Category: Parijs

nov 30 2016

De regie van Parijs

michelinplanatlasparis57

Parijs heeft momenteel zo’n 12 miljoen inwoners. Maar tot aan de 20ste eeuw was Parijs niet groter dan het gebied binnen de ring (Peripherique) met de 20 arrondissementen. Het kaartbeeld wat wij (vooral als toeristen zo goed kennen ;-) met (nu) zo’n 3 miljoen inwoners.

Na 1945 begon de bevolking explosief te groeien echter die uitbreiding van Parijs direct na de Tweede wereld oorlog was weinig gestructureerd. De rommelig ogende Banlieue is daarvan het zichtbare resultaat.

Vanaf de jaren 80 is men begonnen met een meer gestructureerde aanpak van de groei van de stedelijke regio. Zo werden op zo’n 25 km van Parijs nieuwe satelliet steden gepland met de naam Villes Nouvelles. Vol met nieuwe architectuur en allemaal een gloednieuwe metrotrein (RER) verbinding naar Parijs

 

streekplan_parijs


Een wat uitgebreider overzicht van deze stedelijke ontwikkeling  >>>

En nu ?Wat is de stand van zaken in Parijs… welke ontwikkelingen zijn er ?

Daarover  wat meer op de Geobronnen !

 

jan 05 2019

Het Olympisch dorp Clichy-Batignolles in Parijs

Parijs werd niet verkozen tot gastheer voor de Olympische Spelen van 2012, maar ging toch door met de bouw van het olympisch dorp op de locatie van een voormalig rangeerterrein in het noordwesten van de stad.

Parijs verloor van Londen voor de Spelen van 2012, maar de Franse hoofdstad beschikte tenminste wel over een plan voor een Olympisch dorp in Clichy-Batignolles en heeft, ondanks het verlies van destijds, dit plan uitgevoerd. In 2007 kwam het eerste deel gereed. In 2014 volgde het tweede deel van het plan Paris Batignolles Amenagement  Nog een jaar en dan zal het hele plan voltooid zijn: Het resultaat is een succesvolle stedelijke herontwikkeling met een hoge dichtheid aan woningen en kantoren in een groene omgeving.


[BronZef Hemel Hoogleraar Ruimtelijke Ordening ]

Lees verder het gehele artikel >>>

jun 10 2018

Duckstad bij Parijs

Eind 18e eeuw / begin 19e eeuw zorgde Baron Haussman dat het wat rommelige Parijs in korte tijd eenoverzichtelijke stad werd met ruime Boulevards en hoge appartementgebouwen . De uitbreidingen echter van begin 20ste eeuw waren weer rommelig . De Banlieues. Maar inmiddels lijkt De ijzeren hand van Haussman weer terug en heeft een amerikaans tintje!

Na de volstrekt rommelige en chaoatische stadsuitbreiding in de banlieues heeft men met de Villes Nouvelles in de grande Couronne laten zien dat Parijs wel degelijke oog heeft voor wat er in de rest van het stadsgewest gebeurd. In elke Ville Nouvelles was ruimte voor wonen en werken, er werd geexperimenteerd met vernieuwende architectuur en alle Villes Nouvelles werden met de hoofdstad verbonden door een lange afstands metro verbinding , de zogenmaamde RER.

Tegen de Ville Nouvelle Marne la Vallee zien we nu echter een geheel nieuwe vorm van planologie. De motor van het geheel is Disneyland. Dat het pretpark met ijzeren discipline gepland is zal niets verbazen . Maar wat wel verbaasd is dat de invloed van Disney zicht uitstrekt over veel groter gebied. Want rondom Disneyland ontstaat een geheel nieuw stedelijke gebied dat volledig ingericht wordt onder toezicht van Disney! Met een zeer strakke planning bouwt Mickey Mouse rondom een zorvuldig gecreeerd stadshart aan een geheel nieuwe stad. Het Centre Urbain bestaat uit een mega winkelcentrum (Val D’ Europe) + een RER /TGV station en daarom heen worden Avenues in Parijse stijl aangelegd . Ruime villawijken vinden we verderop. Inmiddels is ook de eerste middelbare school verrezen. Val d’Europe zal in de komende jaren uitgroeien tot een stad van 40.000 inwoners. En dan vooral bewoond door de wat betere middenklasse die werkt in Parijs of bij Disney.
Terwijl de Villes Nouvelles opvielen door hun open karakter, ruimte voor moderne architectuur doet Val d’Europe ernstig denken aan het idee van een gated community.

Merien ten Houten over de Mickey Mouse agglomeratie >>>

(Bron : Parijsonline.nl / Parijsmagazine.nl: G. Kalsbeek)

jun 06 2018

Renovatie Les Halles in Parijs

leshalles2016

Les Halles……… Eeuwenlang waren op deze plek de Parijse markthallen. De groothandelsmarkt die de buik van Parijs werd genoemd….. gelegen midden in de binnenstad.

Toen de markthallen wegens ruimtegebrek richting Rungis gingen kwam er begin 70tiger jaren een spik splinternieuw multi functioneel bouwwerk voor in de plaats. Destijds een hoogstandje met wel aardige vondsten. In het Forum Les Halles vond je een museum, een zwembad, verschillende bioscopen een tropisch aquarium en winkels.

Maar in de loop der ging het mis. Verschillende functies verdwenen snel en bepaalde delen werden afgesloten. Les Halles werd … vooral ’s avonds niet veilig ervaren. Het oorspronkelijk hoog kwalitatieve winkelaanbod werd absoluut niet gehaald en maakte plaats voor goedkope grijp en graai boetieks. Kortom enigzins vergelijkbaar met de ontwikkelingen van Hoog Catherijne in Utrecht.

In 2010 is een grote verbouwing van start gegaan (ik schreef daarover in 2013) waarbij het belangrijkste doel was om meer licht, ruimte en verbinding met de omgeving te creeëren.  Afgelopen jaar werd de Canopé officieel geopend met vooral mooie winkels waaronder conceptstores van trendy merken zoals Lego en Moleskin.

Een impressie:
7782686296_sipa-00749724-000002
7782686293_sipa-00749724-000014

mei 31 2018

Metrolijn 16 nu al omstreden

De Parijse Metrolijn 16 bestaat nog niet eens maar heeft nu al nogal een reputatie. Op social media wordt de lijn al uitgebreid op de korrel genomen: #ligne16 . Wat is er aan de hand ?

De Franse president Macron heeft stevige plannen gelanceerd om het metronet van Parijs uit te breiden. De bedoeling is dat de randgebieden beter bij de stad worden betrokken, met name voor de gemeenten uit de Banlieue is dat van belang.

Want die gemeenten hebben niet alleen een sociaal economische achterstand ten opzichte van andere buitengebieden van Parijs maar missen ook wat betreft OV de aansluiting met Parijs.

Huidige lijnen, zoals lijn 12 , zijn al aan beide uiteindes doorgetrokken.

Maar er komen ook nieuwe lijnen bij. Zo zal lijn 16 vanaf Saint Denis in het Noorden  bij wijze van een riglijn o.a via Chelles naar Noisy in het oosten gaan. En de nieuwe lijn doet daarbij verschillende beruchten Banlieues aan : Le Blanc Mesnil, Aulnay , Sevran en Chelles zijn gemeentes die regelmatig in het nieuws komen als het weer gaat om banlieue problemen. En met name die aaneenschakeling van gemeentes heeft een golf aan social media aandacht gegeven.

NOS over de ophef over de nieuwe lijn >>>

De website van de Societe Grand Paris Express >>

mei 28 2018

Le Métropole du Grand Paris

Parijs heeft de afgelopen jaren  doelbewust ingezet op een goede planning van niet alleen de binnenstad maar ook de gehele agglomeratie 

metro-grandparisEen van de hoofddoelen in de projecten voor de toekomst van Parijs is dat de hele agglomeratie Parijs voorzien moet zijn van een goed openbaar transport.  Met de naam”Grand Paris Express” wordt het hele plan omvat.

De nieuwe metrolijnen zullen bestaande Banlieue steden beter moeten gaan ontsluiten maar ook nieuwe woongebieden laten aansluiten op Parijs.

Er zijn een paar opvallende zaken aan het project:

Om te beginnen zal de net nieuwe  (en hypermoderne) metrolijn nr. 14 doorgetrokken worden bij wijze van Noord Zuidlijn. Dan ook is het opvallend dat de nieuwe lijnen genummerd zijn als lijnen 15,16,17 en 18.  Dat duidt erop dat het geen uitbreiding van het RER netwerk is maar echt een uitbreiding van het metronetwerk . Verschillende stations van de doorgetrokken lijn 14 zullen belangrijke overstapplaatsen in het netwerk worden

Ook een heel opvallende ontwikkeling naar mijn idee is dat die nieuwe lijnen niet vanuit de Parijse binnenstad naar buiten gaan maar dat ze vooral samen van een nieuwe ringlijn vormen vlak buiten de Boulevard Peripherique  rondom de stad , dwars door de  Banlieue steden  van Parijs. Duidelijk met het doel de rommelige en slecht geplande Banlieue steden te laten aansluiten bij de agglomeratie.

Maar ook wordt met dit  nieuwe netwerk het typisch Parijse probleem opgelost dat een werknemer bijvoorbeeld uit Saint Denis die werkt in La Defense niet meer met de metro centrum Parijs in moet om daar de metro naar La Defense te nemen… In de nieuwe situatie heeft hij / zij een direct lijntje naar La Defense en bespaart een uur reistijd!

metro_L14_paris

Een station van de nieuwe onbemande metro lijn 14

Al met al komt er zo’n 200 km nieuw spoor en komen er  75 stations met deze nieuwe lijnen erbij, Lijn 15 gaat rondom de stad en  lijn 16, 17 en 18 gaan verder de regio in. Centraal in het netwerk staat metrolijn 14.  Wie inmiddels wel eens met de metrolijn 14 heeft gereisd zal het zich niet verbazen dat ook de nieuwe lijnen volautomatisch (zonder bestuurder etc) zullen zijn !

Niet iedereen is even enthousiast over de nieuwe lijnen…… want lijn 16 zal de meest gewelddadige Banlieue gemeentes rondom met elkaar gaan verbinden. Vooral veel mensen op Social media vragen zich af of dat wel zo slim is. Lees verder hierover op Parijsmagazine >>>>

 De Societe du Grand Paris (fr) >>>

 De Societe du Grand Paris (en) >>>

 

mei 23 2018

De plannen van Macron voor de “banlieues” van Parijs

[bron: NOS] De Franse president Macron presenteerde begin deze week zijn langverwachte plannen voor de banlieues, de vaak troosteloze flatwijken in de buitenwijken van Franse steden en voorsteden.

Macron wil met concrete maatregelen een einde maken aan de problemen in de wijken. Want die zijn groot en bestaan al veel te lang. “Er is hier minder politie, minder justitie en er zijn minder leraren voor op scholen dan in de rest van het land”, zegt oud-burgemeester Gatignon van de Parijse voorstad Sevran.

Naar verluidt wil Macron zowel de werkgelegenheid als de veiligheid in de banlieues bevorderen. Ook zou de Franse leider plannen klaar hebben liggen die moeten voorkomen dat wijken waar alleen moslims wonen ontstaan of verder groeien.


  Lees het volledige artikel op de website van de NOS >>>>


mrt 12 2017

Au bords de seine

port_du_gros-caillou-jardin_flottant

De vorige Burgemeester van Parijs kondigde al aan in zijn eerste jaar aan dat hij grootse plannen had met de Seine oevers.

En die plannen worden doorgezet want Parijs gaat nu echt verschillende seinekades teruggeven aan de Parijzenaars. Tijdens de vakantie Parisplages weken worden al iedere zomers een paar kades afgesloten voor het strand evenement. Maar nu worden structureel een paar kades omgetoverd in wandel en recreatiegebieden met o.a. drijvende  tuinen. Dus deze gebieden zullen bij hoog water niet snel onderlopen !

Vooral aan de Rive Gauche en nabij het Hotel de Ville gaat men aan het werk maar ook eilandjes zoals l’île aux Cygnes met het vrijheidsbeeld krijgen een opknapbeurt met oog voor meer natuurlijke ontwikkeling. Dus een soort Franse variant van het Nederlandse “Ruimte voor de rivier” ;-)

5724-LES-BERGES-DE-SEINE 4

Nu is het ook weer niet zo dat de grote verkeersstromen in gevaar komen want het stuk voor Gare d’Orsay was tot voor kort een parkeerplaats. Een fijne … dat wel.

Meer informatie >>>>

dec 12 2016

La France périphérique

De meest invloedrijke denker in de Franse politiek is een sociaal-geograaf. Met de term ‘la France périphérique’ bracht Christophe Guilluy de ontevredenen in de provincie in kaart die zich achtergesteld voelen bij de stadselite. ‘Globalisering drijft mensen uiteen.’

Parijs groeit en wordt welvarender maar is slechts bereikbaar voor de hogere klasse. Enclaves met sociale huur waar vooral immigranten wonen, houden de illusie in stand van diversiteit, van openheid. Maar ondertussen wordt nu ook de middenklasse de stad uitgewerkt. Dat proces is in volle gang.

Lees verder in het FD >>>>

okt 31 2016

Grootstedelijke ontwikkelingen in Parijs

Parijs is de afgelopen paar jaar vooral in het nieuws als de stad van aanslagen. De aanslag op de Charlie Hebdo redactie in 2014 en de aanslag op de concertzaal Bataclan in 2015 zul je niet snel vergeten. Maar ondertussen is Parijs een miljoenen stad die ook gewoon door leeft met haar eigen grootstedelijke problemen, oplossingen en mogelijkheden
5724-LES-BERGES-DE-SEINE 2
Zo werkt de Parijse overheid al jaren aan het beter leefbaarmaken van de Seine oevers , opnieuw gebruiken van oude spoorlijnen, bushokjes voorzien met wifiverbinding, uitbreiding van het metronetwerk, en in verschillende rommelige buurtjes heeft spontane Gentrification plaats gevonden, fietsers hebben enorm de ruimte gekregen met het witte fietsen Velib Plan en op verlaten plekken in de stad zoals oude spoorweg emplacementen zie je nu volkstuintjes, wandelpaden en hippe cafés verschijnen. Terwijl nogal wat Banlieues er enorm achteraan hobbelen

Hier op de Geobronnen staat een artikelenreeks waarin je kennis maakt met een aantal van dit soort Groot stedelijke aspecten van Parijs.

Naar de serie >>>

jun 01 2016

Hoogwater in Parijs en omgeving

In Parijs en de regio rond Parijs staat het water nogal hoog in de rivieren. In Parijs zijn nu de Seinekades afgesloten voor voetgangers en verkeer Ook in de regio’s Seine et Marne (Lagny en ) en Loiret staat het water zeer hoog. Bij Orleans zou de A10 deel onderwater staan (Loire / Loiret) en in de binnenstad van Nemours bewegen de bewoners zicht voort met kano’s

Overstroomde Seinekades Parijs (Foto : Mairie de Paris)

Overstroomde Seine kades Parijs (Foto : Mairie de Paris)

-

Nemours binnenstad Foto Nouvel Obs

 

Meer op de website van de Mairie de Paris >>>

Hoe zit het met het overstromingsbewustzijn van de Parijse bevolking >>>>>>

Beelden van de Nouvel Obs >>>>

apr 11 2016

Een nieuwe metrokaart voor Parijs

Van steden zoals Londen en Parijs zijn de metrokaarten van de stad bijna net zo iconisch als de grote monumenten van de twee grote steden

metrokaart

De officiële metrokaart van Parijs (RATP)

Die kaarten bepalen enorm het kaartbeeld dat dat de bezoekers van die stad hebben. En bovendien is dat kaartbeeld niet altijd correct. Voor de cartografische helderheid zijn bepaalde stations wat uit elkaar gezet, terwijl ze in werkelijkheid slechts op een paar minuten lopen van elkaar liggen. Er is nu een kaart die laat zien hoever stations van elkaar liggen >>>>

Om de boel nog eens veel sterker op te schudden……… Maxwell Roberts, een specialist uit de UK van de Essex University op het gebied van beelden en interpretaties heeft voor Parijs een nogal revolutionaire metrokaart ontworpen. Een concentrische kaart die bovendien heel intuïtief leesten verbindingen / overstappen (correspondances) erg goed weergeeft
metroparisien Meer over deze kaart op de Franse site Internaute

apr 08 2016

Paris et le Desert Francais

Parijs en de Franse woestijn………Ook deze kaart over het verzorgingsgebied van de Franse spoorlijnen vanuit (de grote stations van ) Parijs laat zien hoe de verhoudingen in Frankrijk nog steeds zijn. Parijs als middelpunt van het land
CfQdaoiXIAE4ODQ