Category: Zuid-Oost Azië

mrt 06 2019

Oplaaiend geweld in Kashmir

Het rommelt weer in de betwiste regio Kashmir. De bergachtige streek op de grens van Pakistan en India is al 70 jaar het toneel van geweld. India en Pakistan claimen beiden zeggenschap over het gebied, terwijl ook terroristen en andere militanten regelmatig de wapens oppakken.

Tot 1947 was Kashmir een autonome regio van de Britse kolonie en een prinselijke staat, die werd bestuurd door een hindoeïstische maharadja. Het grootste deel van de inwoners was echter moslim.

Na de onafhankelijkheid werd het overwegende moslim Kashmir toegevoegd aan het Hindoeistische India . En sindsdien rommelt het in de regio.

Eens in de tijd laait het conflict op en dat is niet alleen binnen de regio zelf maar ook tussen India en Pakistan.


Extra bronnen / achtergronden en lesmateriaal :
Waarom er al 70 jaar strijd is in Kashmir [NOS filmfragment] >>>
Oplaaiend geweld in Kashmir maart 2019 (Nu.nl] >>>
De Geoquest webles over Kashmir >>>

sep 06 2018

Natuurgeweld in Japan

Japan had eerder deze zomer al te maken met extreme hitte, veel regen, aardverschuivingen en overstromingen.

Afgelopen week trok met enorm geweld de Tyfoon Jebi vooral over de zuidelijke eilanden. Nu amper een paar dagen later , de straten zijn nauwelijks opgedroogd, laat staan de schade hersteld wordt het Noordelijkste eiland Hokkaido nu getroffen door een zware aardbeving .

Gevolgen van de aardbeving:

De zware aardbeving , met een kracht van M6.7,  deed zich voor niet ver van de stad Saporro.

Het vliegveld liep zware schade op en op verschillende plekken deden zich aardverschuivingen voor.

De enorme regenval afgelopen dagen ivm de Tyfoon Jebi zal daarbij een rol hebben gespeeld, de bodem is mogelijk op verschillende plekken instabiel geraakt.

Extra bronnen :

Tyfoon Jebi  [NOS] >>>
Earth Uncut over Tyfoon Jebi >>>>>
Nu.nl over de aardbeving op Hokkaido >>>
The Guardian over de aardbeving met goede kaartjes en fotoschuif (voor /na) >>>

aug 18 2018

Overstromingen in India

Door hevige regenval en overstromingen zijn in de afgelopen vier dagen honderden mensen om het leven gekomen in de zuidwestelijke Indiase deelstaat Kerala. Veel inwoners in het getroffen gebied zijn op de vlucht geslagen naar hoger gelegen gedeeltes.

De moessontijd in India is een van de hevigste ter wereld. In juni, juli en augustus valt er in het land bijna net zoveel regen als in een heel jaar in Nederland. Vorig jaar vielen er alleen al in India zeker 1300 doden als gevolg van zware regen en overstromingen. Ook Bangladesh en Nepal werden getroffen.

NOS nieuws over de moesson dit jaar >>

De Geobronnen over de Moesson en de ITCZ >>>

okt 22 2017

Het Ambon klimaat

Aardrijkskunde docent Bas Hendrikse zag een tijdje geleden in de nieuwe Grote Bosatlas iets opmerkelijks. De meeste eilanden  rondom en op dezelfde breedtegraad als Ambon hebben hun natte tijd in de maanden December-Maart (Kupang , Makassar) maar Ambon heeft bij wijze van uitzondering de regenpiek in de maanden juni – september. Wat is daar aan de hand ?

Bas ging het uitzoeken. Navraag bij Nederlandse weerdeskundigen leverde niet veel op. Maar een mailwisseling met iemand van Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika leverde de verklaring.

In Indonesië zie je dat de neerslag pieken op drie manieren beïnvloed worden.

  1. Veel eilanden worden beïnvloed door de Moesson. Die hebben 1 regenpiek (nov-mrt) en 1 droge tijd (juli-aug)
  2. Andere eilanden worden beïnvloed door de equatoriale stijgingsregens stijgingsregen . Meestal 2 pieken droog en 2 pieken nat en die liggen dicht op / bij de evenaar
  3. Op Ambon zijn er vooral locale omstandigheden. Waarbij het regenseizoen tegengesteld is aan de Moesson. Mogelijk door relief, maar vooral door de ligging tov diverse luchtstromen. Kennelijk ligt het op een lokaal front: lucht van de grote oceaan botst met lucht vanuit de Arafurazee. De Arafurazee heeft kennelijk in die periode een hoge SST (sea surface temperature: dwz hoge temperatuur van het oppervlakte water).

 

Op nogal wat sites wordt onderstaand grafiek voor Ambon aangehaald .

Zo lijkt ie op Makassar !

Maar let op wat ze hier met de maanden hebben gedaan! Het grafiek begint niet met januari maar met juli !

Maar in wezen heeft Ambon de natte tijd in de maanden mei – augustus . Terwijl Makassar (er vlakbij) de regentijd van november t/m februari heeft.

 

 


Extra bronnen:

  • Een Geo-animatie die laat zien hoe de seizoenen op de evenaar wisselen agv verschuiving van de ITCZ .  Naar de animatie >>>>
  • Videoles van Martin Bakker over het klimaat van Indonesë . Naar de videoles >>

aug 29 2017

Verwoestende Moesson

Een snelle hevige ramp zoals de orkaan Harvey trekt in de media volop de aandacht. Maar onderwijl is in  Zuid Oost Azië  een langzame maar gestage “watersnood” ramp zich aan het voltrekken. Volgens hulporganisaties zijn er nu al 24 miljoen mensen getroffen.

Bij overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van zware moessonregens zijn in Zuid-Azië de afgelopen dagen al zeker 300 mensen omgekomen. Het natuurgeweld houdt miljoenen mensen in Nepal, India en Bangladesh in zijn greep. Door het hoge water en de aardverschuivingen zijn talloze gebouwen en bruggen verwoest en oogsten weggevaagd.


De stille ramp in ZO Azie (NOS >>>>

Al meer dan 300 doden bij overstromingen in ZO Azië (NOS) >>>>>

Rode kruis vraagt om aandacht voor de ramp >>>>

Oneworld over de overstromingen in Z-O Azië >>>

NOS op 3 over waarom deze gebieden ieder jaar overstromen >>>>


aug 04 2017

De Sinabung is weer actief

Afgelopen week is de Indonesische vulkaan Sinabung uitgebarsten. De rookkolom kwam volgens de autoriteiten tot 4,5 kilometer boven de vulkaan. Omwonenden zijn gewaarschuwd om extra waakzaam te blijven.

Al een paar jaar is de Sinabung weer actief. Na meerdere uitbarstingen stierven daardoor sinds 2014 zestien mensen.

Vulkaandeskundige de Silva op Twitter


Extra bronnen en links
Uitbarsting van de Sinabung in 2014 (Geobronnen) >>>>
Uitbarsting van de Sinabung in 2013 (Geobronnen) >>>>
Uitbarsting van de Sinabung in 2016 (Geobronnen) >>>>


jul 31 2017

Zware Moesson in India

De zon komt in de zomer maanden steeds meer op het Noordelijk halfrond te staan (zomer !), de ITCZ schuift van de evenaar naar het Noorden, en zuidwesten wind brengt enorm vochtige lucht richting India. Kortom in India maakt men zich weer op voor een paar natte maanden “De moessontijd is begonnen !

Maar dit jaar is de Moesson wel erg hevig. Zware moessonregens hebben het afgelopen weekeinde in India gezorgd voor 855 doden en 170.000 daklozen. (Zie berichtgeving NOS >>)  Meteorologen verwachten nog veel meer neerslag.

India Monsoon

Wat is een Moesson en hoe ontstaat die?

530px-India_southwest_summer_monsoon_onset_map-fr.svgEen BBC verslaggever legt haarfijn uit hoe de moesson ontstaat en wat we komende weken kunnen verwachten >>>

Bekijk de ITCZ animatie . Verplaats het schuifje van januari naar juni en je ziet dat de neerslag die gekoppelld is aan de ITCZ in die maanden boven India komt te hangen >>>

Aardrijkskunde docent Machael van Vlaanderen legt in filmpje een you tube filmpje uit hoe de moesson staat. Wel het Basisboek van de Geo erbij ;-) Het filmpje >>

Ook het you tube filmpje van Martin Bakker is helder >>

Weboefeningen met de ITCZ animatie >>>>

En tenslotte: De moesson is van groot belang voor de 235 miljoen boeren in India >>>>

 

jul 08 2017

Overstromingen in Japan

In het zuiden van Japan zijn bijna 400.000 mensen geëvacueerd na zware regenval en overstromingen. Volgens de Japanse regering wordt het gebied geteisterd door aardverschuivingen en rivieren die buiten hun oevers treden.

De problemen zijn vooral groot in de provincie Fukuoka. Daar moesten 375.000 mensen hun huis uit, vanwege de dreiging van het hoge water. De evacués worden opgevangen in hoger gelegen scholen en overheidsgebouwen.

Het dodental van de overstromingen als gevolg van zware regenval in Japan is opgelopen tot 15. Minstens zes mensen worden vermist.

Als gevolg van de zware regenval van de afgelopen dagen zijn veel rivieren in het zuiden van Japan buiten hun oever getreden. Met name de provincie Kyushu, het zuidelijkst gelegen grote eiland van het land, is zwaar getroffen. Naar schatting zijn minstens zeshonderd mensen afgesloten van de buitenwereld.


Lees het volledige artikel op NOS.nl >>>
De stand van zaken op 8 juli >>>>

 


jun 26 2017

Vrachtwagen ongeluk in Pakistan

Zeker 146 mensen zijn zondag om het leven gekomen na een ongeluk met een tankwagen op een snelweg bij de Pakistaanse stad Bahawalpur (Punjab).

Nadat de vrachtwagen was gekanteld verzamelde zich talloze nieuwsgierigen en mensen met emmertjes om de lekkende olie uit de vrachtwagen op te vangen. Het gekantelde voertuig explodeerde terwijl een grote groep mensen weglekkende brandstof aan het verzamelen was , mogelijk doordat iemand een sigaret op wilde steken.

Lees verder op de NOS website >>>>

jun 15 2017

Sumba eiland : icoon op het gebied van duurzame energie

Voor 2010 zaten nog veel inwoners van het Indonesische eiland Sumba zonder stroom. Nu is er een project aan de gang waarbij het hele eiland uiterlijk 2025 toegang krijgt tot 100 procent duurzame energie. Hoe gaat dit precies te werk? En kunnen andere landen een voorbeeld nemen aan Sumba?

Lees het volledige artikel in de Geografie >>>

jun 02 2017

Overstromingen Sri Lanka

Hevige regenbuien van de afgelopen weken hebben voor grote problemen in Sri Lanka gezorgd

De moesson is begonnen en Sri Lanka staat voor een groot deel blank. De afgelopen dagen is het land geteisterd door zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen. Meer dan 100.000 mensen hebben huis en haard moeten verlaten, 203 mensen zijn omgekomen.

Lees het volledige artikel op de NOS website >>

De gevolgen van de heftige moesson in beeld (NRC) >>>

Hoe zit dat met die moesson ? >>>

nov 08 2016

Zinkgat in Japan

Tussen de flatgebouwen in de Japanse stad Fukuoka is een dinsdag een enorm gat in de weg ontstaan. Het zogeheten zinkgat heeft volgens Japanse media een doorsnede van zeker enkele tientallen meters.
Sikhole-Japan-fukuoka
Sinkholes vind je overal op de wereld .. in steden en op het platte land. In het geval van kalksteenbodems spreken we dan van karstverschijnselen. Kalksteen lost namelijk makkelijk op in water. Maar die holte kan ook op andere manieren ontstaan. Bij een Russische mijn vorig jaar bijvoorbeeld ontstond er een sinkhole door de slechte waterhuishouding in oud mijngangen (zie bericht Geobronnen >>>) En in dit geval ligt de oorzaak waarschijnlijk bij ondergrondse werkzaamheden aan de metro vlakbij…….

Lees verder op Nu >>>


Een goed filmpje over de verschillende vormen van zinkgaten

okt 13 2016

Dharavi… een impressie

Ik besteede al eerder aandacht aan de grootste sloppenwijk van India in het centrum van Mumbai.

Een bijzonder geval want midden in Mumbai op de duurste grond van de stad ligt één der grootste sloppenwijken van de Wereld: Dharavi. Bovendien ligt deze “slum” op de duurste grond van de stad. De overheid wil er vanaf… maar hoe?

Hieronder een impressie (4 min)

Meer in het aparte Geobronnen Dossier met aanvullende bronnen en verwijzingen >>