De situatie in Kobani op een kaart

Maanden probeert IS nu al om Kobani te veroveren. Vooralsnog zonder succes. Het is de eerste keer sinds de opmars van Islamitische Staat dat een stad zich zo fel verzet tegen de groepering.

Wat waar, waarom daar Kobani is een Syrisch grensstadje waar een paar jaar geleden nog (voor de Syrische burgeroorlog) ruim 400.000 Koerden woonden. Sinds de opmars van IS werd langzamerhand de stad omsingeld en vluchtte het merendeel van de bevolking naar veiliger plekken. Volgens Koerdische inlichtingen dienst zijn er nu nog zo’n 50.000 inwoners over en Koerdische strijders hebben de stad en wat omliggende dorpen tot nu toe uit de handen van de IS kunnen houden BzU36saCYAAiDf3   kobani2Wie zijn er nu precies aanwezig in Kobani? In de eerste plaats de Syrisch-Koerdische beweging YPG. Dat is een kleine beweging, met weinig buitenlandse vrienden, maar met een hoog moreel. Die krijgt nu hulp van Iraaks-Koerdische strijders, de zogeheten peshmerga. Dat is een grotere beweging, met veel wapens en internationale vrienden, maar ook met een lager moreel. De twee verschillende bewegingen hebben in principe weinig met elkaar op, maar het is voor de Syrisch-Koerdische beweging wel prettig dat er versterking met zwaar geschut komt. Vooral die wapens gaan het verschil maken. Ook de Amerikanen leveren wapens en blijven daarnaast bombarderen.

 

Hoe is de situatie van de belegering Niemand kon ooit vermoeden dat het kleine grensplaatsje Kobani zo’n belangrijke rol zou vervullen in de strijd om het Midden-Oosten. Het is de plek waar de oorlogskaravaan van Islamitische Staat (IS) tot stilstand dreigt te komen. Koerdische strijders en Amerikaanse straaljagers brengen de ene na de andere IS-strijder om het leven. Voor de djihadisten staat de mantra van onoverwinnelijkheid op het spel. We pakken de kaart erbij om eens goed te zien op welke manier de Koerdische stad belegerd is

141007_2000px-syria8

Bron voor tekst : Trouw >>

Bron voor de kaarten >>>

Meer over wat er op het spel staat voor alle betrokken partijen >>>>>

Reacties zijn gesloten.