2016 archive

dec 31 2016

Vuurwerk uit Guatemala

Al die knallen, al dat vuurwerk al die rook in de straten…….hhhmmmmm
Dit is het echte werk !

De Volcán de Fuego is een actieve stratovulkaan met een hoogte van 3.763 meter gelegen in Guatemala.

dec 27 2016

De vulkaan Bogoslof

Help …..de Bogoslof is uitgebarsten!

A plume rises from Bogoslof volcano, partially obscured by a mountain on Unalaska Island, in this view from Unalaska, about 60 miles east of the volcano, on Wednesday, Dec. 22, 2016. (Lynda Lybeck-Robinson / ADN reader submission)

Tsja… dat zegt je waarschijnlijk niet zoveel ; – )  Op een volstrekt verlaten stuk Alaska is afgelopen week de vulkaan Bogoslof tot uitbarsting gekomen. Nogal bijzonder want de uitbarsting is nogal uitzonderlijk. Van deze vulkaan had vrijwel niemand gedacht dat ie zou uitbarsten! En het meest bijzondere is dat de uitbarsting door piloten van verkeersvliegtuigen opgemerkt werd. Een enorme aswolk van bijna 10 km hoogte alarmeerde de piloten. De meeste vulkanen min of meer actieve vulkanen of vulkanen met een recente eruptie geschiedenis worden ook met grondstations in de gaten gehouden. De Bogoslof dus niet…. al heel lang in rust en vooral onderhevig aan erosie.

Lees verder >>>>>>
Geologische Dienst Alaska >>>>>>


Een update van 27 December: Bogoslof blijft actief!


Ook nog activiteit op 30 December >>>
En tot ieders verbazing is Bogoslof ook weer actief op 9 januari 2017 >>>

dec 25 2016

Christmas !

 

 

Christmas Island ligt echt midden in de Pacific….. onderdeel van de Kiribati Islands.En ook op Christmas Island beginnen klimaatsveranderingen hun tol te eisen. Het Koraalrif geeft de eerste aanwijzingen

christmas-kiribati

 

Lees verder >>>>>

 

 

dec 23 2016

Nog nooit werden op de Noordpool zulke hoge temperaturen gemeten als nu

De temperaturen in het Noordpoolgebied stijgen ongeveer twee keer zo hard als op de rest van de wereld.

Dat stellen onderzoekers in hun Arctic Report Card. Voor het elfde jaar op rij komt dit rapport over het Noordpoolgebied uit. Aan het rapport is door 51 wetenschappers uit elf verschillende landen gewerkt. De conclusies liegen er niet om. “Zelden hebben we het Noordpoolgebied een duidelijker, krachtiger of uitgesprokener signaal van hardnekkige opwarming zien afgeven,” stelt onderzoeker Jeremy Mathis.

Lees verder Op Scientias website >>>

dec 20 2016

De zandmotor 5 jaar

De zandmotor is een enorm schiereiland van zand voor de Zuid Hollandse kust die de rest van de Noord Hollandse kust gaande weg van een extra laagje zand moet voorzien. Zeestromen, eb & vloed en wind nemen dagelijks stukken van de zandmotor mee om het materiaal verderop aan de kust te sedimenteren

 

5 jaar Zandmotor… een overzicht >>>>

dec 16 2016

De meest accurate Wereldkaart

De wereld is op verschillende manieren weer te geven op de kaart. Niet 1 manier is helemaal
kloppend. Dat komt doordat de wereld rond is. Daarom is er niet één wereldkaart helemaal goed. Als de afstanden kloppen, dan kloppen de richtingen niet. Als de richtingen kloppen, dan zijn de vormen van de landen weer fout.

Als een kaartenmaker een wereldkaart maakt, dan kiest hij een projectie. Dat is een manier om de
wereldbol weer te geven. Elke projectie heeft zijn eigen voor en nadelen. Hieronder zie je
voorbeelden van projecties.
3-wereldprojecties1

Japanse artiest Hajime Narukawa heeft echter een betere manier gevonden om de wereld plat te slaan die de verhoudingen van de landmassa’s en de zeeën niet scheeftrekt en die toch in een vierkant past.
beste-wereldkaart-ooit

 

Meer over deze nieuwe wereldkaart projectie >>>>