Category: Zuid Amerika

sep 03 2018

Aanpak sloppenwijken Zuid Amerika

Illegaal gebouwde wijkjes aan de rand van de grote steden in Ontwikkelingslanden werden in de jaren steevast gesloopt. Maar langzaam aan zijn de ideeën rondom de aanpak van deze slums wat gewijzigd.

Het is gebleken uit projecten zoals “Sites and Services” dat als je de bewoners een soort van basisvoorzieningen geeft (water, electra etc) en ze met rust laat dat ze dan hun woning gaandeweg gaan verbeteren.

De slogan ‘Cities without Slums’ van het multilaterale consortium Cities Alliance roept niet op tot het neerhalen van slums, maar tot het verbeteren van de woonomstandigheden in deze buurten. 83 procent van de Zuid-Amerikanen woont in de stad, onder wie velen in informele volksbuurten. Zelfbouw is dé strategie om een dak boven het hoofd te krijgen.

               Ontwikkeling van woningen in zelfbeheer in de informele buurt Tacagua, La Paz

 


Lees het volledige artikel op Geografie.nl >>>

 

 


apr 02 2017

Modderstromen in Colombia

In Colombia zijn honderden mensen omgekomen nadat rivieren door hevige regenval buiten hun oevers waren getreden. De overstroming was midden in de nacht en mensen werden in hun slaap overvallen door een stroom van water, modder.

De modderstroom was het gevolg van overvloedige regenval waardoor rivieren buiten hun oevers traden.In Colombia begint rond deze tijd het regenseizoen. In Mocoa viel in één nacht wat normaal gesproken in een maand valt. De meeste slachtoffers zijn gevallen in een zogenaamd kwetsbaar gebied. Veel bos is gekapt voor landbouw en zelfgebouwde woonwijkjes. Bij extreme regenval houden hellingen dan ook het water niet meer vast. En dus met “flashfloods” en modderstromen als gevolg.

Lees het volledige artikel op nos.nl >>>>

Wat gebeurt er met regenwater op een helling (een geo animatie) >>>>

okt 29 2016

Aardverschuiving Colombia

Tussen Medellín en Bogotá in Colombia heeft een aardverschuivingceen snelweg en omgeving behoorlijk beschadigd. De aardverschuiving is mogelijk ontstaan door een explosie in een nabij gelegen steengroeve.
aardverschuiving Colombia 2016Lees verder in de Spaanse krant El Pais >>>>