jul 06 2018

Water uit IJsselmeer houdt Drenthe nat

Afgelopen week stond op de website van RTVDrenthe het artikel Water uit IJsselmeer houdt Drenthe nat . Zeker gezien het hoogte verschil vroeg ik mij af hoe dat dan precies in zijn werk ging.

We hebben contact opgenomen met de betrokken waterschappen. En die hebben via hun twitterkanalen uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Volgens de  hydroloog van WDODelta waterschap wordt als eerste bij het Gemaal Stroink in Vollenhove water ingelaten naar het achterland (een schuif wordt daar open gezet) Het IJsselmeer ligt hoger, dus dat gaat goed. Dat is stap 1.

Vervolgens wordt het water door een handjevol gemalen ‘opgepompt’ via Hoogeveense Vaart (HGV) en Drentse Hoofdvaart (DH). We noemen deze gemalen ‘opvoergemalen’.  Een opvoergemaal pompt het water naar een hoger liggend niveau. Deze pompen doen eigenlijk het tegenovergestelde van de poldergemalen, die leeg pompen. Het water stroomt dan zo helemaal door tot aan Emmen, zo’n 20 meter boven de zeespiegel. Het water wordt van daaruit verder ingevoerd het gebied van de waterschappen WDODelta en Vechtstromen  Zo houden ze Drenthe dus nat!

De waterschappen van Drenthe

Het artikel Water uit IJsselmeer houdt Drenthe nat >>>

Waterschap WDODelta op twitter

Waterschap Vechtstromen op twitter

Meer over de aanpak van de droogte op de website van het Waterschap WDODelta >>>>

Een filmpje over het waterschap WDODelta >>>>

Rijkswaterstaat over Droogte in Nederland >>

 

2 pings

  1. […] De situatie op de Hoge zandgronden Volgens de Unie van Waterschappen veroorzaakt de droogte de meeste problemen op de hoge gronden in het oosten en zuiden van Nederland. Dat komt omdat de hoge zandgronden wat betreft waterhuishouding afhankelijk zijn van neerslag  en de   afgelopen maand is er maar weinig regen gevallen. De waterschappen van de hogere zandgronden zorgen nu dat er water wordt opgepompt uit de lagere gebieden en doorgevoerd naar de hoger gelegen gebieden van het land. Het oppompen van water uit het IJsselmeer en doorsluizen naar Drenthe is daar een mooi voorbeeld van. Lees daarover verder op de Geobronnen >>>  […]

  2. […] bronnen: Dijkgraven luiden noodklok voor 2019  >>>> Hoe water in 2018 vanuit IJsselmeer omhoog gebracht werd naar Drenthe [Geobronnen] >>>> Een overzicht van de droogte in de zomer van 2018 [Geobronnen] […]

Reacties zijn uitgeschakeld.