Category: Groot Brittannië

mei 12 2018

Met de trein naar Londen

Vliegen naar Londen is goedkoop en snel. Maar binnenkort kun je vanaf Amsterdam en Rotterdam met de trein…. niet veel duurder en misschien wel sneller.

Zo is het Britse bedrijf Eurostar – dat sinds 1994 met treinen via de Kanaaltunnel tussen Londen, Parijs en Brussel rijdt – sinds  4 april gestart met een rechtstreekse treinverbinding van Londen naar Amsterdam. De andere kant op, van Amsterdam of Rotterdam rechtstreeks naar Londen, is vanaf eind 2019 pas een optie.

Lees het volledige artikel >>>

okt 20 2016

Britse staalindustrie verdwijnt

Bij de staalfabriek van Tata Steel in Scunthorpe worden negenhonderd banen geschrapt. De Britse regering staat onder druk de instortende staalindustrie in het Verenigd Koninkrijk op gang te houden.
Caphouse_Colliery-National_Mining_Museum_-_geograph.org.uk_-_998808
Eind 2015 stond een op de zes Britse staalarbeiders op straat. Wat de ophef in het Verenigd Koninkrijk veroorzaakt is dat na de mijn- en scheepsbouw nu ook de staalindustrie bijna helemaal lijkt te verdwijnen, en daarmee een traditie. Naast Tata Steel kondigde de afgelopen weken Caparo Industries in de West-Midlands aan deels failliet te zijn, en SSI in Redcar dicht te gaan.

In Scunthorpe ademt alles en iedereen staal. „Je doet niet alleen je werk. Je bent je werk.”

Lees verder op de NRC next website >>

jul 01 2016

Brexitbreuken

Het Britse referendumdrama is bij uitstek ook geografisch van aard: diepe kloven zijn op verschillende kaarten opnieuw zichtbaar, nieuw verschenen of komen er klaarblijkelijk nog aan.

Wusten - Brexit

Lees verder op de website van Geografie >>>knaglogoklein

jun 24 2016

Brexit

De Britten hebben zich uitgesproken over het EU-lidmaatschap. De voorstanders van een vertrek uit de EU hebben het referendum gewonnen.
brexit1
In Geografisch perspectief ; – )

NOS verslaggeving en directe update >>>>

The BBC about the Brexit >>>>

Het referendum per regio weergegeven in een arcgis kaart >>>

jun 21 2016

Doreen Massey

massey-boekIn haar geliefde Londense woonwijk Kilburn overleed op 11 maart 2016 onverwachts Doreen Massey, 72 jaar oud.

 

Zij was een van de meest vooraanstaande Geografen van onze tijd. Ben de Pater schreef een mooi in memoriam over haar in Geografie

 

Lees verder >>>

feb 12 2016

Extreem hoge waterstanden in de Thames

Het water van de Thames bedreigt oevergebieden in Londen. De Engelse autoriteiten spreken van een ‘astronomisch hoog waterpeil’ dat is veroorzaakt door springvloed. Langs de rivier staan al een aantal oevers en uiterwaarden onder water.

staines-flooding

Lees meer op de NOS website >>>

Flood alerts (Evening Standard) >>>>

dec 30 2015

Overstromingen in Groot Brittannië

[NRC]

Dit kan ons niet nog eens overkomen”, sprak premier David Cameron. Met laarzen aan en in een stevig windjack bezocht hij overstroomde gebieden in Engeland. „Natuurlijk zijn er abnormale weersomstandigheden, maar we moeten het als land beter doen.”
flooding UK feb 2014
Dat was februari 2014. Spoel door naar Kerst 2015, en opnieuw staat de Britse premier in het water. Opnieuw toont de televisie beelden van ondergelopen straten, bejaarden in rubberbootjes, en auto’s en huizen onder water. Opnieuw zijn er militairen ingezet om met zandzakken provisorische dijken te bouwen. Maandagavond waren er nog 128 overstromingswaarschuwingen van kracht, waarvan negen levensbedreigend.

Ditmaal in het Noorden van het land. En dat is al zo sinds begin December >>>

 

Het hele verhaal in de NRC >>>

In de Britse krant The Guardian werd al een “Dutch style”Delta plan voor GB >>>