nov 23 2017

Uitbarsting van de Agung ?

Op de NOS website en in het nieuws werd gemeld dat de vulkaan Agung op Bali nu echt is uitgebarsten…… maar klopt dit wel ?

Het rommelt in en om de vulkaan Agung al sinds eind september. Rond de vulkaan is een veiligheidszone ingesteld en duizenden inwoners van het gebied direct rond de vulkaan zijn geëvacueerd. Er worden dagelijks veel aardbevingen gemeten, maar tot een echte uitbarsting is het nog niet gekomen

Er is wel deze week een soort van uitbarsting geweest maar dan niet één van Lava en As enzo. Het was meer een stoomexplosie , ontstaan doordat water in de krater snel opgewarmd is. Dit wordt een Phreatische uitbarsting genoemd. Het alertniveau blijft dus op “level 3″gehandhaafd.

Hier rechts de korte samenvatting van het verschijnsel op twitter door Geoloog Bernd Andeweg van de VU

En daaronder de opnames die mensen in de omgeving hebben gemaakt van de Phreatische uitbarsting.

De angst bij deze vulkaan is niet een lava uitbarsting of stofuitbarsting (zoals de Sinabung) maar meer een uitbarsting met  Pyroklastische stromen. Dit is hoe de Agung eerder is uitgebarsten. Dat zijn gloeiendhete aswolken die zich met grote snelheden zich van de vulkaan hellingen storten en zich over de omgeving verspreiden.

Dat is het type uitbarsting van de Vesuvius die destijds de inwoners van de stad Pompeii verraste en de stad in één keer van de kaart vaagde.

De NOS over de vulkaan Agung >>>>

Video / Time Lapse beelden van de Freatische uitbarsting >>>