nov 27 2017

Agung Update 27-11-2017

Na twee maanden gerommel en een uitbarsting die geen uitbarsting was maar een waterexplosie komt de vulkaan Agung nu echt op gang

Althans zo lijkt het. Want de vulkaan vertoont wel a typisch gedrag. Volgens Geoloog Bernd Andeweg voor RTL nieuws is het een uitbarsting in slow motion. “Het is opvallend dat hij nu een soort slow start aan het maken is”, zegt Andeweg. “Je verwacht in het begin een grote knal die daarna weer afzwakt. Maar het heeft er de schijn van dat de Agung als een dieseltje op gang is gekomen.”

Het grootste gevaar momenteel is het vulkanisch as en stof dat de vulkaan kilometers hoog de lucht in werpt. Dat kan zeer gevaarlijk zijn voor de luchtvaart en bovendien kan de as in een groot gebied rondom de vulkaan terechtkomen op mensen, huizen en gewassen. Daarnaast kunnen er zogenaamde Lahar stromen ontstaan. Dat zijn modderstromen van vulkanische as en sediment. Zeker in tropische gebieden als Bali valt er voldoende neerslag om die modderstromen in gang te zetten.  Op sommige nieuwsbronnen wordt dit ook wel als ‘cold lava’ aangegeven.

Tweede Agung webcam >>>>

Werkblad Agung (aangepast) >>