Aardbeving Haiti

Opnieuw is Haïti getroffen door een zware aardbeving . Dat is 11 jaar na de laatste grote beving. 

Schade door de 2021 aardbeving op Haiti . Bron >>>

Op 14 augustus waren er twee zware aardbevingen. De eerste was bij de Sandwich eilanden [tussen Zuid Amerika en Antarctica] en had een kracht van 8.1 en daarna een aardbeving op Haïti. Die had een kracht van 7.1.

Ondanks de kracht van de beving waren er op de Sandwich eilanden geen slachtoffers; het gebied is nagenoeg onbewoond.

De Haïti aardbeving daarentegen was midden in dichtbevolkt gebied [vlakbij de stad Les Cayes en op 125 km van de hoofdstad Port-au-Prince]. Deze aardbeving heeft ondertussen meer dan 2000 slachtoffers geëist. Foto’s van Haïti na de aardbeving >>>

Bovendien kwam in de dagen erna ook de Tropische storm Grace over het eiland . Disastercharter >>>

De plek van deze aardbeving was overigens niet ver van de plek waar in 2010 een zware aardbeving was. Er is dus wat aan de hand met dit gebied. Dit is geen toeval.

Zoals je kunt zien op onderstaand kaartje ontmoeten in dit gebied de Noord Amerikaanse plaat en de Caribische plaat elkaar met daartussen een plaatfragment met daarop Haïti, Dominicaanse Republiek en Puerto Rico. Zowel de Noordelijke breuklijn als de Zuidelijke breuklijn lopen zelfs over Haiti met zelfs nog een aantal zijbreuken. Langs die Zuidelijke breuklijn vond zowel de aardbeving van 2010 als de aardbeving van afgelopen week plaats.

Kaart van Haiti met de Geologische platen en breuken. Embedded bron NRC >>>>


Uitgebreide info / uitleg in het NRC van 17 aug . NRC >>>

Waarom zijn aardbevingen zo heftig op Haïti . National Geographic 

Reacties zijn gesloten.