Category: Parijs

nov 30 2016

De regie van Parijs

michelinplanatlasparis57

Parijs heeft momenteel zo’n 12 miljoen inwoners. Maar tot aan de 20ste eeuw was Parijs niet groter dan het gebied binnen de ring (Peripherique) met de 20 arrondissementen. Het kaartbeeld wat wij (vooral als toeristen zo goed kennen ;-) met (nu) zo’n 3 miljoen inwoners.

Na 1945 begon de bevolking explosief te groeien echter die uitbreiding van Parijs direct na de Tweede wereld oorlog was weinig gestructureerd. De rommelig ogende Banlieue is daarvan het zichtbare resultaat.

Vanaf de jaren 80 is men begonnen met een meer gestructureerde aanpak van de groei van de stedelijke regio. Zo werden op zo’n 25 km van Parijs nieuwe satelliet steden gepland met de naam Villes Nouvelles. Vol met nieuwe architectuur en allemaal een gloednieuwe metrotrein (RER) verbinding naar Parijs

 

streekplan_parijs


Een wat uitgebreider overzicht van deze stedelijke ontwikkeling  >>>

En nu ?Wat is de stand van zaken in Parijs… welke ontwikkelingen zijn er ?

Daarover  wat meer op de Geobronnen !

 

mrt 12 2017

Au bords de seine

port_du_gros-caillou-jardin_flottant

De vorige Burgemeester van Parijs kondigde al aan in zijn eerste jaar aan dat hij grootse plannen had met de Seine oevers.

En die plannen worden doorgezet want Parijs gaat nu echt verschillende seinekades teruggeven aan de Parijzenaars. Tijdens de vakantie Parisplages weken worden al iedere zomers een paar kades afgesloten voor het strand evenement. Maar nu worden structureel een paar kades omgetoverd in wandel en recreatiegebieden met o.a. drijvende  tuinen. Dus deze gebieden zullen bij hoog water niet snel onderlopen !

Vooral aan de Rive Gauche en nabij het Hotel de Ville gaat men aan het werk maar ook eilandjes zoals l’île aux Cygnes met het vrijheidsbeeld krijgen een opknapbeurt met oog voor meer natuurlijke ontwikkeling. Dus een soort Franse variant van het Nederlandse “Ruimte voor de rivier” ;-)

5724-LES-BERGES-DE-SEINE 4

Nu is het ook weer niet zo dat de grote verkeersstromen in gevaar komen want het stuk voor Gare d’Orsay was tot voor kort een parkeerplaats. Een fijne … dat wel.

Meer informatie >>>>

dec 12 2016

La France périphérique

De meest invloedrijke denker in de Franse politiek is een sociaal-geograaf. Met de term ‘la France périphérique’ bracht Christophe Guilluy de ontevredenen in de provincie in kaart die zich achtergesteld voelen bij de stadselite. ‘Globalisering drijft mensen uiteen.’

Parijs groeit en wordt welvarender maar is slechts bereikbaar voor de hogere klasse. Enclaves met sociale huur waar vooral immigranten wonen, houden de illusie in stand van diversiteit, van openheid. Maar ondertussen wordt nu ook de middenklasse de stad uitgewerkt. Dat proces is in volle gang.

Lees verder in het FD >>>>

okt 31 2016

Grootstedelijke ontwikkelingen in Parijs

Parijs is de afgelopen paar jaar vooral in het nieuws als de stad van aanslagen. De aanslag op de Charlie Hebdo redactie in 2014 en de aanslag op de concertzaal Bataclan in 2015 zul je niet snel vergeten. Maar ondertussen is Parijs een miljoenen stad die ook gewoon door leeft met haar eigen grootstedelijke problemen, oplossingen en mogelijkheden
5724-LES-BERGES-DE-SEINE 2
Zo werkt de Parijse overheid al jaren aan het beter leefbaarmaken van de Seine oevers , opnieuw gebruiken van oude spoorlijnen, bushokjes voorzien met wifiverbinding, uitbreiding van het metronetwerk, en in verschillende rommelige buurtjes heeft spontane Gentrification plaats gevonden, fietsers hebben enorm de ruimte gekregen met het witte fietsen Velib Plan en op verlaten plekken in de stad zoals oude spoorweg emplacementen zie je nu volkstuintjes, wandelpaden en hippe cafés verschijnen. Terwijl nogal wat Banlieues er enorm achteraan hobbelen

Hier op de Geobronnen staat een artikelenreeks waarin je kennis maakt met een aantal van dit soort Groot stedelijke aspecten van Parijs.

Naar de serie >>>

jun 02 2016

Overstromingsbewustzijn in Parijs

In het kader van de overstromingen in de regio Parijs de afgelopen dagen dit bericht nog naar even naar voren geschoven …………………………………….

Alhoewel er allerlei bufferbassins, zijrivieren, Nevengeulen en sluizencomplexen in het bovenstroomse gebied van de Seine de rivier in toom houden moeten de bewoners van Parijs zich er toch van bewust zijn dat ook de Seine wel eens buiten haar oevers kan treden!

Cc84aK3W0AAPJL4
Hooggelegen gedeeltes van de stad zoals Montmartre, Belleville en Butte aux Cailles hebben natuurlijk weinig te vrezen maar er zijn bij extreem hoog water weldegelijk overstromings risico’s voor de buurten direct langs de rivier en laag gelegen Quartiers als de Marais.

De gemeente Parijs bereid haar Burgers voor >>>>

Vooral de kaart met de zones inondables en Île-de-France is heel interessant en verrassend. Het verbaasde mij bijvoorbeeld hoe overstromingsgevoelig het 15e arrondissement is. Maar ook het gebied vlak voordat de Seine aan de oostkant de stad binnenstroomt waaronder Creteil en Vitry vallen op. Die zijn enormboverstromingsgevoelig. Alsof er buffers / sluizen / waterkeringen vlak voor Parijs liggen die het water kunnen doen ophopen juist in dat gebied. Naar de kaart >>>>

jun 01 2016

Hoogwater in Parijs en omgeving

In Parijs en de regio rond Parijs staat het water nogal hoog in de rivieren. In Parijs zijn nu de Seinekades afgesloten voor voetgangers en verkeer Ook in de regio’s Seine et Marne (Lagny en ) en Loiret staat het water zeer hoog. Bij Orleans zou de A10 deel onderwater staan (Loire / Loiret) en in de binnenstad van Nemours bewegen de bewoners zicht voort met kano’s

Overstroomde Seinekades Parijs (Foto : Mairie de Paris)

Overstroomde Seine kades Parijs (Foto : Mairie de Paris)

-

Nemours binnenstad Foto Nouvel Obs

 

Meer op de website van de Mairie de Paris >>>

Hoe zit het met het overstromingsbewustzijn van de Parijse bevolking >>>>>>

Beelden van de Nouvel Obs >>>>