Weer Siberische sinkholes

Uit het NOS nieuws: Een inwoner in het Russische Novokoeznetsk stapte onlangs zijn huis uit, om amper 100 meter verderop een enorme krater te ontdekken. De Sinkhole was wel 20 meter breed en minstens zo diep, naar schatting zo’n 25 tot 30 meter.

Siberiancraterapril2015

De krater is gelijk afgezet en opgevuld, maar toch zit de schrik er goed in bij de bewoners van het dorp in Zuid-Siberië. Het is namelijk niet het eerste zinkgat in de omgeving.

Maar hoe dit gat ontstaan is dat is niet helemaal duidelijk . Er zijn globaal 3 opties:

Gewoonlijk ontstaan sinkholes in gebieden met kalksteen, de zogenaamde Karstgebieden,  de waar door het oplossen van het gesteente in de ondergrond het “dak” instort. (Meer over sinkholes op de Geobronnen >>>)

Maar in dit gebied kan het gat ook zijn ontstaan door de mijnbouw. De ondergrond van Novokoeznetsk is vermoedelijk gatenkaas van oude mijngangen en in zo’n situatie kunnen ook gemakkelijk stukken land instorten. (Een vergelijkbaar bericht ook uit Siberië >>)

Afgelopen maanden haalden een heel nieuwe kratersoort in Siberië het nieuws.  Vooral in de Noordelijke delen van Siberië slaan spontaan gaten in de grond. Het wordt onderzocht en wetenschappers concluderen nu dat in het smeltende Permafrost methaangasexplosies ontstaan. (Meer daarover  in The Siberian Times >>>)

 Een Nederlands artikel over methaangas kraters >>

Een animatie over het ontstaan van Sinkholes in karst gebieden >>>

Reacties zijn gesloten.