Category: Nederland: Rivieren

feb 25 2017

Hoogwatergeul Veessen

De minister van Infrastructuur en Milieu en de dijkgraaf van waterschap Vallei en Veluwe hebben de hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld op donderdag 23 februari in gebruik gesteld.

Hoe werkt deze geul ?


feb 23 2017

10 jaar Ruimte voor de Rivier

Door Ruimte voor de Rivier kan Nederland hoge waterstanden in zijn rivieren beter opvangen. Hoe ingrijpend ook, het project verliep tamelijk ongestoord. Na tien jaar is het klaar.

                                           De nieuw aangelegde nevengeul van de rivier de Waal. Siebe Swart

Met de Nevengeul tussen Veessen en Wapenveld, die de IJssel bij hoogwater moet ontlasten wordt 10 jaar Ruimte voor de rivier afgesloten. Als staatssecretaris kreeg Schultz van Haegen 10 jaar geleden groen licht om met Ruimte voor de Rivier te starten. In heel het land werd de waterveiligheid door middel van tientallen projecten verbeterd. De hoogwatergeul is het laatste project dat onder minister Schultz van Haegen wordt opgeleverd. Na de verkiezingen in maart verlaat zijn de politiek.

 

 


Lees het volledige artikel in het NRC >>>

Over de nevengeul in Gelderland >>>>>

jan 11 2017

Er komt een dam in de Maas bij Grave

Tot nu was er nog geen echte oplossing voor de kapotgevaren stuw bij Grave. Door allerlei noodmaatregelen is er gelukkig weer iets meer water in de rivier. En goed nieuws….. is er nu een goed plan.


jan 03 2017

Hoe werkt het sluizenstelsel van de Maas?

De Maas zorgt sinds vorige week voor veel problemen bij Grave. Daar ramde donderdagavond een Duits binnenvaartschip in dichte mist een stuw kapot. Daardoor zakte het waterpeil daar tot drie meter.

De rivier, die in Zuid-Limburg ons land binnenkomt, is een regenrivier. Dat betekent dat de Maas bij veel regen volloopt, maar bij droogte bijna verdwijnt. Van nature is de Maas niet bevaarbaar, maar om toch scheepvaart mogelijk te maken, is er een stelsel van stuwen en sluizen gemaakt.

Hoe dat systeem werkt, wordt uitgelegd in een duidelijke video van de NOS >>>

jan 02 2017

Schip ramt stuw bij Grave

Afgelopen week botste een schip tegen de stuw in de Maas bij Grave. Die raakte daardoor zwaar beschadigd. Woonboten die in een haven even voor de stuw zijn gemeerd liggen scheef, omdat het waterpeil langzaam daalt. De verwachting is dat het waterpeil uitkomt rond de vijf meter boven NAP. Normaal staat het water in de Maas bij Grave rond de 8 meter boven NAP.


Meer over de geramde stuw >>>>>

sep 06 2016

De balgstuw Ramspol wordt getest

Stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte meer van het Ketelmeer afsluit en daarmee de veiligheid van het achterland waarborgt.

 

Meer over de Balgstuw (Rijkswaterstaat) >>>>