Aardbeving Tonopah

Bewoners van de Nevada woestijn in de VS werden vrijdag 15 mei opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,4 op een diepte van 7 kilometer.

Volgende authoriteiten zijn er geen slachtoffers gemeld. Wel is er op verschillende plekken schade aan de wegen vastgesteld. De aardbeving vond plaats in het gebied tussen Las Vegas en Los Angeles . Dat is voor Californië een dunbevolkt gebied en is grotendeel woestijnachtig. Tonopah is een oud mijnbouwstadje midden in de woestijn waar lang gezocht werd naar goud en zilver. Deathvalley en area 51 liggen er niet ver vandaan.

Door Californië loopt van zuid naar noord de San Andreasbreuk, een plek waar twee aardplaten langs elkaar schuiven. Miljoenensteden zoals Los Angeles en San Francisco liggen tegen / op de breuk.

Aardbevingen zijn niet ongewoon in Nevada maar de omgeving Tonopah waar het epicentrum zich bevond had al sinds 1960 geen aardbeving van dit formaat meegemaakt en er waren relatief veel naschokken in het gebied.(zie usgs website >>> )

Bovendien zien de media in elke aardbeving langs of nabij de San Andreasbreuk een teken voor een klapper van een aardbeving… The Big one .

Extra bronnen:

De Amerikaanse Geologische dienst met data over de aardbeving >>>

Geoloog Jascha Polet met seismische data over het gebied

Lokale nieuwszender over de aardbeving >>

Verschillende foto’s waarop de schade goed te zien is >>>

De geobronnen over eerdere aardbevingen in Californië 

Reacties

Aardbeving Tonopah — 1 reactie

  1. Pingback: De San Andreasbreuk | De Geobronnen