Blauwestad

Het plan Blauwestad ging in 2004 van start. Het idee was om oude landbouwgronden onder water te zetten en een waterrijk woongebied te creëren. Woningbouw, nieuwe natuur en een kunstmatig 800 hectare groot meer moesten Noord Oost Groningen een sociaal-economische impuls geven. Het meer ligt er inmiddels en er staan 180 woningen.

 

Vijftienhonderd huizen zouden er worden gebouwd in Oost-Groningen, bij een kunstmatig meer. Mensen uit de Randstad waren de doelgroep. Die zouden wel naar deze uithoek van het land willen verhuizen om te genieten van rust en ruimte, en een uurtje langer forensen naar Amsterdam wel voor lief nemen.

Echter het succes bleef uit. De verkoop van kavels in het Oost-Groningse nieuwbouwproject Blauwestad stagneerde volledig. In 2009 bijvoorbeeld werden er slechts vier kavels verkocht. Op papier moest Blauwestad een mooi villadorp worden, maar in werkelijkheid bleef het jarenlang een bouwput met hier en daar een huis.

Sinds 2015 neemt de aandacht toe voor de blauwe Stad. Het oorspronkelijke plan voor Villa’s uit het hogere segment heeft plaatsgemaakt voor meer gevarieerde woningbouw. En sindsdien worden er meer huizen verkocht aan het Oldambtmeer.


Bronnen:
NRC in 2009 over de mislukking van Blauwe Stad . NRC >>>>
Blauwe stad nu toch een succes ? NRC juli 2021 >>>
Project website van de Blauwe Stad >>>
Kaart van de Blauwestad >>>

Reacties zijn gesloten.