Category: Aarde

dec 10 2017

Sneeuwdek over Nederland

Zware sneeuwbuien trokken vandaag over Nederland. Behalve overlast op de wegen , het spoor en op de vliegvelden was er veel sneeuwpoppen en sleeplezier … maar ook deze heel mooie beelden van de Amsterdamse Binnenstad. Gemaakt door Gosse Bouma

nov 30 2017

Slimme aanpak Zonnepanelen

In een groot aantal Afrikaanse landen is het technisch , politiek of anderszins te ingewikkeld om behoorlijke elektriciteit aan te leggen of een vast telefoon netwerk.

3059631-inline-3-in-off-grid-locales-cheap-solar-kits

Daarom zie je dat juist in dit soort landen het idee van vaste telefoons is overgeslagen (zoals wij dat bijna 100 jaar gehad hebben) en dat de meeste mensen van niets naar een mobiele telefoon zijn gegaan .

Zo is er nu wat betreft elektriciteit ook een bijzondere weg ingeslagen. Verschillende bedrijven zijn gespecialiseerd in supereenvoudige zonnepanelen die bewoners in gebieden zonder vaste lijn (electriciteit / telefoon) simpel in gebruik kunnen nemen … voor een paar lampen die¬† ’s avonds licht geven in huis en waarmee de mobiele telefoon opgeladen kan worden¬† Betaling gaat via hun mobiele telefoon

 

Lees verder >>>>>

nov 27 2017

Agung Update 27-11-2017

Na twee maanden gerommel en een uitbarsting die geen uitbarsting was maar een waterexplosie komt de vulkaan Agung nu echt op gang

Althans zo lijkt het. Want de vulkaan vertoont wel a typisch gedrag. Volgens Geoloog Bernd Andeweg voor RTL nieuws is het een uitbarsting in slow motion. “Het is opvallend dat hij nu een soort slow start aan het maken is”, zegt Andeweg. “Je verwacht in het begin een grote knal die daarna weer afzwakt. Maar het heeft er de schijn van dat de Agung als een dieseltje op gang is gekomen.”

Het grootste gevaar momenteel is het vulkanisch as en stof dat de vulkaan kilometers hoog de lucht in werpt. Dat kan zeer gevaarlijk zijn voor de luchtvaart en bovendien kan de as in een groot gebied rondom de vulkaan terechtkomen op mensen, huizen en gewassen. Daarnaast kunnen er zogenaamde Lahar stromen ontstaan. Dat zijn modderstromen van vulkanische as en sediment. Zeker in tropische gebieden als Bali valt er voldoende neerslag om die modderstromen in gang te zetten.¬† Op sommige nieuwsbronnen wordt dit ook wel als ‘cold lava’ aangegeven.

Tweede Agung webcam >>>>

Werkblad Agung (aangepast) >>


nov 25 2017

Uitbarsting van de Agung

De  vulkaan Agung is uitgebarsten

Het rommelt in en om de vulkaan Agung al sinds eind september.

Rond de vulkaan is sindsdien een veiligheidszone ingesteld en duizenden inwoners van het gebied direct rond de vulkaan zijn ge√ęvacueerd.

Afgelopen week waren de dagelijkse aardbevingen in hevigheid en in aantal afgenomen. Maar de Agung hield het eiland in spanning afgelopen donderdag met  iets wat leek op een uitbarsting maar dat bleek een stoomexplosie , ontstaan doordat water in de krater snel opgewarmd is. Dit wordt een Phreatische uitbarsting genoemd.

Maar sinds 25 November is er sprake van een magmatische uitbarsting, zo melden de officiele instanties van Baliomen. En sindsdien zien we op de webcams¬† beelden binnen van zwaar gerommel + aswolken. Er zou een grijs zwarte rook / as kolom zijn van zo’n 1500 meter boven de vulkaan uit.

Ook wordt er met regelmaat een kleine gloeiende kegel waargenomen op de Webcam.

De Agung webcam >>>
Een tweede webcam >>
Uitbarsting in beeld >>>>

De Phreatische uitbarsting in beeld >>

 


Meer nieuws over Mt Agung:

Er is steeds meer bewijs dat het nu een magmatische uitbarsting betreft. Dat blijkt onder meer deze tweet >>

KLM heeft vluchten geannuleerd >>

Met enige regelmaat staan beide webcams (hiernaast genoemd) op zwart. Dan is dit nog een optie >>

Mount Agung op zondag 26 november. De rode gloed is van de vroege ochtend zon


   Werkblad bij dit item >>>>>>


nov 19 2017

Nieuwe mijnbouw in Limburgse grensstreek?

Limburg was lang de Provincie van de Delfstoffen. Maar die mijnbouw in (vooral) Zuid Limburg is gedurende de 20ste eeuw afgebouwd.  De steenkoolmijnen sloten in de jaren 70 en momenteel wordt ook de mergelwinning ten zuiden van Maastricht  in de St Pieterberg stapsgewijs stop gezet.

Een minder bekend verhaal is de Zink en Lood winning vlak over de grens in Belgi√ę.¬† In het gebied rondom Plombieres¬† waar de Geul door stroomt (richting Nederland) werd langdurig mijnbouw gevoerd. De mijnen sloten echter halverwege de 20ste eeuw.¬† Langzaam is het landschap hersteld.¬† Kleinschalig toerisme floreert nu in dit uiterst charmante heuvellandschap, waar biologen nog graag komen op zoek naar het Zinkviooltje.

Bewoners in de regio zijn dan ook ernstig geschrokken nu gebleken is dat het bedrijf Walzinc vergunning heeft aangevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om een nieuwe delfstoffen winning in het gebied te starten en zelfs het winningsgebied uit te breiden.

Tegen de eventuele komst van de zinkmijn is al protest aangetekend door onder meer de VVV Zuid-Limburg. Ook de provincie is heel sceptisch. Gevreesd wordt voor negatieve gevolgen voor het toerisme, de natuur en het landschap in het Heuvelland.


Meer in het NRC >>>

 


nov 10 2017

Bouwen op Permafrost

Wegen en huizen hebben veel te voortduren in permafrost gebieden. En dat is nu met de klimaat veranderingen nog lastiger

Normaal gesproken is het bouwen op Permafrost al een lastige klus. In de winter is de grond bevroren …. niets aan de hand zou je zeggen. Maar in het voorjaar en zomer gaat de bovenste laag van de bevroren bodem dooien terwijl de laag eronder bevroren blijft. Omdat het smeltende water nergens heen kan zakken kan die bovenlaag instabiel worden. Het effect wordt versterkt doordat in het voorjaar dooien en vriezen elkaar snel opvolgen. En bij die processen krimpt en zet de bodem uit. Bekend is van Permafrost gebieden dat huizen dan kunnen gaan verschuiven en wegen + spoorlijnen ontwricht kunnen raken.

In de permafrostgebieden van Canada en Alaska lost men dit op door wegen en treinbanen aan te leggen op een ondergrond van grind waarin water (uit die bovenste Permafrostlaag) de ruimte heeft uit te zetten zonder dat het de infrastructuur aantast. Zeker in het voorjaar en najaar

Huizen zijn voorzien van palen die verankerd zitten in de harde diepe ondergrond. Maar nu het Permafrost harder smelt moeten er andere maatregelen genomen worden

Lees verder >>>>>

nov 04 2017

Randstad Holland

De burgemeester van Amsterdam droomde eind juli in het tv-programma Zomergasten hardop van een Nederlands New York. ,,Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn een grote stad met het Groene Hart als Central Park”, zei hij.

Al in 1966 rekende de Britse geograaf Peter Hall in zijn boek The World Cities de Randstad tot één van die wereldsteden. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam konden gerekend worden als één stedelijk gebied.

Op enkele samenwerkingsprojecten na zoals de Randstad-rail is dit Randstad idee nooit verder doorontwikkeld.

Echter nu, ruim 40 jaar verder, zijn er verschillende organisaties die er juist voor zijn om dat idee toch op te pakken … of in ieder geval de steden slimmer te laten gaan samenwerken.Welkom in ons eigen New York >>>>
Topstad Nederland (een artikel in Geografie) >>
Zef Hemel over de Geograaf Peter Hall >>>>

 


 

okt 26 2017

De Ganges in beeld

De Ganges in India is een heilige rivier en vernoemd naar een hindoe-godin. Een miljard hindoes geloven dat ze van zonden bevrijd worden als ze erin baden. Honderden miljoenen mensen langs de oevers zijn ervan afhankelijk voor drinkwater en de irrigatie van hun land.

Maar India is door enorme economische groei ook een grote vervuiler geworden. Miljoenensteden lozen rioolwater ongefilterd op de Ganges. Nog gevaarlijker is het vaak giftige industri√ęle afval dat in de rivier gedumpt wordt.


Lees het volledige artikel op NOS.nl >>>

 


okt 18 2017

Cataloni√ę wil van Spanje af

Spanje bestaat grotendeels uit een verzameling autonome gebieden. Cataloni√ę is √©√©n van de bekendste autonome gebieden en wil nu onafhankelijkheid.

In Barcelona zijn afgelopen weken honderden mensen gewond geraakt en gearresteerd door de Spaanse politie. Dat gebeurde vooral naar aanleiding van een referendum over mogelijke onafhankelijkheid. Maar waarom nu deze grote protesten van Catalanen en de gewelddadige reactie van de Spaanse politie?


Methode Humboldt met achtergronden en werkblad over Cataloni√ꬆ >>>>

 


okt 12 2017

De Orkanen van 2017

Het Caribisch ebied en het zuiden van de VS heeft er in de afgelopen maand flink van langs gekregen door de orkanen die niet alleen elkaar snel opvolgden maar waarvan er een paar ook extreem zwaar waren. Al op 19 September schreef de New York Times over de heftigheid van dit seizoen. Een overzicht van de Orkanen zie je op bovenstaand kaartje maar de exacte routes kun je mooi volgen op deze geoanimatie  gemaakt door Studio Haverstraat.

Over de Tropische stormen
Irma trekt over de Bovenwindse eilanden >>>
De BBC zet 11 dagen Orkaan Irma op een tijdlijn met beelden >>>
Waarom Orkaan Harvey zo verwoestend was >>>>
En na orkaan Irma kwam Jose richting Bovenwindse eilanden >>>>
De orkaan Maria langs Bovenwindse eilanden maar recht op Puerto Rico >>>>
Ook in oktober nog een Orkaan. Nate trekt over Centraal Amerika >>>

Achtergronden over Hurricanes
How Hurricanes form >>>>>
How Hurricane forms II >>>>
De zwaarste stormen van afgelopen eeuw >>>
Waar ontstaan Orkanen ? >>>>

 


Werkblad Orkanen 2017 >>>>

Gebruik ter ori√ęntatie op Orkanen en hun gevolgde track de animatie van Studio Haverstraat. Voor de achtergronden van de verschillende Orkanen kun je de links hierboven gebruiken.¬† Als dat niet genoeg is kun je ook de items over de verschillende Orkanen raadplegen die al eerder op de Geobronnen stonden: Harvey //¬† Irma .


okt 02 2017

Hoogwater in Nederland… een nieuw tijdperk

Overstromingsrisico’s in Nederland zijn in de afgelopen 30 jaar wat ingewikkelder geworden

In de geschiedenis van Nederland kende de bewoners nogal duidelijk echt groot natuurgevaar voor hun leefgebied. In het rivierengebied was er altijd de kans op overstromingen van de rivieren en in de laag gelegen provincies aan de kust waren overstromingen vanuit zee het grootste gevaar. En om maar even simpel te stellen: men bouwde terpen en dijken om zich te beschermen tegen het hoge water.

20ste eeuwse maatregelen
Met de Delta werken zijn we vanaf de jaren 50 in de vorige eeuw de zee op grote schaal gaan temmen en vanaf de jaren 90 hebben we met “Ruimte voor de Rivier” enorm gewerkt aan de veiligheid in in het rivierengebied.

1998 laat zien wat komen gaat
Maar in die afgelopen 20 jaar is de situatie weer wat gewijzigd en ingewikkeld geworden. De situatie in 1998 liet dat eigenlijk al goed zien. Wat was er aan de hand ? Eigenlijk drie dingen. In Limburg dreigde rivierdijken door te breken als gevolgen van het feit dat de Maas enorm veel water in een keer te verwerken kreeg. Maar ondertussen stond ook het halve Westland onder water als gevolg van extreme neerslag die in korte tijd was gevallen. En de derde crisis- factor was de hoge zeespiegel stand als gevolg van harde wind gecombineerd met extreem hoge vloed. Hierdoor konden de gemalen het water uit de rivieren en polders in de kustprovincies niet kwijt op zee. En zo kon al dat overtollige water uit de rivieren en uit die onder gelopen polders eigenlijk geen kant op.

Anticiperen op de nieuwe gevaren
De laatste jaren komt er steeds meer oog en aandacht voor die extreme neerslag. En vooral wat we kunnen doen om het water van die extreme buien snel af te voeren … of juist goed op te vangen. We zijn eindeloos aan het bouwen geslagen en hebben wegen aangelegd. Maar door die verstening van ons landschap wordt neerslag niet meer goed opgevangen als in een groen landschap
Kelders die onderwater lopen en straten die blank staan, het zijn problemen waar we in de toekomst steeds meer mee te maken krijgen. Want de frequentie van hevige regenbuien zal de komende jaren alleen nog maar hoger worden. Maar is Nederland eigenlijk wel voorbereid op al die forse neerslag? Er zijn verschillende goede initiatieven maar de discussie rond de tegeltax doet het ergste vermoeden.


Bron : 1 vandaag NPO >>>

 


Extra bronnen en links:
De Westland overstroming in 1998 >>>
De Oosterscheldedam en de Deltawerken >>>>
Hoogwater als gevolg van springvloed in 2014 >>>
De rol van de waterschappen bij hoogwater >>>>


sep 29 2017

De actieve vulkanen in Zuid Oost Azi√ę

De Seismische onrust lijkt wat toe te nemen onder Mt Agung en stoom uit de krater neemt ook wat toe maar heeft nog niet geleid tot een uitbarsting. Vooralsnog allemaal rustig.

Twitteraar Wolfofbroward: 9:05 am. Clouds building on Mt. #agung volcano from the south rice fields. All is very calm and serene. A beautiful day in #bali.

En terwijl iedereen zijn adem inhoudt voor Mt Agung knettert Sinabung op Sumatra er al dagen lang vrolijk op los.

En bovendien is de vulkaan Manaro ook uitgebarsten. Deze vulkaan is te vinden op Ambae, een van de eilanden die hoort bij de tropische eilandengroep Vanuatu.

De uitbarstingen hebben in feite niet direct met elkaar te maken…. behalve dan dat ze alle drie aan de Pacifische Ring of Fire liggen .

Bronnen:

NOS over de vulkaan Manaro >>>>

Over de Sinabung op de Geobronnen >>>>

Over de Agung op de Geobronnen >>>>

Meer over de Ring of Fire >>>>>


Een werkblad over deze actieve vulkanen in ZO Azi√ę >>>>

 


 

aug 22 2017

Aardbeving voor de kust van Napels

Maandagavond werd het Italiaanse eiland Ischia voor kust van Napels getroffen door een aardbeving

Voor zover nu bekend is zijn er verschillende gewonden en twee dodelijke slachtoffers. Er is wel veel materi√ęle schade op het eiland. De aardbeving had een kracht van 4 op de Schaal van Richter. Dat is niet eens zo heel zwaar maar het epicentrum lag vrij ondiep. En dan kan de schade groot zijn.

De oorzaak van de aardbeving heeft vermoedelijk te maken met de “vulkanische breuk lijn” die vanaf het vaste land de zee inloopt.¬† De baai van Napels is van oorsprong √©√©n groot vulkanisch gebied de “Campi Fleigri genoemd”.

De Vesuvius is wellicht de bekendste vulkaan uit het gebied maar in wezen een klein onderdeeltje van dit enorme vulkanische complex.De “Volcano Solfatara” in het plaatsje Pozzuoli vlak ten noorden van Napels is het bewijs dat er nog vulkanische activiteit. Dagelijks kun je er de stoom en zwaveldampen aanschouwen.

Ook deze aardbeving op Ischia laat zien dat er diep in de ondergrond tectonische en mogelijke vulkanische activiteit aan de gang is. Geologen zijn al bezig om het hoe en waarom van deze “vulkaanbeving”verder uit te zoeken. Daarover een artikel in de Volkskrant >>>

 

 


Lees verder >>>

Meer over dit vulkanisch gebied op de Geobronnen >>>