dec 31 2018

Pliny 2018

Wat was de meest indrukwekkende vulkaanuitbarsting van 2018 ?

Op het randje van 2018 kijken we toch nog even terug op de vulkaanuitbarstingen van dit jaar met de Pliny 2018 awards. Ook dit jaar waren er weer een aantal spectaculaire uitbarstingen . Voor omwonenden vaak onverwacht, bedreigend en ontwrichtend en voor aardwetenschappers en andere volgers vooral interessant en spectaculair door de grilligheid, de kracht en het spektakel van magma en lava.

Deze awards worden jaarlijks georganiseerd door de Amerikaanse geoloog / vulkaanspecialist Erik Klemetti . Via twitter of mail konden ook dit jaar de votes worden uitgebracht en op 31 december werd de top 5 bekend gemaakt.

 

 

 

 

De winnaar van 2018 is de Kilaueau op Hawaii , die in juni uitbarstte. Het begon met seismische onrust en het instorten van het lavameer in de krater en vervolgens in de weken erna ontstonden er in de wijde omgeving allerlei lavabreuken & spleten  in het landschap . Met traag vloeiend lava maar op andere plekken stroomde lava als een snelstromende rivier naar zee. Wat ook weer spectaculaire beelden opleverde

Meer over de Pliny 2018 >>>
Meer over Kilaueau op de Geobronnen >>>