Category: Verenigde Staten

sep 11 2018

Hurricane Florence

De orkaan Florence is de eerste grote Hurricane die nu op de Amerikaanse kust afstevent. De bevolking van verschillende oostelijke staten van de VS is geadviseerd te evacueren . Zij die achterblijven bereiden zich voor
Amper een jaar geleden beleefde de zuidelijke VS en het Caribisch gebied een extreem zwaar orkaanseizoen . Harvey zette om te beginnen de zuidelijke Staten van de VS blank en vervolgens trok orkaan Irma een verwoestend spoor over het Caribisch gebied en Florida .

Orkaan Harvey zette in 2017 Houston en omgeving volledig onder water

Inmiddels is het seizoen van 2018 van start gegaan en de eerste grote orkaan heeft zich aangediend aan de Amerikaanse kust. Orkaan Florence is aangewakkerd tot orkaankracht 4 en stevent af op de Amerikaanse Oostkust. Men verwacht dat de twee Carolina staten het hardste geraakt zullen worden, dus Noord en Zuid Carolina.  De steden Charleston en Savannah hebben de afgelopen 30 jaar al meerdere malen in het spoor van orkanen gelegen (Mitch, Floyd) .  Rond de orkaan Florence zijn nu al windsnelheden rond de 200 kilometer per uur. Het orkaancentrum waarschuwt dat Florence gepaard kan gaan met hevige regenval en overstromingen. De president heeft de bevolking dmv twitter gewaarschuwd voor de kracht van de orkaan.

Het National Hurricane Centre houdt de bevolking oa dmv twitter op de hoogte.  De NASA heeft mooie satellietbeelden van de orkaan .

Hieronder de actuele windkaart waarop de route van Florence goed is te zien.

Over Florence

14 sept Peter Kuipers Munnike vergelijkt Orkaan Florence &  Hurricane Mangkhut  in ZO Azie : NOS journaal (op 15 min 50 sec) >>>>
13 sept: Orkaan Florence in kracht afgenomen, maar blijft gevaarlijk >>
12 sept: Nieuws over Florence van Nu.nl >>>
De ESRI Hurricane map >>>
Twitter updates van het National Hurricane Centre
De actualiteitprikker op Alcarta online Atlas >>>

De stormen van 2017:
De stormen van 2017 >>>
Orkaan Irma >>>>
De Orkaan Harvey 2017  >>>

Extra Geo bronnen: achtergronden / uitleg :
NOAA kaart met alle orkanen/stormen  die nu actief zijn op de Atlantische Oceaan. NOAA >>>
Hoe Tropische stormen ontstaan (geoanimatie)  >>>
Hoe Tropische stormen ontstaan (uitgelegd met AR model !) >>>
Hoe Tropische stormen ontstaan en meer (geoanimatie + uitleg) >>>
Hoe ontstaan Orkanen (Clipphanger , NTR ) >>>

 

jan 11 2018

Modderstromen in California

Zware modderstromen hebben huisgehouden in Santa Barbara County, een  gemeenschap ten noordwesten van Los Angeles.


Zeker dertien mensen zijn omgekomen en tientallen huizen zijn verwoest bij modderstromen die het zuiden van de Amerikaanse staat Californië dinsdag hebben getroffen na zware regenval. De modderstromen, waarbij rotsen en puin werden meegesleurd, kwamen van heuvels die vorige maand zijn ontdaan van hun begroeiing bij hevige natuurbranden.

De overvloedige neerslag van afgelopen dagen werd niet meer vastgehouden door de begroeiing op de hellingen in de omgeving en kon ook niet meer door de bodem worden opgenomen. In zo’n situatie zoekt het water wel een weg naar beneden en neemt dan zand, klei , stenen en puin mee.  Zodoende ontstonden modderstromen die de communities in denderden

Lees verder in het NRC >>>>


Achtergronden / extra bronnen:

Een anmiatie over factoren die een rol spelen bij mudflows etc >>>

Water op een helling… wat gebeurt er (geo animatie) >>>

Massabewegingen in het landschap (mudflow/creep etc) >>>>>

Uitleg op You Tube van Massabewegingen (Stad en Esch) >>>>>>


okt 06 2017

Dutch & duurzaam in Detroit

Drie Delftse studenten kochten een vervallen huis in Detroit en knappen het duurzaam op. Het moet het begin zijn van een langlopend project in de stad die opkrabbelt na de crisis

De drie studenten van de bachelor Architecture, Urbanism and Building Sciences aan de TU Delft knappen een vervallen huis aan de Ford Street op. Het wordt een energieneutrale woning, educatiecentrum én buurthuis. Op de bovenste verdieping moet een gezin komen wonen dat om financiële redenen uit huis is gezet – hun energierekening moet uiteindelijk op nul uitkomen. Ze willen hiermee laten zien dat duurzaamheid zelfs voor de arme bewoners van Detroit niet moeilijk of duur is


Over Detroit:
Lees het volledige artikel in het NRC >>>>>
Over het verval in Detroit op de Geobronnen  >>>

 


aug 25 2017

Orkaan Harvey

In de Golf van Mexico heeft zich uit een tropische storm de Orkaan Harvey zich ontwikkeld

Harvey is de eerste echt grote Orkaan van dit seizoen die nu op het Amerikaanse vaste land afstevent. De orkaan was boven de Golf van Mexico nog een klasse 1 storm maar is geleidelijk uitgegroeid tot een veel hogere klasse en beweegt zich nu over Texas.

 


Het Hurricane Centre op Twitter over de Hurricane

Harvey begon vorige week als een tropische storm in de buurt van de Bovenwindse Eilanden. De storm verplaatste zich over de Caribische Zee en leek in eerste instantie op te lossen toen hij dinsdag aankwam op het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Maar een dag later werd Harvey ‘herboren’ en ontwikkelde de storm zich tot een orkaan. Het warme water van de Mexicaanse Golf draagt bij aan de groei van de orkaan.

Grootste zorg van de Amerikaanse overheid voor de eerste 24 uur is de kans op overstromingen in het kustgebied door de golven en de neerslag. Ze hebben de bevolking aangeraden te evacueren naar meer veiligere gebieden. En daarna volgt de regen…. veel regen !


Updates

              Rockport Texas USA na Hurricane Harvey

Donderdag 31 augustus

Dinsdag 29 augustus

Zondag 27 augustus

                                                   Met de kano door de straten van Houston

Zaterdag 26 augustus

Vrijdag 25 augustus:


De orkaanbewegingen en het nieuws op de voet volgen:
Meer frequente updates op het Geobronnen Twitter kanaal >>
Je kunt de storm online volgen via de windpatronen >>>
National Hurricane center US met live updates op Twitterkanaal >>>
Hoe Hurricane Harvey in 72 uitgroeide van Tropische storm tot Orkaan met kracht 4 >>>
Harvey vanaf het ISS station en andere satellieten zoals gezien door de NASA >>>


Aanvullende bronnen over Orkanen:
How Hurricanes form >>>>>
Hoe een Tropische storm ontstaat in een geoanimatie >>>>
US National Hurricane Centre NOAA met kaart actuele Hurricanes >>>>>
De NOAA 5 dagen verwachting >>>>
Van alles over het ontstaan van Tropische stormen >>>
Esri Public Information map (met social media) >>>>>
Een lijstje van zware stormen uit de afgelopen eeuw >>>


Impressies van Texas na de Orkaan Harvey

jul 06 2017

Seismische onrust onder Yellowstone

Sinds 12 juni hebben zich een slordige 900 lichte aardbevingen voorgedaan in Yellowstone National Park, zo zeggen experts.

In het park bevindt zich één van ’s werelds meest gevaarlijke supervulkanen. Vanwege de recente activiteit denken sommigen dat de supervulkaan op uitbarsten staat.

Als de Yellowstone-vulkaan uitbarst, zou de eruptie duizend keer krachtiger zijn dan de uitbarsting van de Mount St. Helens in 1980, claimen experts, toevoegende dat het risico nog ‘laag’ is.

De Amerikaanse Geologische dienst (USGS >>> ) heeft de swarms ook gemeld maar heeft geen aangepaste waarschuwingen afgegeven. Yellowstone is net als Campi Flegri rond Napels zo’n vulkanengebied dat door de media wel bestempeld is als supervulkaan….Regelmatig zijn wilde verhalen over de mogelijke kracht als deze vulkanen ook werkelijk uitbarsten. Wetenschappers temperen deze berichten.


Meer volgens Nine for news >>>>
Erik Klemetti op Wired over de angst voor supervulkanen >>>
Wat basics & updates over Yellowstone van de USGS >>>>
De USGS monitoring map : met alle meetstations in het Yellowstone gebed >>


jun 04 2017

Update van de Oroville dam

In februari van dit jaar was er een bijna ramp bij de stuwdam van het Oroville meer in Noord Californie.

                                       Een infographic van het NRC over de Oroville dam

 

Als gevolg van zware neerslag gedurende de winter steeg het water zo hoog dat de stuwdam het water niet meer op normale wijze kon verwerken. Daarop werd de overloop in werking genomen om teveel water snel af te voeren. Maar die begaf het na amper een dag. Een geïmproviseerde nood overloop kon uiteindelijk wat druk van de ketel nemen. Maar ondertussen was er al veel schade ontstaan. De overlaat was zwaar beschadigd en het gebied van de nood overlaat was ook totale chaos. En tenslotte was door het puin van die “spillways” schade toegebracht aan de waterturbines onder in de stuwdam. Sindsdien is men bezig met reparatie.


Op de videoimpressie hieronder zie je hoe er gewerkt wordt … en vooral krijg je een mooie indruk van de enorme omvang van het stuwdamcomplex

De Geobronnen infebruari over de Oroville dam problemen >>

mei 08 2017

Dijkdoorbraken Montreal

Canadese autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in Montreal. Dat gebeurde nadat zondag (lokale tijd) drie dijken bezweken in het noorden van de stad. De maatregel blijft zeker 48 uur van kracht.

Overstromingen agv hevige regen en smeltwater zorgden in 2011 ook al voor overlast

Delen van Canada kampen al dagen met ernstige wateroverlast, die wordt veroorzaakt door aanhoudende regenval en smeltende sneeuw.

In de oostelijke provincie Quebec liepen bijna 1900 woningen onder water.

 

lees het volledige artikel op Nu.nl >>>>

mrt 14 2017

Oostkust VS maakt zich op voor zeer zware sneeuwstorm

De noordoostkust van de Verenigde Staten maakt zich op voor een zeer zware sneeuwstorm. Amerikaanse weerdiensten hebben gewaarschuwd dat het de zwaarste winterstorm in zeker tientallen jaren wordt.

De sneeuwstorm treft vier Amerikaanse staten langs de oostkust. In New York, New Jersey, Pennsylvania en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen. In de meeste grote steden zoals Boston en Philadelphia blijven de scholen eveneens dicht en ligt het openbaar vervoer stil.
Lees het volledige artikel op nu.nl

Openbare leven in NY ligt nu al plat >>>>>

mrt 02 2017

De Oroville stuwdam twee weken later

De rust is zolangzamerhand bij de Oroville stuwdam in Californié weer een beetje terug. Alhoewel er nu een fors pak sneeuw in de bergen ligt dat komende weken voor enorm veel smeltwater kan zorgen is voor nu de situatie veilig. Het waterpeil is gezakt. De noodoverlaat is gesloten en de onderhoudsteams van de dam kunnen nu de schade van de gewone overlaat goed bekijken.

feb 17 2017

aardbevingsrisico bij Oroville stuwmeer

Bewoners rond het Oroville-stuwmeer kunnen nog niet rustig ademhalen. De waterschommelingen in het meer hebben de kans op een aardbeving vergroot, denken Amerikaanse seismologen.

Vooralsnog hebben de Orovillianen wel iets anders aan hun hoofd. Er is meer regen op komst en het is de vraag of er binnenkort niet opnieuw geëvacueerd moet worden.

Maar seismologen verwijzen naar eerdere situiaties in dit meer waarbij het waterpeil nogal fluctueerde en mogelijk geleid heeft tot aardbevingen. Op 1 augustus 1975 vond in Oroville een aardbeving plaats met magnitude 5,8. Dat was enkele maanden nadat het waterpeil van het meer binnen een half jaar eerst zo’n 40 meter was gedaald en zich daarna in korte tijd weer had hersteld.

Lees het volledige artikel in de Volkskrant >>

feb 15 2017

Waterproblemen bij Amerikaans stuwmeer

Normaal gesproken wordt een teveel aan water in het Oroville stuwmeer in Californië geloosd via een betonnen overlaat. Echter nu is die overlaat beschadigd door de aanhoudende regen.. terwijl het waterpeil in het meer blijft stijgen.

Terwijl Californië de afgelopen jaren kampte met  een enorm tekort aan water zorgt nu juist een overschot aan water voor enorme problemen. Aanhoudende regen in de afgelopen maanden deden het waterniveau snel stijgen in het meer maar zorgen ook voor instabiele bodem op verschillende plekken rond het meer. Een week terug werd de de betonnen overlaat ingebruik genomen. Echter die raakte na amper 48 uur in dienst geweest te zijn op een paar plekken beschadigd door Sinkholes. Deze zogenaamde spillway moet gerepareerd worden en kan dus niet gebruikt worden.

Omdat het waterpeil bleef stijgen in het meer is de noodoverlaat in gebruik genomen. Dat is niet meer dan een deel van de damwand die opengezet kan worden waarna het water in vrije val de helling afstroomde. Ook daar had de kracht van het water een verwoestende werking.

 


 

Goede uitleg van de situatie in de video… hieronder

 


Nieuwsupdates over de Oroville dam

11 februari: Hoogwater en de overlaat op  het Amerikaanse KQED news >>>>

12 februari : Noodoverloop is op 12 februari is werking gesteld >>>>>

12 februari De risico’s van deze noodoverloop >>>>

13 februari : De Noodoverloop vertoont op 13 februari ook ernstige erosie ,18.000  inwoners uit de omgeving worden nu geëvacueerd >>>

13 februari: Water is over het hoogste punt heen >>>>>

15 februari : Overstromingsgevaar geweken maar evacuees mogen nog niet naar huis… NRC legt uit >>>

16 februari: Nieuwe regenbuien van fors formaat opkomst in Noord en Zuid Californië >>>> 

                                    Oroville meer met de gewone overlaat en de noodoverlaat

feb 10 2017

Tornado’s in zuiden VS

De Amerikaanse staat Louisiana is getroffen door tornado’s. Zeker twintig mensen raakten gewond. Huizen en andere gebouwen werden vernield en ruim 20.000 huishoudens in het zuidoosten van de staat zijn zonder elektriciteit komen te zitten.

Het zwaarst getroffen werd de 9th Ward in de stad New Orleans. Die wijk werd in 2005 ook zwaar getroffen door overstromingen na de orkaan Katrina.Lees het volledige artikel in de Volkskrant >>>

Meer videobeelden uit de VS >>>

Meer over Tornado’s op de Geobronnen >>>

feb 02 2017

The Tortilla Curtain in 2017

De hele wereld houd zijn hart vast door de drieste wijze waarop Donald Trump zo de eerste weken van zijn presidentschap de ene maatregel na de andere de ether in slingert.

Om te beginnen het migratie beleid. Trump wil eigenlijk direct een muur tegen de grens met Mexico en wil de Mexicanen daarvoor laten betalen. Wat nogal tegen de borst stuit is de toon die Trump aanslaat alsof de boel volledig open staat en iedereen maar in en uit kan lopen………. terwijl (naar mijn idee) die grens afgelopen jaren behoorlijk dicht is gezet

Dit grensgebied wordt “The Tortilla curtain” genoemd . Hieronder een nieuwsbericht over het grensgebied. NOS nieuws uit 2008 maar de kwestie is nog steeds zeer actueel

Roadtrip USA; hoe gaan VS met z’n illegalen om from Vakdidactiek Aardrijkskunde on Vimeo.