Categorie archief: Verenigde Staten

jun 04 2017

Update van de Oroville dam

In februari van dit jaar was er een bijna ramp bij de stuwdam van het Oroville meer in Noord Californie.

                                       Een infographic van het NRC over de Oroville dam

 

Als gevolg van zware neerslag gedurende de winter steeg het water zo hoog dat de stuwdam het water niet meer op normale wijze kon verwerken. Daarop werd de overloop in werking genomen om teveel water snel af te voeren. Maar die begaf het na amper een dag. Een geïmproviseerde nood overloop kon uiteindelijk wat druk van de ketel nemen. Maar ondertussen was er al veel schade ontstaan. De overlaat was zwaar beschadigd en het gebied van de nood overlaat was ook totale chaos. En tenslotte was door het puin van die “spillways” schade toegebracht aan de waterturbines onder in de stuwdam. Sindsdien is men bezig met reparatie.


Op de videoimpressie hieronder zie je hoe er gewerkt wordt … en vooral krijg je een mooie indruk van de enorme omvang van het stuwdamcomplex

De Geobronnen infebruari over de Oroville dam problemen >>

mei 08 2017

Dijkdoorbraken Montreal

Canadese autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in Montreal. Dat gebeurde nadat zondag (lokale tijd) drie dijken bezweken in het noorden van de stad. De maatregel blijft zeker 48 uur van kracht.

Overstromingen agv hevige regen en smeltwater zorgden in 2011 ook al voor overlast

Delen van Canada kampen al dagen met ernstige wateroverlast, die wordt veroorzaakt door aanhoudende regenval en smeltende sneeuw.

In de oostelijke provincie Quebec liepen bijna 1900 woningen onder water.

 

lees het volledige artikel op Nu.nl >>>>

mrt 14 2017

Oostkust VS maakt zich op voor zeer zware sneeuwstorm

De noordoostkust van de Verenigde Staten maakt zich op voor een zeer zware sneeuwstorm. Amerikaanse weerdiensten hebben gewaarschuwd dat het de zwaarste winterstorm in zeker tientallen jaren wordt.

De sneeuwstorm treft vier Amerikaanse staten langs de oostkust. In New York, New Jersey, Pennsylvania en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen. In de meeste grote steden zoals Boston en Philadelphia blijven de scholen eveneens dicht en ligt het openbaar vervoer stil.
Lees het volledige artikel op nu.nl

Openbare leven in NY ligt nu al plat >>>>>

mrt 02 2017

De Oroville stuwdam twee weken later

De rust is zolangzamerhand bij de Oroville stuwdam in Californié weer een beetje terug. Alhoewel er nu een fors pak sneeuw in de bergen ligt dat komende weken voor enorm veel smeltwater kan zorgen is voor nu de situatie veilig. Het waterpeil is gezakt. De noodoverlaat is gesloten en de onderhoudsteams van de dam kunnen nu de schade van de gewone overlaat goed bekijken.

feb 17 2017

aardbevingsrisico bij Oroville stuwmeer

Bewoners rond het Oroville-stuwmeer kunnen nog niet rustig ademhalen. De waterschommelingen in het meer hebben de kans op een aardbeving vergroot, denken Amerikaanse seismologen.

Vooralsnog hebben de Orovillianen wel iets anders aan hun hoofd. Er is meer regen op komst en het is de vraag of er binnenkort niet opnieuw geëvacueerd moet worden.

Maar seismologen verwijzen naar eerdere situiaties in dit meer waarbij het waterpeil nogal fluctueerde en mogelijk geleid heeft tot aardbevingen. Op 1 augustus 1975 vond in Oroville een aardbeving plaats met magnitude 5,8. Dat was enkele maanden nadat het waterpeil van het meer binnen een half jaar eerst zo’n 40 meter was gedaald en zich daarna in korte tijd weer had hersteld.

Lees het volledige artikel in de Volkskrant >>

feb 15 2017

Waterproblemen bij Amerikaans stuwmeer

Normaal gesproken wordt een teveel aan water in het Oroville stuwmeer in Californië geloosd via een betonnen overlaat. Echter nu is die overlaat beschadigd door de aanhoudende regen.. terwijl het waterpeil in het meer blijft stijgen.

Terwijl Californië de afgelopen jaren kampte met  een enorm tekort aan water zorgt nu juist een overschot aan water voor enorme problemen. Aanhoudende regen in de afgelopen maanden deden het waterniveau snel stijgen in het meer maar zorgen ook voor instabiele bodem op verschillende plekken rond het meer. Een week terug werd de de betonnen overlaat ingebruik genomen. Echter die raakte na amper 48 uur in dienst geweest te zijn op een paar plekken beschadigd door Sinkholes. Deze zogenaamde spillway moet gerepareerd worden en kan dus niet gebruikt worden.

Omdat het waterpeil bleef stijgen in het meer is de noodoverlaat in gebruik genomen. Dat is niet meer dan een deel van de damwand die opengezet kan worden waarna het water in vrije val de helling afstroomde. Ook daar had de kracht van het water een verwoestende werking.

 


 

Goede uitleg van de situatie in de video… hieronder

 


Nieuwsupdates over de Oroville dam

11 februari: Hoogwater en de overlaat op  het Amerikaanse KQED news >>>>

12 februari : Noodoverloop is op 12 februari is werking gesteld >>>>>

12 februari De risico’s van deze noodoverloop >>>>

13 februari : De Noodoverloop vertoont op 13 februari ook ernstige erosie ,18.000  inwoners uit de omgeving worden nu geëvacueerd >>>

13 februari: Water is over het hoogste punt heen >>>>>

15 februari : Overstromingsgevaar geweken maar evacuees mogen nog niet naar huis… NRC legt uit >>>

16 februari: Nieuwe regenbuien van fors formaat opkomst in Noord en Zuid Californië >>>> 

                                    Oroville meer met de gewone overlaat en de noodoverlaat

feb 10 2017

Tornado’s in zuiden VS

De Amerikaanse staat Louisiana is getroffen door tornado’s. Zeker twintig mensen raakten gewond. Huizen en andere gebouwen werden vernield en ruim 20.000 huishoudens in het zuidoosten van de staat zijn zonder elektriciteit komen te zitten.

Het zwaarst getroffen werd de 9th Ward in de stad New Orleans. Die wijk werd in 2005 ook zwaar getroffen door overstromingen na de orkaan Katrina.Lees het volledige artikel in de Volkskrant >>>

Meer videobeelden uit de VS >>>

Meer over Tornado’s op de Geobronnen >>>

feb 02 2017

The Tortilla Curtain in 2017

De hele wereld houd zijn hart vast door de drieste wijze waarop Donald Trump zo de eerste weken van zijn presidentschap de ene maatregel na de andere de ether in slingert.

Om te beginnen het migratie beleid. Trump wil eigenlijk direct een muur tegen de grens met Mexico en wil de Mexicanen daarvoor laten betalen. Wat nogal tegen de borst stuit is de toon die Trump aanslaat alsof de boel volledig open staat en iedereen maar in en uit kan lopen………. terwijl (naar mijn idee) die grens afgelopen jaren behoorlijk dicht is gezet

Dit grensgebied wordt “The Tortilla curtain” genoemd . Hieronder een nieuwsbericht over het grensgebied. NOS nieuws uit 2008 maar de kwestie is nog steeds zeer actueel

jan 23 2017

Tornadogolf in Georgia (VS)

In de Amerikaanse staten Georgia en Mississippi zijn dit weekend zeker vijftien mensen om het leven gekomen en meerdere gewonden gevallen door hevige stormen en tornado’s.

Het hele zuidoosten van de Verenigde Staten gaat dit weekend gebukt onder extreem weer. In totaal zijn er zestien tornado’s geteld in de VS, waarvan elf in Georgia, melden Amerikaanse media.

Een tornado richtte gisteren in Hattiesburg, in de staat Mississippi, een ravage aan. Daarbij kwamen vier mensen om het leven.


Beelden via Twitter uit Hattiesburg:


Meer op nu.nl >>>

Tornado’s >>>

Tornado’s (BBC ) >>>

Hurricanes en windkracht (Saffir Simpson scale) >>>

Tornado’s uitgelegd >>>

Tornado’s in de VS uitgelegd op het NOS journaal >>>>

dec 04 2016

De Sioux bivakkeren tegen een pijpleiding

Al sinds april bivakkeren duizenden leden van inheemse groepen uit de gehele VS, gesteund door milieu- en andere activisten, bij het Oahe-reservoir in North Dakota

dakota-sioux-camp-pipeline
Het zijn vooral de Sioux die zich al maanden verzetten tegen de aanleg van de Dakota Access Pipeline, een bijna 1.900 kilometer lange pijpleiding die olie uit de schalievelden van North Dakota door vier staten naar Illinois moet vervoeren. De Sioux van het Standing Rock-reservaat, waar ongeveer 8.000 mensen wonen, claimen dat de leiding door gebied loopt waar hun voorvaderen begraven liggen. Bovendien vrezen voor allerlei milieuproblemen die deze pijpleiding met zich mee zal brengen.

 

Lees verder op de website van het NRC >>>


Update 6 december 2016 : Er is geen vergunning gegeven voor de pijplijn ! >>>>>

Oudere berichten «