Category: Nederland: Rivieren

mrt 20 2019

Ruimte voor de rivier afgerond

 Afgelopen week is Ruimte voor de Rivier afgerond met de opening van het Reevediep .

Mogelijk het project uit deze tijd met een lange levensduur. En wellicht krijgt het nog eens een vervolg.

We markeren hiermee het einde van een tijdperk. Ruim 12 jaar zijn de  provincies, waterschappen en gemeenten bezig geweest het Nederlandse rivierengebied veiliger en mooier te maken.

Bron o.a. Rob Adriaens en Rijkswaterstaat


Voorbeelden Ruimte voor de Rivier:
Hoogwatergeul Veessen >>
10 jaar Ruimte voor de rivier >>>
Waal bij Lent met nevengeul >>>

 

 

jan 07 2018

Hoogwater in het Rivierengebied

Nu hadden we afgelopen week de gevaren vanuit zee getrotseerd en hebben we deze  week een nieuwe uitdaging:   Hoogwater in de rivieren !

De Rijn bij Wageningen deze week.   Foto’s @VeldaSlenters

Op verschillende plekken in Nederland zijn maatregelen genomen wegens de hoge waterstanden in Nederlandse rivieren.  Zo werd in Nijmegen de Waalkade ‘obstakelvrij’ gemaakt omdat deze zal overstromen en zijn in Woudrichem de stadspoorten gesloten. Hierboven de Bovenste Polder bij Wageningen stroomt vol na openen inlaat. (Bron Velda Slenters >>> )

Het stroomgebied van Maas en Rijn

Afgelopen maand heeft het in Nederland veel geregend maar dat is niet de oorzaak voor dit hoge water.

Het heeft vooral te maken met het hoogwater in de Duitse rivieren als gevolg van forse neerslag in Duitsland en Zwitserland .

Neerslag in het hele stroomgebied van de Maas en Rijn komt tenslotte allemaal in de Nederlandse rivieren terecht

De Hoogwaterkaart van Duitsland laat goed zien waar het hoogwater in Nederland vandaan komt >>>

Meer over hoogwater langs de rivieren en de maatregelen (NU) >>>

Kaart met de waterstanden in de rivieren >>>

Youtube: Hoogwater trekt veel bekijks in Overijssel >>>

Hoogste waterstand wordt op woensdag verwacht (NU) >>>

Ook hoogwater in de Seine (Parijs) >>>>

Hoogste waterpeil bereikt op 10 januari (NOS) >>>>


Achtergronden:

Toekomstig Ruimte voor de rivier project in Heesseltse waarden >>>

 

feb 25 2017

Hoogwatergeul Veessen

De minister van Infrastructuur en Milieu en de dijkgraaf van waterschap Vallei en Veluwe hebben de hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld op donderdag 23 februari in gebruik gesteld.

Hoe werkt deze geul ?


feb 23 2017

10 jaar Ruimte voor de Rivier

Door Ruimte voor de Rivier kan Nederland hoge waterstanden in zijn rivieren beter opvangen. Hoe ingrijpend ook, het project verliep tamelijk ongestoord. Na tien jaar is het klaar.

                                           De nieuw aangelegde nevengeul van de rivier de Waal. Siebe Swart

Met de Nevengeul tussen Veessen en Wapenveld, die de IJssel bij hoogwater moet ontlasten wordt 10 jaar Ruimte voor de rivier afgesloten. Als staatssecretaris kreeg Schultz van Haegen 10 jaar geleden groen licht om met Ruimte voor de Rivier te starten. In heel het land werd de waterveiligheid door middel van tientallen projecten verbeterd. De hoogwatergeul is het laatste project dat onder minister Schultz van Haegen wordt opgeleverd. Na de verkiezingen in maart verlaat zijn de politiek.

 

 


Lees het volledige artikel in het NRC >>>

Over de nevengeul in Gelderland >>>>>

jan 11 2017

Er komt een dam in de Maas bij Grave

Tot nu was er nog geen echte oplossing voor de kapotgevaren stuw bij Grave. Door allerlei noodmaatregelen is er gelukkig weer iets meer water in de rivier. En goed nieuws….. is er nu een goed plan.


jan 03 2017

Hoe werkt het sluizenstelsel van de Maas?

De Maas zorgt sinds vorige week voor veel problemen bij Grave. Daar ramde donderdagavond een Duits binnenvaartschip in dichte mist een stuw kapot. Daardoor zakte het waterpeil daar tot drie meter.

De rivier, die in Zuid-Limburg ons land binnenkomt, is een regenrivier. Dat betekent dat de Maas bij veel regen volloopt, maar bij droogte bijna verdwijnt. Van nature is de Maas niet bevaarbaar, maar om toch scheepvaart mogelijk te maken, is er een stelsel van stuwen en sluizen gemaakt.

Hoe dat systeem werkt, wordt uitgelegd in een duidelijke video van de NOS >>>

jan 02 2017

Schip ramt stuw bij Grave

Afgelopen week botste een schip tegen de stuw in de Maas bij Grave. Die raakte daardoor zwaar beschadigd. Woonboten die in een haven even voor de stuw zijn gemeerd liggen scheef, omdat het waterpeil langzaam daalt. De verwachting is dat het waterpeil uitkomt rond de vijf meter boven NAP. Normaal staat het water in de Maas bij Grave rond de 8 meter boven NAP.


Meer over de geramde stuw >>>>>

sep 06 2016

De balgstuw Ramspol wordt getest

Stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte meer van het Ketelmeer afsluit en daarmee de veiligheid van het achterland waarborgt.

 

Meer over de Balgstuw (Rijkswaterstaat) >>>>

jul 18 2016

Limburgers onderschatten risico van wonen langs de Maas

Mensen die langs de Maas wonen, moeten er meer rekening mee houden dat de rivier kan overstromen. Bijna 80 procent van de omwonenden is niet bereid om hun woning aan te passen, zodat ze beschermd zijn tegen hoog water. Maar weinig mensen maken zich zorgen. “Een overstroming is echter helaas nooit uit te sluiten”, zegt Eric Smulders van Rijkswaterstaat.

Lees verder op de NOS website >>>

jul 13 2016

Waal bij Lent met nevengeul

Nederland, Gelderland, Nijmegen, 09-06-2016; de nieuw aangelegde nevengeul van de rivier de Waal, ontstaan door de dijkverlegging bij Lent, gezien naar de binnenstad van Nijmegen. Onderdeel van het project Ruimte voor de River (Ruimte voor de Waal). Rechts de ingang van de nevengeul met drempel

Bron >>>>>>>

jul 02 2016

Hoogwater in de Achterhoek – Juni 2016

Unieke beelden van het hoogwater in de Achterhoek. Waterschap WaterRijnIJssel laat ons vanuit de lucht meekijken

jun 29 2016

Record hoeveelheid water in Rijn en Maas

Nog nooit hebben de Rijn en de Maas in juni zoveel water te verwerken gekregen. Volgens Rijkswaterstaat levert de grote hoeveelheid regenwater geen grote problemen op. Op sommige plaatsen staan wel uiterwaarden blank.

Lees verder op de NOS site >>>

jun 27 2016

Hoge waterstand in de Achterhoek

De hoge waterstand in de Achterhoek door aanhoudende regen zorgt voor problemen. In Duitsland werken hulpdiensten samen om de waterstand te verlagen. Op dronebeelden is goed te zien hoe bij Dinxperlo, op de grens met onze oosterburen, het water zich heeft verspreid over weilanden en wegen.
beeld_drone_deckert