Verlaten spoor in Parijs

In verschillende grote steden met een industrieel verleden zien we hetzelfde gebeuren. Overblijfselen van oude industriegebieden, oude haventerreinen of infrastructuur. Ze zijn inmiddels ingebed in de stad omdat die eroverheen is gegroeid en ze zijn ook niet meer in gebruik.  In de Engelse Geografie noemen ze dat Industrial Wasteland, Ook in Parijs zijn dit soort plekken talrijk maar deze stad heeft nog iets bijzonders, Parijs heeft namelijk ruim 50 kilometer kilometer ongebruikt spoor, al sinds 1930.

paris_train_stationsSpoorlijnen in Parijs
Het huidige Parijs heeft  6 grote treinstations . Dit zijn zogenaamde kopstations die min of meer aan de rand van het centrum liggen.

En alle zes bedienen een eigen achterland. Wie bijvoorbeeld aankomt uit het noorden (Nederland, België) arriveert op Gare du Nord en wie vanuit het zuiden komt arriveert op Gare de Lyon. En wil je door naar een plek in de binnenstad dan stap je over op de metro. Een mooi systeem want de binnenstad is vrij van spoorwegen .

Een nadeel is wel dat je  bij een een tocht van bijvoorbeeld Lille (in het noorden) naar Bordeaux (in het Zuid-westen) in Parijs een overstap moet maken van Gare du Nord naar Gare du Montparnasse met de metro. Alle grote lijnen in Frankrijk gaan dus naar of van Parijs

La Petite Ceinture
Halverwege de negentiende eeuw zag echter het spoor van Parijs er geheel anders uit. In 1860 had Parijs deze kopstations nog niet. De stad had wel een netwerk  van de “Chemin de Fer”Paris_PC_1859_jms maar die liep min of meer rond de binnenstad en verbond de belangrijkste wijken met elkaar. Over het spoor werden zowel passagiers als goederen van het ene naar het andere stadsdeel vervoert. Sindsdien de Petite Ceinture genoemd. Met 29 stations en ruim 85.000 reizigers per dag was het Parijse spoornet enorm populair.

Maar toen eind 19e eeuw de grote lijnen werden aangelegd om Parijs te vervinden met de rest van Frankrijk en men was begonnen met de aanleg van de metro begon langzaam maar zeker de Petite Ceinture haar functie te verliezen. In 1930 sloot uiteindelijk de laatste lijn . De huidige buslijn PC  “Petite Ceinture” verwijst in naam en route nog naar de oude spoorbaan. De enige buslijn in Parijs zonder nummer !

Petite Ceinture nu
De  stad zit dus met 50 kilometer spoor en 29 stations. Wat er mee te doen ? Een aantal stations zijn bewaard gebleven en dienen nu als winkel of restaurant. Een paar kleine stukken van het traject zijn in gebruik genomen voor de de bovengrondse stukken van RER . Dus de lange afstands metro die Parijs met het omliggende gebied verbindt. Maar een groot deel van het spoor echter ligt er verlaten bij. Sommige stukken zijn vrijplaatsen voor graffiti maar er zijn ook stukken die nu bestempeld worden als bijzondere stukjes nattur in de stad. Door buurt initiatieven zijn hier en daar plukjes in gebruik genomen als buurttuin of zelfs moestuinen. Ook door stimulans van de gemeente Parijs zijn op bepaalde plekken wandelroutes ontstaan . En er zijn ook nog actiegroepen die graag de spoorlijn in zijn geheel weer in gebruik zouden willen nemen  en laten aansluiten op het RER netwerk.

petite_ceinture_-_cueillette_1


[] Op Parijsoline heb ik verschillende stukken van de PC bescheven >>> 

[] Meer over de Petite Ceinture >>>

 

Reacties

Verlaten spoor in Parijs — 1 reactie

  1. Pingback: Parijs; 15 minuten stad | De Geobronnen