Category: Oceanen

mrt 04 2019

De strijd om de Noordpool

De ijskap op de Noordpool lijkt verder af te nemen en de aangrenzende landen staan in de rij om hun deel van het gebied op te eisen.

Foto NASA. klik op het beeld voor een grote versie in nieuw scherm

Nu het ijs op de Noordpool smelt door klimaatverandering, komen er in de zomer waterwegen vrij die schepen leiden naar grondstoffen die eerder niet te winnen waren.

Het gaat hard: vooral het Russische deel van het Noordpoolgebied verandert razendsnel. Havens worden in rap tempo aangelegd en de Russen bouwen ijsbrekers in grote getale, waarmee een containerschip in amper drie weken van China naar Noorwegen vaart.

Een run van grootmachten op nikkel- en goudmijnen zet de geopolitieke verhoudingen op scherp en heeft grote gevolgen voor het leven van de Noordpoolbewoners.

Op de kaart /infographic hieronder van de Ohio State University,   zie je de afname van het ijs, de claims van de verschillende landen en mogelijke nieuwe vaarroutes als het smelten verder doorzet.

arctic2015


Niet in deze kaart opgenomen, maar niet onbelangrijk in de “strijd” om de Noordpool zijn de olievoorraden . Meer daarover >>>

jan 10 2019

Dobberende My Little Pony’s

De bijna 300 containers zie voor de waddenkust overboord sloegen van een containerschip veroorzaken enorme vervuiling aan de stranden en mogelijk ook in zee , maar oceanografen zien dit incident ook als een gelegenheid voor onderzoek

Een team van Oceanografen wil onderzoek doen hoe het plastic speelgoed van de MSC Zoe zich over de oceanen gaat verspreiden

De Badeendjes uit 1992
In 1992 sloegen voor de kust van Japan tijdens een storm een aantal containers overboord met plastic speelgoed overboord van een schip. De inhoud van de containers kwam vrij en sindsdien zijn de groene, gele en rode badeendjes wereldberoemd. Want gedurende de maanden na het incident spoelden op allerlei plekken die eendjes aan. En ruim 20 jaar later spoelt nog her en der een verloren badeendje aan op een Schots eiland of ergens aan de Canadese kust. Meer over de badeendjes op de Geobronnen >>>

De My Little Ponys van 2019
Nu met het overboord slaan van bijna 300 containers vlak ten noorden van de Nederlandse Waddeneilanden is het vermoeden dat opnieuw speelgoed zal meedeinen op de grote zeestromen. Een team van oceanografen wil het ongeluk met de gezonken zeecontainers van schip MSC Zoe aangrijpen om onderzoek te doen naar plastic dat in zee belandt.


  NOS over het Oceanografische onderzoek >>>


 

jan 07 2019

The Ocean Cleanup

In de oceanen zijn vijf “hotspots” waar zich allerlei plastics verzameld hebben. Allemaal onafbreekbaar spul dat meedrijft op zee en windstromen en dat zich heeft ophoopt op een aantal plekken. Van die vijf plekken is “The Great Pacific Garbage Patch” de grootste. Hier drijft zo’n 1/3 deel van al het oceaanplastic

Een jonge Nederlandse student van de TU in Delft heeft  nu een oplossing voor bedacht om (al) dit plastic op te ruimen.

Bojan Slat ontwierp in 2012 (op 17 jarige leeftijd) een drijvende installatie van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Door de stroming wordt het plastic  gevangen, waarna het wordt opgeslagen en opgehaald door een tanker.

Met dit ontwerp won hij de prijs voor Best Technical Design aan de Technische Universiteit Delft.

Slat richtte in 2013 The Ocean Cleanup op, een stichting om het idee verder te ontwikkelen en uiteindelijk te implementeren.

Eind oktober 2018 ging de eerste installatie de oceaan op en werd uitgelegd in de Great Pacific Garbage Patch .

Hiernaast een bericht van bedenker Boyan Slat over de eerste installatie

De voortgang van “The Ocean cleanup” is te volgen via hun twitter account >>

Web bronnen :
De website van de stichting Ocean Cleanup >>
De NOS (11 mei 2017) over de Ocean Cleanup >>
Een video fragment van Nu.nl over de werking van de  installatie op zee >>

 

 

apr 20 2018

Haperende Thermohalienecirculatie.

Het water dat langs onze West-Europese kusten stroomt is op weg naar het noorden. Als het de Noordpool in zicht krijgt, koelt het zeewater af. De kou en zijn hoge zoutgehalte maken het water zwaar; het zakt naar de bodem, waar het zijn reis voortzet, langs de Noord-Amerikaanse kust naar het zuiden, en dan onder Afrika door de Stille Oceaan in. Daar komt het weer boven, neemt warmte op, en begint via de Golfstroom rond de evenaar aan een nieuwe ronde.

Deze warmtewisselaar is een belangrijk onderdeel van het aardse klimaat. En hij is van slag: de warmtecirculatie in de oceanen is op een lager pitje gaan draaien.
Lees dit verhaal verder bij Trouw >>>

sep 22 2017

A68 A ijsberg drijft weg van Antarctica

Meer dan twee maanden nadat de ijsberg loskwam van de Larsen C-ijsberg lijkt deze nu echt te vertrekken.

Maandenlang keken onderzoekers gespannen naar de ijsplaat Larsen C. In de ijsplaat zat namelijk een kilometers lange scheur die gestaag groeide. De ijsplaat leek dan ook af te stevenen op het verlies van een enorm stuk ijs. En in juli gebeurde het: de meer dan 200 kilometer lange scheur bereikte het randje van de ijsplaat en een ijsberg die meer dan twee keer groter was dan Luxemburg kwam los.
Lees het volledige artikel op scientias >>>

jul 12 2017

Stuk Antarctica ijsplaat is los

Er is weer een stuk ijsberg afgebroken van Antarctica. Het gaat om een ijsplaat, Larsen C, op het noordelijke schiereiland van Antarctica. In die ijsplaat zat lange tijd een barst, en die barst is nu zo groot dat een deel van de plaat is afgebroken

Eind mei berichtte Peter Kuipers Munneke dat er nog 13 km te gaan was totdat de ijsplaat geheel los was van de Larsen C Plaat.. Inmiddels is de breuk verder gegaan en de ijsplaat losgekomen.

De ijsberg met de naam A68 is 5800 km3 in omvang en 350 m dik


Hoe het laatste stuk ijsberg loskwam:


Over A68


Het MIDAS project over het loskomen >>
Al in januari 2017 berichtte de NOS over de breuk >>>
Updates van het project MIDAS over de breuk >>
De scheepvaart wordt gewaarschuwd voor hoge golven als de ijsplaat afbreekt >>>>>


mei 23 2017

Het zeeijs op de Noordpool

[knmi] Het Arctische zee-ijs bereikte dit voorjaar opnieuw een historisch dieptepunt. De zee-ijsbedekking aan het eind van de winter was in de afgelopen 38 jaar, sinds het begin van de satellietmetingen, nog nooit zo laag. Het laagterecord (14,42 miljoen vierkante kilometer) volgt na een zeer milde herfst en winter in het Noordpoolgebied, waardoor het ijs moeizaam aangroeide.
Lees het volledige artikel op knmi.nl >>>

okt 29 2016

Ross zee op Antarctica wordt beschermd Zeepark

Tropical climate in the Antarctic_02Eindelijk, na jaren onderhandelen, wordt de Ross Zee met 1,5 miljoen vierkante kilometer het grootste beschermde zeepark ter wereld. De komende 35 jaar mag er niet meer gevist worden in dat deel van de Zuidpool.


 

okt 03 2015

Bonjour de l’eau

Er was voor zover we wisten maar één planeet in ons zonnestelsel waarop vloeibaar water stroomde: de aarde. Maar nu kunnen we daar Mars aan toevoegen.

mars
Ingekleurde 3D-versie van een foto die NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter maakte van berghellingen in de Marskrater Hale. Op de hellingen zijn onder de zwarte gebieden donkerbruine slierterige sporen te zien van stromend pekelwater. © NASA

Voor het eerst is er nu hard bewijs: af en toe, hier en daar, stroomt er ook nu nog water op Mars – een klein beetje. Pekelwater is het – volledig verzadigd met verschillende zouten. Dankzij die smeltpuntverlagende zouten kan het water bij de extreem lage temperaturen op Mars vloeibaar blijven. Eventjes.

Lees verder op de Volkskrant website >>

Meer over water op Mars op de Scientas website >>>

sep 08 2015

Zeeën van plastic

quest-schakelt-plastic-soep-2107Uit de Geografie van deze maand
Jaarlijks komen er miljoenen tonnen plastic afval in zee terecht. Zeestromen brengen dat bijeen in vijf gyren. Omvang, oorzaken, gevolgen en oplossingen voor een milieuprobleem dat nog niet echt op de agenda staat.

Verder in het septembernummer van Geografie >>>

feb 16 2015

Veel meer plastic dan gedacht eindigt in zee

Voor het eerst is berekend hoeveel plastic we vanaf het land in zee dumpen: minstens 5 miljoen ton per jaar. Dat is zeker negentien keer zo veel als tot nog toe gedacht. Zonder maatregelen wordt de plasticsoep tussen nu en 2025 bovendien dertig keer zo omvangrijk. Bij bepaalde zeedierpopulaties heeft bijna ieder dier al plastic in zijn maag.

quest-schakelt-plastic-soep-2107

Plastic in zee is een groeiend probleem. Zeevogels en zeezoogdieren eten plastic afval of raken erin verstrikt. Drijvend plastic hoopt zich op in vijf ‘draaikolken’ in het centrum van de grote oceanen. De kleinste deeltjes daarin zijn als sponsjes, die giftige stoffen aantrekken die in onze voedselketen belanden. ‘De wetenschap heeft nog geen zekerheid over het effect daarvan, maar de kans dat dat gezond is acht ik klein’, zegt hoogleraar Jan van Franeker, onderzoeker bij het Institute for Marine Resources and Ecosystem Studies van de Wageningen Universiteit en niet betrokken bij de nieuwe plasticstudie.

Plastic_soep

Lees Verder op de site van de Volkskrant >>

De Plastic Soup Foundation >>>

Op deze website kun met behulp van een kaart bepalen hoe plastic verspreid over de oceanen >>