Aardbeving voor de kust van Napels

Maandagavond werd het Italiaanse eiland Ischia voor kust van Napels getroffen door een aardbeving

Voor zover nu bekend is zijn er verschillende gewonden en twee dodelijke slachtoffers. Er is wel veel materiële schade op het eiland. De aardbeving had een kracht van 4 op de Schaal van Richter. Dat is niet eens zo heel zwaar maar het epicentrum lag vrij ondiep. En dan kan de schade groot zijn.

De oorzaak van de aardbeving heeft vermoedelijk te maken met de “vulkanische breuk lijn” die vanaf het vaste land de zee inloopt.  De baai van Napels is van oorsprong één groot vulkanisch gebied de “Campi Fleigri genoemd”.

De Vesuvius is wellicht de bekendste vulkaan uit het gebied maar in wezen een klein onderdeeltje van dit enorme vulkanische complex.De “Volcano Solfatara” in het plaatsje Pozzuoli vlak ten noorden van Napels is het bewijs dat er nog vulkanische activiteit. Dagelijks kun je er de stoom en zwaveldampen aanschouwen.

Ook deze aardbeving op Ischia laat zien dat er diep in de ondergrond tectonische en mogelijke vulkanische activiteit aan de gang is. Geologen zijn al bezig om het hoe en waarom van deze “vulkaanbeving”verder uit te zoeken. Daarover een artikel in de Volkskrant >>>

 

 


Lees verder >>>

Meer over dit vulkanisch gebied op de Geobronnen >>>


Reacties zijn gesloten.