De Tambora vulkaan


200 jaar geleden
In Nederland was de winter van 1816 zo koud dat records uit die tijd vaak nog in de boeken staan. Zelfs het zoute water van de Zuiderzee bevroor. Enkele maanden later volgden overstromingen door overtollig smeltwater uit de bergen. In doorgezaagde oude bomen is de periode vaak nog goed te herkennen: door het gebrek aan voedingstoffen zijn de jaarringen van 1816 en 1817 vaak flinterdun.

vulkaan Tambora

De Tambora vulkaan op het Indonesische eiland Sumbawa genomen vanuit het ISS door Andre Kuipers

 

De mogelijke oorzaak voor deze extreme omstandigheden ? Waarschijnlijk de uitbarsting van de Tambora vulkaan in Indonesie. Toen de Tambora op 10 april 1815 uitbarstte, werd 150 kubieke kilometer aan materiaal de lucht in geduwd. De berg verloor een derde van zijn hoogte: 4200 meter werd 2800 meter.

De knal was 2500 kilometer verderop te horen. Op Brits-Sumatra (een afstand van 1800 kilometer) stuurde de bevelhebber een patrouille op pad omdat hij het geluid voor kanonvuur had gehouden.

In de nabije omgeving kwamen duizenden mensen in een oogwenk om het leven. Wie niet was gevlucht, werd overvallen door een pyroklastische storm, een wolk gloeiend heet vulkanisch stof. Mensen werden gebakken in de houding waarin ze stierven, zoals eerder in Pompeï was gebeurd.

9200000035988925De uitbarsting van de Tambora was de hevigste die de mens ooit heeft meegemaakt. De gevolgen waren over de hele wereld merkbaar, maar tegenwoordig is er haast niemand die het verhaal kent. [Bron: NOS ]

De Nederlander Philip Dröge heeft onderzoek gedaan en schreef er een boek over >>

Bestellen Bij BOL >>>

Een artikel in KQED over de uitbarsting >>

Een artikel in “The economist” >>>

Een infographic Wat is de invloed van uitbarstingen op klimaat ? >>>>