Category: Wereld: Stedelijke gebieden

feb 04 2019

Duckstad bij Parijs

Eind 18e eeuw / begin 19e eeuw zorgde Baron Haussman dat het wat rommelige Parijs in korte tijd eenoverzichtelijke stad werd met ruime Boulevards en hoge appartementgebouwen . De uitbreidingen echter van begin 20ste eeuw waren weer rommelig . De Banlieues. Maar inmiddels lijkt De ijzeren hand van Haussman weer terug en heeft een amerikaans tintje!

Na de volstrekt rommelige en chaoatische stadsuitbreiding in de banlieues heeft men met de Villes Nouvelles in de grande Couronne laten zien dat Parijs wel degelijke oog heeft voor wat er in de rest van het stadsgewest gebeurd. In elke Ville Nouvelles was ruimte voor wonen en werken, er werd geexperimenteerd met vernieuwende architectuur en alle Villes Nouvelles werden met de hoofdstad verbonden door een lange afstands metro verbinding , de zogenmaamde RER.

Tegen de Ville Nouvelle Marne la Vallee zien we nu echter een geheel nieuwe vorm van planologie. De motor van het geheel is Disneyland. Dat het pretpark met ijzeren discipline gepland is zal niets verbazen . Maar wat wel verbaasd is dat de invloed van Disney zicht uitstrekt over veel groter gebied. Want rondom Disneyland ontstaat een geheel nieuw stedelijke gebied dat volledig ingericht wordt onder toezicht van Disney! Met een zeer strakke planning bouwt Mickey Mouse rondom een zorvuldig gecreeerd stadshart aan een geheel nieuwe stad. Het Centre Urbain bestaat uit een mega winkelcentrum (Val D’ Europe) + een RER /TGV station en daarom heen worden Avenues in Parijse stijl aangelegd . Ruime villawijken vinden we verderop. Inmiddels is ook de eerste middelbare school verrezen. Val d’Europe zal in de komende jaren uitgroeien tot een stad van 40.000 inwoners. En dan vooral bewoond door de wat betere middenklasse die werkt in Parijs of bij Disney.
Terwijl de Villes Nouvelles opvielen door hun open karakter, ruimte voor moderne architectuur doet Val d’Europe ernstig denken aan het idee van een gated community.

Merien ten Houten over de Mickey Mouse agglomeratie >>>

(Bron : Parijsonline.nl / Parijsmagazine.nl: G. Kalsbeek)

feb 09 2017

Brand in Filipijnse sloppenwijk

Zeker 25.000 mensen zijn dakloos geworden door een enorme brand in de nacht van maandag op dinsdag in een sloppenwijk in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Zeker zeven mensen liepen lichte verwondingen op. Er zijn hoogstwaarschijnlijk geen doden gevallen. De brand is vermoedelijk door kortsluiting veroorzaakt.

Lees het volledige artikel op de Volkskrant >>>

NOS met uitleg en beeld >>>

mrt 25 2015

Dharavi, de grootste sloppenwijk ter wereld

Midden in Mumbai op de duurste grond van de stad ligt één der grootste sloppenwijken van de Wereld: Dharavi. Bovendien ligt deze “slum” op de duurste grond van de stad. De overheid wil er vanaf… maar hoe?

 

Op de Geobronnen een Dossier met links naar tekstbronnen, beeldbronnen en een werkformulier   >>>

mrt 09 2015

Renovatie Keniaanse sloppenwijk

Kibera is de grootste sloppenwijk van Kenia en de overheid wil er de bezem doorhalen
_81131456_img_3251
Hoeveel bewoners deze enorme sloppenwijk heeft is moeilijk in te schatten want dit soort wijken onstaan spontaan met zelf meegenomen materialen en groeien door op zelf gekozen plekken… en niemand registreert zich. In Kiberia wonen waarschijnlijk 800.000 inwoners en dat is 20% van de bevolking Nairobi.
De overheid was er 30 jaar geleden van overtuigd dat de enige manier om wat te doen aan deze sloppenwijken groei was door ze met bulldozers plat te rijden, met natuurlijk als gevolg dat diezelfde bewoners 2 dagen later 300 meter opnieuw een woning gingen bouwen.

Dat werkt dus niet. Afgelopen decennia heeft de overheid de tactiek gevolgd van “pappen en nathouden”. Dus waar je kunt centrale voorzieningen plaatsen zoals toiletgebouwen, watervoorzieningen , politieposten, wifi (ja echt!), schooltjes… allemaal in containers.

De overheid wil nu echter een heel ander beleid. Namelijk de tijdelijke woningen en container voorzieningen vervangen door permanente gebouwen. Stenen huizen ipv houten krotten met een golfplatendak en een stenen gebouwde school in plaats van oude zeecontainers.

Meer op deze pagina van de BBC >>>

jan 10 2015

Stedengroei in India

Steden in India groeien hard en naar verwachting zullen die steden de komende 20 jaar alleen maar blijven groeien

10 Mega CitiesIndia heeft meer dan 1,2 miljard inwoners, die steeds vaker in steden wonen. Volgens een VN rapport is Delhi de tweede grootste stad ter wereld met 25 miljoen inwoners, Mumbai staat op een gedeelde 4e plaats met 21 miljoen. Deze steden blijven in rap tempo groeien: in 2030 zal Delhi 36 miljoen inwoners hebben en zullen er in in India 68 steden zijn met meer dan een miljoen mensen.

De uitbreiding van de steden gaat op de meeste plaatsen ongecontroleerd, zonder een echte planning of visie.

Een groot probleem is de kwaliteit van de woningen. Migranten uit het platteland komen over het algemeen in slecht gebouwde complexen terecht of zelfs in sloppenwijken….. waar water, electriciteit en riool niet altijd vanzelfsprekend is

Een ander probleem is de ruimte. Omdat de uitbreiding van de grote steden niet volgens een bepaald idee of planning verloopt, kon het gebeuren dat bepaalde delen van Mumbai nu vrijwel direct tegen de Jungle aan liggen van het het Sanjay Gandhi National Park. Aan het einde van de bebouwing begint de jungle. Luipaarden uit het natuurgebied lopen dus regelmatig ’s avonds door dit soort wijken

luipaardindia

Om de problemen van de ongebreidelde stedengroei tegen te gaan heeft premier Narendra Modi het ambitieuze plan gelanceerd om honderd zogenaamde smartcities te creëren, hypermoderne steden met geautomatiseerd vuilnisophaaldiensten, sensors die watergebruik en energie in de gaten houden en zonnepanelen en recycle installaties.

Men is blij dat de Indiase overheid nu eindelijk aan het denken geslagen is over stedelijke ontwikkeling maar zolang er grote delen van steden nog zonder fatsoenlijke elektriciteit, riool en watervoorziening zitten zijn smartcities misschien nog een stapje te ver.

Bron Parool

 

 

jan 05 2015

Megacities in 2030

We hebben nu 28 megasteden met meer dan 10 miljoen inwoners en de verwachting is dat dit er in 2030 ruim 40 zijn. Snelst groeiende stad is Luanda in Afrika. Maar je ziet dat de grootste groei in Zuid Oost Azië zit, dus India en China.

Opvallend is dat de grote steden in Japan juist afnemen als gevolg van laag geboortecijfer verminderde migratie.

10 million Population

 

Meer info >>>

jul 02 2014

Joey kan niet kaartlezen

touristmaplondon

In het begin van deze eeuw was de serie Friends mateloos populair !

Joey en Chandler gaan naar Londen ……… maar kaartlezen is toch echt een probleem

Waarschijnlijk heeft Joey nooit aardrijkskunde gehad ?

 

Eefje bedankt voor de tip !

jun 23 2014

Het is wel shocking

FavelaBrasil2014
Het oranje team reist nogal wat in Brazilie en maken niet alleen maar kennis met verzorgde stadions en sjieke hotel. Onderweg krijgen ze ook een indruk van de andere zijde van Brazilie De favela’s in Brazilië maken veel indruk op de spelers van het Nederlands elftal. “Toch best confronterend. Het is wel shocking”, zei Robin van Persie op een persconferentie. “Aan de andere kant zie je ook de Braziliaanse mensen die altijd vrolijk zijn en veel sporten”, vervolgde Van Persie. “Ondanks die armoede blijven ze vrolijk. Daar kunnen heel veel mensen volgens mij een voorbeeld aan nemen.”

Het filmpje >>>

mrt 01 2014

Oost-Europa voelt verder dan Zuid-Europa

[Uit de Standaard]Gevoelsmatig liggen Europese steden in het oosten verder weg dan steden in het zuiden. De val van de Berlijnse Muur heeft daar niets aan veranderd.

oosteuropa-afstand

Moskou is vanuit Brussel minder ver rijden dan Athene. Toch voelt het niet zo. Op de mentale kaart van Europa lijkt het zuiden dichterbij dan het oosten.

Het fenomeen vormde een favoriet proefje dat docenten afnamen bij eerstejaarsstudenten sociale geografie: rangschik een alfabetisch rijtje van twaalf grote Europese steden in de juiste volgorde van afstand. In de jaren 70 en 80 bleek dat studenten steevast de Oost-Europese steden als Boedapest en Kiev honderden kilometers verder weg inschatten dan Barcelona of Lissabon, die zuidwaarts op min of meer dezelfde afstand liggen.

knaglogokleinEen uitgebreid artikel over dit onderwerp staat in de Geografie van maart 2014 van de hand van Ben de Pater, Thijs Konijnendijk, Leo Paul & Egbert van der Zee.

Naar het artikel in Geografie >>>

jan 15 2014

Stadsvernieuwing in New York

Niet alleen in Nederland wordt aan stedelijke vernieuwing gedaan. In New York zijn onder burgemeester Bloomberg heel wat locaties op de schop gegaan om de stad leefbaarder te maken. Daarbij is onder meer goed gekeken naar het Nederlandse fietspadennetwerk, waardoor fietsers tegenwoordig ruim 70% minder bij ernstige ongelukken betrokken raken.

Onder Janette Sadik-Khan, de ‘transportation commissioner’ onder Bloomberg, zijn op tal van plaatsen verkeerssituaties gewijzigd op grond van vijf principes, zoals: ‘maak de straat makkelijk in het gebruik’, en ‘maak het onzichtbare zichtbaar’. Hieronder een een voorbeeld; boven is voor, onder is na.

nyc-streets-3

Bronnen:

Een TED-talk van Sadik-Khan over haar aanpak van de veiligheid op straat. >>>

In this funny and thought-provoking talk, Janette Sadik-Khan, transportation commissioner of New York City, shares projects that have reshaped street life in the 5 boroughs, including pedestrian zones in Times Square, high-performance buses and a 6,000-cycle-strong bike share. Her mantra: Do bold experiments that are cheap to try out.

Een overzicht van de vijf principes op grond waarvan het Department of Transportation te werk gaat. >>>

De gids van het departement zelf. >>>

Een korte film met beelden van situaties vóór, tijdens en na het vernieuwingsproces. >>>

___

Los daarvan een aantal bronnen over verkeer en New York.

Een visualisatie van Foursquare check-ins in New York laat het forensenverkeer van en naar Manhattan zien. >>>

Schermafbeelding 2014-01-15 om 22.18.26

De gentrificatie van New York en San Francisco in schuifplaatjes. >>>

Schermafbeelding 2014-01-15 om 22.08.59

Wat kost zo’n straat eigenlijk? (niet per se in New York) >>>

tumblr_mw0catiIjP1r70kdno1_1280

dec 27 2013

Nail houses

Stel: de overheid plant een snelweg en precies op dat traject staat verschillende huizen waar één der bewoners weigert om te vertrekken. Het huis blijft staan en er wordt (min of meer) zorgvuldig omheen gebouwd

Het schijnt momenteel in China veelvuldig voor te komen . De term nailhouses is een verwijzing naar achtergebleven spijkers die timmermannen vaak bij hun werkzaamheden tegenkomen.. Eruithalen is vaak lastig en bij het erin timmeren sla je de spijker krom

ku-xlarge

Meer over Nail houses >>>

nov 20 2013

Toronto, Ford Nation en gemeentegrenzen

Rob Ford houdt de gemoederen in Toronto, de 4e stedelijke agglomeratie van Noord-Amerika, bezig. Een regelmatig dronken burgemeester met agressieve buien, niet iedereen is er blij mee. En de lijst van opmerkelijk gedrag is lang: het gebruik van crack, het misbruiken van bevoegdheden en fondsen en het ontslaan van ambtenaren die het niet met hem eens zijn.

Incident of gevolg van ontwikkelingen in en rond een grote stad?

Continue reading

nov 13 2013

Vergelijken van gebieden, maar dan anders.

Het kunnen omgaan met de schaal van een kaart is een vaardigheid die leerlingen op school krijgen aangeleerd. En soms zijn er mooie kaartbeelden te zien waarmee we gebieden met elkaar vergelijken. Of series kaarten die een ontwikkeling weergeven, waardoor de factor tijd ineens te zien is. Zo’n kaartbeeld verheldert dan al veel.

Bron: Lagos Urban Research Group

Maar met beeldbewerkingsoftware kan het kaartbeeld nog veel aanschouwelijker worden gemaakt, zodat je in één oogopslag (en met een beetje denkwerk) begrijpt wat de gevolgen van ontwikkelingen op plekken die we niet zo goed kennen, zijn. Zeker als we die ontwikkeling in onze eigen, vertrouwde omgeving plaatsen. En zo krijg je mooie, gemanipuleerde beelden, zoals door The Guardian getoond werden. Het beeld toont een ontwikkeling en de gevolgen ervan, geeft gevoel voor schaal, vergelijkt met een ander gebied en zet gelijk aan het denken.

Kortom: Stel je eens voor dat London net zo snel zou groeien als Lagos.

Bron: The Guardian

Bron: The Guardian

Continue reading