Categorie archief: Aarde

aug 18 2017

9000 inwoners in de Bidonvilles van Parijs

In en rond Parijs wonen momenteel zo’n 7000 – 9000 mensen in krottenwijken en illegale tentenkampen te vinden.

Regelmatig worden er aan de randen van de stad dit soort kamp ontruimd. De politie komt dan en veegt de boel schoon. Maar je ziet al vrij snel steeds bewoners na een tijdje terugkeren.

De bidonvilles van destijds
Tot een eeuw terug woonden de armste mensen van Parijs in eenvoudige huisjes van de stad. Zelfbouw aan de rand van de stad die Bidonvilles werden genoemd. Een begrip dat later vooral gebruikt werd voor de enorme zelfbouwwijken in 3e wereld steden.

Vluchtelingen op weg naar Engeland
Nu zien we in Parijs opnieuw een groot aantal mensen in en rondom de stad… In vergeten parkjes , langs de ringweg (Boulevard Peripherique) op verlaten stukken spoor of industrieterrein. Wie zijn dat dan? De vaste groep clochards worden volstrekt overruled door nieuwe groepen. Onder andere vluchtelingen op weg naar Calais of Duinkerken in de hoop naar Engeland te kunnen. Die pakken de meest bizarre plekken in de stad om hun tentenkampen neer te zetten.

                           Vluchtelingen op weg naar Calais in tentenkampen langs metro spoor.

Roma kampen
Maar er is ook  een grote groep Roma zigeuners. Die trekken door Europa / Frankrijk en verblijven meestal op een plek waar ze wat langer kunnen wonen. In 2016 werd nog een een Bidonville met ruim 500 bewoners van een oude spoorbaan “geveegd”  .

                                                      Roma kamp op een verlaten stuk spoorlijn aan de rand van Parijs.

Op onderzoek
De Nederlandse journalist Frank Renout sprak met hulporganisaties en reisde de afgelopen weken zelf in en rond Parijs om daar de kampen te bezoeken, bewoners te spreken en te tellen. Op basis van die informatie is de conclusie dat het aantal bewoners van krotten en tenten varieert van zo’n 7.000 nu tot 9.000 een paar weken geleden. Die fluctuaties worden vooral veroorzaakt door migrantenaantallen die snel variëren.

                    120 krottenwijken en tentenkampen in en rondom Parijs (Bron NOS)


Extra bronnen:

De bidonvilles van Parijs [NOS] >>

Vluchtelingen in de tentenkampen in Parijs >>>>>

Bidonville van Roma bewoners op Spoorbaan opgeruimd >>>

Vluchtelingen via Parijs op weg naar Calais >>>


aug 06 2017

FOR HIRE! – BANGALORE RICKSHAW

Er rijden in Bangalore zo’n 450.000 riksja’s rond. Bijna allemaal licht antiek , zorgvuldig onderhouden maar allemaal net even anders! Een dag uit het leven van een Riksja bestuurder in India.

FOR HIRE! – BANGALORE RICKSHAW from Xaver Xylophon on Vimeo.

aug 02 2017

Opgravingen en Monumenten beschadigd op Kos

Nu een week na de zware aardbeving nabij het Griekse eiland Kos blijkt er nog meer schade dan men oorspronkelijk dacht. De eerste aandacht ging natuurlijk uit naar het meest getroffen gebied en de hotels met toeristen

Zo blijken ook verschillende monumenten  zoals de 19e eeuwse Ottomaanse Moskee en verschillende Byzantijnse gebouwen (12e -16e eeuw) en het 14e eeuwse fort  beschadigd.

Maar er is ook schade aan de Griekse oudheden, die in de afgelopen eeuw door archeologen zijn blootgelegd.  Niet heel veel toeristen zullen zich ervan bewust zijn maar Kos heeft een paar mooie oudheidkundige opgravingen.

Waarvan één zelfs in een parkje midden in Kos stad , een fraai theatertje aan de rand van de stad. En een paar kilometer de heuvels in, op een met cipressen beboste heuvel, ligt een prachtig Asklepeion. Dat was in de Griekse oudheid een heiligdom en Sanatorium met medicinale baden waarvanuit artsen hun werk deden. Vanaf deze plek , waarvan de oudste resten dateren uit de 4e eeuw voor christus, heb je overigens prachtig uitzicht over het eiland.

 

                              De Asklepeion, het medisch heiligdom in de heuvels op het eiland Kos.

 

Op het Vrijheidsplein (Platia Eleftherias) in Kos-Stad staat de Defterdar moskee (18e eeuw) die door de aardbeving beschadigd is

                                                                    De Moskee na de aardbeving


Meer over de schade aan monumenten en opgravingen >>>

De Geobronnen over de Aardbeving op Kos van 22/23 juli >>>


 

jul 26 2017

De verloren kinderen van Mellila

Het is de stad van de verloren kinderen: Melilla, een kleine Spaanse enclave in het noorden van Marokko. Hier proberen honderden kinderen iedere nacht weer illegaal een plaatsje te bemachtigen aan boord van een veerboot naar de overkant van de Middellandse Zee. Naar het beloofde land, Spanje, op het beloofde continent, Europa.

 

 

 


Lees het volledige artikel op NOS.nl >>>
Eerdere berichten over Melilla >>>>

 


jul 15 2017

Hong Kong 20 jaar later

Op 1 juli was het twintig jaar geleden dat de Britten Hongkong teruggaven aan China. Op dezelfde dag werd Carrie Lam aangesteld als hoofdbestuurder van de stad. Haar voornaamste taak: politieke wonden helen, frustraties wegnemen en Hongkong één maken. Een haast onmogelijke opdracht.
Op 1 juli 1997 gaf Groot-Brittanië Hongkong terug aan de Volksrepubliek China. Sindsdien ligt de relatie tussen Hongkong en China vast in het basisprincipe ‘één land, twee systemen’. Hoe staat de stad ervoor anno 2017 ?


Lees het volledige artikel in de Geografie >>

 

 


jun 18 2017

De ondergrondse gangenstelsel van Parijs

Vorige week kwamen de Nederlandse kranten met het bericht dat twee jongeren verdwenen waren in Parijs. Of beter gezegd onder Parijs! En dat ze na een zoektocht van ruim 3 dagen door een team van de brandweer en specialisten gevonden waren. Dus niet zomaar in maar vooral onder Parijs. Hoe zit dat ?

Het klinkt misschien wat bizar maar de ondergrond van Parijs is één grote gatenkaas.

Algemeen bekend zijn natuurlijk de buizen van de Parijse metro, maar er is nog een twee metronet die de regio met de stad verbindt . En de buizen van deze RER lijnen liggen nog wat dieper de grond in. De hoeveelheid lijnen kun je mooi zien op de kaart van de RATP >>>. Terwijl het meest aan de oppervlak ligt het immense riool stelsel.

Maar er is nog een gangenstelsel. Dat slechts bij weinige bekend… maar wel een omvang heeft van ruim 250 kilometer dat vooral te vinden is aan de zuid kant van de stad.

catacombs-of-paris

De Romeinen hebben de eerste gaten en gangen geslagen op zoek naar kalksteen voor hun badhuizen en tempels. In de loop der eeuwen breidden de groeves en gangenstelsel zich ongebreideld uit. Zo werd ook een deel in de 17e en 18e eeuw gebruikt om de resten van duizenden skeletten te bergen uit geruimde begraafplaatsen . Dat gedeelte wordt nu de Catacombes genoemd en is voorhet publiek geopend.

Nadat in de 18e eeuw op verschillende plekken de grond instortten waarbij gebouwen geheel verdwenen (sinkholes!) werd een dienst in het leven geroepen die het enorme gangenstelsel in kaart heeft gebracht en tot op vandaag het stelsel onderhoud. Zelfs in de Tweede Wereld Oorlog werd het gangenstelsels intensief gebruikt, door zowel de Duitsers als het Parijse verzet. Letterlijk de ondergrondse.

Het gangenstelsel is grotendeels niet toegankelijk voor publiek maar al sinds tientallen jaren zijn de carrières domein van een Parijse ondergrondse subcultuur. Vooral jongeren vinden het spannend om voor een middagje of vaak ook een heel weekend af te dalen in de gangenstelsels om de boel een beetje te verkennen of zelfs te feesten. De meest ervaren grottengangers noemen zich  Cataphiles. De Cataphilles kennen de weg goed, zijn voorzien van een soort bergbeklimmers uitrusting, hebben eigen kaarten en  zijn heer en meester in de ondergrondse domeinen. Hun website >>>>>>

De jongeren die nu waren verdwaald zijn mogelijk niet goed voorbereid op pad gegaan, waren geen ervaren cataphilles … maar zijn gelukkig weer boven water ; – )

cartecarrieres

Hier een plattegrond van een groot deel van het ondergrondse gangenstelesel van Parijs >>>>

Officieel is slechts een paar honderd meter officieel te bezoeken en dat zijn de Catacombes aan de Place Denfert Rocherau. Echter de afgelopen paar jaar zijn de Catacomben vaker dicht geweest dan open . Op het weblog Parijs werd daar bijvoorbeeld in 2010 ook al melding van gemaakt >>>>. Sindsdien is dat niet verbeterd, eerder verslechterd ! Of er is een brandje geweest, of een overstroming of de mechanische ventilatie is stuk. Continue wat aan de hand!

Meer informatie en foto’s over de Catacombes op GraveYart (NL) >>>>>>

[bron : Parijsonline / parijsmagazine ]

Oudere berichten «