Category: Aarde klimaten

mrt 10 2019

Klimaatverandering? Dit zijn de feiten

Klaar met alle meningen over klimaatverandering? Dit zijn de feiten

De scepsis over de opwarming van de aarde neemt in Nederland toe. Maar hoe zit het eigenlijk met onze kennis? Het Algemeen Dagblad zet de achttien prangendste vragen op een rijtje. En de antwoorden natuurlijk.
Naar het artikel in het AD >>>>

dec 18 2018

Oymyakon, het koudste dorpje ter wereld

Begin deze week hadden we de eerste sneeuw van dit jaar. Is de winter echt begonnen? Nou … in Rusland wel : ) Oymyakon is een dorpje in Siberië, waar de gemiddelde temperaturen in januari rond de min 50 graden liggen. Zie hier de weersvooruitzichten voor komende week. Er zijn in het dorp niet veel moderne gemakken zo hebben de meeste mensen alleen een toilet buiten en moet er worden verwarmd met hout en kolen.

Lees het volledige artikel >>>>

dec 07 2018

IJskap Groenland smelt ‘uitzonderlijk’ snel

Volgens Utrechtse wetenschappers smelt de Groenlandse ijskap harder dan verwacht.

De ijskap op Groenland is de laatste decennia meer gesmolten dan ooit in de afgelopen eeuwen. Dit verlies van ijs is niet toe te schrijven aan natuurlijke schommelingen in het klimaat, maar is het gevolg van door de mens teweeggebrachte klimaatverandering. Dat zegt Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht.

Lees verder op de website van de Volkskrant >>>
Een mooie visualisatie die dit ondersteund >>>

nov 20 2018

Inslagkrater op Groenland ontdekt

In Groenland is ergens in de Oude Steentijd een grote meteoriet ingeslagen. Dat blijkt uit de ontdekking van een enorme krater, die verborgen zat onder het ijs. Als de interpretaties kloppen, althans.

In het noordwesten van Groenland is nog niet zo heel lang geleden (op de geologische tijdschaal althans) een enorme meteoriet ingeslagen. Dat schrijft een internationaal team van 22 onderzoekers vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Verborgen onder het ijs bevindt zich een inslagkrater met een doorsnede van 31 kilometer, ontdekten de aardwetenschappers. Daarmee is de krater ongeveer half zo groot als de provincie Utrecht, en belandt hij in de wereldwijde top 25.


Lees verder op de website van Nemo Kennislink >>


 

okt 15 2018

Orkaan Michael

De orkaan Michael kwam afgelopen week aan land als één van de krachtigste orkanen die de VS in de afgelopen 50 jaar heeft aangedaan

Terwijl de orkaan Florence een paar weken terug in de opbouw naar de West kust van de VS en bij “landfall” veel kracht verloor maar wel veel regen veroorzaakte bleek orkaan Michael deze week ook bij het aan het land gaan een zeer zware orkaan.

Michael heeft het plaatsje Mexico Beach in de Amerikaanse staat Florida grotendeels van de kaart geveegd. Veel gebouwen in het dorp met 1000 inwoners zijn totaal verwoest of zwaar beschadigd door de harde wind en overstromingen.

 

Het vervolg

Niet alleen in Florida heeft orkaan Michael veel schade aangericht, ook in de dagen erna trok de orkaan een spoor van vernielingen en overstromingen. De orkaan nam in kracht af maar was als storm nog krachtig genoeg om op grote schaal vernielingen aan te richten en bracht ook buitensporig veel neerslag met zich mee.

De Amerikaanse Geologische dienst USGS laat op de kaart uit de tweet hiernaast de stormtrack zien en op welke plaatsen de storm tot overstromingen , Flashfloods etc heeft gezorgd

Bronnen:

De NOS over de orkaan Michael  >>>

CNN over de schade die Hurricane Michael aanrichtte met schuiffoto’s >>>

 

apr 29 2018

Opnieuw Nederlandse poolexpeditie

Opnieuw zijn Nederlandse topmannen en -vrouwen uit het bedrijfsleven naar het Noordpoolgebied afgereisd om met eigen ogen zien wat de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde. Afgelopen week voeren ze op het zeilschip Rembrandt van Rijn vanuit Longyearbyen op Spitsbergen.

De opwarming gaat nergens zo snel als in het Arctisch gebied. Vooral de laatste jaren verandert het gebied razendsnel. Het zee-ijs op de Noordpool trekt zich steeds verder terug, in fjorden waar altijd ijs lag, is nu open water en gletsjers worden snel kleiner.

De route van de Spitsbergen zeilexpeditie

De trip is georganiseerd door klimaatjournalist Bernice Notenboom. Met haar 2-graden expeditie  wil ze net als vorig jaar de aandacht vestigen op het klimaatakkoord van Parijs, en wat er nodig is om het doel van dit akkoord te halen. Notenboom hoopt de bedrijven zover te krijgen dat ze meer gaan doen om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te beperken.

 


Lees het volledige artikel op de NOS website >>>>

Updates vanaf Spitsbergen:
26/04/2018 : Aankomst op Spitsbergen >>>>

27/04/2018 : Besprekingen aan boord van het schilp >>>>

28/04/2018 Topbestuurders komen terug van Spistbergen met plannen >>>>

Uit 2017 : De Tunabreen-gletsjer op Spitsbergen vanuit een Drone >>>>


apr 04 2018

IJskap Antarctica smelt af

Dat Gletsjers en ijskappen aan het afsmelten zijn is nu over het algemeen wel bekend. Maar de manier waarop de Antarctica ijskap steeds kleiner wordt is op zijn zachtst gezegd nogal verrassend.

Uit onderzoek is nu gebleken dat de ijskap van Antarctica van onderaf aan het afsmelten is.

Dat komt doordat warm oceaanwater tussen het land van Antarctica en de drijvende ijsplaten komt waardoor die van onderaf wegsmelten.

Daardoor blijken ook delen van Antarctica te gaan drijven. We weten nu ook hoeveel: bijna 1500 km^2 is in 6 jaar van de bodem losgekomen.

Met name op West Antarctica gaat het afsmelten het hardst.

De animatie in de tweet hier rechts laat goed zien hoe het proces zich voltrekt.

Bron: Peter Kuipers Munneke >>

Volgens de BBC >>>>

Het verhaal op Scientias >>

okt 14 2017

Orkaan Ophelia richting Europa

Het komt vrij zelden voor maar momenteel is er een Orkaan vanaf het midden van de Atlantische Oceaan op weg naar Europa en trekt over de Britse eilanden

Ophelia is net als de andere herfst stormen zoal Irma en Harvey ontstaan op de Atlantische Oceaan als een Tropische Depressie maar door een opeenstapeling aan toeval factoren is de Orkaan niet richting de Carieb en VS gegaan maar is afgeslagen naar het Noorden.

Ophelia is in de loop van maandag de Britse Eilanden (Ierland, Schotland en Noord Engeland) overgetrokken.

Ophelia is inmiddels geen orkaan meer  want de kracht is afgezwakt tot een Tropische Storm

Ophelia aan de Britse kust


 


Volg Ophelia op Windy maps >>>
Weerman Peter Kuipers Munnike legt uit wat er bijzonder is aan Ophelia  >>>


 

sep 16 2017

Verenigde Arabische Emiraten wil ijsbergen halen

Regelmatig raken enorme ijsbergen – en dus grote hoeveelheden zoet water – los van het Continent Antarctica.

Die bergen drijven naar warmere wateren en smelten. Terwijl zo miljoenen liters potentieel drinkwater verloren gaan, zijn er in Afrika en het Midden-Oosten kurkdroge gebieden te vinden waar de vraag naar zoet water alleen maar toeneemt.

Een bedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten wil nu ijsbergen – die Antarctica toch al hebben verlaten – met behulp van boten naar de Arabische Zee trekken. Eenmaal daar aangekomen worden stukken van de ijsberg afgehakt. Die stukken ijs laten de Arabieren smelten, waarna het – nadat het gezuiverd is – als drinkwater dienst kan doen.

Lees het volledige artikel op Scientias >>>

sep 13 2017

Opwarming in het kwadraat

Een team van Brandpunt met fotograaf / verslaggeefster Sacha de Boer trekt naar Spitsbergen, de plek waar de aarde het snelst opwarmt en de temperatuur al 78 maanden ruim boven het gemiddelde ligt. Sacha ontdekt hoe regen het leven van de Spitsbergers op zijn kop zet en Nederlands erfgoed dreigt te vergaan.

                        Screenshot van Sacha de Boer en Maarten Loonen op Spitsbergen

Bekijk de uitzending >>>>
Het Brandpunt Blog met een verslag van Sacha de Boer >>>>

sep 06 2017

Orkaan Irma trekt verwoestend over de Carieb

De orkaan Irma  heeft een verwoestend spoor achter gelaten door het Caraibisch gebied en Florida. Ook de Nederlandse bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba hebben te maken gehad met orkaan Irma. Sint Maarten kreeg de volle laag


De orkaan Irma is boven de warme zee van het Caribische gebied in amper 2 dagen uitgegroeid tot een orkaan van de vijfde categorie. Deze zware orkaan ging vanaf de Bovenwindse eilanden naar de Britse Maagden eilanden over de Bahama’s en  de Florida Keys naar het vaste land van Florida .

Van  de bovenwindse eilanden hebben het Nederlandse Sint Maarten en het Engelse Barbuda de volle laag  gekregen. Dat waren de eerste eilanden die Irma aandeed. Het oog van de orkaan ging daar recht over heen.

Deze orkaan is nu  ruim 11 dagen  actief geweest als zware orkaan in het Caribisch gebied en is boven het noorden van Florida afgezwakt tot een Tropische storm

Je kunt Orkaan Irma volgen op de realtime windkaart >>>>>

Meer updates op het Geobronnen Twitter account >>>


 

Update Zaterdag 9 / Zondag 10 september:

De gebieden met overstromings risico agv Irma op de Flood event viewer van de Amerikaanse Geologische dienst >>

Waar gaat Orkaan Irma naar toe ? >>>>>

Orkaan Irma weer op kracht 5 op weg naar Florida >>>

Oceaan valt droog voor de kust van Long Island Bahama’s  als gevolg van orkaan Irma >>>>

Weerman Reinier van den Berg legt uit waarom de oceaan op verschillende plekken droog viel >>>>

Irma raakte als eerste in het Bovenwinds gebied eiland Barbuda……. BBC Journalist maakte beelden vlak nadat de orkaan over was >>>

De situatie op Sint Maarten in de dagen na de storm >>>>

Update Donderdag 7 september:

Irma heeft eiland Barbuda verwoest achter gelaten >>>

Ook de Engelse miljardair Richard Branson is op zijn eiland in de Carieb en wacht de orkaan af >>>

Eerste beelden (Twitter) van Sint Maarten na de orkaan Irma >>>

Eerste berichten van Sit Maarten, Saba en St Eustatius (NRC) >>>>>>

 Update Woensdag 6 september:

Irma trekt over de Bovenwindse eilanden >>>

Updates op Twitter over de Orkaan Irma >>>>>

Satellietbeeld van Irma boven Sint Maarten >>>

Sint Maarten krijgt de volle laag (NOS) >>>>


Meer nieuws en achtergronden over orkaan Irma

De BBC zet 11 dagen Orkaan Irma op een tijdlijn met beelden >>>

De NOS over Irma op weg naar de Carieb>>>>

Updates van het National Hurricane Centre in de VS >>>

US National Hurricane Centre NOAA met kaart actuele Hurricanes >>>>>

Het oog van Irma (het NASA filmpje) >>>>

Orkaan Irma op een realtime windkaart >>>

How Hurricanes form >>>>>

Esri Public Information map (met social media) >>>>>

Orkaan Irene over Europa >>>

Orkanen op Atlantische oceaan ontstaan voor de kust van Afrika >>>>


Wat beelden van Orkaan Irma op weg van de Oceaan naar Florida


sep 02 2017

Berichten uit de Canadese Permafrost

Klimaat deskundige (en weerman) Peter Kuipers Munneke was afgelopen weken voor  NOS aan het werk in het Arctisch deel van Canada . En hij deed vanaf de 68ste breedte graad verslag over het Permafrost gebied… en het smelten daarvan. Hieronder een overzicht van zijn bevindingen


Om te beginnen wat basics over Permafrost

De uitzending op Facebook waarin Peter Kuipers Munneke vragen beantwoord over Permafrost >>>

Een artikel op de New York Times website >>>>

Wat basics over Permafrost op de Geobronnen >>>>


Gaten in de Permafrost

Door het dooien van permafrost ontstaan steeds meer grote gaten in het landschap, onder andere in Canada.

Ook leidt de dooiende bodem tot verzakkingen van huizen, wegen en spoorlijnen. Al zeggen onderzoekers dat dit soms komt door een combinatie met slecht onderhoud. Het dooien van permafrost leidt ook tot de uitstoot van extra broeikasgassen.

Peter Kuipers Munneke en Emil van Oers doen verslag vanuit het Permafrost gebied in Canada>>>

 


 

Uit het leven van een Inuït in het Canadese Permafrost gebied

Kylik Kisoun is Inuït uit het Canadese Permafrost gebied en vertelt hoe de opwarming van de aarde ervoor zorgt dat zijn wereld drastisch verandert

jul 31 2017

Zware Moesson in India

De zon komt in de zomer maanden steeds meer op het Noordelijk halfrond te staan (zomer !), de ITCZ schuift van de evenaar naar het Noorden, en zuidwesten wind brengt enorm vochtige lucht richting India. Kortom in India maakt men zich weer op voor een paar natte maanden “De moessontijd is begonnen !

Maar dit jaar is de Moesson wel erg hevig. Zware moessonregens hebben het afgelopen weekeinde in India gezorgd voor 855 doden en 170.000 daklozen. (Zie berichtgeving NOS >>)  Meteorologen verwachten nog veel meer neerslag.

India Monsoon

Wat is een Moesson en hoe ontstaat die?

530px-India_southwest_summer_monsoon_onset_map-fr.svgEen BBC verslaggever legt haarfijn uit hoe de moesson ontstaat en wat we komende weken kunnen verwachten >>>

Bekijk de ITCZ animatie . Verplaats het schuifje van januari naar juni en je ziet dat de neerslag die gekoppelld is aan de ITCZ in die maanden boven India komt te hangen >>>

Aardrijkskunde docent Machael van Vlaanderen legt in filmpje een you tube filmpje uit hoe de moesson staat. Wel het Basisboek van de Geo erbij ;-) Het filmpje >>

Ook het you tube filmpje van Martin Bakker is helder >>

Weboefeningen met de ITCZ animatie >>>>

En tenslotte: De moesson is van groot belang voor de 235 miljoen boeren in India >>>>