Category: Aarde platentectoniek

nov 23 2017

Uitbarsting van de Agung ?

Op de NOS website en in het nieuws werd gemeld dat de vulkaan Agung op Bali nu echt is uitgebarsten…… maar klopt dit wel ?

Het rommelt in en om de vulkaan Agung al sinds eind september. Rond de vulkaan is een veiligheidszone ingesteld en duizenden inwoners van het gebied direct rond de vulkaan zijn geëvacueerd. Er worden dagelijks veel aardbevingen gemeten, maar tot een echte uitbarsting is het nog niet gekomen

Er is wel deze week een soort van uitbarsting geweest maar dan niet één van Lava en As enzo. Het was meer een stoomexplosie , ontstaan doordat water in de krater snel opgewarmd is. Dit wordt een Phreatische uitbarsting genoemd. Het alertniveau blijft dus op “level 3″gehandhaafd.

Hier rechts de korte samenvatting van het verschijnsel op twitter door Geoloog Bernd Andeweg van de VU

En daaronder de opnames die mensen in de omgeving hebben gemaakt van de Phreatische uitbarsting.

De angst bij deze vulkaan is niet een lava uitbarsting of stofuitbarsting (zoals de Sinabung) maar meer een uitbarsting met  Pyroklastische stromen. Dit is hoe de Agung eerder is uitgebarsten. Dat zijn gloeiendhete aswolken die zich met grote snelheden zich van de vulkaan hellingen storten en zich over de omgeving verspreiden.

Dat is het type uitbarsting van de Vesuvius die destijds de inwoners van de stad Pompeii verraste en de stad in één keer van de kaart vaagde.

De NOS over de vulkaan Agung >>>>

Video / Time Lapse beelden van de Freatische uitbarsting >>>


nov 13 2017

Aardbeving grensgebied Iran / Irak

Het grensgebied Iran Irak is getroffen door een zware aardbeving. Volgens de Amerikaanse Geologische dienst een beving met een kracht van 7.3 op de Schaal van Richter

Lokatie van de aardbeving. Bron USGS >>>>

De aardbeving heeft op een geologische interessante plek plaatsgevonden,  namelijk waar de Arabische plaat Noord-Oostwaarts onder Euraziatische plaat schuift. Ooit was dit een subductie zone, maar er is in wezen geen oceanische korst meer over. Nu zijn er dus 2 continentale delen in botsing. Deze breuklijn wordt de Zagrosbreuk genoemd. bron: Bernd Andeweg >>

Verschillende media melden al ruim 500 dodelijke slachtoffers in o.a. de steden Sarpol-e Zahab (Iran) en Sulaimaniya (Irak).

Meer actuele informatie op de USGS website >>>>

De BBC met nieuws over de aardbeving >>>

NRC over de aardbeving >>>


   Een werkblad bij dit onderwerp >>>>>


Voor geologen >>>>

 

 

nov 08 2017

Staat grootste vulkaan van IJsland op uitbarsten?

De aardschokken zijn een verontrustende voorbode van de druk die in het vulkaanstelsel van Bárðarbunga wordt opgebouwd en in de toekomst tot een uitbarsting kan leiden.

Eind september constateerde de Indonesische Geologische dienst sterk verhoogde aardbevngsactiviteit en andere verschijnselen onder Mt Agung op Bali. Voldoende reden om direct alarm te slaan en het direct gebied om de vulkaan te evacueren. Nu ruim een maand later is de vulkaan (zo lijkt het ) weer tot rust en is uitbarstingsgevaar geweken.

Ondertussen hebben de media hebben zich op een andere vulkanische uithoek gestort van onze aardbol. Het schijnt nogal onrustig te zijn onder het Baradarbunga vulkanisch complex op IJsland

National Geographic over het  recent gerommel op IJsland >>>

Geoloog over de vulkanen media hypes >>>>

sep 25 2017

Onrust onder de Agung Vulkaan

De laatste keer dat de Agung vulkaan op Bali uitbarstte was in de jaren 60 met meer dan 1100 doden en ruim 80.000 mensen zonder huis…… Gaat de Agung opnieuw uitbarsten ?

Bali’s highest volcano Mt Agung, seen from the black sand beach at Amed village in East Bali, Indonesia.

Afgelopen maand hebben vulkaandeskundigen van de Indonesische overheid veranderingen gemeten in de omgeving van de vulkaan. Zo ernstig en zoveel bevingen zelfs in de afgelopen weken dat afgelopen vrijdag de hoogste alarmfase van kracht ging.

In een straal van negen kilometer rond de vulkaan is iedereen aangeraden zichzelf in veiligheid te brengen.Inmiddels zijn zo’n 30.000 tot 50.000 mensen geëvacueerd uit het gebied direct om de vulkaan.

Maar ondertussen is de vulkaan nog niet uitgebarsten, en de vraag is of dat we gaat gebeuren. Vulkaandeskundigen van over de hele wereld proberen de boel van dichtbij of verder af en aan de hand van de data die de Indonesische overheid (en Geologische diensten) verschaft in de gaten te houden . Maar een uitbarsting is niet zeker en ondertussen wordt door de media ook nogal wat desinformatie de lucht in geslingerd  Zo was er een website die bij de berichtgeving over Agung beelden liet zien van de Sinabung vulkaan die al enige tijd regelmatig uitbarst.

Ook dit bericht van de NOS is wat dat betreft nogal suggestief >>>>

                                               Bron van kaart Fumihiko Ikegami >>>>


Geoloog Erik Klemetti is wat terughoudender maar schetst wel de seismische onrust  >>>

Vulkanoloog Janine Krippner volgt de ontwikkelingen op de voet,  koppelt de berichtgeving van verschillende Indonesische instanties en geeft die door via Twitter of haar blog  >>>

Geoloog Bernd Andeweg op BNR over de  Mt Agung >>>

Ook de seismologen van het KNMI houden Mt Agung in de gaten >>>>

 

sep 24 2017

Nogmaals een aardbeving in Mexico

Mexico is opnieuw getroffen door een zware aardbeving…. De derde in twee weken.

De beving met een kracht van 6,1 vond plaats nabij het al flink beschadigde Juchitán in de deelstaat Oaxaca, op ruim 600 kilometer van Mexico-Stad, waar dinsdag een zware aardbeving was. Een aantal gebouwen dat toch al beschadigd was is ingestort. Ook een brug is ingestort.[bron NOS >>]


Een Factsheet met de 3 bevingen van afgelopen weken:

[bron: Stephen Hicks >>]

sep 08 2017

Aardbeving Mexico

Terwijl de oostkust van Mexico te maken heeft met hevige regens veroorzaakt door orkaan Katia werd de westkust geraakt door een aardbeving met een kracht van  8.1 op de schaal van Richter.

Het is voor het eerst dat Mexico getroffen wordt door een aardbeving van dit kaliber. Na de aardbeving zaten een miljoen mensen even zonder stroom. Inmiddels is bij 800.000 van hen weer elektriciteit.

Het centrum van de aardbeving zat volgens de USGS in zee, op 35 kilometer diepte, zo’n 100 kilometer ten zuidwesten van de plaats Pijijiapan in Chiapas. Er zijn meerdere naschokken gevoeld en er was een lichte tsunami.

Pijijiapan is hemelsbreed zo’n 750 kilometer verwijderd van hoofdstad Mexico-Stad. Ook daar was de beving duidelijk te voelen.

Verschillende geologen vinden het nogal opmerkelijk dat de aardbeving amper een tsunami veroorzaakte en bovendien zover van het epicentrum, zo goed voelbaar was. . Dit is een dus wat afwijkende aardbeving. Geoloog Bernd Andeweg leg het in het kort uit:

In subductiezone zijn er meerdere mechanismen voor aardbevingen 1. Op buiging neergaande plaat (oppervlakkig, rek) 2. Op plaatcontact (5-20km) zwaar 3. In neergaande plaat omdat die weer terugbuigt (10tallen kms) 4. In neergaande plaat die deels opbreekt (10-100km) 5. In neergaande plaat door steeds grotere moeite mantel in te komen door faseveranderingen in plaat (warmte en druk). Beving Mexico was type 4, lijkt het. Aardbeving was dus niet op plaatcontact, maar ín neergaande plaat. Daardoor viel tsunami erg mee…..

Dat in Mexico City de aardbeving sterk werd gevoeld heeft te maken met het feit dat de stad op slappe meersedimenten ligt die trillingen lokaal versterkten . Zoals water in Haarlemmermeer stond te klotsen in 1755 na aardbeving Lissabon

aldus Bernd Andeweg

 

Bronnen over deze aardbeving:

Meer over de aardbeving op de NRC website >>>

Een blog met uitgebreide uitleg van de tectoniek >>>>

Geoloog Erik Klemetti op zijn blog over de aardbeving en de tectoniek >>>

 

Achtergrond bronnen:

Een geoanimatie over plaatbewegingen en plaatgrenzen >>>

Een geoanimatie van een subductie gebied (zoals Mexico) >>>

 

aug 20 2017

Vulkanen in Antarctica

Antarctica telt veel meer vulkanen dan werd aangenomen. Hoe actief ze zijn is nog niet duidelijk.

Geologen van de universiteit van Edinburgh hebben onder de ijskap van westelijk Antarctica 91 niet eerder bekende vulkanen gevonden. Zij spreken in hun wetenschappelijke publicatie van een „heel nieuwe vulkanische provincie”. Deze volgens de onderzoekers „grootste vulkanische zone ter wereld” bevindt zich onder de ijskap die Antarctica bedekt.


Lees verder >>>

 


aug 04 2017

De Sinabung is weer actief

Afgelopen week is de Indonesische vulkaan Sinabung uitgebarsten. De rookkolom kwam volgens de autoriteiten tot 4,5 kilometer boven de vulkaan. Omwonenden zijn gewaarschuwd om extra waakzaam te blijven.

Al een paar jaar is de Sinabung weer actief. Na meerdere uitbarstingen stierven daardoor sinds 2014 zestien mensen.

Vulkaandeskundige de Silva op Twitter


Extra bronnen en links
Uitbarsting van de Sinabung in 2014 (Geobronnen) >>>>
Uitbarsting van de Sinabung in 2013 (Geobronnen) >>>>
Uitbarsting van de Sinabung in 2016 (Geobronnen) >>>>


jul 23 2017

Aardbeving Kos

Op het Griekse eiland Kos heeft zich in de nacht van 20 op 21 juli een aardbeving voorgedaan met een Kracht van 6.7 Dat is een vrij zware beving.

Op het toeristische eiland zijn verschillende mensen omgekomen als gevolg van de aardbeving maar vooral was er chaos en paniek. Duizenden mensen waren nog op de terrassen en in de uitgaansgelegenheden in de oude stad van Kos. En daar is ook de meeste schade aan gebouwen.

Mogelijk zijn op het eiland meer dan 120 gewonden gevallen. In Turkije zouden zeker 70 mensen gewond zijn geraakt.

                                               In het oude stadcentrum van Kos stad na de aardbeving

De aardbeving was rond 00.30 uur Nederlandse tijd. Ook in de Turkse badplaats Bodrum werd de beving gevoeld. Als gevolg van de aardbeving tussen Kos en de Turkse kust ontstond een lcihte tsunami die vooral in de Turkse badplaats Bodrum te merken was. Maar merkwaardig genoeg bleef het water nog lang naschudden. Zoals verwacht zijn er in de dagen erna verschillende nabevingen geweest.

Het Griekse eiland Kos ligt in een aardbevingsgevoelig gebied . In het Middelandse zeegebied botst het continent Afrika op tegen Europa. Op deze kaart zie je de breuklijnen in het hele gebied. En er zijn allerlei zijbreuken waar regelmatig aardbevingen plaats vinden. Amper een maand geleden was er nog een aardbeving op het eiland Lesbos


  Uw verslaggever op Kos toen het nog Tectonisch rustig was

Extra bronnen & links :

Meer op de BBC >>>

Veel schade in de hoofdstad KOS >>>>

De aardbeving volgens het KNMI >>>>

Factsheet van Earthjay over de Kos aardbeving >>>

Mogelijke nabevingen in het gebied >>>>

Een actuele lijst van aardbevingen in Griekenland (Griekse Geologische dienst) >>>>

Veel Nederlanders willen vanwege de nabevingen eerder terug >>>>>

Over aardbevingen en platentectoniek :

De platentectoniek van Griekenland >>>>

Wat te doen bij een aardbeving (RTL / Geoloog Bern Andeweg) >>>>>

Een kaart met de breuklijnen in het Middelandse zeegebied >>>

jul 16 2017

Aardbevingen zuidkust Kreta

Voor de zuidkust van het Griekse eiland Kreta heeft zich zaterdag  een aardbeving voorgedaan met een kracht van 5.8 op de Schaal van Richter. Er zijn geen gewonden gevallen. Woningen en winkels in kustdorpjes aan de zuidkust liepen kleine beschadigingen op, meldden lokale hulpdiensten zaterdag.

De beving was op 10 kilometer onder de zeebodem en niet ver van het plaatsje Irepetra op Kreta niet ver van Herakleion, meldde het Amerikaanse geologisch instituut USGS. De beving was te voelen in de Griekse hoofdstad Athene en op de zuidelijke eilanden van Griekenland. Kort na de aardbeving vonden er drie naschokken plaats die minder diep en dichter bij de kust waren met o.a een beving van 3.5 kaartmzaardbevingkreta op de schaal van Richter. Ook verschillende vakantiegangers hebben de beving geregistreerd en naar de media gerapporteerd, maar hebben in wezen weinig last gehad. Dit in tegenstelling tot de zware aardbeving iets meer dan een maand terug op Lesbos .

 


Extra Bronnen:

Earthquake report >>

USGS earthquake update >>>

Een actuele lijst Griekse Aardbnevingen >>>>

Wat facts over de platentectoniek van Griekenland >>>

De aardbeving op Lesbos (Geobronnen ) >>>>

 


 

jun 12 2017

Aardbeving op Griekse eiland Lesbos

Het kustgebied van West Turkije werd op 12 juni getroffen door een stevige aardbeving. Met name op het Griekse eiland Lesbos, dat vlak voor de Turkse kust ligt, is veel schade


De aardbeving had een kracht van 6.3. Het epicentrum was zo’n 5 km uit de kust van het plaatsje Plomarion op Lesbos. Er zijn tientallen naschokken gevoeld. De aardschokken werden ook gevoeld in de Griekse hoofdstad Athene en delen van Turkije. Tot zover zijn er op Lesbos weinig dodelijke slachtoffers gevallen, maar wel in ruim 12 dorpen zijn de huizen verwoest en duizend mensen zijn nu dakloos. Opnieuw is dit een tegenslag voor het eiland dat al jaren enorm veel te verduren heeft gehad als gevolg van de eindeloze stroom van vluchtelingen vanuit Turkije

  Foto : REUTERS/Giorgos Moutafis

De Griekse Geologische dienst heeft in de dagen na de aardbeving nog verscheidene nabevingen geregistreerd


Extra Bronnen
Meer over de aardbeving op de NOS website >>>
De Amerikaanse geologische dienst USGS met facts over de aardbeving >>>
Facts & Figures van de beving op Earthjay >>>
Kaart met de platentectoniek van het Middelandsezeegebied >>>

Op 13 juni heeft de Griekse overheid de noodtoestand uitgeroepen op Lesbos >>>>
Een actuele lijst van aardbevingen in Griekenland (Griekse Geologische dienst) >>>>
De platen tectoniek van Griekenland >>>>

jun 12 2017

Aardbevingsbestendig bouwen

Bij een aardbeving wordt het ene huis compleet weggevaagd terwijl het andere probleemloos blijft staan. Als we slimmer bouwen, kan dat slachtoffers voorkomen. Welke bouwtechnieken zorgen ervoor dat gebouwen aardschokken beter kunnen weerstaan?

Meer over aardbevingsbestendig bouwen >>>

jun 08 2017

Lava monsters

Een dagje uit het leven van een vulkaandeskundige. Het nemen van Lavamonsters op Hawaii waar het lava continue stroomt. Kilauea is nogal een hotspot voor vulkanologen

Nou ja … een dagje ? meer 33 sec ; -)