Category: Aarde

jul 03 2018

Mount Agung in beeld

Mount Agung op Bali is al sinds eind september vorig jaar actief en wordt niet alleen de door de Indonesische Geologische dienst en internationale geologen in de gaten gehouden maar ook bewoners uit de omgeving volgen de gebeurtenissen op de voet.

Poes met Mt Agung op de achtergrond ; door Ineke Willeboordse

Eén van die live volgers is de Nederlandse Ineke Willeboordse , woonachtig in Tampaksiring,   op ruim 20 kilometer afstand van de vulkaan. Zij woont al zeven jaar aan de voet van de vulkaan en vanuit haar huis volgt ze nu sinds september de Agung met verhoogde belangstelling. Regelmatig legt ze de vulkaan vast met haar camera , als het weer dat toelaat tenminste want grotendeels van de tijd is de vulkaan gehuld in een wolkendek.

Ze is te volgen op twitter, op Instagram en er zijn timelapses van haar hand te vinden op You Tube. Hieronder een greep uit het beeldmateriaal van haar hand,


Mount Agung in een timelapse:

 


Mount Agung in een serie foto’s :

jun 12 2018

Migratieroutes door Afrika

Begin juni was het weer volop in het nieuws. Veel Afrikanen maken de overtocht met bootjes vanaf de kust van Marokko, Lybië, Senegal, Mauritanië of de Westelijke Sahara richting Europa. Velen overleven de barre tocht niet, en degenen die het wel halen, belanden in opvangcentra, veelal in afwachting van hun uitzetting.

Rutas-migración-hacia-europa

Maar waar komen die mensen nu vandaan ? De landen die hierboven genoemd werden zoals Marokko en Tunesië zijn niet de landen waar de migranten vandaan komen, Dit zijn slechts de springplank-landen,

De meeste migranten , zoals wel blijkt uit bovenstaande kaart, komen uit landen ten zuiden van de Sahara zoals Kameroen , Nigeria etc. Dus voordat ze op het strand van Tunesië het bootje in stappen richting Lampedusa hebben ze vaak al duizenden kilometers door Noord Afrika afgelegd op weg naar Fort Europa.

mei 27 2018

Hoe overleven mensen in Oymyakon

Oymyakon is het koudste dorp van de wereld en het wordt het gemakkelijk gemakkelijk -60°C.


Simpele dingen zoals ademen en wandelen zijn er moeilijk. Het leven is er keihard. En toch zijn er mensen die in Oymyakon wonen; het koudste dorp ter wereld.

Hoe overleven zij? Wat eten ze? En waarom kiezen ze ervoor om in de diepvries van de planeet te leven?

Jeroen Meeus ging voor de VPRO serie Goed Volk in het ijskoude hart van Siberië op zoek naar antwoorden.

Over de aflevering >>>>

De aflevering zelf is nog wel te bekijken op NPO Plus gemist >>>>

mei 02 2018

Filipijnen sluiten vakantie-eiland

Het Filipijnse eiland Boracay is de komende zes maanden verboden gebied voor toeristen.

Volgens president Duterte is het ooit idyllische eiland met de witte stranden de afgelopen jaren veranderd in een beerput.

Nog geen 10 jaar terug stond het eiland op lijstjes van vakantie bestemming met de mooiste stranden. Sindsdien is het toerisme gegroeid. Vorig jaar trok Boracay bijna twee miljoen bezoekers.

Maar de 500 hotels dumpen hun afval waar het kanen lozen het riool in zee. En dat moet anders. Het eiland krijgt een half jaar de tijd

Lees het volledige artikel op de NOS website >>>

apr 14 2018

Hotspot van Hawaï ging aan de wandel

De hotspot onder Hawaï heeft zich rond 50 miljoen jaar geleden tientallen kilometers verplaatst. En dat is een ongebruikelijke manoeuvre, voor een hotspot.

Vulkanen ontstaan op verschillen plekken op aarde. Over het algemeen op plekken Waar platen botsen en plekken waar platen uitelkaar drijven. Maar er zijn ook plekken diep in aarde waar de temperatuur hoger is dan de omgeving. Ook op die plekken kan vulkanisme ontstaan. Omdat de aardplaten langzaam verschuiven zijn die plekken te herkennen aan het feit dat er een rijtje vulkanen ontstaan

Meer Vulkanisme en Hotspot animaties >>>

De hotspot van Hawaï is anders dan de anderen. Van ongeveer 60 tot 47 miljoen jaar geleden verplaatste hij zich tientallen kilometers naar het zuiden. En dat terwijl aardwetenschappers er doorgaans van uitgaan dat hotspots – extra hete plekken in de aardmantel – min of meer op hun plek blijven liggen. [Bron: Marlies ter Voorde Kennislink]


Lees verder op de website van Kennislink >>>


mrt 28 2018

Waarom liggen Steden en Dorpen waar ze liggen

Precies… dat zijn van die Ruimtelijke vraagstukken waar we ons binnen de Aardrijkskunde graag mee bezig houden !

New York ontstond als kolonie van handelskolonie van Nederland.. op een handige plek aan de monding van een rivier. Toen was het een rommelig dorp met plattegrond elementen zoals Amsterdam. Het karakteristieke “grid” stratenpatroon ontstond eeuwen later.

Waarom ligt Rotterdam nou precies waar het nu ligt ? Een blik op de kaart zegt genoeg… aan zee en aan een rivier! Kortom dit bleek een handige plek waar zich een haven kon ontwikkelen. Door de natuur ingegeven. Maar het bebouwingspatroon van bijvoorbeeld de Noord Oost Polder is daarmee niet te verklaren. Emmeloord in het midden en de kleinere plaatsen er als een cirkel omheen.. min of meer op gelijke afstand. Voor de dagelijkse boodschappen blijf je in t eigen dorp en voor wat meer bijzondere dingen reis je naar Emmeloord. En voor de mensen uit meeste dorpen is dat ongeveer even ver.  Hier zat een planning achter !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar steden zich succesvol ontpoppen heeft te maken met allerlei factoren: ligging ten opzichte van de zee, bergen, gemiddeld inkomen, klimaat en politieke situatie. De perfecte locatie voor een stad is trouwens ongeveer ter hoogte van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh.

 

Lees verder op de website van het NRC >>>>>

mrt 14 2018

Uitbarsting Shinmoedake

De Shinmoedake vulkaan is een actieve stratovulkaan op het Japanse eiland Kyushu op de grens van de prefecturen Kagoshima en Miyazaki. De Shinmoedake vormt een onderdeel van de vulkanengroep Kirishima en is met zijn 1400 m hoogte een van de actiefste vulkanen in Japan.

De vulkaan kreeg in 1967 internationale bekendheid toen er de James Bond-film, You Only Live Twice is opgenomen. De vulkaan was de plek waar de Spectre organisatie een geheime raketbasis had.

Ook weer deze week had de Shinmoedake een uitbarsting. De journalist James Reynolds van EarthUncutTV maakte indrukwekkende beelden van de vulkaan

feb 08 2018

Aardbeving Taiwan

De Noord Taiwanese stad Hualien en omgeving  werd deze week getroffen door een serie aardbeving. De zwaarste aardbeving had een kracht van 5.7

Bij deze aardbevingen zijn verschillende dodelijk slachtoffer gemeld en zeker nog 67 mensen worden vermist.  Beelden op het nieuws sociale media tonen dat ook meerdere  gebouwen en wegen zwaar zijn beschadigd. Twee bruggen in de stad mogen niet meer worden gebruikt omdat er barsten in zitten. Opvallend is in ieder geval dat verschillende gebouwen niet zijn ingestort maar scheef zijn komen te staan. Het lijkt alsof hier sprake is van Liquefactie. Verschillende geologen delen dit vermoeden op Social media >>

NRC over de aardbeving >>>

Opnames (NU) van gebouwen die scheef zijn komen te staan >>>

Op Geoproeven: Demonstratie van Liquefactie >>>

jan 31 2018

65 jaar geleden overstroomde Zeeland

We herdenken deze week de Watersnoodramp in Zeeland van 1953, 65 jaar geleden

Het is 1953… In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari. Het stormt heel hard, maar dat gebeurt vaker in die tijd van het jaar. En het is hoog water, maar ook dat komt vaker voor. Daarom gingen de mensen die zaterdagavond gewoon naar bed. Die nacht wakkert de Noordwesterstorm aan tot orkaankracht. Het is ook springvloed. Dat betekent dat het water nog hoger staat. De ramp gebeurt in enkele uren. In die nacht vallen er ruim 1800 dodelijke slachtoffers als gevolg van de overstromingen.

 


Extra bronnen:
School TV >>>>
Het Zeeuws archief  >>>
De ondergelopen gebieden op een kaart >>>>
De Canon over de watersnoodramp >>>>>
Het klokhuis over de watersnoodramp >>>>
NPO Focus: Waarom overstroomde Zeeland >
Interactieve schoolplaat van schooltv >>>
Mooi overstromingsanimatie TU Delft >>>


Op blz. 62C van de Alcarta atlas online vind je een actualiteitsprikker over de watersnoodramp Naar de atlas >>

Geobronnen werkblad bij dit item >>>

 

jan 30 2018

Hoogwater in de Seine en Marne

Het  water in de Seine staat  in Parijs hoog. Nog niet zo hoog als in 2016 … maar wel hoog . Men spreekt van een Crue. Dus hoogwater. Maar behalve een de laag gelegen Seinekades (spectaculaire foto’s) houdt de rest van Parijs het goed droog.
 

Echter in de regio , elders langs de Seine en langs de Marne zijn de rivieren al fors buiten hun oevers getreden . Geen sprake meer van Crue… maar Inondation, overstroming dus.  Hieronder de situatie in het plaatsje Lagny sur Marne. Nou ja niet meer aan de Marne maar in de Marne.

jan 24 2018

Hoogwater in Parijs

Al sinds begin januari staat het water in de Seine in Parijs hoog… steeds hoger

De Seine hier vlakbij de Eiffeltoren. De lage Seine kades zijn inmiddels ondergelopen en afgesloten en ook de onderste delen van de spoorbrug Bir Hakeim waar voetgangers en verkeer de Seine oversteken zijn afgesloten

We hadden in de eerste week van januari hoogwater in de Waal Rijn en IJssel maar dat trok weer weg. Dat was spectaculair maar vormde geen gevaar en was niet ontwrichtend voor treinen wegen etc in Nederland.

Het water in de Seine stond toen ook al hoog en is sindsdien alleen maar blijven stijgen. En staat nu erg hoog. Alle Seinekades zijn nu afgesloten en ook verschillende metrostrations die langs de Seine liggen zijn nu gesloten.

Ook zijn er maatregelen genomen om de musea die vlakbij de Seine liggen extra te beschermen tegen het hoge water.  Dus het Louvre, Musee d’Orsay en het GrandPalais . Ook alle rondvaarten zijn afgelast. Het hoogste water (6m+ ) is nu voorspeld voor het weekend van 27/28 jan…meer >>>

 Radio 1 journalist Frank Renout  over de overstromingen in Parijs >>>>

Actuele info paris.fr >>>

Alhoewel er allerlei bufferbassins, zijrivieren, Nevengeulen en sluizencomplexen in het bovenstroomse gebied van de Seine de rivier in toom houden moeten de bewoners van Parijs zich er toch van bewust zijn dat ook de Seine wel eens buiten haar oevers kan treden!

Cc84aK3W0AAPJL4
Hooggelegen gedeeltes van de stad zoals Montmartre, Belleville en Butte aux Cailles hebben natuurlijk weinig te vrezen maar er zijn bij extreem hoog water weldegelijk overstromings risico’s voor de buurten direct langs de rivier en laag gelegen Quartiers als de Marais.

De gemeente Parijs bereid haar Burgers voor >>>>

Vooral de kaart met de zones inondables en Île-de-France is heel interessant en verrassend. Het verbaasde mij bijvoorbeeld hoe overstromingsgevoelig het 15e arrondissement is. Maar ook het gebied vlak voordat de Seine aan de oostkant de stad binnenstroomt waaronder Creteil en Vitry vallen op. Die zijn enormboverstromingsgevoelig. Alsof er buffers / sluizen / waterkeringen vlak voor Parijs liggen die het water kunnen doen ophopen juist in dat gebied. Naar de kaart >>>>

Extra bronnen:

Hoogwater Parijs 2016 op kaart >>>

Artikel met hoogwater risicokaart van Parijs >>>

Dronebeelden van hoge water  >>>

Deze Fiets verdween in 4 dagen onder water >>>

De verwachte waterstanden voor 27/28 januari >>>

jan 20 2018

Zeeopening in duinen van Ameland

Op het waddeneiland Ameland is ter hoogte van strandpaal 3 (Hollumer Duinen) een zeeopening in de Duinen ontstaan.

Dit gebeurde tijdens het hoge water van 17 en 18 januari. Door deze opening in de eerste duinenrij kan zeewater bij hoge waterstanden de achterliggende duinvallei instromen. De veiligheid van Ameland is niet in het geding want de duinen achter de zeeopening liggen vrij hoog

Een gedetailleerde kaart van Ameland >>>

Rijkswaterstaat over de zeeopening >>>

Ga met de muis over de kaart voor details !

jan 14 2018

Hoogwater in Nederland : Een overzicht

We hebben nu in één week tijd de drie grote “Water Problemen” van Nederland voorbij zien komen.

Storm aan de Noordzee kust:  Op 4 januari was de noord-westerstorm zo stevig datvoor het eerst in de geschiedenis alle 5 de stormvloedkeringen gesloten moesten worden om het achterland te beschermen . Meer over deze uitzonderlijke situatie op de Geobronnen >>>

Hoogwater in het rivieren gebied: Als gevolg van forse neerslag in Zwitserland, Duitsland en Nederland zelf steeg het water in de Nederlandse rivieren deze week. Sluizen werden opengezet, uiterwaarden liepen vol en ook overloop gebieden werden in gebruik genomen om al het water op te vangen. Meer over het hoogwater in dit bericht op de Geobronnen >>> 

Nederland loopt vol:  De Nederlandse bodem is verzadigd: er kan dus weinig water meer bij. Toch valt er steeds meer regen, zoals ook afgelopen maand. en in juni 2017 Wat wordt er met dat overtollige regenwater gedaan, zodat we geen natte voeten krijgen? Een video van de NOS laat zien welke gevaren er zijn en welke maatregelen we in Nederland hebben genomen >>>>


Alle drie de situaties afzonderlijk zijn te overzien maar de omstandigheden in het najaar van 1998 lieten zien dat een combinatie van factoren wel gevaarlijk kunnen zijn. Het water in de rivieren stond heel hoog maar kon niet goed worden afgevoerd door zeer hoge vloedstand van de Noordzee. En alsmaar meer water werd aangevoerd door forse neerslag. Een dan is Nederland een badkuip die heel makkelijk volloopt . Hoogwater in Nederland ……..Een nieuw tijdperk >>>>> 

En water loopt dan niet zo makkelijk meer weg >>>