Category: Wereld

apr 11 2018

Een nieuwe zijderoute

Premier Rutte is met een stevige handelsdelgatie momenteel in China en heeft tijdens zijn bezoek een pleidooi gehouden vor nieuwe handelsmogelijkheden tussen Nederland en China. Daarbij kwamen ook de mogelijkheden van de Zijderoute ter sprake. De nieuwe zijderoute is sinds 2017 een spoorweg verbinding tussen Europa en China.

Wat is dat nou die nieuwe Zijderoute? Deze verbinding veranderd mogelijk in één klap de mogelijkheden om goederen in veel kortere tijd vanuit Europa naar China (en weer terug natuurlijk) te transporteren. Dit zou nog wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de scheepvaart en dan met name voor Rotterdam als Mainport. De eerste treinen vanuit China gingen naar Duitsland, maar inmiddels zijn ook Nederland en Groot Brittannië aangesloten op het netwerk

port_of_rotterdam_and_tesla

Reistijd
Een voorbeeld: BMW is zeer geliefd in China. De Duitse fabrieken exporteerden nog geen 10 jaar geleden vrijwel alle onderdelen over zee naar China. Dat duurt zo’n 34 dagen. Nu hebben ze ze een contract met een groot Duits Transport bedrijf DB Schencker dat die onderdelen niet meer op Containerschepen maar in plaats daarvan met de trein gaan. Die reis duurt zo’n 16 dagen. Dat betekent een halvering van de reistijd ! Ook computerfabrikant Hewlet Packard wil de treinverbinding gaan gebruiken om computers vanuit China naar Europa te transporteren.

Containeroverslag Kazachstan
Om de transportverbinding nog sneller en efficienter te maken wordt momenteel op de grens tussen China en Kazachstan een enorme containeroverslag gebouwd. De werknemers zijn lokale mensen, die tot voor kort nog afhankelijk waren van de landbouw. Nu wordt er een stad voor 110.000 inwoners gebouwd, waar de toekomstige werknemers van Gateway Khorgos zullen wonen.

Zijderoute
In de pers wordt de vergelijking gemaakt met de zijderoute omdat deze nieuwe spoorverbinding van ruim 11.000 km vanuit Europa via Kazachstan naar China de route heeft van de oude zijderoute. Bovendien heeft China het voortouw genomen om de spoorlijn te versterken met pijpleidingen en waterverbindingen.. Begin mei 2017 ging China met ruim 100 landen rond de tafel om de verdere mogelijkheden van het project “Een gordel… een weg ”

 

1383092853054_246


Extra bronnen:
NOS over de containeroverslag in Kazachstan >>>

RTv Rijmond in september 2016 over de Chengdu Rotterdam Express >>>

NRC over de zijderoute van staal    >>>>

NOS op 3 over de nieuwe zijderoute 2.0 >>>>>

okt 30 2017

Grieken: terug naar het platteland

De werkgelegenheid in Griekenland is beroerd en kansen voor jongeren nemen steeds meer af. De werkloosheid onder jongeren is 50%. Nu zien we als gevolg daarvan twee migratie bewegingen ontstaan

Vooral hoogopgeleide jongeren trekken het land uit . Per jaar trekken bijna 100.000 mensen het land uit op zoek naar werk. In 2014 kwamen er bijvoorbeeld 15.000 naar Nederland. Lees verder op de site van Elsevier >>>

We zien dan tevens de opmerkelijke beweging dat steeds meer Grieken uit de grote steden zoals Athene uitwijken naar het platteland. Terwijl in de tweede helft van de 20ste eeuw het platteland leegliep zien we nu een omgekeerde migratie beweging. Weer terug naar het platteland. Want daar is voldoende plek, woonruimte en werk….. in de agrarische sector .

Misschien dat het dorp  Megalopolis op de Peleponessos ooit weer zal groeien  en zijn naam eer zal aandoen en het treinstation weer in gebruik wordt genomen ;-)


Lees verder >>>


apr 17 2017

Windenergie in Europa

Hoe ver zijn we nu met windenergie ?

Wat is nu de bijdrage van windenergie aan het totaal op  zo maar een dag in West Europa ?

 

mrt 18 2017

Komende eeuw verdwijnen 6000-7000 talen

Op dit moment worden er op onze planeet zo’n 7000 talen gesproken. Maar liefst 6000 daarvan dreigen volgens deskundigen de komende eeuw te verdwijnen.

 

“Het is een schatting,” stelt Linguïst Eithne Carlin, verbonden aan de Universiteit Leiden. “Maar alles wijst erop dat deze zeer dicht bij de werkelijkheid in de buurt komt. Gezegd wordt dat er elke twee weken een taal verdwijnt en ik heb geen reden om aan te nemen dat dat niet klopt.”

 


Lees verder >>>
Een lespakket over bedreigde talen >>>>

okt 13 2016

Dharavi… een impressie

Ik besteede al eerder aandacht aan de grootste sloppenwijk van India in het centrum van Mumbai.

Een bijzonder geval want midden in Mumbai op de duurste grond van de stad ligt één der grootste sloppenwijken van de Wereld: Dharavi. Bovendien ligt deze “slum” op de duurste grond van de stad. De overheid wil er vanaf… maar hoe?

Hieronder een impressie (4 min)

Meer in het aparte Geobronnen Dossier met aanvullende bronnen en verwijzingen >>

sep 11 2016

Russische rivier zwaar vervuilt

De rivier de Daldikan in het hoge noorden van Siberië is onverwacht bloedrood gekleurd. De autoriteiten in de regio Norilsk staan voor een raadsel.
redriverZe denken aan chemische vervuiling. Het Russische ministerie van Milieu verklaarde donderdag dat de bizarre verandering te maken kan hebben met een breuk in een pijpleiding van de metaalfabriek Norilsk Nikkel, ’s werelds grootste nikkelproducent. Milieugroepen die volgens The Times vooral zijn begaan met het lot van de vis in de Daldikan, wijzen ook met de beschuldigende vinger naar het metaalbedrijf in Norilsk. De Daldikan stroomt binnen de poolcirkel. [Bron AD >>>]

Daldykan vanuit de lucht

 

Meer op NOS website >>>>

sep 02 2016

Een bijzondere kaart: De landen zonder MacDo

Nu zou je denken dat je de Big Mac echt overal in de wereld kan krijgen. Dat is niet helemaal waar ! Want er zijn ook landen die geen enkele Mac Donalds vestiging hebben. Op de NoMcDo map hieronder heb je een overzicht.

sep 02 2016

Big Mac Index

MacDonalds is een Multinational van formaat. De prijs van hun favoriete Hamburger wordt zelfs in de financiele wereld gebruikt om te zien hoe duur bepaalde producten zijn in bepaalde landen… De Big Mac Index
072415BigMac550Meer over de Big Mac Index >>>>>>

aug 22 2016

Rio 2016 Olympic Medal Maps

De Olympische spelen in Rio zijn ten einde … hoe ziet de medaille spiegel eruit op een kaart?

jul 30 2016

De carrieredroom van jonge Chinezen

De economie groeit in China razendhard en de bevolking ook. Genoeg kans op werk zou je denken. Maar dat is helaas niet zo. De Chinese overheid heeft de laatste jaren het studeren aan Hogescholen en Universiteiten enorm gestimuleerd en met miljoenen tegelijkertijd studeren ze af. Veel te veel voor de arbeidsmarkt. Een hele generatie jonge hooggeschoolden lopen nu werkloos rond. Het zou nog wel eens de voedingsbodem kunnen zijn voor sociale onrust in het land.

 

jul 21 2016

Meer Chinezen in de stad dan op het platteland

Voor het eerst wonen meer Chinezen in steden dan op het platteland. Het Chinees Bureau voor de Statistiek meldde dinsdag dat 51,27 procent van de Chinezen in stedelijk gebied woont. Dat zijn bijna 691 miljoen mensen.

China is eeuwenlang voornamelijk een agrarische natie geweest, waarin het overgrote deel van de mensen op het platteland woonde. Door de economische hervormingen van een jaar of dertig geleden is er echter een flinke verschuiving op gang gekomen. Een groot deel van de bevolking trok naar de steden.

In 2011 waren dat volgens de statistici 21 miljoen mensen. Onder hen bevinden zich veel mensen die verhuisden in de hoop in de stad werk te vinden. Volgens de volkstelling van april zijn er 221 miljoen arbeidsmigranten in China.

De Chinese overheid verwacht dat er tot 2020 meer dan 100 miljoen mensen van het platteland naar de stad trekken. In totaal telt de Volksrepubliek 1,35 miljard inwoners.

jul 03 2016

Littekens in het landschap, 100 jaar na de veldslag

In Europa 1916

Precies honderd jaar geleden begon de Slag aan de Somme, de gruwelijkste veldslag ooit. Gedurende de ruim vier maanden durende veldslag zijn er bijna een miljoen doden en gewonden gevallen. Alleen al op de eerste dag verloren de Britten maar liefst 60.000 man. Honderd jaar later zijn op de gevaarlijkste plek op aarde van 1916 de littekens nog immer in het landschap zichtbaar.

 

9. Kaart Duitse inval 1914 (640x472)

Lees verder op de NRC website >>>>

mrt 20 2016

Where are all the world’s McDonald’s?

Alaska-Moose-at-McDonalds-5In 1940 openden de broers Richard en Maurice McDonald in Californië hun eerste hamburgerrestaurant. Nu, 75 jaar later, heeft de fastfoodketen meer dan 36.000 vestigingen in 119 landen. De Amerikaanse nieuwssite Business Insider bracht de globalisering van de Golden Arches in kaart.

De kaart met landen zonder MC Donalds >>>

The most unusual MCDonalds in the world >>>>>