Waarom eigenlijk vooral storm in de herfst?

Waarschuwingen voor zware herfststormen. In Engeland wordt alles wat los zit, vastgemaakt en worden vergelijkingen met The Great Storm van 1987 gemaakt.

Bron: ANP

Het KNMI heeft inmiddels ‘code rood’ afgeroepen. Dat is een officieel weeralarm en het betekent dat er ‘maatschappijontwrichtende omstandigheden’ worden verwacht.

Bron: uk.weather.com

Stormen komen meestal voor in de herfst. Maar waarom eigenlijk? En zijn herfststormen gevaarlijker dan stormen in de zomer?Een verklaring van het KNMI, video’s en andere links op de volgende pagina.

Ook in Nederland dus serieus te nemen waarschuwingen, hoewel de toonzetting gisteren nog iets luchtiger was: “Weggebruikers langs de kust en in het binnenland moeten hun stuur stevig vasthouden,” waarschuwde NOS-weerman Marco Verhoef. Een storm ontwikkelt zich dus erg snel.

Hoe ontstaan najaarsstormen?

Grote tegenstellingen in temperatuur in de atmosfeer liggen meestal ten grondslag aan onstuimig weer en het ontstaan van stormdepressies. Vandaar dat de zwaarste stormen meestal in de herfst of winter voorkomen. Op het Noordelijk Halfrond wordt het dan in het noorden snel kouder terwijl het in het zuiden nog nazomert. Dat leidt tot grote temperatuurtegenstellingen over korte afstanden. Dan ontwikkelt zich vaak een krachtige straalstroom, een storm op zo’n 10 kilometer hoogte, waarmee de ene depressie na de andere onze kant op komt. Als de atmosfeer eenmaal onrustig is komen de stormen dan ook vaak kort na elkaar. (Bron: KNMI, zie link hieronder)

Bron: Suvodeb Banerjee (Flickr)

Bron: Suvodeb Banerjee (Flickr)

Nader verklaard: Stormen in Nederland (KNMI)>>>>

Zware herfststormen in Europa door orkanen in warmer klimaat (onweer-online)>>>> 

Zware herfststorm op komst (NOS)>>>>

Britten wacht zware herfststorm (NOS)>>>>

Stroomuitval Groot-Brittannië door storm (NOS)>>>>

De storm van 16 oktober 1987 (weer.nl)>>>>

Computeranimatie van de storm op 28 oktober 2013>>>>

Reacties zijn gesloten.