Het Parijs van Haussmann

Halverwege de 19e eeuw was de binnenstad van Parijs in vele opzichten een middeleeuwse stad met nauwe straten, oude huizen en een rommelige structuur. De plannen van baron Haussmann brengen daar verandering in.
Napoleon III wilde de stad verbeteren (en ook militair beter onder controle kunnen houden. Hij gaf vervolgens de opdracht aan Baron Haussmann om een geheel nieuw stadsplan te maken.

Belangrijke onderdelen werden de brede Boulevards, de eenvormige (statige) stedelijke hoogbouw van 8/9 verdiepingen aangelegd in overzichtelijke woonblokken. Het straten en wegen patroon van de middeleeuwse stad ging grotendeels op de schop en maakte in bijna 40 jaar plaats voor overzichtelijke en brede boulevards.

Met als belangrijke schakels een aantal pleinen waar Boulevards samenkomen of juist uiteengaan. Het Place Charles de Gaulle Etoile met de Arc de Triomphe waar 12 Boulevards samenkomen is wel het spektakelstuk van het Haussman plan

In het hele stadsplan werd ook het nu zo bekende echte Parijse straatmeubilair opgenomen zoals de Wallace fonteinen, de krantenkiosken en de reclamezuilen. Ook voorzag Haussmann de stad van waterleiding en riool , en daarmee werd Parijs in één keer een moderne 19e eeuwse stad !

Meer over het Parijs van Haussmann >>>

Reacties zijn gesloten.