Categorie archief: Kaarten kwesties

jul 05 2017

In één oogopslag: de aanslagen van 2017

Onderstaande interactieve kaart is een afbeelding van ESRI storymap en toont de terroristische aanslagen over de hele wereld. Daarbij speelt de ‘crowd’ een grote rol.

    Screendump van de ESRI storymap


Lees het volledige artikel op het NRC >>>


jun 22 2017

The Great Language Game

[UIt het NRC] Luxemburgers kunnen het best vreemde talen herkennen, Chinezen het slechtst. Dat blijkt uit wetenschappelijke onderzoek van het online-talenraadspel the Great Language Game. En Schots Gaelic lijkt op Nederlands, Portugees wordt verward met Pools.

‘Kun jij horen welke taal die mensen spreken?’, is een fijn gezelschapspel voor vliegvelden, internationale congressen en toeristische binnensteden. Te winnen met een combinatie van talenkennis en brutaliteit. Wie durft de exotische taalsprekers het opzichtigst af te luisteren, en daarna ook nog te vragen wat ze spreken?

Lars Yencken, onafhankelijk onderzoeker, talengek en programmeur besloot het systematischer (en beleefder) aan te pakken.

Lees het volledige artikel in het NRC >>>

feb 08 2017

Hans Rosling

Vandaag verscheen het bericht dat Hans Rosling is overleden

Hij was een absolute meester in het vertalen van op het eerste gezicht saaie cijfertjes , jaartallen tot een uiterst pakkend verhaal en grafische weergave. In filmpjes (zoals hieronder) en de website Gapminder


Onderstaand filmpje … the best stats you have ever seen : – )

dec 16 2016

De meest accurate Wereldkaart

De wereld is op verschillende manieren weer te geven op de kaart. Niet 1 manier is helemaal
kloppend. Dat komt doordat de wereld rond is. Daarom is er niet één wereldkaart helemaal goed. Als de afstanden kloppen, dan kloppen de richtingen niet. Als de richtingen kloppen, dan zijn de vormen van de landen weer fout.

Als een kaartenmaker een wereldkaart maakt, dan kiest hij een projectie. Dat is een manier om de
wereldbol weer te geven. Elke projectie heeft zijn eigen voor en nadelen. Hieronder zie je
voorbeelden van projecties.
3-wereldprojecties1

Japanse artiest Hajime Narukawa heeft echter een betere manier gevonden om de wereld plat te slaan die de verhoudingen van de landmassa’s en de zeeën niet scheeftrekt en die toch in een vierkant past.
beste-wereldkaart-ooit

 

Meer over deze nieuwe wereldkaart projectie >>>>

dec 05 2016

Sinterklaasdrukte in kaart gezet

Sinterklaasdrukte in kaart gezet door Esri
sinterklaas

dec 16 2015

Map code

Het komt in Nederland niet veel voor dat een bepaald adressen geen huisnummer heeft. In het buitenland komt dat vaker voor.

chaalisDe eerste kaar dat ik dat ondervond was toen ik in 2002 uitgenodigd werd door een Nederlander die mij een mail stuurde omdat hij vlakbij Parijs een kasteel had en via mijn Parijs website wat onder de aandacht wilde brengen. De naam van het kasteel was om te beginnen al verwarrend, Chateau de Chaalis. Alsof het nabij de Abdij Chaalis ten noorden van Parijs ligt. Nee, het Chateau ligt ten oosten van Parijs. Het adres vroeg ik ? Dat was ergens aan de D weg tussen Lagny en Bordeaux, en dan bij het witte hek het bospad op en na 2 km ben je er. Deze D weg heet op de ene kaart Chemin de Lagny op de andere kaart de Route de Bordeaux dan weer Rue de Pomponne en het bospad heet allee du Chateau. Op de kaart en met de navigatie dus allemaal slecht of zelfs niet te vinden.

Omdat elders in de wereld dit soort kwesties veel duidelijker zijn en veel vaker voorkomen hebben twee mede oprichters van TomTom hebben een concept bedacht waarmee iedere plek op aarde zijn eigen code heeft. Bovendien een vrij eenvoudige code

anim2Een mapcode representeert dus een lokatie. Iedere plek op aarde heeft een eigen mapcode. Mapcodes zijn zo ontworpen dat ze kort zijn, gemakkelijk te onthouden, gemakkelijk te herkennen en gemakkelijk te communiceren. Ze zijn nauwkeurig op enkele meters, goed genoeg voor dagelijks gebruik.

De mapcode van Chateau de Chaalis is bijvoorbeeld ZF.97F en geeft echt precies de plek aan waar het kasteel ligt !

Naar de website van mapcode >>>

Oudere berichten «