Waarom liggen Steden en Dorpen waar ze liggen

Precies… dat zijn van die Ruimtelijke vraagstukken waar we ons binnen de Aardrijkskunde graag mee bezig houden !

New York ontstond als kolonie van handelskolonie van Nederland.. op een handige plek aan de monding van een rivier. Toen was het een rommelig dorp met plattegrond elementen zoals Amsterdam. Het karakteristieke “grid” stratenpatroon ontstond eeuwen later.

Waarom ligt Rotterdam nou precies waar het nu ligt ? Een blik op de kaart zegt genoeg… aan zee en aan een rivier! Kortom dit bleek een handige plek waar zich een haven kon ontwikkelen. Door de natuur ingegeven. Maar het bebouwingspatroon van bijvoorbeeld de Noord Oost Polder is daarmee niet te verklaren. Emmeloord in het midden en de kleinere plaatsen er als een cirkel omheen.. min of meer op gelijke afstand. Voor de dagelijkse boodschappen blijf je in t eigen dorp en voor wat meer bijzondere dingen reis je naar Emmeloord. En voor de mensen uit meeste dorpen is dat ongeveer even ver.  Hier zat een planning achter !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar steden zich succesvol ontpoppen heeft te maken met allerlei factoren: ligging ten opzichte van de zee, bergen, gemiddeld inkomen, klimaat en politieke situatie. De perfecte locatie voor een stad is trouwens ongeveer ter hoogte van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh.

 

Lees verder op de website van het NRC >>>>>

Reacties zijn gesloten.