Category: Wereld: Stedelijke gebieden

feb 09 2017

Brand in Filipijnse sloppenwijk

Zeker 25.000 mensen zijn dakloos geworden door een enorme brand in de nacht van maandag op dinsdag in een sloppenwijk in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Zeker zeven mensen liepen lichte verwondingen op. Er zijn hoogstwaarschijnlijk geen doden gevallen. De brand is vermoedelijk door kortsluiting veroorzaakt.

Lees het volledige artikel op de Volkskrant >>>

NOS met uitleg en beeld >>>

mrt 25 2015

Dharavi, de grootste sloppenwijk ter wereld

Midden in Mumbai op de duurste grond van de stad ligt één der grootste sloppenwijken van de Wereld: Dharavi. Bovendien ligt deze “slum” op de duurste grond van de stad. De overheid wil er vanaf… maar hoe?

 

Op de Geobronnen een Dossier met links naar tekstbronnen, beeldbronnen en een werkformulier   >>>

mrt 09 2015

Renovatie Keniaanse sloppenwijk

Kibera is de grootste sloppenwijk van Kenia en de overheid wil er de bezem doorhalen
_81131456_img_3251
Hoeveel bewoners deze enorme sloppenwijk heeft is moeilijk in te schatten want dit soort wijken onstaan spontaan met zelf meegenomen materialen en groeien door op zelf gekozen plekken… en niemand registreert zich. In Kiberia wonen waarschijnlijk 800.000 inwoners en dat is 20% van de bevolking Nairobi.
De overheid was er 30 jaar geleden van overtuigd dat de enige manier om wat te doen aan deze sloppenwijken groei was door ze met bulldozers plat te rijden, met natuurlijk als gevolg dat diezelfde bewoners 2 dagen later 300 meter opnieuw een woning gingen bouwen.

Dat werkt dus niet. Afgelopen decennia heeft de overheid de tactiek gevolgd van “pappen en nathouden”. Dus waar je kunt centrale voorzieningen plaatsen zoals toiletgebouwen, watervoorzieningen , politieposten, wifi (ja echt!), schooltjes… allemaal in containers.

De overheid wil nu echter een heel ander beleid. Namelijk de tijdelijke woningen en container voorzieningen vervangen door permanente gebouwen. Stenen huizen ipv houten krotten met een golfplatendak en een stenen gebouwde school in plaats van oude zeecontainers.

Meer op deze pagina van de BBC >>>

jan 10 2015

Stedengroei in India

Steden in India groeien hard en naar verwachting zullen die steden de komende 20 jaar alleen maar blijven groeien

10 Mega CitiesIndia heeft meer dan 1,2 miljard inwoners, die steeds vaker in steden wonen. Volgens een VN rapport is Delhi de tweede grootste stad ter wereld met 25 miljoen inwoners, Mumbai staat op een gedeelde 4e plaats met 21 miljoen. Deze steden blijven in rap tempo groeien: in 2030 zal Delhi 36 miljoen inwoners hebben en zullen er in in India 68 steden zijn met meer dan een miljoen mensen.

De uitbreiding van de steden gaat op de meeste plaatsen ongecontroleerd, zonder een echte planning of visie.

Een groot probleem is de kwaliteit van de woningen. Migranten uit het platteland komen over het algemeen in slecht gebouwde complexen terecht of zelfs in sloppenwijken….. waar water, electriciteit en riool niet altijd vanzelfsprekend is

Een ander probleem is de ruimte. Omdat de uitbreiding van de grote steden niet volgens een bepaald idee of planning verloopt, kon het gebeuren dat bepaalde delen van Mumbai nu vrijwel direct tegen de Jungle aan liggen van het het Sanjay Gandhi National Park. Aan het einde van de bebouwing begint de jungle. Luipaarden uit het natuurgebied lopen dus regelmatig ’s avonds door dit soort wijken

luipaardindia

Om de problemen van de ongebreidelde stedengroei tegen te gaan heeft premier Narendra Modi het ambitieuze plan gelanceerd om honderd zogenaamde smartcities te creëren, hypermoderne steden met geautomatiseerd vuilnisophaaldiensten, sensors die watergebruik en energie in de gaten houden en zonnepanelen en recycle installaties.

Men is blij dat de Indiase overheid nu eindelijk aan het denken geslagen is over stedelijke ontwikkeling maar zolang er grote delen van steden nog zonder fatsoenlijke elektriciteit, riool en watervoorziening zitten zijn smartcities misschien nog een stapje te ver.

Bron Parool

 

 

jan 05 2015

Megacities in 2030

We hebben nu 28 megasteden met meer dan 10 miljoen inwoners en de verwachting is dat dit er in 2030 ruim 40 zijn. Snelst groeiende stad is Luanda in Afrika. Maar je ziet dat de grootste groei in Zuid Oost Azië zit, dus India en China.

Opvallend is dat de grote steden in Japan juist afnemen als gevolg van laag geboortecijfer verminderde migratie.

10 million Population

 

Meer info >>>

jul 02 2014

Joey kan niet kaartlezen

touristmaplondon

In het begin van deze eeuw was de serie Friends mateloos populair !

Joey en Chandler gaan naar Londen ……… maar kaartlezen is toch echt een probleem

Waarschijnlijk heeft Joey nooit aardrijkskunde gehad ?

 

Eefje bedankt voor de tip !