Category: Aarde

sep 23 2018

Nederlands Riet

Al eeuwen lang wordt in de Hollandse Veengebieden riet geteeld, onder andere om daken mee te dekken.  Maar dat Nederlandse riet wordt weggeconcureerd.

Riet groeit het beste in een omgeving met veel water, niet al te diep water. En die omstandigheid doet zich voor in de Hollandse Veengebieden zoals de Weerriben  en de Wieden in Overijssel maar bijvoorbeeld ook in Botshol vlak onder Amsterdam. Dat zijn uitsgestrekt moerasgebieden waar in het verleden Veen is gewonnen en het overgebleven landschap  van legakkers en trekgaten is dus een ideal plek voor Riet en dus ook de Rietteelt. Het Nederlandse riet was lang populair en bovendien van hoge kwaliteit.

 

 

 

 

 

Echter de Nederlandse Rietteelt staat onder druk. De concurrentie vanuit China is enorm.

Lees verder >>>

sep 16 2018

Zweeds stadje wordt verplaatst

Het Zweedse stadje Kiruna boven de Poolcirkel wordt 4 km verplaatst


Het stadje Kiruna in Zweden, gelegen binnen de poolcirkel, dreigt weg te zakken vanwege de mijnbouw in het gebied. De stad ligt namelijk in de buurt van de grootste ijzerertsmijn van Europa en omdat er steeds dieper is gegraven, wordt het risico steeds groter dat Kiruna op een dag wegzakt in de grond.

Om dit te voorkomen, wordt de stad met 18.000 inwoners naar stabieler land verhuisd, drie kilometer verderop.

Meer hierover op Eye on the arctic >>>

sep 10 2018

De Marker Wadden

Ik schreef er al eerder over…….Nederland krijgt er een eilandengroep bij. In het Markermeer is baggerbedrijf Boskalis bezig met de aanleg van het eerste eiland van de Marker Wadden. Dit weekend mochten de eerste bezoekers een kijkje nemen in dit nieuwe land

eindbeeld totaal op ondergrond IJsselmeergebied_V3

Het eerste eiland van de Marker Wadden wordt met 300 hectare groter dan Rottumeroog.

De totale archipel moet uiteindelijk uitgroeien tot een enorm moerasgebied van 10.000 hectare – vijf keer zo groot als de Tweede Maasvlakte.

Daarmee is het een van de grootste natuurherstelprojecten van Europa.

 


Een twitterbericht over de Markerwadden


Meer bronnen

De Marker wadden open voor publiek >>

Lees verder over de plannen >>>

NOS over het eerste stukje dat boven water kwam >>>

De eerste bezoekers van de Marker Wadden konden op 25 september 2016 aan land >>>>

sep 08 2018

De mobiele telefoon explosie

Mobiele telefoons zijn amper meer weg te denken uit ons leven. Terwijl mobiele telefonie nog niet eens zo lang bestaat.

In Japan kwam in 1979 het allereerste mobiele netwerk. In het westen dook de mobiele telefoon in de jaren 80 voor het eerst op in Scandinavië

Sindsdien is de groei hard gegaan. Er zijn nu zelfs ontwikkelingslanden die geen fysiek telefoon netwerk meer hebben aangelegd .

Esri heeft een mooie storymap waarop de ontwikkeling van de mobiele telefonie te zien is .

Naar de storymap >>>

 

aug 23 2018

(Over)leven in een Afrikaanse megastad

De meeste Afrikaanse migranten trekken niet naar Europa, maar van het Afrikaanse platteland naar de stad. Die steden groeien razendsnel. Zoals het Nigeriaanse Lagos: nu al de grootste stad van Afrika met naar schatting 21 miljoen inwoners, en daar komen elke dag zo’n 2000 migranten bij. Vier keer meer dan gemiddeld in heel Europa. Maar de stad is nooit voor zoveel mensen gebouwd.

De NOS geeft met een mediaproject (tekst/beeld/geluid) een beeld hoe mensen leven (overleven) in deze Afrikaanse megastad >>>>

aug 19 2018

Watercrisis in Tsjaad

Op dit moment kampt een deel van de wereldbevolking met een tekort aan schoon water en dat leidt op sommige plaatsen tot conflict. Bijvoorbeeld de regio rondom het Tsjaadmeer zit nu in een complexe humanitaire crisis. Het meer ligt op het grensgebied van Tsjaad, Kameroen, Nigeria en Niger, en is in de afgelopen 60 jaar voor 90 procent opgedroogd.


   Lees verder op  NOS.nl >>


Meer achtergronden en bronnen over het Tsjaadmeer op de Geobronnen  >>>

aug 04 2018

Zonnepanelen in Afrika

In een groot aantal Afrikaanse landen is het technisch , politiek of anderszins te ingewikkeld om behoorlijke elektriciteit aan te leggen of een vast telefoon netwerk.

3059631-inline-3-in-off-grid-locales-cheap-solar-kits

Daarom zie je dat juist in dit soort landen het idee van vaste telefoons is overgeslagen (zoals wij dat bijna 100 jaar gehad hebben) en dat de meeste mensen van niets naar een mobiele telefoon zijn gegaan .

Zo is er nu wat betreft elektriciteit ook een bijzondere weg ingeslagen. Verschillende bedrijven zijn gespecialiseerd in supereenvoudige zonnepanelen die bewoners in gebieden zonder vaste lijn (electriciteit / telefoon) simpel in gebruik kunnen nemen … voor een paar lampen die  ’s avonds licht geven in huis en waarmee de mobiele telefoon opgeladen kan worden  Betaling gaat via hun mobiele telefoon

Lees verder >>>>>

jul 03 2018

Mount Agung in beeld

Mount Agung op Bali is al sinds eind september vorig jaar actief en wordt niet alleen de door de Indonesische Geologische dienst en internationale geologen in de gaten gehouden maar ook bewoners uit de omgeving volgen de gebeurtenissen op de voet.

Poes met Mt Agung op de achtergrond ; door Ineke Willeboordse

Eén van die live volgers is de Nederlandse Ineke Willeboordse , woonachtig in Tampaksiring,   op ruim 20 kilometer afstand van de vulkaan. Zij woont al zeven jaar aan de voet van de vulkaan en vanuit haar huis volgt ze nu sinds september de Agung met verhoogde belangstelling. Regelmatig legt ze de vulkaan vast met haar camera , als het weer dat toelaat tenminste want grotendeels van de tijd is de vulkaan gehuld in een wolkendek.

Ze is te volgen op twitter, op Instagram en er zijn timelapses van haar hand te vinden op You Tube. Hieronder een greep uit het beeldmateriaal van haar hand,


Mount Agung in een timelapse:

 


Mount Agung in een serie foto’s :

jun 12 2018

Migratieroutes door Afrika

Begin juni was het weer volop in het nieuws. Veel Afrikanen maken de overtocht met bootjes vanaf de kust van Marokko, Lybië, Senegal, Mauritanië of de Westelijke Sahara richting Europa. Velen overleven de barre tocht niet, en degenen die het wel halen, belanden in opvangcentra, veelal in afwachting van hun uitzetting.

Rutas-migración-hacia-europa

Maar waar komen die mensen nu vandaan ? De landen die hierboven genoemd werden zoals Marokko en Tunesië zijn niet de landen waar de migranten vandaan komen, Dit zijn slechts de springplank-landen,

De meeste migranten , zoals wel blijkt uit bovenstaande kaart, komen uit landen ten zuiden van de Sahara zoals Kameroen , Nigeria etc. Dus voordat ze op het strand van Tunesië het bootje in stappen richting Lampedusa hebben ze vaak al duizenden kilometers door Noord Afrika afgelegd op weg naar Fort Europa.

mei 27 2018

Hoe overleven mensen in Oymyakon

Oymyakon is het koudste dorp van de wereld en het wordt het gemakkelijk gemakkelijk -60°C.


Simpele dingen zoals ademen en wandelen zijn er moeilijk. Het leven is er keihard. En toch zijn er mensen die in Oymyakon wonen; het koudste dorp ter wereld.

Hoe overleven zij? Wat eten ze? En waarom kiezen ze ervoor om in de diepvries van de planeet te leven?

Jeroen Meeus ging voor de VPRO serie Goed Volk in het ijskoude hart van Siberië op zoek naar antwoorden.

Over de aflevering >>>>

De aflevering zelf is nog wel te bekijken op NPO Plus gemist >>>>

mei 02 2018

Filipijnen sluiten vakantie-eiland

Het Filipijnse eiland Boracay is de komende zes maanden verboden gebied voor toeristen.

Volgens president Duterte is het ooit idyllische eiland met de witte stranden de afgelopen jaren veranderd in een beerput.

Nog geen 10 jaar terug stond het eiland op lijstjes van vakantie bestemming met de mooiste stranden. Sindsdien is het toerisme gegroeid. Vorig jaar trok Boracay bijna twee miljoen bezoekers.

Maar de 500 hotels dumpen hun afval waar het kanen lozen het riool in zee. En dat moet anders. Het eiland krijgt een half jaar de tijd

Lees het volledige artikel op de NOS website >>>

apr 14 2018

Hotspot van Hawaï ging aan de wandel

De hotspot onder Hawaï heeft zich rond 50 miljoen jaar geleden tientallen kilometers verplaatst. En dat is een ongebruikelijke manoeuvre, voor een hotspot.

Vulkanen ontstaan op verschillen plekken op aarde. Over het algemeen op plekken Waar platen botsen en plekken waar platen uitelkaar drijven. Maar er zijn ook plekken diep in aarde waar de temperatuur hoger is dan de omgeving. Ook op die plekken kan vulkanisme ontstaan. Omdat de aardplaten langzaam verschuiven zijn die plekken te herkennen aan het feit dat er een rijtje vulkanen ontstaan

Meer Vulkanisme en Hotspot animaties >>>

De hotspot van Hawaï is anders dan de anderen. Van ongeveer 60 tot 47 miljoen jaar geleden verplaatste hij zich tientallen kilometers naar het zuiden. En dat terwijl aardwetenschappers er doorgaans van uitgaan dat hotspots – extra hete plekken in de aardmantel – min of meer op hun plek blijven liggen. [Bron: Marlies ter Voorde Kennislink]


Lees verder op de website van Kennislink >>>


mrt 28 2018

Waarom liggen Steden en Dorpen waar ze liggen

Precies… dat zijn van die Ruimtelijke vraagstukken waar we ons binnen de Aardrijkskunde graag mee bezig houden !

New York ontstond als kolonie van handelskolonie van Nederland.. op een handige plek aan de monding van een rivier. Toen was het een rommelig dorp met plattegrond elementen zoals Amsterdam. Het karakteristieke “grid” stratenpatroon ontstond eeuwen later.

Waarom ligt Rotterdam nou precies waar het nu ligt ? Een blik op de kaart zegt genoeg… aan zee en aan een rivier! Kortom dit bleek een handige plek waar zich een haven kon ontwikkelen. Door de natuur ingegeven. Maar het bebouwingspatroon van bijvoorbeeld de Noord Oost Polder is daarmee niet te verklaren. Emmeloord in het midden en de kleinere plaatsen er als een cirkel omheen.. min of meer op gelijke afstand. Voor de dagelijkse boodschappen blijf je in t eigen dorp en voor wat meer bijzondere dingen reis je naar Emmeloord. En voor de mensen uit meeste dorpen is dat ongeveer even ver.  Hier zat een planning achter !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar steden zich succesvol ontpoppen heeft te maken met allerlei factoren: ligging ten opzichte van de zee, bergen, gemiddeld inkomen, klimaat en politieke situatie. De perfecte locatie voor een stad is trouwens ongeveer ter hoogte van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh.

 

Lees verder op de website van het NRC >>>>>