Aan de grenzen van Fort Europa

Een nieuw hoofdstuk in het Europese migratievraagstuk is gestart. Terwijl duizenden migranten de oversteek wagen weigert Italië vluchtelingen nu op te vangen.

De afgelopen maanden hebben  duizenden migranten de overtocht gemaakt van de Libische kust op weg naar Fort Europa. Smokkelaars helpen de vluchtelingen op weg. Als de bootjes door de mazen van de Libisch kustwacht heenkomen, worden de passagiers overgedragen aan één van de schepen van hulporganisaties. Die schepen van bijvoorbeeld SOS mediterranee brengen dan de vluchtelingen naar een haven aan de Italiaanse, Griekse of Maltese kust. Nu zijn vooral Italië en Malta geheel niet blij met deze situatie want in hun ogen zijn de hulporganisatie van West Europese landen nu bezig om massaal vluchtelingen op hun kust te dumpen. Afgelopen week waren er twee incidenten

16 juni: Het schip de Aquarius van de organisatie SOS mediterranee had vluchtelingen opgepikt van verschillende bootjes voor de Libische kust en was op weg naar Europa maar werd door Malta en Italië geweigerd . Het schip met uiteindelijk 629 passagiers heeft na lang overleg tussen regeringen koers mogen zetten naar Spanje.

Meer over de Aquarius >>

Op 21 juni is er opnieuw een rel over een Duits schip onder Nederlandse vlag op de Middellandse zee dat vluchtelingen heeft opgepikt voor de Lybische kust. De Italiaanse vicepremier Salvini is heel erg duidelijk over wat er moet gebeuren met het schip……. naar Nederland.

Meer over het schip “lifeline” met de vluchtelingen aan boord >>>

 


Uit de Volkskrant: Berichten uit Ventimiglia “het gezicht van het failliete Europese migratiebeleid” >>>

NOS : Het aantal vluchtelingen is in 2018 gedaald ten opzichte van 2017 …… maar nu is de discussie tussen landen van de Europese Unie over migratie zo hoog opgelopen dat er een speciale, informele top voor is ingelast >>>

Reacties zijn gesloten.