Tag: Oceaan plastic

jan 10 2019

Dobberende My Little Pony’s

De bijna 300 containers zie voor de waddenkust overboord sloegen van een containerschip veroorzaken enorme vervuiling aan de stranden en mogelijk ook in zee , maar oceanografen zien dit incident ook als een gelegenheid voor onderzoek

Een team van Oceanografen wil onderzoek doen hoe het plastic speelgoed van de MSC Zoe zich over de oceanen gaat verspreiden

De Badeendjes uit 1992
In 1992 sloegen voor de kust van Japan tijdens een storm een aantal containers overboord met plastic speelgoed overboord van een schip. De inhoud van de containers kwam vrij en sindsdien zijn de groene, gele en rode badeendjes wereldberoemd. Want gedurende de maanden na het incident spoelden op allerlei plekken die eendjes aan. En ruim 20 jaar later spoelt nog her en der een verloren badeendje aan op een Schots eiland of ergens aan de Canadese kust. Meer over de badeendjes op de Geobronnen >>>

De My Little Ponys van 2019
Nu met het overboord slaan van bijna 300 containers vlak ten noorden van de Nederlandse Waddeneilanden is het vermoeden dat opnieuw speelgoed zal meedeinen op de grote zeestromen. Een team van oceanografen wil het ongeluk met de gezonken zeecontainers van schip MSC Zoe aangrijpen om onderzoek te doen naar plastic dat in zee belandt.


  NOS over het Oceanografische onderzoek >>>


 

jan 07 2019

The Ocean Cleanup

In de oceanen zijn vijf “hotspots” waar zich allerlei plastics verzameld hebben. Allemaal onafbreekbaar spul dat meedrijft op zee en windstromen en dat zich heeft ophoopt op een aantal plekken. Van die vijf plekken is “The Great Pacific Garbage Patch” de grootste. Hier drijft zo’n 1/3 deel van al het oceaanplastic

Een jonge Nederlandse student van de TU in Delft heeft  nu een oplossing voor bedacht om (al) dit plastic op te ruimen.

Bojan Slat ontwierp in 2012 (op 17 jarige leeftijd) een drijvende installatie van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Door de stroming wordt het plastic  gevangen, waarna het wordt opgeslagen en opgehaald door een tanker.

Met dit ontwerp won hij de prijs voor Best Technical Design aan de Technische Universiteit Delft.

Slat richtte in 2013 The Ocean Cleanup op, een stichting om het idee verder te ontwikkelen en uiteindelijk te implementeren.

Eind oktober 2018 ging de eerste installatie de oceaan op en werd uitgelegd in de Great Pacific Garbage Patch .

Hiernaast een bericht van bedenker Boyan Slat over de eerste installatie

De voortgang van “The Ocean cleanup” is te volgen via hun twitter account >>

Web bronnen :
De website van de stichting Ocean Cleanup >>
De NOS (11 mei 2017) over de Ocean Cleanup >>
Een video fragment van Nu.nl over de werking van de  installatie op zee >>

 

 

mei 19 2017

Henderson Island vól plastic

[bron NPO3]Er komt geen mens op het kleine stipje land in de Stille Oceaan dat je hieronder op de kaart ziet aangegeven. En toch ligt Henderson Island vól plastic, 17,6 ton om precies te zijn. De conclusie: zelfs de meest afgelegen gebieden op aarde zijn vervuild.

                                      zeestromen en plasticsoep. Bron NPO3.

Jennifer Lavers van de University of Tasmania zag hoe krabbetjes zich op het eiland voortbewegen tussen hopen plastic afval. Dat komt door een gigantische kolk plastic soep die vlakbij het eiland ligt, dat zie je hieronder.

Lees het complete arikel op NPO 3 >>>>>

feb 10 2014

Badeendjes maken wereldreis

In 1992 sloeg een container met 28.000 plastic badeendjes overboord van een containerschip dat onderweg was van Hong Kong naar de Verenigde Staten. Niemand vermoedde op dat moment dat diezelfde rubberen badeendjes na 20 jaar nog steeds over de oceanen van onze planeet werelds oceanen zouden zwerven.
Bovendien kon niemand toen vermoeden dat de  vloot van plastic eenden enorm zou bijdragen aan ons begrip van oceaanstromingen, alsmede onze kennis over plastic vervuiling in oceanen

Sinds die legendarische dag in 1992, toen de container overboord ging, dobbert de kolonie gele eenden de  halve wereld rond. Sommigen zijn aangespoeld op de kust van Hawaï, Alaska, Zuid-Amerika, Australië en de Pacific Northwest, anderen zijn gevonden bevroren in Arctische ijs. Weer anderen hebben een of andere manier hun weg weten te vinden tot in Schotland en Newfoundland, in de Atlantische Oceaan.

De charismatische duckies zijn zelfs gedoopt met een naam, de “Friendly Floatees,” door toegewijde volgelingen die hun vorderingen gevolgd door de jaren heen.

“Ik heb een website die mensen gebruiken om mij foto’s van de eenden ze vinden op de stranden over de hele wereld”, aldus Curtis Ebbesmeyer, een gepensioneerde oceanograaf en Floatee liefhebber. “Ik ben in staat om snel te zien of ze van deze partij. Het laatste bericht kwam uit de UK. Een foto van het eendje werd mij toegezonden door een vrouw in Schotland.”

 

De Beachcombers website >>>