Category: Zuid Noord Migratie

feb 24 2019

Inklimmers op weg naar Engeland

Wekelijks worden er wel een paar gevonden in Nederlandse havens: inklimmers, veelal jonge Albanezen die ‘het beloofde land’ Engeland proberen te bereiken.

Ze klimmen in vrachtwagens die naar het Verenigd Koninkrijk gaan om zichzelf binnen te laten smokkelen. Ze denken dat er in Engeland veel werk is. Ook is daar een grote Albanese gemeenschap. Vorig jaar werden in Nederland ruim 700 inklimmers gesnapt; velen haalden Engeland waarschijnlijk wel.


Lees verder op de NOS website >>>


jan 09 2019

Op weg naar Engeland…gestrand op Texel

Dit is eigenlijk een Geobronnen bericht van een paar jaar terug…maar ik publiceer het nu opnieuw na de berichten van afgelopen weken over migranten die op allerlei manieren het kanaal proberen over te steken…. “.

In de winter van 2015 werden in Nederland en Noorwegen twee lichamen gevonden van mannen die identieke wetsuits droegen. De politie in beide landen lukte het niet hun identiteit te achterhalen. De Noorse journalist Anders Fjellberg en fotograaf Tom W. Christiansen deden voor de krant Dagbladet ook een poging. Hij vond een van hen.

gutten-3-engWant de man die in oktober 2014 dood werd gevonden op het strand van De Koog op Texel, is de 22-jarige Syrische vluchteling Mouaz al-Balkhi. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Vermoedelijk wilde de man vanuit Calais zwemmend Het Kanaal oversteken. Dat werd duidelijk nadat het wetsuit dat de man droeg was onderzocht. Dit pak was samen met een identiek pak begin oktober gekocht in een winkel in Calais. Op 2 januari 2015 spoelde in Noorwegen een man in eenzelfde pak aan.

Lees verder >>>>

Het hele verhaal in een Noorse krant >>

dec 24 2018

Gestrand in Algerije

Ieder jaar trekken duizenden migranten door de Sahara op weg naar de Middellandse zee om daar de overtocht te maken naar Europa. Eén van die routes gaat door de Algerijnse woestijn en vanaf daar richting Tunesië of Marokko.  Die route is nogal gevaarlijk en als ze de tocht door de woestijn overleven kunnen ze ook nog opgepakt worden door de Gendarme van Algerije .

Algerije heeft het afgelopen jaar meer dan 13.000 Afrikaanse migranten opgepakt op hun route naar het noorden en uitgezet in de Sahara, in het grensgebied met Niger. Onder de teruggestuurde migranten waren zwangere vrouwen en kinderen. Zonder extra water of voedsel werden ze door Algerijnse gendarmes gedwongen om door het hete woestijnzand naar buurland Niger te lopen, vaak met fatale gevolgen.


  Lees & kijk verder >>>>>>


dec 22 2018

Dwars door de Sahara

Smokkelaars nemen migranten in open terreinauto’s migranten vanuit Niger mee door de Sahara op weg naar het Middellandse zeegebied. Maar niet alle migranten komen aan

Journalist Bram Vermeulen tekende het verhaal op van  migranten die het overleefd hebben en terugkeerden naar de Zuidelijke Sahara. In één van de getto’s in de karavaanstad Agadez in Niger sprak hij de terug gekeerden.


       Naar het verslag >>>


 

okt 30 2018

Op weg naar de VS

Een karavaan van een paar duizend migranten is onderweg van Honduras , dwars door Mexico op weg naar de VS

Migranten trekken vanuit Honduras Guatemala binnen [Bron: NOS >>> ]

Al zeker vierduizend mensen zijn vanuit Honduras via Guatemala onderweg naar Mexico, met als einddoel de Verenigde Staten. Ze willen het arme Honduras ontvluchten. In de VS hopen ze een beter leven te krijgen. De grenzen van Guatemala en Mexico zullen niet zo’n probleem zijn maar de grens Mexico VS , die ook wel de Tortilla Curtain wordt genoemd zal veel lastiger zijn. Amerika bouwt al jaren aan grensmuur om massale migratie tegen te gaan.  En daarbovenop heeft president Donald Trump zich er via zijn twitter kanaal op gestort en doet er alles aan om te voorkomen dat de stroom de VS zal bereiken. Onder andere door het sturen van duizenden militairen naar de grens [nos >>>]

Web bronnen & Updates:
Over de karavaan van Honduras naar de VS [NOS] >>>
Op de Geobronnen over de Tortilla Curtain (2017) >>>
De tocht van de Honduras = > VS karavaan in een infographic >>>

16 oktDe eerste berichten over deze “nieuwe”karavaan >>>
10 nov: Social media gebruikt bij totstandkoming en groei Karavaan >>>
20 nov:  Eerste mensen uit Karavaan komen aan in Mexicaans  grensstadje >>>
26 nov: Migranten slaags met grenspolitie aan grens Mexico VS >>>


De methode Humboldt met bronnen en een opdracht over de migranten>>

jul 14 2018

Gestrand in Mellila

Het is de stad van de verloren kinderen: Melilla, een kleine Spaanse enclave in het noorden van Marokko.

Hier proberen honderden kinderen iedere nacht weer illegaal een plaatsje te bemachtigen aan boord van een veerboot naar de overkant van de Middellandse Zee. Naar het beloofde land, Spanje, op het beloofde continent, Europa.
 

 


Lees het volledige artikel op NOS.nl >>>
Eerdere berichten over Melilla >>>>

 


jul 08 2018

Gestrand in Parijs

Migranten op weg naar Europa en door Europa stranden op de meest onmogelijke plekken. Zo schreef ik al eerder over de migranten die stranden op een van de Grieks vakantie eilanden,  aan de rotskust van Calais, midden in de Sahara en in het uiterste puntje van Noorwegen boven de poolcirkel. Maar ook aan de oevers van de Seine in Parijs verzamelen zich dagelijks meer en meer migranten.

Een van de tentenkampen in Parijs: Deze is aan de Boulevard Barbes Rochechouard

Migranten tentenkampen in kaart gebracht, mei 2018

Op verschillende plekken in de stad zijn afgelopen paar jaar tentenkampen ontstaan vol met migranten die op weg zijn naar een betere plek in Europa, Ze willen het liefst naar het Groot Brittannië . Maar die oversteek  wordt steeds lastiger sinds de sluiting van de Jungle van Calais.

Ongeveer tweeduizend migranten kamperen nu bijvoorbeeld op een smalle strook bij de metrostations Jaurès en Stalingrad. Onder erbarmelijke omstandigheden: het huisvuil stapelt zich op, terwijl de inderhaast neergezette plaskruizen een ongelijke strijd voeren met de sanitaire behoeften van de migranten.

De situatie is erg ingewikkeld. De overheid wil de migranten wel helpen en onderbrengen in opvangkampen, maar daarvoor moeten de migranten zich  registreren als vluchteling in Frankrijk en dat weigeren ze, want ze willen naar Engeland waar ze als vluchteling meer rechten en mogelijkheden hebben. De overheid kan het probleem dus amper oplossen en ondertussen geven lokale initiatieven geven wat zorg >>

Lees verder in de Volkskrant >>>

De Geobronnen in 2015 over deze 21ste eeuwse Bidonvilles in Parijs >>>

jun 25 2018

Gestrand in Calais

Honderden vluchtelingen, houden zich volgens hulporganisaties opnieuw weer op in en rond Calais.  En de spanning loopt weer op.

Amper twee  jaar geleden werd het vluchtelingenkamp, de Jungle van Calais,  geheel schoongeveegd en de migranten werden verdeeld over opvangcentra in de rest van Frankrijk.

Echter…. langzaam aan druppelen migranten Calais weer binnen. En houden zich op in en rond de stad.

Alleen het terrein van de Jungle kunnen ze niet meer op. Er mag volgens de overheid niet een nieuw kamp komen. Dus de politie jaagt de vluchtelingen iedere avond op om het bouwen van tijdelijke nederzetting te voorkomen.  De vluchtelingen die komen moeten volgens de regels wel worden voorzien van eten, drinken en onderdak. De vechtpartijen zijn mogelijk ontstaan door onenigheden met smokkelaars . Want alle migranten die terecht zijn gekomen in Calais willen maar één ding…. naar Engeland . En mensensmokkelaars komen daar op af.

De situatie in Calais de afgelopen dagen >>>

De problemen van Calais (NOS) >>>>

Meer over Calais op de Geobronnen in het bronnen dossier>>>

De Geobronnen over de ontruimingen in oktober 2016 >>>>>

jun 22 2018

Aan de grenzen van Fort Europa

Een nieuw hoofdstuk in het Europese migratievraagstuk is gestart. Terwijl duizenden migranten de oversteek wagen weigert Italië vluchtelingen nu op te vangen.

De afgelopen maanden hebben  duizenden migranten de overtocht gemaakt van de Libische kust op weg naar Fort Europa. Smokkelaars helpen de vluchtelingen op weg. Als de bootjes door de mazen van de Libisch kustwacht heenkomen, worden de passagiers overgedragen aan één van de schepen van hulporganisaties. Die schepen van bijvoorbeeld SOS mediterranee brengen dan de vluchtelingen naar een haven aan de Italiaanse, Griekse of Maltese kust. Nu zijn vooral Italië en Malta geheel niet blij met deze situatie want in hun ogen zijn de hulporganisatie van West Europese landen nu bezig om massaal vluchtelingen op hun kust te dumpen. Afgelopen week waren er twee incidenten

16 juni: Het schip de Aquarius van de organisatie SOS mediterranee had vluchtelingen opgepikt van verschillende bootjes voor de Libische kust en was op weg naar Europa maar werd door Malta en Italië geweigerd . Het schip met uiteindelijk 629 passagiers heeft na lang overleg tussen regeringen koers mogen zetten naar Spanje.

Meer over de Aquarius >>

Op 21 juni is er opnieuw een rel over een Duits schip onder Nederlandse vlag op de Middellandse zee dat vluchtelingen heeft opgepikt voor de Lybische kust. De Italiaanse vicepremier Salvini is heel erg duidelijk over wat er moet gebeuren met het schip……. naar Nederland.

Meer over het schip “lifeline” met de vluchtelingen aan boord >>>

 


Uit de Volkskrant: Berichten uit Ventimiglia “het gezicht van het failliete Europese migratiebeleid” >>>

NOS : Het aantal vluchtelingen is in 2018 gedaald ten opzichte van 2017 …… maar nu is de discussie tussen landen van de Europese Unie over migratie zo hoog opgelopen dat er een speciale, informele top voor is ingelast >>>

jun 21 2018

Gestrand aan de grens Mexico / VS

De grens Mexico VS wordt ook wel de Tortilla Curtain genoemd. Hier zien we de grens in stedelijk gebied. Echter het grootste deel van de muur loopt dwars door woestijngebied .

Het was de grote belofte van Donald Trump: een muur tussen de VS en Mexico. En Mexico zou die muur ook nog betalen volgens Trump.

Al tientallen jaren trekken jonge Mexicanen de grens met de VS over op zoek naar werk. Maar de VS wil die migratiestroom aan banden leggen. Trump nam het zelfs op in zijn verkiezingscamapgne. De muur moet illegale immigranten uit Mexico en andere Zuid-Amerikaanse landen buiten houden. “Totdat we een muur hebben en gedegen beveiliging, gaan we onze grens bewaken met militairen. Dat is een grote stap”, zei Trump onlangs. Want de muur zoals Trump hem wil is er nog niet en ondertussen wordt de grens zwaar bewaakt.

Het idee van de muur is overigens niet nieuw. Bij de aanloop van de presidentsverkiezingen van 2008 nam NOS verslaggever Eelco van Bosch Roosenthal al een kijkje bij de Tortilla Curtain

Roadtrip USA; hoe gaan VS met z’n illegalen om from Vakdidactiek Aardrijkskunde on Vimeo.

jun 19 2018

Gestrand op een Grieks eiland

De vluchtelingen route via de Griekse eilanden naar Europa is niet meer dagelijks in het nieuws maar de werkelijkheid is dat er nog steeds zo’n 12.000 mensen vast zitten op de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos.

Het vluchtelingenkamp op Kos was oorspronkelijk bedoelt voor 2000 vluchtelingen maar er bivakkeren nu ruim 6000 mensen.  En hiermee is dit kamp de grootste .  Maar ook buiten het kamp verdeeld over het eiland en op verschillende plekken in het Hoofdstadje Kos stad bivakkeren vluchtelingen, tussen de toeristen en de oudheidkundige opgravingen

Het opvang systeem werkt niet. Mensen zitten er heel lang , vaak onder slechte omstandigheden. Als er 1000 vuchtelingen van de eilanden weggehaald worden komen er via de andere kant gewoon weer duizend of meer bij.

Lees het volledige artikel in een reportage van Mondiaal nieuws >>>

NOS reportage over vluchtelingen die oversteken van Turkije naar Griekse eilanden >>

jun 17 2018

Gestrand boven de poolcirkel

Het meest noordelijke asielzoekerscentrum van Europa ligt in het Noorse Vadso . Een stadje boven de poolcirkel tegen de grens van Finland. In Vadso wonen 6000 mensen. Daarvan is 10% vluchteling.

Eén van hen is Wabel. Een arts uit het Syrische Raqqa die via de de Arctische route in Noorwegen terecht is gekomen . Dus via Moermansk


Zijn verhaal is te lezen op het scroll lab van de NOS . Dit verhaal kun je het beste bekijken op je laptop / desktop met geluid aan

Naar het verhaal >>>>


 

dec 28 2017

De Panda dichtheid

De panda’s uit China hebben hier in Nederland een prachtige behuizing + warm ontvangst gekregen. Tijd om het e.e.a. in kaart te zetten. Panda stats & maps !