Categorie archief: Middelandse zeegebied

mrt 20 2017

SOS Méditerranée

Het voorjaar is weer begonnen en dus rustiger weer en kalmere zee in het Middellandse Zeegebied. Ruim drieduizend migranten zijn in een periode van 24 uur gered op de Middellandse Zee.

In totaal werden volgens het Italiaanse persbureau ANSA 3315 mensen van bootjes gehaald tijdens 25 verschillende reddingsoperaties voor de kust van Libië.

Bij de reddingsacties waren verschillende organisaties betrokken. Zo meldde SOS Méditerranée ongeveer duizend migranten te hebben gered, onder wie zo’n tweehonderd minderjarigen zonder begeleiders. De hulporganisatie deelde via Twitter een foto van kinderen in oranje reddingsvesten aan boord van een rubberboot.

 

mrt 17 2017

Etna overvalt filmploeg

Bij een uitbarsting van de vulkaan Etna op het Italiaanse eiland Sicilië zijn toeristen, wetenschappers en een team van de Britse omroep BBC gewond geraakt.

Een lavastroom die in de sneeuw terechtkwam veroorzaakte een enorme explosie. Stoom en gloeiend hete stenen spatten in het rond. [Bron: NOS >>>]Uitleg over waarom de lava van de Etna en sneeuw samen zo explosief konden worden .
Naar het artikel >>>

mrt 14 2017

Gerommel van de vulkaan Etna

De afgelopen tijd is de vulkaan de Etna op Sicilië weer opvallend actief. Het gerommel van de Etna  is zelfs in De Bilt te meten.

Infrageluid afkomstig van de vulkaan is geluid in de atmosfeer met een zeer lage frequentie. De mens kan het niet horen maar we kunnen het wel meten. Je plaatst een microfoon op aarde en het enige wat je doet is luisteren.
Aldus seismoloog Läslo Evers van het KNMI die onderzoek doet naar infrageluid en metingen verricht met speciale apparatuur.


Lees het volledige artikel >>>

Methode Humboldt met achtergronden en werkblad over deze Geobeats  >>>>

jan 26 2017

KNMI registreerde bevingen in Italië

Vorige week werd  Italië opnieuw getroffen door drie sterke bevingen. De bevingen vonden plaats op een diepte van 9 kilometer en zijn onderdeel van de zwerm van bevingen in de regio die vorig jaar begonnen is zo concludeert het KNMI.

Ook in het seismische station van het KNMI in Zuid-Limburg (in de Heimansgroeve) zijn de trillingen van de bevingen van 18 januari opgetekend. De drie bevingen liggen op een noordwest naar zuidoost georiënteerde lijn wat duidt op een en dezelfde breuk in de ondergrond waarlangs de bevingen hebben plaatsgevonden.

Lees het volledige artikel op de KNMI website >>>

jan 18 2017

Opnieuw aardbevingen Noord Italië

Het midden van Italië is opnieuw getroffen door een reeks aardbevingen. Binnen een uur trilde de aarde vanochtend drie keer in de al eerder getroffen regio’s Lazio, de Abruzzen en le Marche. De bevingen hadden een kracht van 5,3 tot 5,7.

Daarna volgden verschillende naschokken, waaronder een zware rond 14.30 uur. Die had een kracht van 5,2.

Meer op de NOS website >>>>
De Volkskrant >>>


Van Twitter:

aug 24 2016

Zware Aardbeving Italie bij Amatrice

Volgens berichten is het Italiaanse stadje Amatrice getroffen door een zware aardbeving. USGS meldde voor vannacht rond 3 uur een beving van 6.1. Inmiddels zijn er over de 280 dodelijke slachtoffers geteld.Het stadje Amatrice ligt zo’n 40 km van het stadje L ‘Aquilla dat een aantal jaar geleden zwaar werd getroffen
amtriceaugust2016

locatie aardbeving-amatrice Italie 2016

Noord Italie lijkt een ongewone plek voor een aardbeving maar als je op onderstaande kaart goed kijkt loopt er behalve de grote breuk dwars door de middellandse zee ook een breuk langs de oostelijke kust van Italië.

Bron van de kaart EPN Buitenland >>

Laatste nieuws volgens NU >>>

Beelden van het puinruimen (NOS) >>>

Geologische / Tectonische Factsheet Eathjay >>>

De L’Aqulla aardbeving >>>

De San Agostino aardbevin in 2012 >>>>

Meer achtergronden over aardbevingen in Italië (VU, Bernd Andeweg) >>>

jun 18 2016

Welkom Gelila

Bizar.. Nederlands marineschip van Amstel pikt 441 vluchtelingen op uit de Middelandse zee en aan boord wordt nr 442 geboren! De vluchtelingen worden naar Sicilie gebracht (Daar worden ze zoals in het officiele marine bericht gedebarkeerd)
Nederlandsmarineschipmetvluchtelingen

mrt 10 2016

De reis van een vluchteling op Lesbos

Het Griekse eiland Lesbos is voor veel vluchtelingen de poort naar Europa. Nadat de bootjes vanuit Turkije op het strand van het Griekse eiland zijn aangekomen, worden de vluchtelingen eerst naar een kamp gebracht. Wat er daarna met ze gebeurt, wordt in dit filmpje van NOS op 3 uitgelegd. [bron videoweblog Wereldwijs]

 

mrt 05 2016

Het effect van de vluchtelingen stroom op het toerisme

Dit jaar naar KOS of Lesbos ? Hmmmm misschien toch maar naar Corfu !!!!

 

Nederlanders worden op vakantie liever niet geconfronteerd met vluchtelingen. Komende zomer mijden ze daarom Turkije en bepaalde Griekse eilanden. In plaats daarvan kiezen ze voor relatief ‘rustige’ landen als Spanje, Portugal en de Kaapverdische Eilanden, blijkt uit boekingsgegevens die de NOS opvroeg bij de drie grootste reisorganisaties TUI, Corendon en Thomas Cook.

Dat vakantiegangers liever niet naar Griekse eilanden zoals Kos, Lesbos en Samos is goed verklaarbaar. Op deze eilanden komen dagelijks vluchtelingen aan …. deze eilanden liggen een paar kilometer van de Turkse kust. Dat ook Rhodos en Kreta worden gemeden is volstrekt onnodig.. die liggen echt veel verder weg.

Lees verder op de NOS website >>>

 

dec 19 2015

Turkije: ‘Laat de stabiliteit voortduren’

[Uit de Geografie]
knaglogokleinDe jongste verkiezingen in Turkije leken wederom te draaien om president Erdoǧan en diens machtsambities.Maar zonder de Turkse context van een veranderende samenleving in een sterk gegroeide economie is de uitslag nauwelijks te begrijpen.

 

People walk past a poster for Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan's election campaign in Istanbul March 27, 2014. To the adulation of the cheering crowds at his election rallies, Prime Minister Tayyip Erdogan paints a picture of an "evil alliance" plotting to topple him and break Turkey. REUTERS/Osman Orsal

 

Dit artikel is verschenen in het januarinummer 2016 van Geografie. Lees hieronder het hele artikel.

Oudere berichten «