Category: Aarde

okt 18 2017

Catalonië wil van Spanje af

Spanje bestaat grotendeels uit een verzameling autonome gebieden. Catalonië is één van de bekendste autonome gebieden en wil nu onafhankelijkheid.

In Barcelona zijn afgelopen weken honderden mensen gewond geraakt en gearresteerd door de Spaanse politie. Dat gebeurde vooral naar aanleiding van een referendum over mogelijke onafhankelijkheid. Maar waarom nu deze grote protesten van Catalanen en de gewelddadige reactie van de Spaanse politie?


Methode Humboldt met achtergronden en werkblad over Catalonië  >>>>

 


okt 12 2017

De Orkanen van 2017

Het Caribisch ebied en het zuiden van de VS heeft er in de afgelopen maand flink van langs gekregen door de orkanen die niet alleen elkaar snel opvolgden maar waarvan er een paar ook extreem zwaar waren. Al op 19 September schreef de New York Times over de heftigheid van dit seizoen. Een overzicht van de Orkanen zie je op bovenstaand kaartje maar de exacte routes kun je mooi volgen op deze geoanimatie  gemaakt door Studio Haverstraat.

Over de Tropische stormen

Irma trekt over de Bovenwindse eilanden >>>

De BBC zet 11 dagen Orkaan Irma op een tijdlijn met beelden >>>

Waarom Orkaan Harvey zo verwoestend was >>>>

En na orkaan Irma kwam Jose richting Bovenwindse eilanden >>>>

De orkaan Maria langs Bovenwindse eilanden maar recht op Puerto Rico >>>>

Ook in oktober nog een Orkaan. Nate trekt over Centraal Amerika >>>

 

Achtergronden over Hurricanes

How Hurricanes form >>>>>

How Hurricane forms II >>>>

De zwaarste stormen van afgelopen eeuw >>>

Waar ontstaan Orkanen ? >>>>

 


Werkblad Orkanen 2017 >>>>

Gebruik ter oriëntatie op Orkanen en hun gevolgde track de animatie van Studio Haverstraat. Voor de achtergronden van de verschillende Orkanen kun je de links hierboven gebruiken.  Als dat niet genoeg is kun je ook de items over de verschillende Orkanen raadplegen die al eerder op de Geobronnen stonden: Harvey //  Irma .


okt 02 2017

Hoogwater in Nederland… een nieuw tijdperk

Overstromingsrisico’s in Nederland zijn in de afgelopen 30 jaar wat ingewikkelder geworden

In de geschiedenis van Nederland kende de bewoners nogal duidelijk echt groot natuurgevaar voor hun leefgebied. In het rivierengebied was er altijd de kans op overstromingen van de rivieren en in de laag gelegen provincies aan de kust waren overstromingen vanuit zee het grootste gevaar. En om maar even simpel te stellen: men bouwde terpen en dijken om zich te beschermen tegen het hoge water.

20ste eeuwse maatregelen
Met de Delta werken zijn we vanaf de jaren 50 in de vorige eeuw de zee op grote schaal gaan temmen en vanaf de jaren 90 hebben we met “Ruimte voor de Rivier” enorm gewerkt aan de veiligheid in in het rivierengebied.

1998 laat zien wat komen gaat
Maar in die afgelopen 20 jaar is de situatie weer wat gewijzigd en ingewikkeld geworden. De situatie in 1998 liet dat eigenlijk al goed zien. Wat was er aan de hand ? Eigenlijk drie dingen. In Limburg dreigde rivierdijken door te breken als gevolgen van het feit dat de Maas enorm veel water in een keer te verwerken kreeg. Maar ondertussen stond ook het halve Westland onder water als gevolg van extreme neerslag die in korte tijd was gevallen. En de derde crisis- factor was de hoge zeespiegel stand als gevolg van harde wind gecombineerd met extreem hoge vloed. Hierdoor konden de gemalen het water uit de rivieren en polders in de kustprovincies niet kwijt op zee. En zo kon al dat overtollige water uit de rivieren en uit die onder gelopen polders eigenlijk geen kant op.

Anticiperen op de nieuwe gevaren
De laatste jaren komt er steeds meer oog en aandacht voor die extreme neerslag. En vooral wat we kunnen doen om het water van die extreme buien snel af te voeren … of juist goed op te vangen. We zijn eindeloos aan het bouwen geslagen en hebben wegen aangelegd. Maar door die verstening van ons landschap wordt neerslag niet meer goed opgevangen als in een groen landschap
Kelders die onderwater lopen en straten die blank staan, het zijn problemen waar we in de toekomst steeds meer mee te maken krijgen. Want de frequentie van hevige regenbuien zal de komende jaren alleen nog maar hoger worden. Maar is Nederland eigenlijk wel voorbereid op al die forse neerslag? Er zijn verschillende goede initiatieven maar de discussie rond de tegeltax doet het ergste vermoeden.


Bron : 1 vandaag NPO >>>

 


Extra bronnen en links:
De Westland overstroming in 1998 >>>
De Oosterscheldedam en de Deltawerken >>>>
Hoogwater als gevolg van springvloed in 2014 >>>
De rol van de waterschappen bij hoogwater >>>>


sep 29 2017

De actieve vulkanen in Zuid Oost Azië

De Seismische onrust lijkt wat toe te nemen onder Mt Agung en stoom uit de krater neemt ook wat toe maar heeft nog niet geleid tot een uitbarsting. Vooralsnog allemaal rustig.

Twitteraar Wolfofbroward: 9:05 am. Clouds building on Mt. #agung volcano from the south rice fields. All is very calm and serene. A beautiful day in #bali.

En terwijl iedereen zijn adem inhoudt voor Mt Agung knettert Sinabung op Sumatra er al dagen lang vrolijk op los.

En bovendien is de vulkaan Manaro ook uitgebarsten. Deze vulkaan is te vinden op Ambae, een van de eilanden die hoort bij de tropische eilandengroep Vanuatu.

De uitbarstingen hebben in feite niet direct met elkaar te maken…. behalve dan dat ze alle drie aan de Pacifische Ring of Fire liggen .

Bronnen:

NOS over de vulkaan Manaro >>>>

Over de Sinabung op de Geobronnen >>>>

Over de Agung op de Geobronnen >>>>

Meer over de Ring of Fire >>>>>


Een werkblad over deze actieve vulkanen in ZO Azië >>>>

 


 

aug 22 2017

Aardbeving voor de kust van Napels

Maandagavond werd het Italiaanse eiland Ischia voor kust van Napels getroffen door een aardbeving

Voor zover nu bekend is zijn er verschillende gewonden en twee dodelijke slachtoffers. Er is wel veel materiële schade op het eiland. De aardbeving had een kracht van 4 op de Schaal van Richter. Dat is niet eens zo heel zwaar maar het epicentrum lag vrij ondiep. En dan kan de schade groot zijn.

De oorzaak van de aardbeving heeft vermoedelijk te maken met de “vulkanische breuk lijn” die vanaf het vaste land de zee inloopt.  De baai van Napels is van oorsprong één groot vulkanisch gebied de “Campi Fleigri genoemd”.

De Vesuvius is wellicht de bekendste vulkaan uit het gebied maar in wezen een klein onderdeeltje van dit enorme vulkanische complex.De “Volcano Solfatara” in het plaatsje Pozzuoli vlak ten noorden van Napels is het bewijs dat er nog vulkanische activiteit. Dagelijks kun je er de stoom en zwaveldampen aanschouwen.

Ook deze aardbeving op Ischia laat zien dat er diep in de ondergrond tectonische en mogelijke vulkanische activiteit aan de gang is. Geologen zijn al bezig om het hoe en waarom van deze “vulkaanbeving”verder uit te zoeken. Daarover een artikel in de Volkskrant >>>

 

 


Lees verder >>>

Meer over dit vulkanisch gebied op de Geobronnen >>>


aug 18 2017

9000 inwoners in de Bidonvilles van Parijs

In en rond Parijs wonen momenteel zo’n 7000 – 9000 mensen in krottenwijken en illegale tentenkampen te vinden.

Regelmatig worden er aan de randen van de stad dit soort kamp ontruimd. De politie komt dan en veegt de boel schoon. Maar je ziet al vrij snel steeds bewoners na een tijdje terugkeren.

De bidonvilles van destijds
Tot een eeuw terug woonden de armste mensen van Parijs in eenvoudige huisjes van de stad. Zelfbouw aan de rand van de stad die Bidonvilles werden genoemd. Een begrip dat later vooral gebruikt werd voor de enorme zelfbouwwijken in 3e wereld steden.

Vluchtelingen op weg naar Engeland
Nu zien we in Parijs opnieuw een groot aantal mensen in en rondom de stad… In vergeten parkjes , langs de ringweg (Boulevard Peripherique) op verlaten stukken spoor of industrieterrein. Wie zijn dat dan? De vaste groep clochards worden volstrekt overruled door nieuwe groepen. Onder andere vluchtelingen op weg naar Calais of Duinkerken in de hoop naar Engeland te kunnen. Die pakken de meest bizarre plekken in de stad om hun tentenkampen neer te zetten.

                           Vluchtelingen op weg naar Calais in tentenkampen langs metro spoor.

Roma kampen
Maar er is ook  een grote groep Roma zigeuners. Die trekken door Europa / Frankrijk en verblijven meestal op een plek waar ze wat langer kunnen wonen. In 2016 werd nog een een Bidonville met ruim 500 bewoners van een oude spoorbaan “geveegd”  .

                                                      Roma kamp op een verlaten stuk spoorlijn aan de rand van Parijs.

Op onderzoek
De Nederlandse journalist Frank Renout sprak met hulporganisaties en reisde de afgelopen weken zelf in en rond Parijs om daar de kampen te bezoeken, bewoners te spreken en te tellen. Op basis van die informatie is de conclusie dat het aantal bewoners van krotten en tenten varieert van zo’n 7.000 nu tot 9.000 een paar weken geleden. Die fluctuaties worden vooral veroorzaakt door migrantenaantallen die snel variëren.

                    120 krottenwijken en tentenkampen in en rondom Parijs (Bron NOS)


Extra bronnen:

De bidonvilles van Parijs [NOS] >>

Vluchtelingen in de tentenkampen in Parijs >>>>>

Bidonville van Roma bewoners op Spoorbaan opgeruimd >>>

Vluchtelingen via Parijs op weg naar Calais >>>