Nieuwe hoofdstad Indonesië

Als het aan president Widodo ligt krijgt Indonesië een nieuwe hoofdstad die niet op Java ligt maar op een van de andere eilanden

De huidige hoofdstad Jakarta ligt op Java en is inmiddels zo enorm gegroeid dat de stad onleefbaar is geworden. Het verkeer zit iedere dag moervast en bovendien heeft de stad nog een extra probleem omdat de boel langzaam wegzinkt. Daarnaast zou een nieuwe hoofdstad de regering helpen bij het beter verdelen van bevolking & economische / politieke activiteiten over de eilanden van Indonesië.

Op zich is het niet voor het eerst dat een land besluit om de hoofdstad te verplaatsen. Ook Brazilië heeft in het verleden alle hoofdstedelijke functies (regeringsgebouwen etc) naar een plek in het binnenland verplaatst. De nieuwe hoofdstad Brasilia ligt midden in het regenwoud van Brazilië.

Maar ook in Indonesië is het niet de eerste keer dat de verhuizing van de hoofdstad aan de orde komt. Soekarno, de eerste president van de republiek, vond ook al dat de nieuwe hoofdstad in Kalimantan (op het eiland Borneo) moest worden gevestigd. Om die reden zijn er tijdens Soekarno’s presidentschap al opvallend brede boulevards aangelegd in de kleine provinciale hoofdstad Palangkaraya. Deze plek zou opnieuw favoriet zijn bij beleidsmakers. Kalimantan is het Indonesische deel van het eiland Borneo (dat gedeeld wordt met Maleisië en Brunei).

President Widodo wil hoofdstad Jakarta verplaatsen [NOS] >>>>

Een beeld van Kalimantan en wat een verhuizing zou brengen [NRC]  >>>>>>>>

Reacties zijn gesloten.