Category: Oceanen

sep 22 2017

A68 A ijsberg drijft weg van Antarctica

Meer dan twee maanden nadat de ijsberg loskwam van de Larsen C-ijsberg lijkt deze nu echt te vertrekken.

Maandenlang keken onderzoekers gespannen naar de ijsplaat Larsen C. In de ijsplaat zat namelijk een kilometers lange scheur die gestaag groeide. De ijsplaat leek dan ook af te stevenen op het verlies van een enorm stuk ijs. En in juli gebeurde het: de meer dan 200 kilometer lange scheur bereikte het randje van de ijsplaat en een ijsberg die meer dan twee keer groter was dan Luxemburg kwam los.
Lees het volledige artikel op scientias >>>

jul 12 2017

Stuk Antarctica ijsplaat is los

Er is weer een stuk ijsberg afgebroken van Antarctica. Het gaat om een ijsplaat, Larsen C, op het noordelijke schiereiland van Antarctica. In die ijsplaat zat lange tijd een barst, en die barst is nu zo groot dat een deel van de plaat is afgebroken

Eind mei berichtte Peter Kuipers Munneke dat er nog 13 km te gaan was totdat de ijsplaat geheel los was van de Larsen C Plaat.. Inmiddels is de breuk verder gegaan en de ijsplaat losgekomen.

De ijsberg met de naam A68 is 5800 km3 in omvang en 350 m dik


Hoe het laatste stuk ijsberg loskwam:


Over A68


Het MIDAS project over het loskomen >>
Al in januari 2017 berichtte de NOS over de breuk >>>
Updates van het project MIDAS over de breuk >>
De scheepvaart wordt gewaarschuwd voor hoge golven als de ijsplaat afbreekt >>>>>


mei 23 2017

Het zeeijs op de Noordpool

[knmi] Het Arctische zee-ijs bereikte dit voorjaar opnieuw een historisch dieptepunt. De zee-ijsbedekking aan het eind van de winter was in de afgelopen 38 jaar, sinds het begin van de satellietmetingen, nog nooit zo laag. Het laagterecord (14,42 miljoen vierkante kilometer) volgt na een zeer milde herfst en winter in het Noordpoolgebied, waardoor het ijs moeizaam aangroeide.
Lees het volledige artikel op knmi.nl >>>

mei 19 2017

Henderson Island vól plastic

[bron NPO3]Er komt geen mens op het kleine stipje land in de Stille Oceaan dat je hieronder op de kaart ziet aangegeven. En toch ligt Henderson Island vól plastic, 17,6 ton om precies te zijn. De conclusie: zelfs de meest afgelegen gebieden op aarde zijn vervuild.

                                      zeestromen en plasticsoep. Bron NPO3.

Jennifer Lavers van de University of Tasmania zag hoe krabbetjes zich op het eiland voortbewegen tussen hopen plastic afval. Dat komt door een gigantische kolk plastic soep die vlakbij het eiland ligt, dat zie je hieronder.

Lees het complete arikel op NPO 3 >>>>>

mei 07 2017

The Ocean Cleanup

In de oceanen zijn vijf “hotspots” waar zich allerlei plastics verzameld hebben. Allemaal onafbreekbaar spul dat meedrijft op zee en windstromen en dat zich heeft ophoopt op een aantal plekken. Van die vijf plekken is “The Great Pacific Garbage Patch” de grootste. Hier drijft zo’n 1/3 deel van al het oceaanplastic

Een jonge Nederlandse student van de TU in Delft heeft  nu een oplossing voor bedacht om (al) dit plastic op te ruimen. Bojan Slat ontwierp in 2012 (op 17 jarige leeftijd) een drijvende installatie van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Door de stroming wordt het plastic  gevangen, waarna het wordt opgeslagen en opgehaald door een tanker.

Hiermee won hij de prijs voor Best Technical Design aan de Technische Universiteit Delft. Slat richtte in 2013 The Ocean Cleanup op, een stichting om het idee verder te ontwikkelen en uiteindelijk te implementeren.

De website van de stichting Ocean Cleanup >>

De NOS (11 mei) over de Ocean Cleanup >>

 

 

okt 29 2016

Ross zee op Antarctica wordt beschermd Zeepark

Tropical climate in the Antarctic_02Eindelijk, na jaren onderhandelen, wordt de Ross Zee met 1,5 miljoen vierkante kilometer het grootste beschermde zeepark ter wereld. De komende 35 jaar mag er niet meer gevist worden in dat deel van de Zuidpool.