Categorie archief: Verenigde Staten

jul 06 2017

Seismische onrust onder Yellowstone

Sinds 12 juni hebben zich een slordige 900 lichte aardbevingen voorgedaan in Yellowstone National Park, zo zeggen experts.

In het park bevindt zich één van ’s werelds meest gevaarlijke supervulkanen. Vanwege de recente activiteit denken sommigen dat de supervulkaan op uitbarsten staat.

Als de Yellowstone-vulkaan uitbarst, zou de eruptie duizend keer krachtiger zijn dan de uitbarsting van de Mount St. Helens in 1980, claimen experts, toevoegende dat het risico nog ‘laag’ is.

De Amerikaanse Geologische dienst (USGS >>> ) heeft de swarms ook gemeld maar heeft geen aangepaste waarschuwingen afgegeven. Yellowstone is net als Campi Flegri rond Napels zo’n vulkanengebied dat door de media wel bestempeld is als supervulkaan….Regelmatig zijn wilde verhalen over de mogelijke kracht als deze vulkanen ook werkelijk uitbarsten. Wetenschappers temperen deze berichten.


Meer volgens Nine for news >>>>
Erik Klemetti op Wired over de angst voor supervulkanen >>>
Wat basics & updates over Yellowstone van de USGS >>>>
De USGS monitoring map : met alle meetstations in het Yellowstone gebed >>


jun 04 2017

Update van de Oroville dam

In februari van dit jaar was er een bijna ramp bij de stuwdam van het Oroville meer in Noord Californie.

                                       Een infographic van het NRC over de Oroville dam

 

Als gevolg van zware neerslag gedurende de winter steeg het water zo hoog dat de stuwdam het water niet meer op normale wijze kon verwerken. Daarop werd de overloop in werking genomen om teveel water snel af te voeren. Maar die begaf het na amper een dag. Een geïmproviseerde nood overloop kon uiteindelijk wat druk van de ketel nemen. Maar ondertussen was er al veel schade ontstaan. De overlaat was zwaar beschadigd en het gebied van de nood overlaat was ook totale chaos. En tenslotte was door het puin van die “spillways” schade toegebracht aan de waterturbines onder in de stuwdam. Sindsdien is men bezig met reparatie.


Op de videoimpressie hieronder zie je hoe er gewerkt wordt … en vooral krijg je een mooie indruk van de enorme omvang van het stuwdamcomplex

De Geobronnen infebruari over de Oroville dam problemen >>

mei 08 2017

Dijkdoorbraken Montreal

Canadese autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in Montreal. Dat gebeurde nadat zondag (lokale tijd) drie dijken bezweken in het noorden van de stad. De maatregel blijft zeker 48 uur van kracht.

Overstromingen agv hevige regen en smeltwater zorgden in 2011 ook al voor overlast

Delen van Canada kampen al dagen met ernstige wateroverlast, die wordt veroorzaakt door aanhoudende regenval en smeltende sneeuw.

In de oostelijke provincie Quebec liepen bijna 1900 woningen onder water.

 

lees het volledige artikel op Nu.nl >>>>

mrt 14 2017

Oostkust VS maakt zich op voor zeer zware sneeuwstorm

De noordoostkust van de Verenigde Staten maakt zich op voor een zeer zware sneeuwstorm. Amerikaanse weerdiensten hebben gewaarschuwd dat het de zwaarste winterstorm in zeker tientallen jaren wordt.

De sneeuwstorm treft vier Amerikaanse staten langs de oostkust. In New York, New Jersey, Pennsylvania en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen. In de meeste grote steden zoals Boston en Philadelphia blijven de scholen eveneens dicht en ligt het openbaar vervoer stil.
Lees het volledige artikel op nu.nl

Openbare leven in NY ligt nu al plat >>>>>

mrt 02 2017

De Oroville stuwdam twee weken later

De rust is zolangzamerhand bij de Oroville stuwdam in Californié weer een beetje terug. Alhoewel er nu een fors pak sneeuw in de bergen ligt dat komende weken voor enorm veel smeltwater kan zorgen is voor nu de situatie veilig. Het waterpeil is gezakt. De noodoverlaat is gesloten en de onderhoudsteams van de dam kunnen nu de schade van de gewone overlaat goed bekijken.

feb 17 2017

aardbevingsrisico bij Oroville stuwmeer

Bewoners rond het Oroville-stuwmeer kunnen nog niet rustig ademhalen. De waterschommelingen in het meer hebben de kans op een aardbeving vergroot, denken Amerikaanse seismologen.

Vooralsnog hebben de Orovillianen wel iets anders aan hun hoofd. Er is meer regen op komst en het is de vraag of er binnenkort niet opnieuw geëvacueerd moet worden.

Maar seismologen verwijzen naar eerdere situiaties in dit meer waarbij het waterpeil nogal fluctueerde en mogelijk geleid heeft tot aardbevingen. Op 1 augustus 1975 vond in Oroville een aardbeving plaats met magnitude 5,8. Dat was enkele maanden nadat het waterpeil van het meer binnen een half jaar eerst zo’n 40 meter was gedaald en zich daarna in korte tijd weer had hersteld.

Lees het volledige artikel in de Volkskrant >>

Oudere berichten «