manier is helemaal
kloppend. Dat komt doordat de wereld rond is. Daarom is er niet één wereldkaart helemaal goed. Als de afstanden kloppen, dan kloppen de richtingen niet. Als de richtingen kloppen, dan zijn de vormen van de landen weer fout.

Als een kaartenmaker een wereldkaart maakt, dan kiest hij een projectie. Dat is een manier om de
wereldbol weer te geven. Elke projectie heeft zijn eigen voor en nadelen. Hieronder zie je
voorbeelden van projecties.
3-wereldprojecties1

Japanse artiest Hajime Narukawa heeft echter een betere manier gevonden om de wereld plat te slaan die de verhoudingen van de landmassa’s en de zeeën niet scheeftrekt en die toch in een vierkant past.
beste-wereldkaart-ooit

 

Meer over deze nieuwe wereldkaart projectie >>>>

dec 14 2016

België wordt Nederland

Enkele weken geleden is Nederland van de ene op de andere dag 15 hectare groter geworden. En België 15 hectare kleiner. Daar zit wat achter.

11401842-79d0-4575-8e10-3ce008893040_humboldt_logoMeer hierover en werkbladen op de Humboldt site >>>

 

dec 12 2016

La France périphérique

De meest invloedrijke denker in de Franse politiek is een sociaal-geograaf. Met de term ‘la France périphérique’ bracht Christophe Guilluy de ontevredenen in de provincie in kaart die zich achtergesteld voelen bij de stadselite. ‘Globalisering drijft mensen uiteen.’

Parijs groeit en wordt welvarender maar is slechts bereikbaar voor de hogere klasse. Enclaves met sociale huur waar vooral immigranten wonen, houden de illusie in stand van diversiteit, van openheid. Maar ondertussen wordt nu ook de middenklasse de stad uitgewerkt. Dat proces is in volle gang.

Lees verder in het FD >>>>

dec 11 2016

Ja áls… maar kunnen de dijken ook écht breken?

Zaterdagavond was de zesde en laatste aflevering van de populaire EO-serie Als de dijken breken. De afgelopen weken zagen op zaterdagavond anderhalf miljoen mensen hoe onze polders in een met zeewater volgelopen rampgebied zijn veranderd.

De grote vraag is: kan dat ook echt?

Het korte antwoord: ja, dat kan.

Maar de kans is wel bijzonder klein. aldus NOS 3 >>>

 


dec 09 2016

De evolutie volgens Freek Vonk

Waarom zijn we bang voor slangen? Waarom zit onze neus boven onze mond? En hoe kan het dat baby’s zich zo goed aan een waslijn vast kunnen houden? Op vrijdagavond 9 december gaf bioloog Freek Vonk voor de tweede keer een college voor DWDD University. De Gashouder op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein werd opnieuw omgetoverd tot een gigantisch biologielokaal. Freek onderwees de 1100 aanwezigen en de kijkers thuis over de Evolutie.


Hieronder een korte compilatie:


 

Naar de DWDD University webpagina’s >>>

dec 09 2016

Permafrost in Nederland

In de discussie naar klimaatsveranderingen speelt het verdwijnen van Permafrost een aanzienlijke rol, althans de grote hoeveelheden methaangas die vrijkomt bij het smelten van Permafrost.

examples_permafrostHebben we in Nederland Permafrost ? Nee ! Maar we hebben het ooit wel gehad……. In de laatste ijstijd (Saale, Weichsel) was het zo koud in Nederland dat de ondergrond permanent bevroren was. De talloze meertjes in het dekzand gebied (Gelderland, Overijssel en Drenthe) zijn daar bijvoorbeeld een bewijs van. Dit zijn allemaal overblijfselen  van enorme ijslenzen (Pingo’s) in het Permafrost. Onder de grond ontstonden ijslenzen van (echt ijs) omdat ze grondwater aanzogen en groter werden en daarmee weg en omhoog duwden, waardoor heuvels in het landschap ontstonden.  Het worden pingoruïnes genoemd omdat die ijslenzen aan het einde van een koude periode langzaam afsmelten en alles wat er bovenop lag gleed langs de zijkanten naar beneden.

factsheet-pingo-pingoruine

Wat overbleef was een meertje met opstaande randen … soms 10, 20, 30 meter van diameter , maar soms ook veel groter. Het regenwater loopt niet direct weg omdat de ondergrond door de werking van de ijslens min of meer ondoorlaatbaar is geworden. De mensen uit de buurt kennen dit soort meertjes wel omdat je er in de winter al vrij snel op kan schaatsen.

pingoruine-uddelermeer-luchtfoto

                                              Uddelermeer vanuit de lucht

Het Uddelermeer op de Veluwe is een mooi voorbeeld van een pingoruine . Het is één van de grootste en diepste meertje die we in Nederland kennen,  van ongeveer 200 bij 300 meter. En het meertje ligt op zo’n 30 meter boven de zeespiegel.

pingoruine-uddelermeer

                                                        Uddelermeer bij zonsondergang

Meer over het Uddelermeer >>>>>

Een eerder bericht over Permafrost op de Geobronnen >>>

dec 08 2016

Het Permafrost ontdooit: De gevolgen

permafrostdoorsnedeDe  Wereld draait door had op 1 december wetenschaps Journalist Bernice Notenboom (Bericht Geobronnen >> ) in de uitzending om het een en ander toe te lichten over  afwijkende temperaturen op de Noordpool. In die uitleg kwam ook heel kort het effect van de smeltende Permafrost aan de orde. Maar … wat is dat nou precies

In Nederland hebben we er weinig “last” van maar in de Toendra gebieden zoals Alaska en Siberië is de ondergrond permanent bevroren .

Althans in ieder geval in de winter. In de zomer kan het bovenste laagje (van bijvoorbeeld een meter ) ontdooien. De bodem kan dan instabiel worden (het water kan niet weglopen omdat de diepe ondergrond bevroren blijft). Je ziet dan met enige regelmaat dat tijdens de zomer in Permafrost gebieden treinrails spontaan verschuiven of huizen plots een aantal meters verderop komen te liggen.

in bepaalde gebieden is de permafrost honderden meters dik

 

permafrost_distribution_in_the_arctic

Men is nu aan het onderzoeken wat er gebeurt met de Permafrost als gevolg van het broeikasefect.

Permafrost wordt vaak de ‘slapende reus’ van klimaatverandering genoemd. Bij het ontdooien en uiteenvallen van koolstof dat is opgeslagen in permanent bevroren bodemlagen, kunnen broeikasgassen vrijkomen. Permafrost is nu eenmaal organische materiaal bevroren in een pak water. De mate waarin dit gebeurt, is al lange tijd onderwerp van discussie. De daadwerkelijke invloed van ontdooiend permafrost op klimaatverandering kon echter wel eens groter of minder groot zijn dan tot nu toe werd gedacht.

Lees verder op de UU website >>>>

Ook in de TV documentaire serie klimaatjagers wordt aandacht besteed aan Permafrost >>

Kennislink over Siberië ontdooit >>>>


Extra bronnen & Geo animaties over Permafrost

Geo animatie: Wat is Permafrost >>>

Geo animatie: Permafrost en temperatuur model >>>

Geo animatie: Permafrost en broeikasgassen >>>

Geobronnen bericht over klimaatvluchtelingen in het Permafrost gebied >>>

dec 07 2016

Aardbeving Atjeh

atjeh-aardbeving-2016-schadeDe provincie Atjeh in het noorden van Sumatra is getroffen door een zware aardbeving. Het epicentrum van de beving met een kracht van 6,4 lag tien kilometer ten noorden van de stad Reuleut. Er waren zeker vijf naschokken.
atjeh-aardbeving-2016-kaart

NOS over de aardbeving >>>


De aardbeving volgens USGS


dec 06 2016

Wat nu als de dijken echt doorbreken ?

Dan wordt het pompen of verzuipen !
Vinger in de Dijk ?

Stel dat Nederland echt op het punt staat om te overstromen, weet jij dan wat je moet doen?
Afgesloten van de buitenwereld, zonder eten, drinken, droge kleding of verwarming. Terwijl de hulpdiensten je soms pas na drie dagen kunnen bereiken. Bereid je voor op een noodsituatie …… Het Rode Kruis geeft een paar tips >>> .

Helga de Leur licht toe