Tag: Noordpool

mrt 04 2019

De strijd om de Noordpool

De ijskap op de Noordpool lijkt verder af te nemen en de aangrenzende landen staan in de rij om hun deel van het gebied op te eisen.

Foto NASA. klik op het beeld voor een grote versie in nieuw scherm

Nu het ijs op de Noordpool smelt door klimaatverandering, komen er in de zomer waterwegen vrij die schepen leiden naar grondstoffen die eerder niet te winnen waren.

Het gaat hard: vooral het Russische deel van het Noordpoolgebied verandert razendsnel. Havens worden in rap tempo aangelegd en de Russen bouwen ijsbrekers in grote getale, waarmee een containerschip in amper drie weken van China naar Noorwegen vaart.

Een run van grootmachten op nikkel- en goudmijnen zet de geopolitieke verhoudingen op scherp en heeft grote gevolgen voor het leven van de Noordpoolbewoners.

Op de kaart /infographic hieronder van de Ohio State University,   zie je de afname van het ijs, de claims van de verschillende landen en mogelijke nieuwe vaarroutes als het smelten verder doorzet.

arctic2015


Niet in deze kaart opgenomen, maar niet onbelangrijk in de “strijd” om de Noordpool zijn de olievoorraden . Meer daarover >>>

mei 23 2017

Het zeeijs op de Noordpool

[knmi] Het Arctische zee-ijs bereikte dit voorjaar opnieuw een historisch dieptepunt. De zee-ijsbedekking aan het eind van de winter was in de afgelopen 38 jaar, sinds het begin van de satellietmetingen, nog nooit zo laag. Het laagterecord (14,42 miljoen vierkante kilometer) volgt na een zeer milde herfst en winter in het Noordpoolgebied, waardoor het ijs moeizaam aangroeide.
Lees het volledige artikel op knmi.nl >>>

mei 03 2014

Noordpool olie

media_xl_2220548

Het schip de Mikhail Uljanov bij het Gazprom platform Prirazlomnoje [foto Trouw]

Oliebedrijven in andere regio’s van het noordpoolgebied zijn nog jaren of zelfs decennia verwijderd van hun wens om commercieel naar olie te boren. Maar niet zo in het Russische noordpoolgebied

gazprom

 In de schaduw van haar rol in de Oekraïne-crisis zet het Russische Gazprom haar olieboringen door vanop het Prirazlomnaya-platform. En het Russische oliebedrijf Gazprom heeft nu de eerste Noordpoololie naar Europa gestuurd. Richting de haven van Rotterdam met aan boord van het schip zo’n 70.000 ton ruwe olie.De eerste Noordpoololie !

Greenpeace voert al maanden actie tegen dit transport. Al 2 maanden terug voorden ze actie in het Poolgebied maar toen werd het schip in beslag genomen en de bemanning gevangen gezet. Ze probeerden nu te verhinderen dat de olietanker Mikhail Ulyanov, die de omstreden Noordpoololie vervoerde, aanmeerde bij de olieterminal op de Maasvlakte. Dat mislukte. Het lukt

webbericht Noordpoololie afbeelding

Een aankondiging van Greenpeace

Greenpeace dus maar niet om de Russische tanker tegen te houden.

De Mikhail Ulyanov vervoert de eerste ’offshore’ Noordpoololie. Greenpeace vindt olieboringen in het Noordpool gebied onverantwoord en vraagt de Nederlandse overheid om deze Noordpoololie Rotterdam niet binnen te laten.

Greanpeace over de Noordpoololie >>>

De Volkskrant over de Noordpoololie >>>>

Trouw over de Noordpoololie >>

sep 20 2012

IJs Noordpool is dramatisch gesmolten

Het ijs van de Noordpool is deze zomer dramatisch gesmolten. De ijskap smelt iedere zomer (en groeit weer aan in de winter) en is dit jaar kleiner dan ooit. Het diepterecord was in 2007 (gele lijn op de foto) maar dit jaar is het oppervlak 18% minder. Oorzaak?  Mogelijk het broeikaseffect…

Foto NASA. klik op het beeld voor een grote versie in nieuw scherm

Lees meer hierover in de Washington Post online editie >>>>

En doordenken begint men zich af te vragen hoelang er nog Noordpool ijs zal zijn >>>>