Armero 1985

Precies 38 jaar geleden ging de foto de wereld over van het 13 jarige dappere Colombiaanse meisje dat vast zat in de modder. Door deze foto kreeg de vulkaanuitbarsting in de nacht van 13 op 14 november [1985] van de Nevado del Ruiz in Colombia in één keer een gezicht.

omayra-sanchez-1985De Nevado del Ruiz
De top van de Nevado del Ruiz stratovulkaan in Colombia ligt boven de 5000 meter en is eeuwig bedekt met van sneeuw en ijs. Vandaar zijn naam: “Nevado” dat betekent “sneeuw” in het Spaans.

De uitbarsting
Volstrekt onverwacht leidde een relatief lichte  kleine uitbarsting van begin November 1985  tot een enorme ramp. Door de uitbarsting kwamen namelijk hete deeltjes as en puin op de sneeuw en ijs van de top terecht. De sneeuw en ijs van de bergtop smolten door de hitte. Langzaam gleed dat naar beneden. En daardoor ontstond er in de nacht van die 13 op 14 November in 1985 een dodelijke modderstroom. De zware modderstroom liep uiteindelijk met een snelheid van 35 kilometer langs de flanken van de vulkaan naar beneden, richting de Colombiaanse stad Armero.

clip_image0063

Armero
De stad Armero werd in een mum van tijd verzwolgen door de modder en compleet vernield. Het drama was nog niet afgelopen: net als beton, werd deze modderstroom hard. Als je terecht was gekomen in de modderstroom en je kon er niet uit, werd je levend begraven. Diegene die geluk hadden en er uit konden komen, waren allemaal mensen die aan de rand van de modderstroom vast zaten. Het stadje Armero telde ongeveer 27.000 inwoners, 23.000 a 25.000 van hen, stierven doordat ze vast zaten in de modderstroom.

bron >>>>

Meer informatie en bronnen :

. Earth Magazine over de Nevado el Ruiz 1985 >>>>

. BBC “on this day”>>>

. Een videoverslag van de uitbarsting en de gevolgen >>


Een werkblad bij dit onderwerp >>>>>


Reacties zijn gesloten.