Aardbeving voor de kust van Chili

Afgelopen nacht werd de het kustgebied van Chili in de omgeving van de steden Santiago en Valparaíso  getroffen door een zware aardbeving.

CPE2DvnXAAA9_X4

Een Nederlander was in Valparaíso en gaf zijn ervaringen en filmbeelden door aan de NOS:
“Het begon rustig, maar het ging steeds harder”, zegt Roelof Admiraal uit Bedum in Groningen. Hij is in Valparaíso, in de buurt van Santiago. Daar was vannacht het epicentrum van de aardbeving.

De beving had een kracht van 8,3 op de schaal van Richter. Veel sterker dan Admiraal dacht. “Er ging eigenlijk weinig om”, zegt hij.

Het epicentrum van de beving met een kracht van 8,3 lag ruim 200 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Santiago, enkele tientallen kilometers uit de kust. De beving veroorzaakte veel schade aan huizen. Op televisiebeelden is te zien dat mensen in paniek bij elkaar komen op straat.

Direct aan  de kust overstroomden de stadjes Coquimbo and Tongoy agv een tsunami die in gang was gezet door de aardbeving. Daarom zijn tsunamiwaarschuwingen afgegeven voor Peru, Chili, Frans-Polynesië en Hawaii. Bij de kust van het Chileense Coquimbo zijn tsunamigolven van 4,7 meter hoog waargenomen. De regeringen hebben bewoners opgeroepen om de kuststrook te verlaten. Daaraan zouden al een miljoen inwoners gehoor hebben gegeven.

_85598510_chilie_earth_quake_624v2

Chile_Subduction

Bij Chili duikt de Nazca plaat onder de Zuid Amerikaanse plaat. Rondom deze subductie zone tref je met enige reglmaat aardbevingen en Vulkanisme.

 

Officiele gegevens over deze beving >>>>

De NOS over de beving >>

De BBC over de gevolgen van de aardbeving en de tsunami alert>>

Chili wordt wel vaker getroffen door aardbevingen, zoals deze in 2014 >>>

Ook in 2010 werd chili getroffen door een zware aardbeving. Geoloog Bernd Andeweg over de beving >>>

De subductiezone van Zuid Amerika in een geo-animaties >>>

Reacties zijn gesloten.