Category: China

apr 11 2018

Een nieuwe zijderoute

Premier Rutte is met een stevige handelsdelgatie momenteel in China en heeft tijdens zijn bezoek een pleidooi gehouden vor nieuwe handelsmogelijkheden tussen Nederland en China. Daarbij kwamen ook de mogelijkheden van de Zijderoute ter sprake. De nieuwe zijderoute is sinds 2017 een spoorweg verbinding tussen Europa en China.

Wat is dat nou die nieuwe Zijderoute? Deze verbinding veranderd mogelijk in één klap de mogelijkheden om goederen in veel kortere tijd vanuit Europa naar China (en weer terug natuurlijk) te transporteren. Dit zou nog wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de scheepvaart en dan met name voor Rotterdam als Mainport. De eerste treinen vanuit China gingen naar Duitsland, maar inmiddels zijn ook Nederland en Groot Brittannië aangesloten op het netwerk

port_of_rotterdam_and_tesla

Reistijd
Een voorbeeld: BMW is zeer geliefd in China. De Duitse fabrieken exporteerden nog geen 10 jaar geleden vrijwel alle onderdelen over zee naar China. Dat duurt zo’n 34 dagen. Nu hebben ze ze een contract met een groot Duits Transport bedrijf DB Schencker dat die onderdelen niet meer op Containerschepen maar in plaats daarvan met de trein gaan. Die reis duurt zo’n 16 dagen. Dat betekent een halvering van de reistijd ! Ook computerfabrikant Hewlet Packard wil de treinverbinding gaan gebruiken om computers vanuit China naar Europa te transporteren.

Containeroverslag Kazachstan
Om de transportverbinding nog sneller en efficienter te maken wordt momenteel op de grens tussen China en Kazachstan een enorme containeroverslag gebouwd. De werknemers zijn lokale mensen, die tot voor kort nog afhankelijk waren van de landbouw. Nu wordt er een stad voor 110.000 inwoners gebouwd, waar de toekomstige werknemers van Gateway Khorgos zullen wonen.

Zijderoute
In de pers wordt de vergelijking gemaakt met de zijderoute omdat deze nieuwe spoorverbinding van ruim 11.000 km vanuit Europa via Kazachstan naar China de route heeft van de oude zijderoute. Bovendien heeft China het voortouw genomen om de spoorlijn te versterken met pijpleidingen en waterverbindingen.. Begin mei 2017 ging China met ruim 100 landen rond de tafel om de verdere mogelijkheden van het project “Een gordel… een weg ”

 

1383092853054_246


Extra bronnen:
NOS over de containeroverslag in Kazachstan >>>

RTv Rijmond in september 2016 over de Chengdu Rotterdam Express >>>

NRC over de zijderoute van staal    >>>>

NOS op 3 over de nieuwe zijderoute 2.0 >>>>>

aug 12 2017

China telt 102 steden met meer dan een miljoen inwoners

China heeft een mijlpaal bereikt nu 102 steden meer dan een miljoen inwoners tellen. De grootste is Shanghai, waar ruim 22 miljoen mensen wonen. Het hele land herbergt ongeveer 1,4 miljard mensen. De aarde telt in totaal 7,3 miljard bewoners.

Bron: famguardian.com

Lees verder op Nu.nl >>>>

aug 09 2017

Trein in China rijdt dóór een flatgebouw

In het Chinese Chongqing gaan ze creatief om met de ruimte. In de stad rijdt namelijk een metrolijn dwars door een flatgebouw heen.

En de trein rijdt niet alleen door de flat, er is ook nog een halte ín de flat. Bewoners van het flatgebouw kunnen naar de zesde verdieping en daar ‘gewoon’ instappen. In de stadsprovincie Chongqing wonen 49 miljoen mensen. Om de dichtbevolkte stad zo bereikbaar mogelijk te maken, moeten architecten en stedenbouwkundigen zo creatief mogelijke oplossingen bedenken voor transport en woningen.


Lees het volledige artikel op de NOS website >>


jun 24 2017

Aardverschuiving in China

In de provincie Sichuan in het zuidwesten van China zijn ruim 140 mensen vermist door een aardverschuiving. Ze zijn bedolven onder het puin.


Door de regen is mogelijk de grond gaan schuiven

In de streek waar het dorp ligt, een geïsoleerd, bergachtig gebied vlak bij Tibet, wonen ongeveer 110.000 mensen. Het dorp staat bekend als bestemming voor toeristen, maar het is onduidelijk of er ook toeristen onder de slachtoffers zijn.

Marieke de Vries van de NOS : “Je kan in het gebied goed wandelen en paardrijden. Het is ook het gebied waar de reuzenpanda leeft. Hier komen ook de twee panda’s vandaan die nu in Nederland zijn.” In 2008 werd de regio getroffen door een grote aardbeving. De Wenchuan aardbeving kostte aan 87.000 mensen het leven.

Bron NOS >>>>

jun 06 2017

China: vieze, vette, vervuilende voorloper

China: van vieze, vette, vervuiler naar voorloper als het gaat om klimaatbescherming.

Dat land met al die smog? Jup, ze leggen ’t uit bij NPO3 …

zie hieronder in de korte uitleg

 

 

 


apr 05 2017

China telt 102 steden met meer dan een miljoen inwoners

China heeft een mijlpaal bereikt nu 102 steden meer dan een miljoen inwoners tellen. De grootste is Shanghai, waar ruim 22 miljoenen mensen wonen. Het hele land herbergt ongeveer 1,4 miljard mensen. De aarde telt in totaal 7,3 miljard bewoners.

Lees verder >>>

mrt 05 2017

De Chinese zwaluw

Vogeltrek op een kaart

Zwaluwen uit hartje Beijing vliegen ieder jaar zo’n 20.000 kilometer. Van China over het Midden Oosten naar de warmte van Zuid Afrika en weer terug. Hieronder zie je de route in kaart gebracht. Ik was wat verbijsterd. Waarom vliegen deze zwaluwtjes niet direct naar het zuiden naar een fijn warm Indonesisch eiland. En waarom vliegen ze bovenlangs de Himalaya en bijvoorbeeld niet onderlangs


The Guardian over deze vogeltrek >>

jan 04 2017

Smog teistert China

Grote delen van China zijn al een paar weken gehuld in een dikke laag smog die alle negatieve records lijkt te breken.
Veel Chinezen ontvluchten de gebieden waar zeer vervuilde lucht hangt. In 24 Chinese steden geldt sinds een code rood door de zwaar vervuilde smog. Met name in het noorden van het land, een regio met veel zware industrie, legt de smog voor veel mensen het dagelijks leven lam.

Verschillende nieuwsbronnen melden al dat duizenden inwoners van deze ernstig vervuilde gebieden een ticket hebben gekocht naar schonere gebieden.

Al van een tijdje terug… maar deze verslaggeefster van de BBC laat goed zien hoe smerig het is in NO China

 


Meer bronnen:
Chinezen ontvluchten de steden: Lees verder in het Trouw>>>>
Code rood werd al half December afgegeven . Lees verder in het NRC >>>>

okt 30 2015

China schaft eenkindpolitiek af

429235897_c4a1099543
In 1979 voerde China de één-kind-politiek in. Het was Han-Chinezen niet langer toegestaan meer dan één kind te krijgen. Wie wel een tweede kind kreeg was strafbaar en zou een forse boete krijgen, een beleid waarmee veel Chinezen hard werden geraakt.

Deze week heeft de Chinese communistische partij de eenkindpolitiek nu officieel afgeschaft. De bepaling dat stellen niet meer dan één kind mogen hebben was al aanzienlijk versoepeld in 2013, maar nu mogen alle ouderparen twee kinderen hebben.

Lees verder op de NOS website >>>
Meer over de eenkindpolitiek >>>

apr 15 2015

Van Moskou naar Beijing in 48 uur

De Trans-Siberië express is populair onder backpackers omdat het een onvergetelijke ervaring is op het gebied van beroemde treinreizen en duurt ongeveer een week. 

treinreizen-300x199De gigantische treinreis brengt je via Rusland, door het uitgestrekte Mongolië, naar China. De langste spoorlijn ter wereld, 9288 kilometer, werd gebouwd om de onontdekte schatten uit het Siberisch achterland te transporteren naar het industriële centrum van Rusland. Tegenwoordig heb je verschillende opties om de reis per trein te maken.Want het is niet één doorgaande lijn.De Trans-Siberische spoorlijn is slechts een deel van het enorme Russische spoorwegennet.En om in China te komen moet je overstappen op de trans Mongolië express.

Nu hebben de Chinese en Russische overheden de handen inéengeslagen en plannen gemaakt voor een nieuwe supersnellen verbinding waarmee je in 48uur van Moskou in Beijing kunt zijn. Het project wordt gesteund door grote autofabrikanten zoals VW, Mercedes en BMW die hun auto’s in China laten bouwen en er belang bij hebben dat de geproduceerde auto’s zo snel mogelijk in Europa geraken na productie.
150102_train.png.CROP.promovar-mediumlarge.png

 

Meer over deze spoorlijn >>>

dec 20 2014

Parijs ?

Ik had onderstaande foto al eens op Parijsmagazine gebruikt in de categorie “Waar is dit in Parijs” om trouwe Parijsfans op  het verkeerde been te zetten. Want hoe Parijzig dit plaatje ook is….. het is geen Parijs !!

Surrealistisch, maar wellicht ook weer geen verrassing: een Eiffeltoren in China. De Chinezen hadden grote plannen met Tianducheng, een buitenwijk van de Chinese stad Hangzhou. Maar nu is de wijk verworden tot een stukje spookstad.

Overlooking Tianducheng and the French-themed village park

Het begon allemaal met ambitieuze plannen voor luxe vastgoedontwikkeling in Hangzhou, de hoofdplaats van de oostelijke Chinese provincie Zhejiang. Kopieën van West-Europese architectuur moesten rijke Chinezen en toeristen naar de stad trekken. Dat was in 2007.

Nu, zes jaar later, zijn de vastgoedplannen vastgelopen en komt er geen hond af op de 108 meter hoge Eiffeltoren. Bruidspaartjes daargelaten. Die reizen nog weleens af naar Tianducheng voor een fotoshoot in Parijse sferen.

nov 03 2014

Waterproject China

Het noorden van China heeft te weinig water, dus bouwde China ’s werelds grootste waterverdelingssysteem. .
china_water_map
Gisteren ging het het grootste wateromleggingsproject ter wereld, het Zuid-Noord Waterproject, in gebruik genomen. Van de grote rivieren en meren in het zuiden wordt water afgevoerd naar het noorden om in de regio van Peking een groot dreigend watertekort te bestrijden. Maar het is de vraag hoe lang het ooit zo natte zuiden een waterbron kan blijven, want door de klimaatverandering wordt het ook daar steeds droger.

Mao
Het begon in 1952 met een idee van Mao. Het drogere noorden moest water ‘lenen’ van het vochtige zuiden. Nu, meer dan 60 jaar later, is die droom werkelijkheid. Via een netwerk van 1500 kilometer aan kanalen en pijpleidingen moet er zo’n tien miljard kubieke meter water per jaar van zuid naar noord worden gepompt. Naar schatting zijn dat bijna vier miljoen olympische zwembaden bij elkaar.

Uitputting
In het altijd al droge noorden is water sinds het idee van Mao alleen maar schaarser geworden. Vooral in en rond Peking, waar een kwart van de Chinese bevolking woont. Deze stad was ooit als hoofdstad van China aangewezen omdat er zo veel natuurlijke waterbronnen lagen. Maar daar is weinig meer van over. Peking verbruikt nu jaarlijks veel meer water dan wat er in de natuurlijke bronnen beschikbaar is. [Bron NOS >>

feb 11 2014

China en Taiwan praten weer

us_postal_service_logo-325Van de NOS website: Politieke delegaties van China en Taiwan praten dinsdag voor het eerst sinds 1949 officieel weer met elkaar. De Taiwanese minister Wang Yu-chi van Vastelandszaken is in de Chinese stad Nanjing voor gesprekken met zijn Chinese ambtgenoot Zhang Zhijun.

De gesprekken moeten ertoe leiden dat de spanningen tussen Peking en Taiwan verminderen. Peking beschouwt Taiwan als opstandige provincie sinds de communistische partij in 1949 de vroegere nationalistische regering naar het eiland verdreef. China wil dat Taiwan ook weer opgaat in de Volksrepubliek. Maar Taiwan wil onafhankelijk blijven.
Irritatie

Het bezoek heeft in Taiwan al tot irritatie geleid omdat journalisten uit Taiwan van China geen toestemming kregen om het overleg te verslaan.

Wang blijft vier dagen in China. Hij zal onder meer een toespraak houden op de universiteit in Nanjing en een bezoek brengen aan het mausoleum van Sun Yat-sen, de grondlegger van de Republiek China.

Wikipedia over de relatie tussen de twee landen >>>

Een historisch overzicht  >>>