Aardbeving Mexico

Terwijl de oostkust van Mexico te maken heeft met hevige regens veroorzaakt door orkaan Katia werd de westkust geraakt door een aardbeving met een kracht van  8.1 op de schaal van Richter.

Het is voor het eerst dat Mexico getroffen wordt door een aardbeving van dit kaliber. Na de aardbeving zaten een miljoen mensen even zonder stroom. Inmiddels is bij 800.000 van hen weer elektriciteit.

Het centrum van de aardbeving zat volgens de USGS in zee, op 35 kilometer diepte, zo’n 100 kilometer ten zuidwesten van de plaats Pijijiapan in Chiapas. Er zijn meerdere naschokken gevoeld en er was een lichte tsunami.

Pijijiapan is hemelsbreed zo’n 750 kilometer verwijderd van hoofdstad Mexico-Stad. Ook daar was de beving duidelijk te voelen.

Verschillende geologen vinden het nogal opmerkelijk dat de aardbeving amper een tsunami veroorzaakte en bovendien zover van het epicentrum, zo goed voelbaar was. . Dit is een dus wat afwijkende aardbeving. Geoloog Bernd Andeweg leg het in het kort uit:

In subductiezone zijn er meerdere mechanismen voor aardbevingen 1. Op buiging neergaande plaat (oppervlakkig, rek) 2. Op plaatcontact (5-20km) zwaar 3. In neergaande plaat omdat die weer terugbuigt (10tallen kms) 4. In neergaande plaat die deels opbreekt (10-100km) 5. In neergaande plaat door steeds grotere moeite mantel in te komen door faseveranderingen in plaat (warmte en druk). Beving Mexico was type 4, lijkt het. Aardbeving was dus niet op plaatcontact, maar ín neergaande plaat. Daardoor viel tsunami erg mee…..

Dat in Mexico City de aardbeving sterk werd gevoeld heeft te maken met het feit dat de stad op slappe meersedimenten ligt die trillingen lokaal versterkten . Zoals water in Haarlemmermeer stond te klotsen in 1755 na aardbeving Lissabon

aldus Bernd Andeweg

 

Bronnen over deze aardbeving:

Meer over de aardbeving op de NRC website >>>

Een blog met uitgebreide uitleg van de tectoniek >>>>

Geoloog Erik Klemetti op zijn blog over de aardbeving en de tectoniek >>>

 

Achtergrond bronnen:

Een geoanimatie over plaatbewegingen en plaatgrenzen >>>

Een geoanimatie van een subductie gebied (zoals Mexico) >>>

 

Reacties zijn gesloten.