Category: Brazilië

feb 02 2019

Dambreuk Brazilië

Vele doden en honderden vermisten na dambreuk in Brazilië, milieuramp dreigt

De Vale SA  mijn en op de achtergrond de modderstroom.  Bron NRC 2019 >>>

In het Zuid Oosten van Brazilië is afgelopen week een dam doorgebroken nabij een IJzererts mijn. De dam, net als de mijn eigendom van Brazilië grootste mijnbedrijf Vale, begaf het vanochtend door onbekende oorzaak.

Oorzaak ramp
Deze dam is niet een gewone stuwdam die gebruikt wordt voor drinkwater, irrigatie of opwekking van elektriciteit. Dit is een zogenaamde Tailingsdam.  Achter de 80 meter hoge dam uit 1979 werden miljoenen liters slib met afval van de Corrego de Feijão mijn vastgehouden. Maar die dam heeft het dus plotseling begeven en is dus een enorme hoeveelheid giftig mijnafval in een modderstroom vrijgekomen

Omvang ramp
In een mum van tijd kwam een enorme stroom modder en mijnafval op gang. Zo’n 20.000 inwoners in de directe omgeving konden worden geëvacueerd. Maar dit kon niet verhoeden dat zowel de mijn-locatie met de kantoren en de bedrijfskantine als bewoond gebied direct werden getroffen. Omdat de modder zich snel verspreid via rivieren raakt nu een steeds groter gebied zwaar vervuild. Ook de drinkwatervoorziening van de stad Belo Horizonte loopt inmiddels gevaar.

Extra bronnen
Het NOS nieuws over de dambreuk >>>
Het NRC over de dambreuk >>>
Meer achtergronden op de website van The Guardian >>
Daily Mail met een filmpje van de damdoorbraak en een slider foto >>
Wat is nou precies een Tailings dam  ? >>


   Werkblad over de Tailingsdam ramp in Brazilië >>


sep 17 2016

Ruimtelijke ongelijkheid in Brazilië

Er heerst onrust in Brazilië. De afgelopen tijd waren er grote demonstraties door voor- en tegenstanders van het overheidsbeleid.

uipi-Após-UPPs-criminosos-se-reorganizam-em-outras-favelas-11092012

De onvrede heeft niet alleen te maken met de wijdverbreide corruptie – waarbij ook de geschorste president Dilma Roussef geen schone handen lijkt te hebben – maar evenzeer met de nog altijd bestaande ongelijkheid, ondanks stevige sociale programma’s in de afgelopen tien jaar. Een beschouwing vanuit de radicale geografie.

knaglogokleinLees verder op Geografie.nl >>>>

sep 14 2016

Brand in sloppenwijk São Paulo

[Bron NOS]In de Braziliaanse stad São Paulo is een favela in vlammen opgegaan. Naar schatting zijn ruim 500 huizen verwoest. De brandweer had uren nodig om de grote brand in de sloppenwijk onder controle te krijgen.

Brand in Favela

In de favela’s wonen veel mensen in kleine (zelfgebouwde) huizen van slechte kwaliteit. De huizen zijn vaak gebouwd met brandgevoelige materialen als hout. Hierdoor is de brandveiligheid onvoldoende. Ook weten de autoriteiten vaak niet hoeveel huizen er exact zijn, omdat er veel mensen illegaal wonen.

 

Lees verder op de NOS website >>>

aug 07 2016

Een Favela naast het Olympische park

favela-RioGemengde gevoelens in favela Asa Branca zo aan het begin van de Olympische Spelen in Rio. Het evenement bracht de wijk, vlak achter het olympische park, lang gedroomde voorzieningen als bushaltes en klinieken.

Maar niet iedereen is er gelukkig

 

Lees en kijk verder op de NRC website >>>

apr 22 2015

Berichten uit een droog Sao Paulo

Het drinkwater van de grootste stad van Brazilië is op. De politiek heeft geld in prestigeprojecten gestoken, de primaire levensbehoeften vergetend. En zo staarde gastcorrespondent Elizabeth Salgado van “De Correspondent” opeens naar een kraan waar geen water meer uitkwam.

saopaulo2

In de film die ze voor de Correspondent maakte, gaat ze op zoek naar de bron van de schaarste. Hoe ziet het leven in een metropool eruit wanneer het water op is? Met die vraag vertrok videocorrespondent Elizabeth Salgado samen met componist en geluidsman Vladimir Chàb vorige maand naar São Paulo, de grootste stad in haar geboorteland Brazilie.

Bron : De Correspondent >>>>

mrt 06 2015

Redt São Pedro São Paulo?

São Paulo wordt bedreigd. De megastad heeft te maken met een ernstig tekort aan drinkwater. Terwijl het droge seizoen nog moet beginnen, bevat het grootste waterreservoir van de stad nog maar zes procent van de oorspronkelijke hoeveelheid water. Hier en daar is de bodem al in zicht.

spwater
saopaulokaart

We schreven er al over op de Geobronnen dat de stad te maken heeft met ernstige water tekorten >>>

Sao Paolo is een  snelgroeiende stad in het zuidoosten van Brazilië en is voor de drinkwatervoorziening erg afhankelijk van spaarbekkens. Daar wordt neerslag en rivierwater opgevangen. Na zuivering gaat het richting de stad.

Maar die bekkens zijn zowat leeg en 9 miljoen inwoners dreigen dus zonder drinkwater te raken.

11401842-79d0-4575-8e10-3ce008893040_humboldt_logo

 

 

Meer hierover en werkbladen op de Humboldt site >>>

jun 27 2014

Berichten uit Fortaleza

260px-Brazil_location_map.svgOranje speelde in de zinderende hitte tegen Mexico. Dat was in Fortaleza, in het Noord-oosten van Brazilie.

Overigens een stad die van oorsprong Nederlands gesticht is door Nederlanders.Het ligt namelijk in het gebied dat van 1630 tot 1654 Nederlands-Brazilië heette. Na ruim 350 jaar kleurt het Braziliaanse Fortaleza dezer dagen opnieuw oranje ;-) Meer daarover >>>

Het gebied rond Fortaleze is momenteel eén van de droogste gebieden van Brazilië. De bevolking had gehoopt te profiteren van het WK, maar dat is niet gebeurd.

Een videoverslag van de NOS

jun 24 2014

Berichten uit Sao Paolo

260px-Brazil_location_map.svgSao Paolo is de grootste stad van Brazilië. Bij een volks-telling van een paar jaar terug werden er ongeveer 22 miljoen inwoners geteld en Sao Paolo is daarmee zelfs de grootste stad van Zuid Amerika. Het is lastig in dit soort steden het precieze inwonersaantal te bepalen omdat nogal wat mensen nergens ingeschreven staan en bovendien in buurten wonen die nergens officieel op de kaart staan …. laat staan gepland.Deze sloppenwijken worden in Zuid Amerika Favela’s genoemd.

Het stadion waar de wedstrijd van Oranje tegen Chili werd gespeeld staat in een arme wijk, die nu in opkomst is. De huizenprijzen stijgen en dat is slecht nieuws voor de mensen die er al jaren wonen en nu opeens te maken krijgen met enorme huurverhogingen. De NOS doet verslag:

jun 23 2014

Het is wel shocking

FavelaBrasil2014
Het oranje team reist nogal wat in Brazilie en maken niet alleen maar kennis met verzorgde stadions en sjieke hotel. Onderweg krijgen ze ook een indruk van de andere zijde van Brazilie De favela’s in Brazilië maken veel indruk op de spelers van het Nederlands elftal. “Toch best confronterend. Het is wel shocking”, zei Robin van Persie op een persconferentie. “Aan de andere kant zie je ook de Braziliaanse mensen die altijd vrolijk zijn en veel sporten”, vervolgde Van Persie. “Ondanks die armoede blijven ze vrolijk. Daar kunnen heel veel mensen volgens mij een voorbeeld aan nemen.”

Het filmpje >>>