Onrust onder de Agung Vulkaan

De laatste keer dat de Agung vulkaan op Bali uitbarstte was in de jaren 60 met meer dan 1100 doden en ruim 80.000 mensen zonder huis…… Gaat de Agung opnieuw uitbarsten ?

Bali’s highest volcano Mt Agung, seen from the black sand beach at Amed village in East Bali, Indonesia.

Afgelopen maand hebben vulkaandeskundigen van de Indonesische overheid veranderingen gemeten in de omgeving van de vulkaan. Zo ernstig en zoveel bevingen zelfs in de afgelopen weken dat afgelopen vrijdag de hoogste alarmfase van kracht ging.

In een straal van negen kilometer rond de vulkaan is iedereen aangeraden zichzelf in veiligheid te brengen.Inmiddels zijn zo’n 30.000 tot 50.000 mensen geëvacueerd uit het gebied direct om de vulkaan.

Maar ondertussen is de vulkaan nog niet uitgebarsten, en de vraag is of dat we gaat gebeuren. Vulkaandeskundigen van over de hele wereld proberen de boel van dichtbij of verder af en aan de hand van de data die de Indonesische overheid (en Geologische diensten) verschaft in de gaten te houden . Maar een uitbarsting is niet zeker en ondertussen wordt door de media ook nogal wat desinformatie de lucht in geslingerd  Zo was er een website die bij de berichtgeving over Agung beelden liet zien van de Sinabung vulkaan die al enige tijd regelmatig uitbarst.

Ook dit bericht van de NOS is wat dat betreft nogal suggestief >>>>

                                               Bron van kaart Fumihiko Ikegami >>>>


Geoloog Erik Klemetti is wat terughoudender maar schetst wel de seismische onrust  >>>

Vulkanoloog Janine Krippner volgt de ontwikkelingen op de voet,  koppelt de berichtgeving van verschillende Indonesische instanties en geeft die door via Twitter of haar blog  >>>

Geoloog Bernd Andeweg op BNR over de  Mt Agung >>>

Ook de seismologen van het KNMI houden Mt Agung in de gaten >>>>

 

Reacties

Onrust onder de Agung Vulkaan — 2 reacties

  1. Pingback: De actieve vulkanen in Zuid Oost Azië – De Geobronnen

  2. Pingback: Agung …. een update – De Geobronnen