Categorie archief: Aarde

jun 18 2017

De ondergrondse gangenstelsel van Parijs

Vorige week kwamen de Nederlandse kranten met het bericht dat twee jongeren verdwenen waren in Parijs. Of beter gezegd onder Parijs! En dat ze na een zoektocht van ruim 3 dagen door een team van de brandweer en specialisten gevonden waren. Dus niet zomaar in maar vooral onder Parijs. Hoe zit dat ?

Het klinkt misschien wat bizar maar de ondergrond van Parijs is één grote gatenkaas.

Algemeen bekend zijn natuurlijk de buizen van de Parijse metro, maar er is nog een twee metronet die de regio met de stad verbindt . En de buizen van deze RER lijnen liggen nog wat dieper de grond in. De hoeveelheid lijnen kun je mooi zien op de kaart van de RATP >>>. Terwijl het meest aan de oppervlak ligt het immense riool stelsel.

Maar er is nog een gangenstelsel. Dat slechts bij weinige bekend… maar wel een omvang heeft van ruim 250 kilometer dat vooral te vinden is aan de zuid kant van de stad.

catacombs-of-paris

De Romeinen hebben de eerste gaten en gangen geslagen op zoek naar kalksteen voor hun badhuizen en tempels. In de loop der eeuwen breidden de groeves en gangenstelsel zich ongebreideld uit. Zo werd ook een deel in de 17e en 18e eeuw gebruikt om de resten van duizenden skeletten te bergen uit geruimde begraafplaatsen . Dat gedeelte wordt nu de Catacombes genoemd en is voorhet publiek geopend.

Nadat in de 18e eeuw op verschillende plekken de grond instortten waarbij gebouwen geheel verdwenen (sinkholes!) werd een dienst in het leven geroepen die het enorme gangenstelsel in kaart heeft gebracht en tot op vandaag het stelsel onderhoud. Zelfs in de Tweede Wereld Oorlog werd het gangenstelsels intensief gebruikt, door zowel de Duitsers als het Parijse verzet. Letterlijk de ondergrondse.

Het gangenstelsel is grotendeels niet toegankelijk voor publiek maar al sinds tientallen jaren zijn de carrières domein van een Parijse ondergrondse subcultuur. Vooral jongeren vinden het spannend om voor een middagje of vaak ook een heel weekend af te dalen in de gangenstelsels om de boel een beetje te verkennen of zelfs te feesten. De meest ervaren grottengangers noemen zich  Cataphiles. De Cataphilles kennen de weg goed, zijn voorzien van een soort bergbeklimmers uitrusting, hebben eigen kaarten en  zijn heer en meester in de ondergrondse domeinen. Hun website >>>>>>

De jongeren die nu waren verdwaald zijn mogelijk niet goed voorbereid op pad gegaan, waren geen ervaren cataphilles … maar zijn gelukkig weer boven water ; – )

cartecarrieres

Hier een plattegrond van een groot deel van het ondergrondse gangenstelesel van Parijs >>>>

Officieel is slechts een paar honderd meter officieel te bezoeken en dat zijn de Catacombes aan de Place Denfert Rocherau. Echter de afgelopen paar jaar zijn de Catacomben vaker dicht geweest dan open . Op het weblog Parijs werd daar bijvoorbeeld in 2010 ook al melding van gemaakt >>>>. Sindsdien is dat niet verbeterd, eerder verslechterd ! Of er is een brandje geweest, of een overstroming of de mechanische ventilatie is stuk. Continue wat aan de hand!

Meer informatie en foto’s over de Catacombes op GraveYart (NL) >>>>>>

[bron : Parijsonline / parijsmagazine ]

mei 18 2017

Mount St Helens, 18 mei 1980

Het is vandaag 37 jaar geleden dat de Mount Saint Helens in de staat Washington aan de westkust van de VS uitbarstte .
13387_1050561328305761_5834256262935619237_n
In de week ervoor werden verschillende aardbevingen gemeten en zagen wetenschappers instabiliteit op de hellingen en op 18 mei 1980 barstte de vulkaan uit. De noordzijde van de vulkaan werd bij de uitbarsting weggeslagen, 540 miljoen ton as werd de atmosfeer ingeblazen en de laharstromen die onstonden als gevolg van de smeltende sneeuw door de lava waren verwoestend en verpletterden alles op hun weg.CFUqU8ZVIAAPEaM

Journalisten vergezellen een wetenschapper een week voor de uitbarsting voor een helicoptervlucht de vulkaan in


USGS over Mt St Helens >>>
Mount St Helens nu >>>>
Washington Military Department kijkt terug op de uitbarsting >>>>
Een serie satelliet beelden van Mt ST Helens van 1979 tot 2014 >>>>
Geologe/ vulkanologe Janine Krippner in 2015 over de uitbarsting >>>
Een geoanimatie over de Mt St Helens uitbarsting >>>

mei 16 2017

Monster van Napels kan rond 2020 ontwaken

Een van de engste vulkanen van Europa lijkt af te stevenen op een eruptie. Ergens rond 2020 zou de reuzen vulkaan Campi Flegrei bij Napels zijn kookpunt bereiken en tot uitbarsting kunnen komen. Dat becijferen Italiaanse vulkanologen aan de hand van gassen die uit de vulkaan ontsnappen.

Op amper 15 kilometer ten Noorden van Napels ligt het plaatsje Pozzuoli. Een aardig plaatsje met onder andere een lokale camping waar je in alle rust tussen de pijnbomen je tent op kan zetten. Wel af en toe hoor je op de achtergrond van gesis of gesuis en komt je een zwaveldamp tegemoet. Je zit namelijk op een heel licht actieve vulkaan; Volcano Solfatara. Vanaf de camping kun je zo even een kijkje nemen ;-) Solfatara maakt deel uit van een enorm vulkanisch complex Campi Flegrei

Dit enorme vulkanische complex waartegen de miljoenenstad Napels leunt, lijkt sinds 2005 van binnenuit te worden opgepompt met waterdamp en CO2, afkomstig uit het langzaam van kilometers diep omhoog wellende magma. Als die trend doorzet, kan het systeem ergens tussen 2018 en 2022 een kritiek punt passeren, waarna het magma steeds sneller ontgast, tot de vulkaan het niet meer houdt en uitbarst.
In het vulkanisch gebied Campi Flegrei bij Napels zijn er sinds 1950 periodes met aardbevingen. De kans op een uitbarsting neemt toe. De kans dat de Italiaanse vulkaan Campi Flegrei uitbarst neemt met elke aardbeving verder toe. Het is de afgelopen eeuw drie keer onrustig geweest rond de Campi Flegrei. Van 1950 tot 1952, van 1969 tot 1972 en van 1982 tot 1984 werd het gebied getroffen door aardbevingen. De grond kwam meters omhoog. Het havenstadje Pozzuoli ligt vergeleken met 1950 vier meter hoger.


Lees verder op de Volkskrant website >>>>>

NRC over de gevaren van dit vulkanengebied (mei 2017) >>>>

Geoloog Bernd Andeweg over de situatie in / onder Campi Flegrei >>

Vulkanoloog Erik Klemetti (USA) over Campi Flegrei >>>>>


 

mei 10 2017

Einde Waddenzee in zicht ?

[bron NOS] De Waddenzee kan volgens een nieuw rapport sneller dan verwacht permanent onder water komen te staan. Dat komt mede door onderschatting van de na-effecten van gas- en zoutwinning. Nieuwe inzichten over de mogelijk versnelde smelting van ijskappen spelen ook een rol.


Volgens het rapport Toekomst Waddenzee loopt het natuurgebied nog voor het eind van deze eeuw kans op grootschalige verdrinking. De zandplaten van de Wadden vallen nu nog twee keer per dag droog. Dat trekt onder meer grote groepen trekvogels die er op zoek zijn naar voedsel. Als het gebied niet meer droog komt te liggen, is dat desastreus voor bepaalde flora en fauna. Het vormt ook een risico voor de kustbescherming.

Lees het volledige artikel op NOS >>>

apr 21 2017

Straat-vakmanschap in India

india-straat

Met de zomercolumn brengt de NOS impressies uit allerlei uithoeken van de wereld. Ditmaal komt de zomercolumn uit India, waar elke dienst op straat kan worden geleverd, merkt correspondent Lucas Waagmeester.

Een interessant kijkje in de informele sector van India!

[nb dit bericht stond al eerder op de geobronnen maar was om onduidelijke reden in het archief beland…. ik haal het dus weer wat naar voren en onder de aandacht ; – ) ]

apr 07 2017

Doggersland

Na het artikel over de Geologische Brexit halen we dit artikel even naar voren: Tijdens het Pleistoceen was de vorm van Nederland zoals we het op de kaart en vanuit de lucht zien helemaal niet zoals het nu is.

NL-weichsel

NW Europa tijdens het weichsel. Geel is land, wit zijn de ijskappen en blauw is zee.

 

De ijskappen uit de Saale ijstijd bedekten niet meer Nederland en hadden zich teruggetrokken tot in Scandinavië en het Noorden van Groot Brittannië. De Noordzee lag grotendeels nog droog wordt op verschillende kaarten aangeduid als Doggersland. En de rivieren zoals Maas en Rijn kwamen ergens uit in de Noordzee zo’n 200 km ten Noordwesten van Den Helder. Van die enorme rivierdelta zijn nog de overblijfselen in zee te vinden als een ondiepte in de zee, de Doggersbank.

Het landschap moet eruit hebben gezien als een licht glooiend gebied met moerassen, bossen en rivieren , bewoond door o.a. de Wol Mammoet.

Tijdens het Holoceen is het Doggerland langzaam verdwenen in de golven als gevolg van de stijgende zeespiegel.

 

National Geographic Education heeft nu een mooie kaart met zoomfunctie waar op je het landschap uit het Weichsel met het Doggersland goed kan zien

Doggersland

Naar de kaart met uitleg >>>

mrt 21 2017

De Peters projectie: Het nieuwe wereldbeeld ?

Nederlandse kaartenmakers moeten er niet aan denken, maar scholen in de regio Boston zijn deze maand overgestapt op een nieuwe wereldkaart. Die laat in de zogeheten Gall-Petersprojectie volgens de fans beter zien hoe groot de werelddelen in werkelijkheid zijn. Afrika bijvoorbeeld, blijkt daarbij beduidend groter dan Noord-Amerika.

De kaarten vervangen de aloude Mercatorprojecties, waarop Groenland evengroot overkomt als heel Afrika, en Europa net zo groot is als Zuid-Amerika. In werkelijkheid is Afrika veertien keer zo groot, maar Groenland wordt opgeblazen om in het hoge noorden de rechthoekige kaart even vol te maken als rond de evenaar.

Lees het volledige artikel in de Volkskrant >>>
Er zijn meer mensen op jacht naar de meest ideale wereldkaart >>>>
UItgebreide uitleg over kaartprojecties (engels) >>>>>

feb 26 2017

Lavameer in Kilauea

De Hawaiaanse vulkaan Kilauea is al enige tijd actief maar zolangzamerhand is er een spectaculair lavameer ontstaan als gevolg van de lavastromen
KILAUEA VOLCANO
De Kilauea is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Sinds 1983 is de vulkaan voortdurend actief.

USGS Volcano update >>>
Een serie foto’s >>>
Meer achtergronden van weeronline >>>>

feb 18 2017

Herstelwerkzaamheden Oroville stuwdam

Afgelopen dagen heeft het minder geregent in Noord Californië dan werd verwacht en zodoende zakte het water in het Oroville stuwmeer tot een niveau waarbij de noodoverlaat niet gebruikt hoeft te worden

Dus konden de mensen van het waterbeheer de schade opnemen en herstelwerkzaamheden doen aan de noodoverlaat. En dat is noodzakelijk want de weerstations waarchuwen voor veel meer neerslag.

Bovendien moet er een enorme hoeveelheid puin geruimd worden da terecht is gekomen voor de waterkrachtcenbrale onderaan de dam. Er is door de schade aan de overlaat en noodoverlaat enorm veel pouin in de rivier terecht gekomen . En dat belemmert de werking van de waterkrachtcentrale. Die is dus uit voorzorg gesloten. LA times over de waterkrachtcentrale >>>>

De situatie nu rond het Oroville meer vanuit een Heli.

 

feb 12 2017

Trump keurt Keystone pijpleiding toch goed

De Amerikaanse president Donald Trump laat er ook op het gebied van energie en milieu geen gras over groeien. Dinsdag tekende hij twee decreten voor de versnelde aanleg van twee omstreden oliepijpleidingen die onder zijn voorganger Barack Obama mede vanuit milieuoverwegingen waren afgeblazen.

Lees het volledige artikel in de Volkskrant >>>>

Oudere berichten «