Category: Geoboeken

apr 11 2015

De Tambora vulkaan


200 jaar geleden
In Nederland was de winter van 1816 zo koud dat records uit die tijd vaak nog in de boeken staan. Zelfs het zoute water van de Zuiderzee bevroor. Enkele maanden later volgden overstromingen door overtollig smeltwater uit de bergen. In doorgezaagde oude bomen is de periode vaak nog goed te herkennen: door het gebrek aan voedingstoffen zijn de jaarringen van 1816 en 1817 vaak flinterdun.

vulkaan Tambora

De Tambora vulkaan op het Indonesische eiland Sumbawa genomen vanuit het ISS door Andre Kuipers

 

De mogelijke oorzaak voor deze extreme omstandigheden ? Waarschijnlijk de uitbarsting van de Tambora vulkaan in Indonesie. Toen de Tambora op 10 april 1815 uitbarstte, werd 150 kubieke kilometer aan materiaal de lucht in geduwd. De berg verloor een derde van zijn hoogte: 4200 meter werd 2800 meter.

De knal was 2500 kilometer verderop te horen. Op Brits-Sumatra (een afstand van 1800 kilometer) stuurde de bevelhebber een patrouille op pad omdat hij het geluid voor kanonvuur had gehouden.

In de nabije omgeving kwamen duizenden mensen in een oogwenk om het leven. Wie niet was gevlucht, werd overvallen door een pyroklastische storm, een wolk gloeiend heet vulkanisch stof. Mensen werden gebakken in de houding waarin ze stierven, zoals eerder in Pompeï was gebeurd.

9200000035988925De uitbarsting van de Tambora was de hevigste die de mens ooit heeft meegemaakt. De gevolgen waren over de hele wereld merkbaar, maar tegenwoordig is er haast niemand die het verhaal kent. [Bron: NOS ]

De Nederlander Philip Dröge heeft onderzoek gedaan en schreef er een boek over >>

Bestellen Bij BOL >>>

Een artikel in KQED over de uitbarsting >>

Een artikel in “The economist” >>>

Een infographic Wat is de invloed van uitbarstingen op klimaat ? >>>>

 

 

jul 12 2014

Waarom de hel naar zwavel stinkt

Media_xl_863642 Waarom kregen de astronomen voor hun wetenschap de hemel, en geologen de hel? Waarom is het paradijs het ultieme geluk en de hel de ellendigste dood? In het aardedonker worden de mensen bang en denken aan de dood. Daarom zit de hel onder de grond. De aarde is de onderwereld, het dodenrijk, in bijna alle culturen van de wereld. Salomon Kroonenberg doet veldwerk in de hel, met hamer en kompas, in de voetsporen van de Bijbel, Homerus, Vergilius, Dante, Da Vinci, Descartes, Jules Verne en de moderne wetenschap, in elk hoofdstuk weer een stukje dieper, en brengt daar gedetailleerd verslag van uit – want het lukt hem gelukkig om er weer uit te komen.

Artikel in het Trouw >>>>


Het boek kopen :

dec 20 2013

De stikvallei

9200000016170550Als afsluiting van 2103 weer een boekentip !

Door een aflevering van DWDD kwam ik op het spoor van het boek De Stikvallei van Frank Westerman en heb het bij wijze van spreken in één adem uitgelezen.

Westerman onderzoekt dit boek op originele wijze de “gasramp” bij het Nyos meer in Kameroen. In 1986 kwam een grote hoeveel heid CO2 gas vrij uit het meer waardoor duizenden bewoners in de directe omgeving vrijwel direct stierven. Het landschap en de inrichting bleef volkomen onaangetast maar de inwoners (mens en dier) waren op slag dood. Uitgebreid komt het verhaal van de wetenschappers aan de orde die het niet eens kunnen worden over het verhaal achterdeze ramp maar ook het verhaal van de missionarissen en tenslotte de bewoners van het gebied zelf beschrijft Westerman geweldig. Ik heb genoten hoe hij de verschillende invalshoeken voor het voetlicht brengt.

En nog steeds… was het een gasramp, een vulkanische ramp of deden de israelisch een proef met geavanceerde wapens ?

De Stikvallei bestellen bij BOL

okt 31 2012

Overleven na een storm

De enorme overstromingen in New York en een aantal andere grote steden aan de oostkust van New York als gevolg van de superstorm Sandy gaven herinneringen aan Katrina. Een halve stad onder water, geen stroom meer en spontane branden dat was ook het surrealistische decor van New Orleans in 2005. Over die toestand schreef Dave Eggers het boek Zeitoun op basis van het waargebeurde verhaald. Ik las het deze zomer en vond het een indrukwekkend boek !

Terwijl de orkaan Katrina New Orleans verwoestte, besloot Abdulrahman Zeitoun, een 47-jarige Amerikaan van Syrische komaf, in de stad te blijven om zijn huis en zijn bedrijf te beschermen. In de dagen na de storm peddelt hij in een tweedehands kano door de ondergelopen straten van New Orleans, deelt goederen uit en helpt waar hij kan. Een week later, op 6 september 2005, verdwijnt hij plotseling. Wat is er met Zeitoun gebeurd?

Dave Eggers: Zeitoun bij BOL >>>>>

Dave Eggers: Zeitoun (hardcover) bij BOL >>>