Category: Verenigde Staten

okt 06 2017

Dutch & duurzaam in Detroit

Drie Delftse studenten kochten een vervallen huis in Detroit en knappen het duurzaam op. Het moet het begin zijn van een langlopend project in de stad die opkrabbelt na de crisis

De drie studenten van de bachelor Architecture, Urbanism and Building Sciences aan de TU Delft knappen een vervallen huis aan de Ford Street op. Het wordt een energieneutrale woning, educatiecentrum én buurthuis. Op de bovenste verdieping moet een gezin komen wonen dat om financiële redenen uit huis is gezet – hun energierekening moet uiteindelijk op nul uitkomen. Ze willen hiermee laten zien dat duurzaamheid zelfs voor de arme bewoners van Detroit niet moeilijk of duur is


Over Detroit:
Lees het volledige artikel in het NRC >>>>>
Over het verval in Detroit op de Geobronnen  >>>

 


aug 25 2017

Orkaan Harvey

In de Golf van Mexico heeft zich uit een tropische storm de Orkaan Harvey zich ontwikkeld

Harvey is de eerste echt grote Orkaan van dit seizoen die nu op het Amerikaanse vaste land afstevent. De orkaan was boven de Golf van Mexico nog een klasse 1 storm maar is geleidelijk uitgegroeid tot een veel hogere klasse en beweegt zich nu over Texas.

 


Het Hurricane Centre op Twitter over de Hurricane

Harvey begon vorige week als een tropische storm in de buurt van de Bovenwindse Eilanden. De storm verplaatste zich over de Caribische Zee en leek in eerste instantie op te lossen toen hij dinsdag aankwam op het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Maar een dag later werd Harvey ‘herboren’ en ontwikkelde de storm zich tot een orkaan. Het warme water van de Mexicaanse Golf draagt bij aan de groei van de orkaan.

Grootste zorg van de Amerikaanse overheid voor de eerste 24 uur is de kans op overstromingen in het kustgebied door de golven en de neerslag. Ze hebben de bevolking aangeraden te evacueren naar meer veiligere gebieden. En daarna volgt de regen…. veel regen !


Updates

              Rockport Texas USA na Hurricane Harvey

Donderdag 31 augustus

Dinsdag 29 augustus

Zondag 27 augustus

                                                   Met de kano door de straten van Houston

Zaterdag 26 augustus

Vrijdag 25 augustus:


De orkaanbewegingen en het nieuws op de voet volgen:
Meer frequente updates op het Geobronnen Twitter kanaal >>
Je kunt de storm online volgen via de windpatronen >>>
National Hurricane center US met live updates op Twitterkanaal >>>
Hoe Hurricane Harvey in 72 uitgroeide van Tropische storm tot Orkaan met kracht 4 >>>
Harvey vanaf het ISS station en andere satellieten zoals gezien door de NASA >>>


Aanvullende bronnen over Orkanen:
How Hurricanes form >>>>>
Hoe een Tropische storm ontstaat in een geoanimatie >>>>
US National Hurricane Centre NOAA met kaart actuele Hurricanes >>>>>
De NOAA 5 dagen verwachting >>>>
Van alles over het ontstaan van Tropische stormen >>>
Esri Public Information map (met social media) >>>>>
Een lijstje van zware stormen uit de afgelopen eeuw >>>


Impressies van Texas na de Orkaan Harvey

jul 06 2017

Seismische onrust onder Yellowstone

Sinds 12 juni hebben zich een slordige 900 lichte aardbevingen voorgedaan in Yellowstone National Park, zo zeggen experts.

In het park bevindt zich één van ’s werelds meest gevaarlijke supervulkanen. Vanwege de recente activiteit denken sommigen dat de supervulkaan op uitbarsten staat.

Als de Yellowstone-vulkaan uitbarst, zou de eruptie duizend keer krachtiger zijn dan de uitbarsting van de Mount St. Helens in 1980, claimen experts, toevoegende dat het risico nog ‘laag’ is.

De Amerikaanse Geologische dienst (USGS >>> ) heeft de swarms ook gemeld maar heeft geen aangepaste waarschuwingen afgegeven. Yellowstone is net als Campi Flegri rond Napels zo’n vulkanengebied dat door de media wel bestempeld is als supervulkaan….Regelmatig zijn wilde verhalen over de mogelijke kracht als deze vulkanen ook werkelijk uitbarsten. Wetenschappers temperen deze berichten.


Meer volgens Nine for news >>>>
Erik Klemetti op Wired over de angst voor supervulkanen >>>
Wat basics & updates over Yellowstone van de USGS >>>>
De USGS monitoring map : met alle meetstations in het Yellowstone gebed >>


jun 04 2017

Update van de Oroville dam

In februari van dit jaar was er een bijna ramp bij de stuwdam van het Oroville meer in Noord Californie.

                                       Een infographic van het NRC over de Oroville dam

 

Als gevolg van zware neerslag gedurende de winter steeg het water zo hoog dat de stuwdam het water niet meer op normale wijze kon verwerken. Daarop werd de overloop in werking genomen om teveel water snel af te voeren. Maar die begaf het na amper een dag. Een geïmproviseerde nood overloop kon uiteindelijk wat druk van de ketel nemen. Maar ondertussen was er al veel schade ontstaan. De overlaat was zwaar beschadigd en het gebied van de nood overlaat was ook totale chaos. En tenslotte was door het puin van die “spillways” schade toegebracht aan de waterturbines onder in de stuwdam. Sindsdien is men bezig met reparatie.


Op de videoimpressie hieronder zie je hoe er gewerkt wordt … en vooral krijg je een mooie indruk van de enorme omvang van het stuwdamcomplex

De Geobronnen infebruari over de Oroville dam problemen >>

mei 08 2017

Dijkdoorbraken Montreal

Canadese autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in Montreal. Dat gebeurde nadat zondag (lokale tijd) drie dijken bezweken in het noorden van de stad. De maatregel blijft zeker 48 uur van kracht.

Overstromingen agv hevige regen en smeltwater zorgden in 2011 ook al voor overlast

Delen van Canada kampen al dagen met ernstige wateroverlast, die wordt veroorzaakt door aanhoudende regenval en smeltende sneeuw.

In de oostelijke provincie Quebec liepen bijna 1900 woningen onder water.

 

lees het volledige artikel op Nu.nl >>>>

mrt 14 2017

Oostkust VS maakt zich op voor zeer zware sneeuwstorm

De noordoostkust van de Verenigde Staten maakt zich op voor een zeer zware sneeuwstorm. Amerikaanse weerdiensten hebben gewaarschuwd dat het de zwaarste winterstorm in zeker tientallen jaren wordt.

De sneeuwstorm treft vier Amerikaanse staten langs de oostkust. In New York, New Jersey, Pennsylvania en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen. In de meeste grote steden zoals Boston en Philadelphia blijven de scholen eveneens dicht en ligt het openbaar vervoer stil.
Lees het volledige artikel op nu.nl

Openbare leven in NY ligt nu al plat >>>>>