Google plus code

Als je in Nederland ergens naar toe wil dan heeft die plek meestal een adres en kun je met een navigatie systeem vrij eenvoudig komen. Maar buiten Nederland heeft niet alles een adres. Google lanceert daarom Google plus code.

In grote stukken van Afrika maar ook India ontbreken nogal eens adres aanduidingen. We hebben wel lengte en breedte graden maar die codes zijn complex en voor bijvoorbeeld autonavigatie, postbezorging of om te delen met vrienden etc uitermate ingewikkeld. Speciaal voor die gebieden heeft Google het Google plus code systeem ontwikkeld. Elke plek op aarde wordt daarbij gevat in een korte code

Google plus codes kunnen in Nederland ook gebruikt worden: Stel je spreekt ergens af op een strandje of West Terschelling:

  • Deze plek heeft geen adres, het is ergens in de buurt van Hoge Duin.
  • De kaart coördinaten zijn  53°23’17.8″N+5°11’36.6″E => ingewikkeld om door te geven
  • De Pluscode is: 95QV+8C West-Terschelling => eenvoudige code en makkelijk door te geven

Voer je de pluscode in op google maps van je smartphone dan weet je precies welke plek het is !

Op de plus codes website kun je van iedere plek op aarde de Google plus code ophalen, delen of naar je telefoon sturen (Plus codes >>>). De aanduiding is zeer precies want het gaat om vakken van 14 bij 14 meter (grotere vakken mag ook :) Ook in Google maps kun je nu de plus code van een plek ophalen.

Is dit systeem nieuw ? Nee! Al zeker 5 jaar geleden kwamen de ontwikkelaars van Tom Tom met mapcode. In wezen was deze code nog korter en bovendien nauwkeuriger. Ik schreef erover op de Geobronnen in 2015 (Naar het artikel over mapcode op de Geobronnen >>>)

Maar Google heeft het systeem geperfectioneerd door het te integreren met Google maps.  Sta je met de tent ergens op een verlaten plek aan de Griekse kust dan kun je vrienden en kennissen thuis die exacte plek delen vanaf je smartphone en kunnen ze zien waar je bent op Google maps

nb de TomTom mapcode van dat strandje op Terschelling is NLD 0FD.0QP

Reacties zijn gesloten.