Category: Afrika

dec 23 2018

De ruggengraat van de Sahara

Eén 704 kilometer lange spoorlijn, dat is alle rails die er ligt in de Islamitische Republiek Mauritanië. Hij werd in 1963 in gebruik genomen en verbindt de ijzerertsmijn in het noordelijke Zouerat met de haven in Nouadhibou. De tot wel drie kilometer lange treinen behoren tot de zwaarste en langste ter wereld en spelen de hoofdrol in een korte documentaire Backbone of the Sahara.

Bron: NRC.nl >>>>

dec 22 2018

Gestrand in de Sahara

De meeste vluchtelingen die vanaf Libië, Marokko of andere landen in Noord Afrika naar Europa proberen te komen zijn nauwelijks afkomstig uit die landen.

         West Afrikaanse vluchtelingen aan de Middelandse zee. Deze groep heeft met succes de Spaanse enclave Ceuta bereikt.

Zij komen van veel verder. Bijvoorbeeld uit landen zoal Mali, Niger, Nigeria en Tjaad. En zij moeten eerst de Sahara woestijn oversteken voordat ze aan de Middelandse zee staan.

Over het algemeen  worden vluchtelingen in kleine groepjes met een pickup de  woestijn “overgezet”. Professionele smokkelaars regelen het vervoer en vragen daar veel geld voor.

Een groeiend aantal West-Afrikaanse migranten wordt achtergelaten in de woestijn van het grensgebied tussen Niger en Libië. Volgens de gouverneur van de stad Agadez, aan de rand van de Sahara in Niger, zijn sinds begin mei 760 migranten gered door de Nationale Garde van Niger, nadat ze werden achtergelaten door hun smokkelaars.


Reportages en verhalen van Bram Vermeulen in NRC:
Smokkelaars laten migranten dood achter >>>>>
In het NRC het waargebeurde verhaal van 2 migranten uit Guinee >>>

 


dec 21 2018

Sahara

Een groot deel van de migranten die ergens in Noord Marokko of Libië de Middellandse zee oversteken komen van veel verder. Vaak uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Wie zijn die mensen, waar komen ze vandaan ? Journalist Bram Vermeulen reist regelmatig door dit gebied en doet verslag.

In de vijfdelige serie Sahara van de NPO die afgelopen weken te zien was doorkruist Bram Vermeulen de grootste zandwoestijn op aarde.

Alle afleveringen zijn terug te zien: Lees verder >>>


Al eerder op de Geobronnen over de reportages van Bram Vermeulen uit de Sahara :

Timbuktu door @bramvermeul

Gestrand in de Sahara: Migranten vanuit Mali, Niger en Nigeria moeten, voordat ze de oversteek van de Middellandse zee kunnen maken, eerst door de Sahara . Dat is niet altijd een succes. Lees verder >>>

Beelden uit Timbuktu: Bram Vermeulen in één van de woestijnsteden op zoek naar verhalen uit de Sahara. Lees verder >>>

Dwars door de Sahara: Smokkelaars nemen migranten in open terreinauto’s migranten vanuit Niger mee door de Sahara op weg naar het Middellandse zeegebied. Maar niet alle migranten komen aan. Lees verder >>>

Al deze berichten verschijnen deze week opnieuw !

 

apr 02 2018

Watercrisis Kaapstad

Er valt al drie jaar te weinig regen in Kaapstad. Daardoor zijn de waterreservoirs nog maar voor 26 procent gevuld. Als dat percentage onder 13,5 procent zakt, wordt Day Zero per direct ingesteld.

Het grootste water reservoir van Kaapstad is nog maar voor 26% gevuld

Het watergebruik werd door de overheid al eerder teruggebracht naar 87 liter, maar nu mogen de inwoners van Kaapstad nog maar 50 liter per persoon per dag gebruiken. Ter vergelijking: in Nederland gebruiken we gemiddeld 120 liter water per dag.

Volgens de schattingen in januari zou Day Zero al intreden begin april , maar inmiddels heeft de overheid het Noodscenario wat kunnen opschuiven. De bevolking neemt de maatregelen serieus en men heeft water gebruik drastisch beparkt (Aldus berichten CNN >> ) Er wordt nu gesproken over begin juni, andere bronnen noemen begin juli

Lees het volledige verhaal op de NOS website >>>


 Bronnen en werkblad van Humboldt online >>>

mrt 26 2017

Droogte in Afrika : Actie Giro 555

Dit weekend is de actie gestart van Giro 555 voor Afrika. Meer dan 20 miljoen mensen in Jemen, Somalië, Zuid-Soedan en Nigeria dreigen dood te gaan aan honger.

mrt 19 2017

Droogte en honger in Noord Oost Afrika

Ernstige droogte bedreigt meer dan tien miljoen levens in de Hoorn van Afrika. In Somaliland is bijna de hele veestapel bezweken en wordt nu gevreesd voor hongersnood.

Alle landen waar het mis dreigt te gaan, kampen volgens NOS correspondent Bram Vermeulen met dezelfde ellende: “Zo’n crisis ontstaat bijna altijd door een combinatie van droogte en oorlog. Het is nooit toeval, hongersnood altijd een gevolg van menselijk handelen, van politieke beslissingen.”

Oogsten mislukken vaker in Afrika, maar dat leidt niet altijd tot hongersnood. “Als er geen oorlog is, zijn mensen meestal wel in staat om uit zo’n gebied weg te trekken en elders op zoek te gaan naar voedsel. In oorlogsgebieden kunnen ze vaak geen kant op of zitten ze vast in vluchtelingenkampen.” [Bron NOS >> ]


Lees en kijk verder op NOS.nl >>>>

NOS Correspondent Bram Vermeulen in Somaliland >>>>

aug 21 2016

30 jaar geleden: Gasramp in Kameroen

 

nyosmeer

Het is deze week 30 jaar geleden dat de “gasramp” bij het Nyos meer in Kameroen plaatsvond.

In augustus 1986 kwam een grote hoeveel heid CO2 gas vrij uit het meer waardoor duizenden bewoners in de directe omgeving vrijwel direct stierven. Het landschap en de inrichting bleef volkomen onaangetast maar de inwoners (mens en dier) waren op slag dood.

nyosmeer-ramp-2

Wetenschappers uit de hele wereld werden ingevlogen om de ramp te onderzoeken  Tot op heden is de oorzaak van de ramp nog steeds niet bekend

Lees verder op de website van het NRC >>>>

USGS met een powerpoint samenvatting >>>>

jun 07 2016

Groei Afrikaanse steden

Groei van miljoenen steden gaat vooral in Midden-Afrika hard. Kinshasa, Dar es Salaam Nairobi Luanda

dar-es-salaam-city