Category: Zuid Noord Migratie

aug 14 2017

Vluchtelingen kiezen weer de Straat van Gibraltar

Het aantal migranten dat via Italië Europa probeert te bereiken is deze maand opvallend gedaald, maar in Spanje komen er juist meer. De groepen Afrikanen bestormen de grens rond de enclave Ceuta in Noord Marokko of proberen met boten aan de overkant te komen. De Straat van Gibraltar is op sommige plekken slecht 15 km breed.

Over zee en over land kwamen dit jaar ruim twaalfduizend migranten Spanje binnen. Dat is al bijna net zoveel als in heel 2016, toen veertienduizend mensen arriveerden. Lokaal, zoals bij de kustwacht in Tarifa, verdubbelden de aantallen.Spanje is amper voorbereid als die trend zich doorzet, vreest Rosa Otero van de vluchtelingenorganisatie UNHCR in Madrid.

Berichten van Twitter: Boten met vluchtelingen komen regelmatig aan op de kust van Spanje en verrassen de toeristen


Lees het volledige artikel op de NOS website >>>>

 

 

 

 


 

jun 30 2017

Vluchtelingen terug in Calais

Honderden vluchtelingen, onder wie veel onbegeleide minderjarigen, houden zich volgens hulporganisaties weer op in Calais. Die conclusie trekken ze uit het aantal maaltijden dat de organisaties uitdelen aan vluchtelingen.

Amper een jaar geleden werd de Jungle van Calais geheel schoongeveegd en de migranten  werden verdeeld over opvangcentra in de rest van Frankrijk.

Echter…. langzaam aan druppelen migranten Calais weer binnen. En houden zich op in en rond de stad.

Alleen het terrein van de Jungle kunnen ze niet meer op. Er mag volgens de overheid niet een nieuw kamp komen, maar de vluchtelingen die komen moeten volgens de regels wel worden voorzien van eten, drinken en onderdak.

Lees verder op de NOS site >>>>

Meer over Calais op de Geobronnen in het bronnen dossier>>>

De Geobronnen over de ontruimingen in oktober 2016 >>>>>

jun 20 2017

800 migranten op gepikt uit zee

De Italiaanse kustwacht meldt dat er gisteren en vanmorgen vroeg weer meer dan 800 migranten van boten op de Middellandse Zee zijn gehaald.


Dit jaar zijn al meer dan 45.000 mensen per boot van Noord-Afrika naar Italië gekomen. Dat zijn er ruim 40 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor zover bekend zijn er dit jaar 1222 mensen bij de overtocht omgekomen.

De meest migranten komen uit Midden-Afrika en Bangladesh. Ze betalen Libische mensensmokkelaars voor de overtocht naar Europa.

feb 18 2017

Migranten bestormen Spaanse exclave Ceuta

Een groep van ongeveer vierhonderd migranten is er vrijdag in geslaagd om vanuit Marokko de Spaanse exclave Ceuta aan de Middellandse Zee te bereiken door een zes meter hoog hek te bestormen.

Ceuta is een stad met 85.000 inwoners in Noord-Afrika aan de Straat van Gibraltar. Elk jaar riskeren duizenden migranten hun leven om via de zogenoemde West-mediterrane route de enclaves Ceuta te bereiken.

Ceuta is Spaans en als je Ceuta bereikt heb je een stap gezet in Europa.

Begin december lukte dat er ongeveer 200, vandaag bereikten zo’n 300 mensen de andere kant van het hek.

 

Lees het volledige artikel >>>

feb 08 2017

Hans Rosling Why Boat Refugees Don’t Fly!

A tribute to Hans Rosling from the Gapminder Fondation
This shows you why the refugees crossing the mediterranean by boat, can’t just fly to Europe.

 

feb 06 2017

Australische immigratiebeleid

De hele wereld houd zijn hart vast door de drieste wijze waarop Donald Trump zo de eerste weken van zijn presidentschap de ene maatregel na de andere de ether in slingert.

We nemen nog even het migratie beleid onder de loep. Trump wil eigenlijk direct een muur tegen de grens met Mexico en wil de Mexicanen daarvoor laten betalen. Kortom hij wil de VS voorzien van een streng migratiebeleid. De agressieve toon en de snelheid van decreten die Trump tekent is huiveringwekkend. Maar de VS is niet het enige land dat heel strenge migratie regels heeft. Australië bijvoorbeeld houd haar grenzen pot en potdicht!

Het toelatingsbeleid van Australië ten aanzien van arbeidsmigranten is vergelijkbaar met dat van Canada en Nieuw-Zeeland: potentiële gegadigden worden geselecteerd op basis van opleiding en werkervaring. Buitenlanders met een beroep waarnaar vraag is, zijn welkom. De rest heeft pech. Op deze manier pikt Australië de krenten uit de pap en wordt voorkomen dat het land wordt overspoeld door gelukzoekers. Bovendien is het natuurlijk niet de bedoeling dat nieuwkomers de banen van de eigen bevolking innemen.

Naast reguliere immigranten neemt Australië ook asielzoekers op. Maar in vergelijking met Nederland gaat het om een zeer geringe hoeveelheid. In december stond de teller op ruim 23.000 voor het hele jaar 2015, onder wie zo’n 12.000 uitverkoren Syriërs.

Ook asielzoekers worden zorgvuldig gescreend voordat zij worden toegelaten. En wie het toch waagt onaangekondigd te verschijnen, wordt opgesloten en uitgezet of in het gunstigste geval doorgestuurd naar Papoea-Nieuw-Guinea. De boodschap is helder: Australiërs zijn best gastvrij, maar ze blijven graag baas in eigen huis.
Lees het volledige artikel op de website van Elsevier >>>

jan 28 2017

Noorwegen bouwt muur

Ruim 5.000 Afrikaanse vluchtelingen  trokken afgelopen paar jaar aan de Russische kant van wat ooit het IJzeren gordijn was, naar het noorden om Europa binnen te stappen in een piepklein Noors grensplaatsje

Ieder jaar proberen tienduizenden vluchtelingen al de routes via Libië, de Griekse eilanden en de Balkan.

Maar een  kleine groep  vluchtelingen had dus een geheel nieuwe route gevonden om Europa veilig binnen te komen…. . Eerst met trein, vliegtuig en bussen door Rusland en dan over fietspaden langs het IJzeren Gordijn en een grensovergang ter hoogte van de Noordpoolcirkel.

Echter , vluchtelingen die via Rusland naar Noorwegen willen, lopen binnenkort tegen een muur. De Noorse regering begint een dezer dagen met de bouw van een 200 meter lang en 3,5 meter hoog hek bij Storskog, waar de enige grensovergang tussen de twee landen is. Alleen, niet één vluchteling maakte dit jaar tot nu toe de oversteek.

Meer hierover in artikel van Trouw >>>>>

nov 01 2016

Het nieuwe Calais ligt in Parijs.

De jungle van Calais was opgeruimd en het probleem lijkt zich nu te verplaatsen naar Parijs.. licht bizar

     Een van de tentenkampen in Parijs: Deze is  aan de Boulevard Barbes Rochechouard

Op verschillende plekken in de stad zijn afgelopen jaar tentenkampen ontstaan en sinds de sluiting van de Jungle van Calais groeien ze harder. Ongeveer tweeduizend migranten kamperen op een smalle strook bij de metrostations Jaurès en Stalingrad. Onder erbarmelijke omstandigheden: het huisvuil stapelt zich op, terwijl de inderhaast neergezette plaskruizen een ongelijke strijd voeren met de sanitaire behoeften van de migranten

Lees verder in de Volkskrant >>>

De Geobronnen in 2015 over deze 21ste eeuwse Bidonvilles in Parijs >>>

okt 27 2016

De jungle van Calais is niet meer

De jungle van Calais is niet meer. De laatste migranten hebben gister het kamp verlaten , de hutjes worden in brand gestoken. Apocalyptische beelden via de media.

calais-na-ontruiming 2016

                                            Foto Michel Spekkers @spekkers

 

calais-na-ontruiming 2016 d

                          De jungle van Calais ’s nachts na de tweede dag ontruimingen

 

Lees verder op de Volkskrant website >>

okt 25 2016

Na de ontruiming van de Jungle van Calais

Het vluchtelingenkamp van Calais wordt ontruimd. Uiteindelijk zijn er de eerste dag 2.318 migranten in Calais op de bus gestapt

okt 24 2016

Ontruiming vluchteligen kamp bij Calais

Vandaag is de Franse overheid begonnen met definitieve ontruiming van het vluchtelingenkamp bij Calais.

Calais-2016

Ruim 6.000 inwoners van de jungle van Calais worden nu gedwongen zich te registreren als vluchteling in Frankrijk. Daarvoor is een grote loods gebouwd. En ze worden daarna verspreid naar andere opvanglocaties in Frankrijk .  Bijna een jaar geleden werd er  al een vergelijkbare poging gedaan. Naast het zelfbouwkamp werden containerwoningen geplaatst waar vluchtelinge zich na registratie konden vestigen. Maar dat had niet het gewenste effect. Want in feite willen de vluchtelingen zich niet laten registreren in Frankrijk. Ze willen door naar Engeland waar de rechten van vluchtelingen veel beter zijn.

Tweets uit Calais

Geobronnen dossier over de Jungle van Calais >>>>

De ontruimingen van september 2016 >>>

Betogingen van buurtbewoners in sept 2016 >>>

sep 26 2016

President wil jungle van Calais ontmantelen

dover-to-calais-road-mapHet vluchtelingenkamp rondom Calais “De jungle van Calais” zorgt al ruim 15 jaar voor onrust.

Vluchtelingen proberen op die plek binnen Europa nog één stapje verder te komen…… Engeland.

Daar heb je als vluchteling meer status en mogelijkheden. Maar daar komen is niet zo eenvoudig…….. Illegaal op een vrachtwagen mee of als verstekeling met de tunneltrein. En ondertussen blijft het aantal vluchtelingen in het kamp alleen maar groeien terwijl de Franse overheid eigenlijk zo snel mogelijk van het kamp af wil !  Ook president Hollande laat nu weten wat zijn idee is !!

 

Eerdere berichten over Calais op de Geobronnen >>>

sep 07 2016

Syrische vluchtelingen

Hoe je met een kaart de situatie kunt duidelijk maken .