Aardbeving Marokko

Vrijdagavond 8 september werd Marokko geraakt door een zware aardbeving…. mogelijk inmiddels meer dan 2000 dodelijke slachtoffers.

De aardbeving werd halverwege de avond door de Marokkaanse en de Amerikaanse geologische dienst (USGS op Twitter >> ) geregistreerd en zou een Magnitude van 6.8 hebben.

Het epicentrum ligt in het Atlas gebergte tussen Agadir en Marrakesh [kaart usgs>>>]. Dorpjes in de Atlas zoals Amizmiz, Asni, Taliouine, Imlil, Aoulouz, Tlat n’Yaaqoub zouden zwaar geraakt zijn. Beelden op twitter uit het berggebied: Twitter >>>>  Ook in Marakkesh zien we beelden (hier rechts) van paniek en ingestorte gebouwen.

Aardbevingen komen in dit deel van Marokko niet vaak voor, de laatste grote was in Agadir in 1960. Het noorden van het land heeft vaker te maken met aardbevingen. Daar loopt, zoals je kunt zien op de kaart hieronder, de breuk tussen Afrika en Europa. Maar dat is ruim 500 kilometer noordelijker van de plek waar nu de aardbeving was. Het Atlas gebergte is geologisch gezien vrij jong  (ontstaan door de botsing van dit gebied tegen het Iberisch schiereiland) en is nog in ontwikkeling (Andeweg op Mastodon >>>) . Ook ligt onder dit gebied een breuklijn, dat zie je op deze kaart >>>. 

Bronnen, achtergronden en nieuws
[] NOS met nieuws en verhalen. NOS >>>>
[] USGS met technische updates . USGS >>>
[] Seismoloog over de aardbeving. RTL >>>

Reacties

Aardbeving Marokko — 2 reacties

  1. Pingback: Aardbeving Marokko | Docenten Geobronnen

  2. Pingback: Het Geonieuws van 2023 | De Geobronnen