Category: Afrika

sep 14 2017

Dood in de Sahara

De meeste vluchtelingen die vanaf Libië, Marokko of andere landen in Noord Afrika naar Europa proberen te komen zijn nauwelijks afkomstig uit die landen.

         West Afrikaanse vluchtelingen aan de Middelandse zee. Deze groep heeft met succes de Spaanse enclave Ceuta bereikt.

Zij komen van veel verder. Bijvoorbeeld uit landen zoal Mali, Niger, Nigeria en Tjaad. En zij moeten eerst de Sahara woestijn oversteken voordat ze aan de Middelandse zee staan.

Over het algemeen  worden vluchtelingen in kleine groepjes met een pickup de  woestijn “overgezet”. Professionele smokkelaars regelen het vervoer en vragen daar veel geld voor.

Een groeiend aantal West-Afrikaanse migranten wordt achtergelaten in de woestijn van het grensgebied tussen Niger en Libië. Volgens de gouverneur van de stad Agadez, aan de rand van de Sahara in Niger, zijn sinds begin mei 760 migranten gered door de Nationale Garde van Niger, nadat ze werden achtergelaten door hun smokkelaars.


Reportages en verhalen van Bram Vermeulen in NRC:
Smokkelaars laten migranten dood achter >>>>>
In het NRC het waargebeurde verhaal van 2 migranten uit Guinee >>>

 


mrt 26 2017

Droogte in Afrika : Actie Giro 555

Dit weekend is de actie gestart van Giro 555 voor Afrika. Meer dan 20 miljoen mensen in Jemen, Somalië, Zuid-Soedan en Nigeria dreigen dood te gaan aan honger.

mrt 19 2017

Droogte en honger in Noord Oost Afrika

Ernstige droogte bedreigt meer dan tien miljoen levens in de Hoorn van Afrika. In Somaliland is bijna de hele veestapel bezweken en wordt nu gevreesd voor hongersnood.

Alle landen waar het mis dreigt te gaan, kampen volgens NOS correspondent Bram Vermeulen met dezelfde ellende: “Zo’n crisis ontstaat bijna altijd door een combinatie van droogte en oorlog. Het is nooit toeval, hongersnood altijd een gevolg van menselijk handelen, van politieke beslissingen.”

Oogsten mislukken vaker in Afrika, maar dat leidt niet altijd tot hongersnood. “Als er geen oorlog is, zijn mensen meestal wel in staat om uit zo’n gebied weg te trekken en elders op zoek te gaan naar voedsel. In oorlogsgebieden kunnen ze vaak geen kant op of zitten ze vast in vluchtelingenkampen.” [Bron NOS >> ]


Lees en kijk verder op NOS.nl >>>>

NOS Correspondent Bram Vermeulen in Somaliland >>>>

aug 21 2016

30 jaar geleden: Gasramp in Kameroen

 

nyosmeer

Het is deze week 30 jaar geleden dat de “gasramp” bij het Nyos meer in Kameroen plaatsvond.

In augustus 1986 kwam een grote hoeveel heid CO2 gas vrij uit het meer waardoor duizenden bewoners in de directe omgeving vrijwel direct stierven. Het landschap en de inrichting bleef volkomen onaangetast maar de inwoners (mens en dier) waren op slag dood.

nyosmeer-ramp-2

Wetenschappers uit de hele wereld werden ingevlogen om de ramp te onderzoeken  Tot op heden is de oorzaak van de ramp nog steeds niet bekend

Lees verder op de website van het NRC >>>>

USGS met een powerpoint samenvatting >>>>

jun 07 2016

Groei Afrikaanse steden

Groei van miljoenen steden gaat vooral in Midden-Afrika hard. Kinshasa, Dar es Salaam Nairobi Luanda

dar-es-salaam-city