Category: Nederland Gas

mei 30 2017

Aardbeving treft Slochteren

Vrijwel wekelijks wordt Groningen getroffen door lichte aardbevingen zoals afgelopen weken van 0,4 tot 1,1. Echter dit weekend was dat anders

Midden-Groningen is zaterdag 27 mei opgeschrikt door een onverwacht zware aardbeving.

De beving op een diepte van ongeveer 3 kilometer had een kracht van 2,6. Volgens het KNMI lag het epicentrum in Slochteren. Het zou de zwaarste aardbeving in het gebied sinds 2015 zijn.

Vanaf een kracht van 2,0 is een aardbeving voelbaar en kan deze schade aanrichten. In het gaswinningsgebied rondom Slochteren vonden de afgelopen jaren wel vaker bevingen met een kracht van boven de 2,0 plaats, maar zo hard ging het zelden

De beving werd in de wijde omtrek gevoeld. Onder meer uit Sappemeer, Noordbroek, Zuidbroek en Schildwolde kwamen volgens RTV Noord meldingen binnen.

 


Van Twitter over de aardbeving:


Lees meer op de website van het NRC >>>

Het KNMI heeft een nogal helder overzicht (lijstje + kaartje) van recente aardbevingen: KNMI Aardbevingen >>>

Het aardbevingen dossier van het KNMI >>>>

Meer over het aardgas en de aardbevingen in Groningen >>>

mrt 11 2017

Lichte aardbevingen in Groningen

Met enige regelmaat  zijn er lichte aardbevingen in Groningen. Zoals blijkt uit deze tweet, Van de week was er nabij Winsum een lichte beving van 1.6. Wordt dus gemeten, maar voelen bewoners dit ook ?

Volgens Geoloog Bernd Andeweg van de VU is een beving van 1.6 wel voelbaar, maar in klein gebied boven het hypocentrum. Omdat bevingen zo ondiep zijn, ben je er dan toch dicht bij. En zo vult hij aan is idd al nr 7 of 8 in korte tijd rond zelfde locatie. (zie tijdlijn AardbevingenNL>>> ) Roept vragen op over breukactiviteit.


nb op 11 maart was er opnieuw een beving . Nu boven M2

 


Het KNMI heeft een nogal helder overzicht (lijstje + kaartje) van recente aardbevingen: KNMI Aardbevingen >>>

Het aardbevingen dossier van het KNMI >>>>

mrt 04 2017

Waar komt dat gas onder Groningen eigenlijk vandaan ?

Het aardgasveld van Groningen is het grootste gasveld van Europa en één van de grootste van de wereld. Maar hoe is die enorme hoeveelheid gas eigenlijk onder ons kikkerlandje terecht gekomen?

Het aardgasveld van Groningen is het grootste gasveld van Europa en een van de grootste van de hele planeet. Om het te vormen was een bijzondere samenloop van omstandigheden nodig. Daarvoor moeten we honderden miljoenen jaren de geschiedenis in duiken, langs tropische moerassen en keukenzout.


Lees verder op Scientias >>>

jun 22 2015

Fracken bij Gaswinning in Nederland

De provincie Groningen maakt zich zorgen over over de plannen van de NAM voor fracken.

fracking nl 864x486

Dat is gaswinnen door water en chemicaliën in de grond te spuiten. De NAM wil dat in de gemeente Zuidhorn gaan doen, maar fracken leidt in de provincie tot groeiende onrust. De NAM kondigde onlangs aan vaker te gaan fracken, onder meer in het dorp Saaksum, in de gemeente Zuidhorn.

Dat lijkt nogal schokkend , zeker gezien het nieuws over deze manier van gaswinning in de VS, maar Fracken is geen nieuwe methode. Uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd blijkt dat het sinds de jaren 50 al 220 keer is toegepast in Nederland. Het ligt gevoelig omdat deze methode ook gebruikt wordt bij de winning van schaliegas en het daarbij mogelijk ernstige milieuschade kan veroorzaken.

Lees het hele artikel + nieuwsfragment op de NOS site >>

sep 16 2013

Schaliegas

schaliegaskaartnederlandNederland heeft een vrij grote aardgas voorraad ini de ondergrond. Bijvoorbeeld in de ondergrond van Groningen en op verschillende plaatsen diep onder de Noordzee. Maar zo’n voorraad is niet oneindig en dus is men continue op zoek naar nieuwe voorraden en andere mogelijkheden

Eén van die mogelijkheden is schaliegas. En er schijnt op 3 tot 4 kilometer diepte nog een hele voorraad van te zijn. Alleen er zijn wat bezwaren. Om te beginnen is dit gas niet zo eenvoudig winbaar als het  Groningse gas. In Groningen vinden we het gas in poreus gesteente als een gasbel. Dat gas staat onder druk en komt als je op de juiste plek hebt geboord vrij eenvoudig naar boven. Bij Schaliegas is dat een ander verhaal. Dit type gas zit gevangen in een kleiachtig gesteente en dat gesteente moet eerst gekraakt worden met een mengsel van zand, water en chemicaliën, voordat het gas vrij komt.

 

Schaliegas-China

Je kunt je voorstellen dat niet iedereen is overtuigd dat de winning van dit gas zonder problemen voor het land erboven kan gedaan worden !

Wat algemene info over schaliegas (wikipedia) >>>

Een algemeen filmpje over schaliegas >>>

Infofilmpje van het bedrijf dat de proefboringen in Nederland zal uitvoeren >>>

Organisaties zoals Groen Links zijn tegen schaliegas >>>>

Aardrijkskunde docent Wouter Bruys licht toe wat de nadelen zijn van schaliegaswinning >>>

Lesbrief van de Geo over schalie gas >>>>

 

feb 08 2013

Aardbevingen in Groningen

In het noorden van de provincie Groningen zijn rond in de nacht van 7 op 8 februari twee aardschokken geweest. Het epicentrum lag in beide gevallen in de buurt van Zandeweer. De tweede beving werd ook in de stad Groningen gevoeld.
Oorzaak ? Mogelijk de gaswinning in dit gebied
Daarom kwamen dan ook de 250 schademeldingen terecht bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij. De bevingen hadden een kracht van 2,7 en 3,8 op de schaal van Richter.
De Groningers raken steeds meer ongerust. Minister Kamp begrijpt dat, maar zegt dat de boringen door moeten gaan.

Dit figuur laat mooi het verband tussen de gaswinning en de aardschokken zien >>>>

Achtergrondartikel in de Volkskrant >>>
Klik op lees verder om het bijbehorende nieuwsbericht te zien
Continue reading