Category: China

aug 12 2017

China telt 102 steden met meer dan een miljoen inwoners

China heeft een mijlpaal bereikt nu 102 steden meer dan een miljoen inwoners tellen. De grootste is Shanghai, waar ruim 22 miljoen mensen wonen. Het hele land herbergt ongeveer 1,4 miljard mensen. De aarde telt in totaal 7,3 miljard bewoners.

Bron: famguardian.com

Lees verder op Nu.nl >>>>

aug 09 2017

Trein in China rijdt dóór een flatgebouw

In het Chinese Chongqing gaan ze creatief om met de ruimte. In de stad rijdt namelijk een metrolijn dwars door een flatgebouw heen.

En de trein rijdt niet alleen door de flat, er is ook nog een halte ín de flat. Bewoners van het flatgebouw kunnen naar de zesde verdieping en daar ‘gewoon’ instappen. In de stadsprovincie Chongqing wonen 49 miljoen mensen. Om de dichtbevolkte stad zo bereikbaar mogelijk te maken, moeten architecten en stedenbouwkundigen zo creatief mogelijke oplossingen bedenken voor transport en woningen.


Lees het volledige artikel op de NOS website >>


jun 24 2017

Aardverschuiving in China

In de provincie Sichuan in het zuidwesten van China zijn ruim 140 mensen vermist door een aardverschuiving. Ze zijn bedolven onder het puin.


Door de regen is mogelijk de grond gaan schuiven

In de streek waar het dorp ligt, een geïsoleerd, bergachtig gebied vlak bij Tibet, wonen ongeveer 110.000 mensen. Het dorp staat bekend als bestemming voor toeristen, maar het is onduidelijk of er ook toeristen onder de slachtoffers zijn.

Marieke de Vries van de NOS : “Je kan in het gebied goed wandelen en paardrijden. Het is ook het gebied waar de reuzenpanda leeft. Hier komen ook de twee panda’s vandaan die nu in Nederland zijn.” In 2008 werd de regio getroffen door een grote aardbeving. De Wenchuan aardbeving kostte aan 87.000 mensen het leven.

Bron NOS >>>>

jun 06 2017

China: vieze, vette, vervuilende voorloper

China: van vieze, vette, vervuiler naar voorloper als het gaat om klimaatbescherming.

Dat land met al die smog? Jup, ze leggen ’t uit bij NPO3 …

zie hieronder in de korte uitleg

 

 

 


mei 28 2017

Een nieuwe zijderoute

Sinds een paar maanden is er een spoorweg verbinding gereed tussen Europa en China. So what zou je denken!

Wel : Deze verbinding veranderd in één klap de mogelijkheden om goederen in veel kortere tijd vanuit Europa naar China (en weer terug natuurlijk) te transporteren. Dit zou nog wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de scheepvaart en dan met name voor Rotterdam als Mainport. De eerste treinen vanuit China gingen naar Duitsland, maar inmiddels zijn ook Nederland en Groot Brittannië aangesloten op het netwerk

port_of_rotterdam_and_tesla

Reistijd
Een voorbeeld: BMW is zeer geliefd in China. De Duitse fabrieken exporteerden nog geen 10 jaar geleden vrijwel alle onderdelen over zee naar China. Dat duurt zo’n 34 dagen. Nu hebben ze ze een contract met een groot Duits Transport bedrijf DB Schencker dat die onderdelen niet meer op Containerschepen maar in plaats daarvan met de trein gaan. Die reis duurt zo’n 16 dagen. Dat betekent een halvering van de reistijd ! Ook computerfabrikant Hewlet Packard wil de treinverbinding gaan gebruiken om computers vanuit China naar Europa te transporteren.

Containeroverslag Kazachstan
Om de transportverbinding nog sneller en efficienter te maken wordt momenteel op de grens tussen China en Kazachstan een enorme containeroverslag gebouwd. De werknemers zijn lokale mensen, die tot voor kort nog afhankelijk waren van de landbouw. Nu wordt er een stad voor 110.000 inwoners gebouwd, waar de toekomstige werknemers van Gateway Khorgos zullen wonen.

Zijderoute
In de pers wordt de vergelijking gemaakt met de zijderoute omdat deze nieuwe spoorverbinding van ruim 11.000 km vanuit Europa via Kazachstan naar China de route heeft van de oude zijderoute. Bovendien heeft China het voortouw genomen om de spoorlijn te versterken met pijpleidingen en waterverbindingen.. Begin mei 2017 ging China met ruim 100 landen rond de tafel om de verdere mogelijkheden van het project “Een gordel… een weg ”

 

1383092853054_246


Extra bronnen:
NOS over de containeroverslag in Kazachstan >>>

RTv Rijmond in september 2016 over de Chengdu Rotterdam Express >>>

NRC over de zijderoute van staal    >>>>

NOS op 3 over de nieuwe zijderoute 2.0 >>>>>

apr 05 2017

China telt 102 steden met meer dan een miljoen inwoners

China heeft een mijlpaal bereikt nu 102 steden meer dan een miljoen inwoners tellen. De grootste is Shanghai, waar ruim 22 miljoenen mensen wonen. Het hele land herbergt ongeveer 1,4 miljard mensen. De aarde telt in totaal 7,3 miljard bewoners.

Lees verder >>>