Smog in Singapore komt uit Indonesië

In de krant van eind augustus : De luchtverontreiniging in Singapore is naar ‘ongezonde niveaus’ gestegen, laat het nationale milieuagentschap NEA weten. Boosdoener is de scherpe rook van bosbranden op het Indonesische eiland Sumatra, die richting de stadstaat drijft.
singapore - luchtvervuiling 2
Over de hele wereld zien we regelmatig grote bosbranden. Vooral Tropische gebieden lijken meer getroffen te worden dan andere gebieden. Kijken we bijvoorbeeld terug naar de afgelopen 12 jaar dan zien we dat Sumatra jaarlijks getroffen wordt door meer dan 12.000 bosbranden

firemap.2014311-2014320.2048x1024small

Bosbranden over de hele wereld in de afgelopen maand [ bron >>> ]

We nemen even het Indonesische eiland Sumatra verder onder de loep. De bosbranden zijn in bepaalde periodes zo ernstig dat het nabijgelegen Singapore te maken heeft met ernstige luchtvervuiling!

Maar waarom zoveel bosbranden ?
Kleine boeren hebben in Indonesie de gewoonte om rondom hun dorp stukken grond plat te branden om het op die manier vruchtbaar te maken. Deze Ladangbouw (In het Engels slash and burn) bestaat al eeuwen .

Maar door de bevolkingsgroei is het aantal bosbranden afgelopen 30 jaar enorm toegenomen. En bovendien vermoed men dat grote landbouw “multinationals” deze methode ook toepassen op de grond die ze geschikt maken voor Palmolieplantages.


Meer bronnen:
Over de toenemende hoeveelheid bosbranden >>
Waar zijn de bosbranden momenteel? Een interactieve kaart >>>
Over de rol van Palmolieplantages >>>
Inmiddels ondervinden ze op Sumatra zelf ook enorme hinder van de rook >>>

Reacties zijn gesloten.